DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

Különös egybeesések a Formula-1-ben

A Formula-1 1950 óta íródó történelmében különleges, időnként megmagyarázhatatlan érdekességek is történnek. A gyűjtésből nem maradhat ki Alonso, Button, Raikkönen és Hamilton sem.

Különlegességekben mindig is bővelkedett a száguldó cirkusz történelme. Néhány közülük inkább szomorú vetületet hordoz, de a többség inkább csak szimplán érdekes. Mathias Brunner szakíró gyűjtéséből csemegézünk.

A klasszikus Monacói Nagydíjon 1955-ben Alberto Ascari, 1965-ben pedig Paul Hawkins zuhant a tengerbe. Szerencsére mindketten túlélték, sőt karcolásokkal megúszták az esetet, mégsem élvezhették sokáig már az életet. Az olasz legenda négy nappal később, egy tesztbaleset következtében életét vesztette, az ausztrál versenyző pedig négy évvel a tengerbe zuhanást követően, egy sportautó-versenyen, Oulton Parkban lelte halálát. Mindketten az adott év május 26-án.

Ascari autóját a verseny után halászták csak ki a tengerből


Jackie Stewart három ízben nyert világbajnoki címet, 1969-ben, 1971-ben és 1973-ban. Mindhárom alkalommal hajszálpontosan 392 napig volt az F1 címvédője.

Lewis Hamiltont és Jenson Buttont több is összeköti, mint szimplán a brit nemzetiségük. Mindketten Interlagosban biztosították be első világbajnoki címüket, mindketten ötödik helyen értek ekkor célba. Mindketten Mercedes-motoros autóval tették ezt meg, ráadásul mindkettejük rajtszáma 22-es volt ekkor (2008 és 2009).

Romain Grosjean a sors ujja? A 2012-es Belga Nagydíj első kanyarjában tömegkarambolt okozott a francia, aminek hatására Fernando Alonsót, Sergio Perezt és Lewis Hamiltont is kiütötte a versenyből. A franciát eltiltották, egy héttel később pedig Monzában kik állhattak dobogóra? Lewis Hamilton, Sergio Perez és Fernando Alonso!

Egy héttel később az itt kiütött versenyzők állhattak dobogóra Monzában

A véget nem érő sor. Az ausztrál Alan Jones megnyerte Alain Prost első futamát 1980-ban, Prost pedig 1986-ban, Ausztráliában állt a dobogó tetejére, amikor Jones futotta élete utolsó versenyét. A francia nyert 1984-ben is, Ayrton Senna első futamán, Senna pedig Prost utolsó futamát söpörte be 1993-ban, Adelaide-ben. Michael Schumacher nyerte 2000-ben Jenson Button debütáló nagydíját, a német legenda búcsúversenyén pedig Button győzött 2012-ben, Interlagosban. (Bár a példa nem egészen tökéletes, de megállja a helyét a sorban, mert közben Schumacher első versenyét Senna nyerte 1991-ben, Senna utolsó futamát pedig Schumacher nyerte 1994-ben, Imolában.)

Mi lehet a legjobb születésnapi ajándék egy F1-es pilótának, mint egy győzelem? Ez két embernek adatott meg eddig, 1976-ban (Zandvoortban) James Hunt a huszonkilencedik, 1995-ben (Montrealban) Jean Alesi a 31. születésnapját ünnepelhette futamgyőzelemmel.

1, 2, illetve 3 világbajnoki cím

2013-ban, Melbourne-ben Kimi Raikkönnen nyert (eleddig utoljára) Fernando Alonso és Sebastian Vettel előtt. A különlegesség csak annyi, hogy abban a pillanatban pontosan annyi világbajnoki címmel rendelkeztek, amennyit a helyezésük mutatott, a finn egy, a spanyol kettő, a német három alkalommal hódította már el addigra a bajnoki címet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: