DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Ralikrossz

Tízből nyolcat nyert Kristoffersson, megérkezett a Lancia

Az ötszörös világbajnok domináns 2022-es évét jól összefoglalva tízből nyolcadik győzelmét szerezte a Nürburgringen. Az RX3-ban szintén a bajnok, Kobe Pauwels nyerte az utolsó versenyt.

A Nürburgringen dupla helyett kétnapos versenyhétvégét tartottak a világbajnokságon, azaz szombaton három előfutamra került sor, vasárnap pedig a továbbjutó futammal folytatódtak az események – ezt a formátumot utoljára a szezonnyitón, Hellben alkalmazták.



A szabadedzésen Timmy Hansen legjobb köridővel nyitott, de a folytatás Johan Kristofferssonról szólt: a vb-címet már Barcelonában megnyerő svéd a SuperPole-on egy körön nyolc tizedmásodpercet (!) adott a legközelebbi üldözőnek. Gyakorlatilag csak a második előfutamot nem nyerte meg – ahol öt másodperces időbüntetést kapott kanyarátvágásért. Évét stílusosan zárva döntős első hellyel búcsúzott, Kevin Hansent és Niclas Grönholmot megelőzve a döntőben. Timmy Hansen továbbjutó futamot és elődöntőt nyert, a fináléban azonban csak negyedik lett – a bajnokság második helyét azonban így is bebiztosította.

Nagy figyelmet kapott a Lancia Delta Evo-e bemutatkozó versenye: a retródizájnú autóval Guerlain Chicherit szombati napja már az első előfutamon véget ért a falban, a vasárnapi menetekben azonban újra rajthoz állt, sőt kiváló rajt után továbbjutó pozícióban állt az elődöntőben, de egy rázókövön eltört a Lancia felfüggesztése.

A bajnokságban Kristoffersson (182 pont) óriási, 47 pontos előnyben zárt. Timmy Hansen (135), Kevin Hansen (128), Grönholm (127) és az elsőéves Ole Christian Veiby (123) zártak az első öt helyen.

Az RX3 szezonja is Németországban fejeződött be. A kategóriában bajnoki címet már bebiztosító Kobe Pauwels szombaton kifejezetten gyengén nyitott, az összetett második helyéért küzdő Jan Cerny viszont mindhárom előfutamot behúzta. A skodás azonban vasárnap visszaesett, a továbbjutó futamon és elődöntőben is megelőzték, a döntőben pedig célba sem ért, miután a vezetésért küzdve Pauwelsszel ütközött. A második napon erőre kapó belga megszerezte a győzelmet, a szezon öt versenyéből négyet megnyert. Az újonc norvég, Jens Hvaal elődöntős elsőséggel és második helyezéssel mutatkozott be, Damian Litwinowicz állt a dobogó alsó fokára, és ő szerezte meg a bajnoki ezüstérmet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: