DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – A Magyar Nagydíjak legnagyobb előzése?

1986-ban ezen a napon zajlott a legelső F1-es verseny a Hungaroringen – amely rögtön egy olyan pillanatot szolgáltatott, melyet a mai napig emlegetnek. Nelson Piquet döntő manőverét Ayrton Senna ellen.

Az első, 1986-os Magyar Nagydíj történéseivel könyvek lapjait meg lehetne tölteni – bővebben mi is foglalkoztunk a történelmi futammal, amelynek a mai évfordulón legfontosabb pillanatát elevenítjük fel, Nelson Piquet előzését Ayrton Sennával szemben.

A célegyenes végén történt mozzanat az 57. körben – amelyet a Magyar Nagydíjak tíz legemlékezetesebb előzése közé is beválasztottunk – az egész versenyen át zajló csatát zárt le. Nem volt kérdés, hogy a mezőny két brazilja között fog eldőlni a győzelem. Ayrton Senna a Lotus színeiben indult a pole-pozícióból, míg a második rajthelyet az előző, Német Nagydíjat is megnyerő Nelson Piquet szerezte a Williamsszel.



Senna jobban rajtolt, Piquet azonban kitartóan tapadt rá, és a 12. körben már a kétszeres világbajnok vezette a versenyt. A kerékcserék után újra a fiatalabb brazil volt az élen. Piquet először az 55. körben próbálkozott a célegyenes végén, sikertelenül. Két fordulóval később ugyanitt eredményesen átvette a vezetést.

Az előzés azon kevés maradandó pillanat közé tartozik, amikor Sennát előzték, és nem ő gyűrt maga mögé valaki mást. Az előző két alkalommal belső íven támadó Piquet az egyenes végén kívülről vágott be ellenfele autója mellé, a pálya minden egyes centiméterét kihasználva, bal kerekeivel a fehér vonalon lavírozva. Senna elé került, a féktávon azonban blokkolta kerekeit, és szinte keresztbeállt a pályán. Piquet megfogta a Williamst, ráadásul sikerült Senna előtt tartania az autót. A mentés után a verseny végére 17 másodperces előnyt épített ki.

Az első Magyar Nagydíj megvalósulását, a hétvége menetét és érdekességeit HGP sorozatunkban dolgoztuk fel részletesen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: