DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Piquet: Senna egy rohadék volt

Nelson Piquet öregkorában is fittyet hány az etikettre. A háromszoros világbajnok F1-es legenda néhány éve a Hungaroringen olyan állításokat tett Ayrton Sennáról, amilyeneket hallottról finoman szólva nem illik.

Közismert, hogy Piquet és Senna mennyire utálták egymást versenyzőként, ami némileg talán érthető is, ha belegondolunk, hogy ők voltak minden idők talán két legjobb brazil autóversenyzője, és a sors különös szeszélye folytán éppen ugyanabban a korszakban, egymás ellen versenyeztek – nemcsak a trófeákért, de egyben hazai közönségük szeretetéért is.

Ritka pillanat: az 1986-os Brazil Nagydíjon Senna és Piquet együtt lobogtatták a brazil zászlót 


Népszerűségben pedig Sennával senki sem vetekedhetett – Piquet-nek ezt nyilván már versenyzőkorában is nehéz volt feldolgoznia, hát még honfitársa 1994-es tragikus imolai halála óta. A Senna-kultusz ugyanis az egekbe szökött, szinte divat lett Ayrtont dicsőíteni és példaképként tisztelni, miközben azt, aki még itt van köztünk, és ugyanolyan, vagy közel ugyanolyan jó versenyző volt, mint ő, hajlamosak vagyunk elfelejteni. Talán az emiatt érzett frusztráltság mélyítette el a gyűlöletet olyan mértékben Piquet szívében, ami pénteken, a Hungaroringen a következő harsány kijelentéseket eredményezte.

„Senna az egész pályafutása során egy rohadék versenyző volt” – mondja Piquet a 21 évvel ezelőtt elhunyt versenyzőtársáról. „A Brit F3-ban például úgy szerzett bajnoki címet, hogy a szezon utolsó futamán, Brands Hatch-ben kilökte Martin Brundle-t, de Alain Prosttal is ugyanezt tette az F1-ben. Senna a pályán soha nem volt korrekt.”

Hogy Piquet Sennával kapcsolatos kijelentéseit erősen átlengik a saját, vélt vagy valós személyes sérelmei, arra a legjobb bizonyítékként az alábbi mondata szolgál: „Senna nem volt túl jó versenyző, ezért tudtam olyan könnyen megelőzni őt az első F1-es Magyar Nagydíjon, a Hungaroringen. Két körrel előtte egyszer már megpróbáltam megelőzni őt a belső íven, de akkor leszorított a pálya poros részére. Ezért mutattam be neki, amikor végül kívülről sikerült körbeautóznom” – meséli valami különös csillogással a szemében, mintha nem is az évszázad egyik legszebb előzésére lenne büszke, hanem arra, hogy közben jól bemutatott a másiknak, aki – ha netán kicsit túl agresszívan is, bár a felvétel nem éppen ezt mutatja, de – mégiscsak a saját pozícióját védte egy autóversenyen…

Piquet első, sikertelen előzési kísérlete

Piquet második, sikeres előzési kísérlete és a villanó középső ujj 

Sennát a legtöbben személyesen nem ismertük, így azt, ha emberileg fogalmaznak meg róla kritikát, fenntartásokkal bár, de még úgy-ahogy elfogadjuk. Azzal a kijelentéssel viszont, hogy Senna ne lett volna jó versenyző, úgy érezzük, Piquet elárulta magát, és hiteltelenné tette minden addigi kijelentését is. Szerencsére ugyanis abban a korban élünk, amikor elég felmenni a youtube-ra, bepötyögni Ayrton Senna nevét, és kapásból találunk több ezer olyan videót, amelyek nem éppen azt bizonyítják, hogy Senna egy tehetségtelen kutyaütő lett volna. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen kijelentéssel Piquet tulajdonképpen saját maga eredményeit is degradálja, hiszen lényegében ő maga mondta ki ezzel, hogy az említett 1986-os, hungaroringi előzését is azért tudta csak végrehajtani, mert egy „nem túl jó versenyző” vezette a másik autót. Ő tudja…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: