DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

„Mondtam Ayrtonnak, hogy nagyobbak a golyóim”

Mika Hakkinen a háromszoros vb-győztes Ayrton Senna mellé került a McLarennél 1993 végén – a finn most visszatekintett első közös versenyükre, ahol az időmérőn rögtön legyőzte a brazil legendát.

1993-ban az Ayrton Senna, Michael Andretti párossal vágott neki a Formula-1-es évadnak a McLaren-Ford, amely azonban ebben az évben sem tudta tartani a lépést a világverő Williamsekkel. Különösen Andretti maradt el a várakozásoktól, akinek a szűrét ki is tette a csapat az utolsó versenyekre. Így kapott lehetőséget a wokingi alakulattól Mika Hakkinen, aki előtte már két szezont lehúzott a Lotus színeiben, ám dobogós helyezésig sem sikerült eljutnia velük.

hakkinen-senna-1993-dppi-1



A McLarennél azonban rögtön letette a névjegyét, a Portugál Nagydíj kétrészes időmérője után ugyanis a harmadik helyre kvalifikálta magát, közvetlenül jóval rutinosabb csapattársa elé. A később két vb-címet szerző finn, aki nemrég a Lewis Hamiltonnal való összehasonlításokról beszélt, most visszatekintett erre a hétvégére és arra, hogyan reagálta le a számára kellemetlen helyzetet a már akkor is háromszoros világbajnok legendának számító Senna:

„Amikor a McLarenhez kerültem, Ayrton egyáltalán nem tisztelt engem” – idézi Hakkinen szavait a GrandPrix247.com szaklap. „Nyilván beszélgettünk néha, de egyértelmű volt, hogy nem értékel túl nagyra engem. De ez rendben is volt, hiszen én csak egy fiatal srác voltam Martinlaaksóból, és nem tehettem mást, csak végeztem tovább a dolgomat.”

„Aztán Estorilban, a Portugál Nagydíjon, amikor jobb időt mentem nála, odajött hozzám, és azt kérdezte, hogy a fenébe tudtam gyorsabb lenni nála. A kezemmel mutattam neki és mondtam: ’mert nagyobb golyóim vannak’. Ettől teljesen ideges lett, és elkezdte nekem felsorolni, mi mindent ért el a karrierje során és hány világbajnoki címet. Nekinyomott a falnak, és azt mondta: ’ne merészelj…’. Ezt követően már soha nem lett jó a kapcsolat közöttünk. Ayrton rájött, hogy veszélyt jelentek rá és elveszítheti a világ legjobb versenyzőjének státuszát, mivel itt van ez a fiatal srác, aki megelőzheti őt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: