DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Retro – Aki igazán sikeressé tette a Ligier-t

1943-ban ezen a napon született a francia Jacques Laffite, aki ugyan Frank Williams csapatában debütált az F1-ben, mégis egy másik, ma már nem létező legendás istálló színeiben vált sikeressé.

Jacques-Henri Laffite 1943. november 21-én látta meg a napvilágot Párizsban. Első komolyabb eredményeit viszonylag későn, 30 éves korában érte el, amikor megnyerte hazája Formula-3-as bajnokságát. Egy évvel később aztán már a Formula-2-ben versenyzett, ahol győznie sikerült a Salzburgringen, valamint további négy alkalommal dobogóra állhatott, 1975-ben pedig már senki sem tudta megállítani, és hét elsőséggel elhódította az összetett elsőséget.

Pedig ekkor már nem is csak az F2-ben, hanem a Formula-1-ben is rajthoz állt: első nagydíját még 1974-ben, Németországban teljesítette Frank Williams alakulatában. A francia pilóta igen gyakran jutott a kiesés sorsára, a következő szezonban aztán már rámosolygott a szerencse: pontosan egy évvel bemutatkozása után, a legendás Nordschleifén sikerült a második helyen célba érnie.

Laffite_Retro



1976-ra aztán átszerződött a száguldó cirkusz mezőnyéhez akkor csatlakozó, ízig-vérig francia istállóhoz, a Ligier-hez. Abban az esztendőben három dobogós helyig és a pontverseny hetedik pozíciójáig jutott Laffite, 1977-ben aztán sikerült elérnie az áttörést, és megnyerte a Svéd Nagydíjat!

Legsikeresebb idényeit az 1980-as évek fordulóján futotta a francia: zsinórban három éven keresztül végzett az összetett tabella negyedik helyén. Ez idő alatt további öt futamgyőzelmet söpört be, összességében hat sikerével pedig az azóta eltűnt Ligier istálló legsikeresebb versenyzőjének mondhatja magát. Ráadásul 1979-ben az első két viadalon tudott diadalmaskodni, ezáltal a világbajnokságot is vezette egy ideig.

A rajtbaleset, amely véget vetett Laffite F1-es karrierjének

1983-ra aztán visszatért a Williamshez, két év után azonban ismét a Ligier-nél kötött ki, hogy ott teljesítse karrierje utolsó két szezonját. Végül hat győzelme mellé további 26 dobogós helyezést és hét pole pozíciót gyűjtött be. F1-es pályafutásának egy kettős lábtörés vetett véget, amelyet a Brands Hatch-i Brit Nagydíj startjánál szenvedett el.

Később aztán felgyógyult sérüléseiből, s a túraautózásba is belekóstolt, emellett jelenleg is televíziós szakértőként dolgozik a francia televíziónál: Laffite itteni legemlékezetesebb momentuma volt, amikor káromkodva reagált Michael Schumacher és Jacques Villeneuve 1997-es jerezi ütközésére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: