DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

TAG, Petronas, Playlife: Átkeresztelt motorok

Nem most fordul elő először az F1 történetében, hogy egy erőforrás „nem a saját nevén szerepel” a királykategóriában – sőt, a TAG sem első ízben vállalja magára a „keresztapa” szerepét.

McLaren-TAG

Alighanem mind közül a legismertebb ilyen párosítás, mely 1983 és 1987 közepe közt halmozott sikert sikerre – az F1-es projekttől ódzkodó Porsche erőforrásait rejtette a luxemburgi cég neve, mely 1985-ben vásárolta fel a Heuer óragyártót.

mclaren_tag_d



Arrows-Megatron

Az Arrows a BMW 1986 végi kivonulását követően került nehéz helyzetbe, s végül úgy alakult, hogy megtartják a németek erőforrásait, ám átkeresztelték azokat a főszponzor egyik leányvállalatáról (az 1987-es szezonban egyébként a Ligier is Megatron néven futó BMW-erőforrásokat használt)

arrows_megatron_d

Sauber-Petronas

A McLaren-TAG mellett a másik nagyon ismert párosítás, mely 1997-től egészen a BMW 2006-is érkezéséig létezett: a maláj olajcég nevét Ferrari-erőforrások viselték. A bajorok távozása után a Sauber ismét Ferrarira váltott, de immár ezen a néven.

kimi_2001_d

Benetton-Playlife

A Renault 1997 végi kiszállását követően a franciák erőforrásai tulajdonképpen az F1-ben maradtak, csak épp a Mecachrome és a Supertec „közreműködésével”. A Benetton viszont 1998 és 2000 közt nem használta egyik cég nevét sem, hanem helyette a család tulajdonában lévő Playlife márka nevét adták az erőforrásoknak.

benetton_1999_d

Prost-Acer

A Prost istálló és a Peugeot kapcsolata az évek során egyre rosszabbá vált, így végül elkerülhetetlenné vált a szakítás 2000 végén. A négyszeres világbajnok a Ferrari motorjaitól remélte a megváltást, melyek a főszponzor, az Acer nevét kapták. A végeredmény ismert: a csapat 2001 végén összeomlott.

prost_acer_d

Minardi-European

 

Miután Paul Stoddart felvásárolta, s ezzel megmentette a Minardit, az autót hajtó öregedő Ford-erőforrásnak saját légitársasága, az European nevét adta – mielőtt Asiatechre, majd később Cosworthra váltott volna.

minardi_european_d

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: