DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Massa távozása Schumacher szemszögéből

Felipe Massa végleges visszavonulása olyan vetületből is érdekes, hogy távozik az utolsó olyan pilóta is, aki valaha a hétszeres világbajnok csapattársa volt a Formula-1-ben. Ki hogyan fejezte be?

Ha egy idővonalat húzunk, ami Michael Schumacherrel kapcsolatos, a valaha volt legrutinosabb csapattársa és a legfiatalabb között, egy óriási időintervallumot kapunk. 1993-as istállótársa, Riccardo Patrese 1977-ben kezdte pályafutását, míg Felipe Massa 2017 végén fejezi be. Ez pontosan negyven év. Számos pilótával versenyzett egy istállóban Michael Schumacher, hosszú pályafutása alatt, néhányat nyugdíjba is küldött.

Schumacher rögtön gyorsabbnak bizonyult a háromszoros világbajnok Nelson Piquet-nél


Ugyan csak egyetlen versenyhétvége erejéig, de először Andrea de Cesarisszal osztozott a Jordan garázsán 1991-ben. A rutinos olaszt azonnal elverte az időmérőn hét tizeddel. De Cesaris 1994 őszén indult utoljára a Formula-1-ben, a Sauber színeiben. Nelson Piquet mellé vette a Benetton már Monzától, rögtön a Jordannél történt bemutatkozása után. A háromszoros világbajnokot többször is megleckéztette a hátralevő versenyeken, a rutinos brazil távozott is a Formula-1-ből az évad végén.

Egy Senna-Schumacher csata 1991-ből

1992-ben Martin Brundle lett a Benetton másik versenyzője. Az esetek többségében Schumacher volt a gyorsabb, futamot is nyert már, pedig a tapasztalt britnek sem volt rossz szezonja, rendszeresen dobogóra állt. Utolsó idénye 1996 volt a Jordan színeiben. 1993-ban az akkor legrutinosabbnak számító Ricciardo Patrese került Schumacher mellé. Patrese azonban két dobogón kívül semmit nem tudott felmutatni, többnyire, 1,5-2 másodperccel elmaradt körönként a némettől, ő is visszavonult év végén.

1994-ben Jos Verstappen, JJ. Lehto és Johnny Herbert is kapott lehetőséget Schumacher mellett, de a világbajnoki címet is megszerző német pilóta mellett nem sok sót ettek meg. Herbert 1995-ben is maradt, két győzelmet szerzett, de többnyire nem ért fel az akkor második bajnoki címét nyerő pilótához. A holland 2005 végén távozott végleg, a finn annyira alulteljesített, hogy ez F1-es karrierje végét is jelentette, Herbert 2000 végén, a Jaguartól vonult vissza.

Schumacher és Herbert 1995-ben

Nyugodtabb időszak következett a Ferrarinál, ami a csapattársakat illeti. 1996 és 1999 között Eddie Irvine oldalán állt rajthoz. Az északír versenyző egyértelműen második pilótaként kapott lehetőséget, így a kiugró utolsó közös szezonon kívül versenyt sem nyert. Szintén a Jaguartól távozott a száguldó cirkuszból 2002-ben. Rubens Barrichello 2000 és 2005 között volt hűséges (vízhordó) társa, szintén második számúként. A brazil 19 évet húzott le az F1-ben, 1993 és 2011 között, a Williamstől vonult vissza, bár más versenyágakban még most is időnként feltűnik.

2006-ban, egyetlen évig osztotta meg a Ferrari garázsát Felipe Massával, majd az évad végén Schumacher szögre akasztotta bukósisakját, azóta tudjuk, hogy nem véglegesen. Massa remekül helytállt, két versenyt is nyert már első ferraris szezonjában. Végül mégsem ő lett a német utolsó csapattársa, hanem Nico Rosberg. 2010 és 2012 között ugyanis a hétszeres világbajnok visszatért a Mercedes színeiben. Sajnálatos módon nem teljesített már kiemelkedően, az autó sem volt az igazi, így egyetlen dobogós hellyel kellett beérnie három év alatt.

Massa visszavonulásával nem marad egykori Schumacher-csapattárs a mezőnyben

Rosberg 2016 végén, a világbajnoki címmel a zsebében visszavonult, Massa távozásával pedig a mezőnyből eltűnik az utolsó olyan pilóta is, aki valaha Michael Schumacher csapattársa volt. Hacsak nem gondolja meg magát ismét, bár erre a szakemberek szerint vajmi kevés esély mutatkozik. Schumacher pedig páratlan névsorral büszkélkedhet, hogy kik ellen küzdött a versenypályán élesben. Ayrton Senna, Nelson Piquet, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Hakkinen, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Kimi Raikkönen, Jenson Button, Gerhard Berger, Jean Alesi, Sebastian Vettel és még sorolhatnánk.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: