DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ralf Schumacher világbajnok lehetett volna?

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke rangsorolta az általa legjobbnak vélt pilótákat, meglepetésre a 2007 végén visszavonult német ex-F1-es pilóta is rákerült a listára.

Az ígéretes kezdést – nem túlzás – totális lebőgés követte, hiszen Ralf Schumachert karrierje hajnalán sokkal jobbnak minősítették, mint az egészen elképesztő a sikereket magáénak tudó bátyját, mégis csak néhány győzelemmel a háta mögött távozott a Forma-1 hátsó kapuján. A Jordantől a Williamshez, majd onnan a Toyotához igazoló német pilótát az idő előrehaladtával egyre többen nevezték csak „fizetett statisztának”, főleg a japánoknál töltött ideje alatt, hiszen csillagászati összegért vitézkedett az alsóbb pontszerző helyekért.



Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke mégis az egyik legjobb pilótának nevezte, akivel pályafutása során dolgozott, talán éppen azért, mert a külső szemlélőknél, és önjelölt szakértőknél közelebbről figyelhette fejlődését. Az f1-insider.com-on jelent meg az osztrák hatos listája, melyben azokat a pilótákat rangsorolta, akikkel valaha dolgozott életében. A Red Bull pilótaneveldéjének közeli „tanújakánt” nem meglepő módon az első öt helyet a vörös karámból induló versenyzők foglalták el, Sebastian Vettel-Danyiil Kvjat-Max Verstappen-Carlos Sainz-Daniel Ricciardo sorrendben.

Az már inkább tágra nyithatta az olvasó szemét, hogy Tost hatodikként Ralf Schumachert említette meg – az osztrák Wili Weber F3-as csapatának, a WTS-nek a menedzsere volt, amivel Ralf 1994-ben negyedik helyen zárta a német bajnokságot. Később a Formula-Nipponba is követte az ifjoncot, majd útjaik aztán 2000-ben ismét keresztezték egymást, amikor Tost már a BMW-nél dolgozott: a bajorok ekkor léptek partnerkapcsolatra a Williamsszel, ahol Ralf egyre jobb teljesítménnyel ragadta magához a figyelmet.

„Sebesség tekintetében a legtöbb pilóta felett állt” – nyilatkozta Tost. „Ha jó napja volt, minden területen és minden autóban remekül teljesített, bár a Toyota nem az a csapat volt, amelyikkel világbajnok lehetett volna. Ennek ellenére biztosan mondhatom, hogy megvolt hozzá a képessége” – tette hozzá az osztrák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: