DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro - Amikor Vettel jót tett Webberrel

Sebastian Vettel és Mark Webber közös F1-es évei a Red Bullnál nem arról maradtak emlékezetesek, hogy a páros összedolgozott volna vagy szorult helyzetben kisegítették volna egymást, ám a 2011-es szezonzárón talán mégis ez történt.

Dppi_00111019_465



Eléggé a közelmúltban történtek ahhoz, hogy ne kelljen ecsetelni Vettel és Webber csörtéit a csapattársakként töltött öt szezon során, amelyekből noha az ausztrál gyakrabban jött ki erkölcsi győztesként, az év végén mégis mindig a németnek volt oka örömre. Az események fényében egyre különösebb misztikum lengi körül a napra pontosan három éve rendezett 2011-es szezonzárót, amelyen pedig több jel is arra utalt, hogy Vettel rá nem jellemző módon futamgyőzelmet ajándékozott Webbernek - persze az egészet váltóhibába csomagolva. De valóban így történt?

2011 Vettel második bajnoki címét, és első igazán domináns söprését hozta. A német már négy fordulóval az év vége előtt, Suzukában behozhatatlan előnyre tett szert, és Interlagosba érkezve már 11 győzelmet számlált, mialatt az előző szezonban még komoly kihívójaként küzdő Webber egyszer sem állhatott fel a dobogó tetejére. Kétségtelenül stabil teljesítményt nyújtott viszont, hiszen monzai kiesését leszámítva minden futamát a 2. és az 5. helyek között fejezte be, de épp ezért lehetett frusztráló számára, hogy az utolsó lépést egyszer sem tudta megtenni.

Dppi_00111019_404

Interlagosra már nem maradt kérdés, és miután a Red Bullnak fekvő pályán Vettel behúzta a pole-t Webber előtt, sokan el is könyvelték, hogy a német újabb laza győzelmével ér véget ez a langyos szezon, ám végül nem teljesen így történt. A kétszeres bajnok ugyan egy ideig kényelmesen vezetett, ám féltáv környékén tempója romlani kezdett, és mint a rádióforgalomból kiderült, az élen álló Red Bullt váltóhiba kezdte hátráltatni.

Webber fokozatosan közeledni tudott csapattársára és a 40. körben könnyedén meg is előzte, majd kényelmesen befutott a célba, begyűjtve azévi egyetlen győzelmét. A diadal körülményei persze több mint gyanúsak voltak, így a felek nem is kerülhették el, hogy a leintés után magyarázkodniuk kelljen. Vettel tempója ugyanis észrevehetően feljavult, miután Webber elment mellette, és második helyét már nem is veszélyeztette senki, hiszen a mögötte érkező Jenson Button tíz másodperces hátrányban futott célba hozzá képest. Ez többet szerint is felettébb gyanús volt.

Dppi_00111019_441

Az egész megrendezett lett volna? Nem is volt igazán váltóhiba, csupán a Red Bull ezzel az ajándékgyőzelemmel akarta kárpótolni Webbert, biztosítva őt a csapaton belül továbbra is fennálló egyenlőségről? De akkor vajon miért lett volna szükséges eljátszani Vettel autójának meghibásodását? Elvégre a csapatutasításokat attól az évtől már ismét engedélyezték, és talán Webbernek sem nyújtott nagyobb elégtételt egy műszaki hiba által sújtott autó megelőzése, mint egy önként félreálló autóé.

Hogy mi történt azon a november 27-i délutánon, az szinte bizonyosan örök rejtély marad, amellyel kapcsolatban az igazságot még talán maga Webber sem tudja - és lehet, hogy jobb is így. A statisztikákban pedig a sikere ugyanolyan értékkel bír, mint a többi nyolc futamgyőzelmének bármelyike. És maga az ausztrál sem örült neki kevésbé, mint az összes többinek.

Dppi_00111019_445

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: