DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Retro

Retro - Button győzelmet, Vettel vb-címet szerez

A brit pilóta hosszú évek után végre először tudott diadalt aratni egyik kedvenc közönsége előtt, míg red bullos társa második világbajnoki címének örülhetett 2011-ben e napon.

A Forma-1 családja világbajnok-avatásra készült Suzukában: Sebastian Vettelnek mindössze egy pontra volt szüksége ahhoz, hogy elhódítsa második vb-serlegét, és a legfiatalabb kétszeres bajnokká avanzsáljon a Red Bull-lal. Erre minden esélye megvolt, ugyanis szombaton elhódította a pole-t, a két McLaren, Jenson Button és Lewis Hamilton azonban fenyegető közelségben volt mögötte a második-harmadik helyen.

A rajtot követően a német kissé leszorította a pályáról az idősebbik brit pilótát, aki ennek köszönhetően pozíciót veszített Lewis Hamiltonnal szemben. Button büntetésért kiáltott, a versenybírák azonban eltekintettek Vettel védekező manővere felett. A frome-i pilóta, aki Suzukára Vettel egyetlen állva maradt kihívója maradt a vb-címért folyó harcban, a kilencedik körben utat talált Hamilton mellett, sőt, első bokszkiállását követően a vezetést is átvette az addig élen haladó Red Bull-pilótától.


F1 2011 Japanese Race Edit Official [HD] by SHIFT24

Ugyanebben a körben a 2011-ben többször is koccanó Felipe Massa és Lewis Hamilton ismét találkozott a pályán: a brazil kívülről próbált elmenni a brit mellett, aki azonban rá sem hederített, és próbálta védeni a saját ívét. Az eredmény? Massa első szárnyának jobb oldali véglapja lerepült, a pályán heverő karosszéria-elem következtében pedig jöhetett a biztonsági autó. Annak távozását követően az élen állók sorra megejtették második, egyben utolsó bokszkiállásaikat, Vettel azonban kivezető körén forgalomba került, így ismét veszített egy pozíciót, ezúttal Fernando Alonso ellenében.

Hátrébb Massa és Hamilton ismét összecsapott egymással a pályán, igaz, hogy ezúttal békésen: a brit a célegyenesben előzte meg társát az ötödik helyért. Az élen haladók cseréjével a hosszabb középső etapot teljesítő Michael Schumacher került az élre, aki három körön keresztül birtokolta a pozíciót - ez volt az első alkalom a 2006-os Japán Nagydíj óta, hogy vezetett egy versenyt. A Mercedes-pilótának bokszkiállása után sikerült a hatodik helyre visszatérnie, s bár gyorsabb volt Hamiltonnál, már nem került előzési pozícióba.

Vettel a verseny végén hiába próbálkozott Fernando Alonso megelőzésével, a spanyol mindig zseniálisan védekezett ellene, így a németnek meg kellett elégednie a harmadik hellyel. Ez azonban így is világbajnoki címet ért számára, a másodikat, és pont az előtte végző Fernando Alonsótól vette át a legfiatalabb kétszeres világbajnok rekordját. Jenson Button karrierje 12. győzelmét szerezte Suzukában, melyet a verseny után úgy értékelt, mint egy hazai diadalt.

Azzal, hogy 19-en értek célba egy körön belül, a 2011-es Japán Nagydíj rekorderré vált ezen a téren, ahogyan a 23 tényleges célba érő miatt is ott van a legkevesebb kiesőt hozó futamok listáján (csak Sebastian Buemi adta fel a versenyt rosszul rögzített kereke miatt).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: