DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Retro

Soha ne örülj túl korán a cél előtt!

Ne igyál előre a medve bőrére, a verseny a célban ér véget. Összeállításunkban olyan esetekből szemezgettünk, amikor a versenyző túl korán hitte el, hogy már megnyerte, aztán…

Egyik leghíresebb eset Nigel Mansellé, aki 1991-ben, a Kanadai Nagydíjon végre a szezonbeli első győzelmét arathatta volna, végig nyugodtan, kiegyensúlyozottan versenyezve az egész nagydíjon, több, mint 40 másodperces előny birtokában az utolsó körben integetni kezdett a közönségnek, az autó azonban az utolsó kilométeren megállt. A hírek szerint integetés közben meglökte a kezével azt a gombot, ami azonnal áramtalanítja a motort, pechjére azonban ez még a cél előtt történt. 6. helyre hozta be a számítógép, óriási butaság volt előre örülni.

2003-ban a Formula-3000-ben már a monacói célegyenesre fordult rá Björn Wirdheim, az Arden versenyzője, amikor ünnepelni kezdett csapata előtt, szinte a nullára lelassítva autóját. Ez azonban még a célvonal előtt történt, a mögötte több másodperces lemaradással érkező Nicolas Kiesa köszönte szépen és a vonal előtt megelőzte vetélytársát, így természetesen a dán versenyzőé lett a győzelem, Wirdheim későn kapott észbe, csak második lett. Igaz, év végén így is megnyerte a bajnokságot.

Julian Simon 2009-ben, Barcelonában, a 125 köbcentiméteres verseny utolsó körére fordult, majd a célvonalon áthaladva ünnepelni kezdte vélt győzelmét, ám ekkor még hátravolt egy kör. Iannone kihasználta és megnyerte a versenyt, Simon mellett még többen elmentek, mire észlelte, hogy kockás zászló sehol. Végül a második hely sem lett meg, ez a spanyol motoros pályafutásának legarcpirítóbb hibája volt.

Alex Rins 2014-ben teljes egészében lemásolta Simon hibáját, Brnóban átfutott a célvonalon, majd látványosan ünnepelni kezdett, mire kapcsolt, hogy még van egy kör a versenyből. Újra húzni kezdte a gázt, de végül éppen csak bejutott a legjobb nyolcba, ahelyett, hogy a győzelemért csatázhatott volna. A csapatfőnöke, Emilio Alzamora el sem akarta hinni, amit látott.

2012 júliusában Riccardo Russo motorversenyző járt ugyanígy, Mugellóban kezdett ünnepelni, ám még nem volt vége a versenynek, elszámolta a köröket eggyel. Az első hely ugrott, sőt, még a legjobb tízből is kicsúszott végül.

A kezdőkép ellenére a videó működik - Russo ezt elszúrta

Tudtok még ilyen hírhedt eseteket?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: