DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Retro – Vihar előtti csend az elfeledett pályán

Az imolai fekete hétvége előtti utolsó F1-es futamot egy 3500 fős kisváros pályáján, az aidai TI Circuiten rendezték – Senna egy kanyarig jutott, Schumacher duplázott, villoghattak a kiscsapatok.

Az 1994-es szezon második versenyét egy új, a Formula-1 által korábban még nem meglátogatott helyszínen rendezték, mely finoman szólva sem bizonyult túlzottan népszerűnek. A szokatlanul rövid, mindössze 3,7 kilométeres Tanaka International Circuit nevű pálya Aida városa közelében néhány évvel korábban nyitott meg, s ekkor még talán senki nem gondolta, hogy hamarosan a világbajnokság programjába kerülhet.

aida



Japán ezzel a Olaszországot, Németországot, Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat, Franciaországot és Spanyolországot követően a hetedik ország lett, mely egy szezonban kétszer is fogadhatta a Formula-1 mezőnyét. Az aszfaltcsík rövid hossza miatt a versenytávot 83 körben állapították meg az első Csendes-óceáni Nagydíjra – a futam ugyanis ezt a nevet kapta, míg a Japán Nagydíj Suzukában maradt.

A mezőny, ahogy azt a súlyos balesetekkel, eltiltásokkal, pilóta-elbocsátásokkal és fizetős versenyzők szerződtetésével teli 1994-es szezonban megszokhattuk, nem maradt változatlan az idénynyitóhoz képest. Eddie Irvine-t tömegbaleset okozása miatt eltiltották, majd miután csapata, a Jordan sikertelenül fellebbezett, az egyversenyes büntetéshez még kettőt hozzácsaptak. Irvine-t ezen a hétvégén a rutinos hazai pilóta, Aguri Suzuki helyettesítette. Kényszerű változás történt a Ferrarinál is: a szezonnyitót dobogón záró Alesi egy súlyos tesztbaleset miatt több versenyt kihagyni kényszerült, s helyét a sokat látott Nicola Larini foglalta el.

Egy kör Sennával

A pole-pozíció sorsa még az első, pénteki időmérőn eldőlt, miután szombaton szinte senki nem tudott javítani. A szezonnyitón, hazai versenyén kieső Ayrton Senna Aidában is megszerezte a rajtelsőséget, Michael Schumachernek kettő, míg csapattársának, Hillnek öt és fél tizedet adva. Ők hárman így is kiemelkedtek a mezőnyből, a 4-5. helyezetett Hakkinen és Berger már másfél, míg a hatodik Brundle több mint 2,1 másodpercet kapott.

Senna tehát karrierje során 64. alkalommal is az élről kezdhetett meg egy futamot, ám versenye már az első kanyarban véget ért. A brazil nem vett túl jó rajtot, Schumacher megelőzte őt, majd Hakkinen meglökte hátulról, megpördült, Larini pedig belerohant, és ennyi volt. A háromszoros világbajnok két futam után nulla ponttal állt, miközben a fő riválisnak tűnő Schumacher a Benetton volánja mögött megindulhatott a második győzelem felé.

A rajtbaleset

A német simán meg is nyerte a futamot, kis híján a második helyezett Bergernek is kört adott. Kettejükön kívül nagyon rossz versenye volt az élcsapatoknak: Senna és Larini már a rajtnál kiesett, majd a két McLaren, Hakkinen és Brundle, valamint a williamses Hill és a benettonos Verstappen is feladata a futamot, a holland kivételével min műszaki hiba miatt. Az idénynyitó után ismét remekelt viszont Barrichello, aki ezúttal a harmadik helyen zárt a Jordannel, mögötte a Footworknek ezzel hatalmas örömet szerző Christian Fittipaldi, a sauberes újonc Frentzen és a három kör hátránnyal is pontot szerző larrousse-os Comas végeztek.

A Japán egy eldugott szegletében fekvő, s meglehetősen unalmas versenyt produkáló pálya napjai meg voltak számlálva az F1-ben. 1995-ben még visszatért ide a mezőny, utána viszont soha többé, sőt mára mindkét akkor ismert elnevezése a múlt homályába vész. Az egykori TI Circuit ugyanis 2005. január 1-től már az Okayama International Circuit nevet viseli, s a 3600 fős kisvárost, Aidát is hiába keresnénk a térképen, ugyanis néhány hónappal később öt másik kistelepüléssel egybeolvadt Mimasaka néven.

A teljes futam
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: