DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Formula-1-es pályák különleges rekordjai

2018-ban huszonegy futamot rendeznek a száguldó cirkuszban. Gyűjtésünkben egykori és jelenlegi F1-es pályákkal kapcsolatos, érdekes csúcsokkal foglalkozunk.

Huszonegy versenyhétvégét tartalmaz az idei versenynaptár, idén ismét találunk nyáron három, egymást követő hétvégén rendezett futamot is. Kevés olyan helyszín maradt, amely 1950-ben, a Formula-1-es világbajnokság születésekor és jelenleg is vendégül látja a száguldó cirkuszt. Az elmúlt évtizedekre is visszatekintve több érdekességgel is találkozhatunk Mathias Brunner szakíró gyűjtésében.

A legtöbb nagydíjat az olaszországi Monzában rendezték eddig, pontosan hatvanhetet. Egyedül 1980-ban maradt ki egy esztendő, amikor a pálya átépítése miatt kivételesen Imolában került sor az Olasz Nagydíjra.

A valaha volt leghosszabb F1-es aszfaltcsík Pescara mellett található, egyetlen kör 25,58 kilométer hosszú volt.

1957-ben egészen mást jelentett egy Formula-1-es pálya

A legrövidebb versenyt 1991-ben futották, Adelaide-ben, ömlő esőben. Alig több, mint huszonnégy perc után piros zászlóval megszakították (a szüntelenül bekövetkező balesetek miatt), majd nem sokkal később végleg leintették a versenyt, 14 megtett kör alapján hirdettek eredményt.

Senna nyerte a lehetetlen körülmények között rendezett rövid versenyt


A leghosszabb versenytáv, amit valaha futottak 804,872 kilométer. Ez az Indy 500, ugyanis 1951 és 1960 között a versenynaptár része volt a nagy hagyományokkal rendelkező, amerikai futam. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor 1951-ben, a franciaországi Reims mellett 601,8 kilométert teljesítettek.

A leggyorsabb átlagsebesség (futamon) Michael Schumacher nevéhez fűződik, 2003-ban, Monzában 247,585 km/órás átlaggal jelentkezett. A legészakibb pálya nem Montreal, hanem Silverstone, a legdélebbi pedig Melbourne.

Silverstone a jelenlegi legészakibb pálya

Legkorábban január elsején rendeztek versenyt Dél-Afrikában. Ez kétszer is megtörtént, 1965-ben East Londonban, 1968-ban pedig Kyalamiban. Szintén Dél-Afrika és East London rendezett legkésőbb futamot, 1962-ben, december 29-én. A legtöbb kanyar jelenleg a szingapúri pályán található, összesen huszonhárom, korábban a legkevesebb kanyart Indianapolisban kellett bevenni (négyet), jelenleg az Osztrák Nagydíj helyszínén mindössze tízet.

A legnyugatabbra található helyszín Mexikóváros, legkeletebbre pedig szintén Melbourne, egy kevéssel ugyanis keletebbre található, mint Suzuka. A valaha volt legrövidebb pálya (Indianapolis nélkül) Monaco, 1955 és 1972 között mindössze 3145 méter hosszúsággal. A leghosszabb jelenlegi aszfaltcsík Spa-Francorchamps, 7004 méter hosszú.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: