DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Egy félresikerült fogadás eredménye

Jacques Villeneuve nem volt a szerencse fia Belgiumban, de azt kevesen tudják, hogy egyik legnagyobb csattanását egy rosszul elsült fogadásnak köszönheti. A végeredmény: két teljesen leírt autó.

1997 világbajnoka két évben is nagyon rosszul járt Spa-Francorchamps-ban, címvédőként is óriásit bukott az Eau Rouge-ban, majd egy évre rá egy teljesen más autóval, a BAR-Supertec formációval is szinte pontosan ugyanúgy csattant nagy sebességgel a falnak.



1999-ben először a hosszú egyenes végén minden előzmény nélkül a jobb első felfüggesztése úgy ahogy volt, leszakadt a féktávon, akkor is a falnak csapódott, de az az ütközés jóval kisebb volt, mint a hírhedt kanyarban elszenvedett bukása.

Az időmérő edzésen azonban előbb Villeneuve, majd csapattársa, Ricardo Zonta csapódott óriási sebességgel az Eau Rouge-ban a gumifalnak. Zonta bukása még ijesztőbbnek hatott elsőre, de szerencsére egyik pilóta sem sérült meg. Csak később vallották be, hogy az egész egy fogadás végső eredménye lett.

Villeneuve nem kevés becsapódást élt meg alig egy év leforgása alatt Belgiumban

A kanadai és a brazil pilóta ugyanis egymást heccelték, hogy melyikük mer teljes sebességgel, gázelvétel nélkül végigmenni az Eau Rouge hírhedt kanyarján. Kezet adtak rá, majd időmérő körükben teljes sebességgel próbálták abszolválni a kanyart. Az eredmény a videón is látható, jelentős anyagi kár a BAR istállónak. Villeneuve pedig még poénkodott is a horrorbukás után. „De a becsapódás után még meg is fordultam a tengelyem körül, bónuszpont jár!”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: