DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Különleges tények és csúcsok az F1-ben

A száguldó cirkusz néha egészen különleges dolgokat produkál. Előre látta a jövőt Michael Schumacher? Negyven csapattárs, hiányzó himnusz helyett születésnapi köszöntés? Néhányat nehéz megmagyarázni.

A mai napig az egyik legkülönlegesebb (negatív) rekord Teo Fabi nevéhez fűződik, aki a ’80-as évek második felében a Benetton istállónál versenyzett. Három pole pozíciót is szerzett, mégsem vezetett egyetlen kört sem. Hivatalosan ugyanis a teljesen megtett köröket számolják, Fabi pedig egyszer sem állt már az élen az első kör befejezésekor. Kétszer megelőzték, egyszer pedig a BMW-erőforrás már azelőtt felmondta a szolgálatot, hogy egyszer is átszelte volna a célvonalat.

Fabi nem volt rossz pilóta, de a győzelem nem jött össze


Jean Behra is különleges csúcs tulajdonosa, negyven különböző csapattársa volt pályafutása során, köztük világbajnokok, mint Juan Manuel Fangio és Phil Hill. 1950 és 1959 között versenyzett a Formula-1-ben és valószínűleg még több társa is lehetett volna, de sajnálatos módon 1959-ben, Franciaországban halálos balesetet szenvedett. Az érdekes szám úgy jöhetett ki, hogy az ’50-es években még egy autót gyakran több pilóta is vezetett, utolsó két évében szezon közben cserélt csapatot és körülötte is igen gyakori volt a mozgás.

Amikor Alan Jones 1977-ben, teljesen esélytelenül megnyerte az Osztrák Nagydíjat, a szervezők azzal szembesültek, hogy nincs kéznél az ausztrál himnusz. Ehelyett a publikumból egy némileg kapatos trombitás eljátszotta neki a „Happy Birthday’-t. Tény, a 14. rajthelyről rajtoló, akkor egyetlen győzelmét arató Shadow csapattal senki nem számított arra, hogy Jones nyerhet.

Michael Schumacher előre látta a jövőt, vagy csak meghökkentő véletlen? Mindenesetre érdekes egybeesés, hogy a hétszeres világbajnok egész pályafutása során olyan sisakban versenyzett, aminek tetején hét csillag található. Sisakja színe az évek során sokat változott, ám a Benettonnál, a Ferrarinál és a Mercedesnél versenyezve is a hét csillag mindig ott virított a fejvédő tetején. Lehet, ha nyolc csillag lett volna rajta, akkor 2006-ban nem bukja el év végén a világbajnoki címet?

Félelmetes, Schumacher egész pályafutása alatt sisakján hét csillaggal versenyzett

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: