DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – Ralf Schumacher nem eléggé szorgalmas

A kis Schumacher sosem léphetett ki bátyja árnyékából: ráadásul a Williamsnél töltött évei alatt azért is kritikát kapott egyenesen főnökétől, mert nem dolgozott olyan keményen, mint csapattársa.

Michael Schumacher hat évvel fiatalabb öccse, Ralf Schumacher 11 szezont húzott le a Formula-1-ben, és ha objektíven nézzük, nem is volt eredménytelen a pályafutása: 6 futamgyőzelmet, 6 pole-pozíciót és 27 dobogós helyet gyűjtött. A versenyzés csúcsán kevesen jutnak el ilyen statisztikákig, Ralf pechjére viszont sosem önmagában, hanem Michaelhez hasonlítva ítéltek meg eredményeit. Ráadásul az az ügybuzgóság is hiányzott belőle, ami testvérét annyira sikeressé tette.

Schumacher hat győzelmének felét a 2001-es szezonban szerezte, melyet az összetett negyedik helyén zárt a kétszeres világbajnok Mika Hakkinen előtt. Két pozícióval újonc csapattársát, Juan Pablo Montoyát is megverte, miután azonban lezárult az idény, és megkezdődött a tesztelés a következő szezonra, a Williams-BMW technikai igazgatója, Patrick Head mégis az ő hozzáállását kifogásolta Montoyáéval szemben.



„A teszteken nem elég türelmes ahhoz, hogy végigböngéssze az adatokat a mérnökökkel és a következő napi programot tanulmányozza, vagy épp átbeszélje, mit nem szeret az autóban” – kritizálta Head pilótáját egy német lapnak, az Auto Motor und Sportnak 2001. november 29-én. „Juan ezt mind megcsinálja, épp ezért jobban érti az autó működését.”

Head kritikus nyilatkozata válasz volt Schumachernak, aki a pletykák szerint Frank Williamst is kihozta a sodrából, mikor azt kérte, a következő idényben alkalmazzanak csapatsorrendet, hogy a pilóták ne rabolhassanak pontokat egymástól – nyilván az ő javára. A német azt is emlegette, hogy Montoya a csapat kedvence, és Sir Frank láthatóan közelebb áll a kolumbiaihoz, mint hozzá.

Ralf Schumacher hozzáállása végül elérte eredményét. A német egészen 2004-ig maradt a csapatnál, de nem tudta megismételni pályafutása legjobb szezonja, 2001 eredményeit, és kikapott Montoyától az összes további közös idényben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: