DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Lauda visszatér és hőssé válik

Legyőzte az égési és légúti sérüléseket, majd legyőzte a pánikot, végül a legtöbb ellenfelét is és növelte előnyét a pontversenyben - mindezt hat héttel életveszélyes balesete után.

1976. szeptember 12-e az a nap, amikor Niki Lauda hősként ült vissza a Ferrariba - alig hat héttel azt követően, hogy elszenvedte szörnyű balesetét a Nürburgringen. Életveszélyes légúti és égési sérülései természetesen nem gyógyultak meg teljesen ilyen rövid idő alatt, de a pilótát a kórházban is az éltette, hogy mielőbb visszatérjen és megküzdjön legendás riválisával, James Hunttal, aki a távolléte alatt két pontra megközelítette őt a tabellán.

Azon a szeptemberi hétvégén Monzába látogatott a Formula-1 mezőnye, a Ferrari szentélyébe, ahol egészen elképesztő hangulat fogadta a Scuderia és a sportág akkori legnagyobb ászát, aki varázslatos módon és elég váratlanul tért vissza, hiszen nem sokan gondolták, hogy erre ilyen hamar képes lehet. A hétvége előtt kipróbálta a Ferrarit és bár voltak fájdalmai, úgy érezte, hogy minden rendben lesz.

lauda_1



Ez aztán nem ment ilyen könnyedén. A pénteki napon már teljesen hatalmába kerítette a baleset emléke, rossz érzések fogták el és később úgy emlékezett vissza azokra az órákra, hogy pánikba esett. Úgy érezte, hogy képtelen szabadulni a félelmeitől, nem tud gyorsan menni a pályán, meg sem tudja közelíteni az ideális tempót. A szállodában aztán sikerült kissé megnyugodnia és arra az elhatározásra jutott, hogy ezúttal még nem a többiekkel kell foglalkoznia, csak azzal, hogy ő maga újra otthonosan éreze magát az autóban. Ez így is történt, stabilizálta magát lelkileg és az időmérőn az ötödik helyet szerezte meg.

A futamon aztán ismét komoly fájdalmai voltak, a tűzálló ruhája át is vérzett, de kibírta egészen a leintésig, ráadásul Hunt technikai hiba miatt kiesett - Lauda negyedikként ért célba és növelni tudta előnyét a pontversenyben. A tifosi és az egész Formula-1-es közvélemény hősként ünnepelte a visszatérő bajnokot. 

A legendás csatát végül mégis Hunt nyerte meg, hiszen Lauda a japán esőben feladta az utolsó futamot, míg Hunt elképesztő autózással felért a csúcsra, így ő lett a világbajnok. Az erről az évről és kettejük legendás csatájáról készült film azóta bejárta és meghódította a világot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: