DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 28. kedd
Ralikrossz

Kristoffersson-dupla és magyar siker Spában

Két győzelmet szerzett az ikonikus pályán a négyszeres világbajnok – ezzel hétből hatnál tart a WRX első elektromos szezonjában. Timmy Hansent balszerencse üldözte, az újonc Bergström kettős dobogót ért el. Az Európa-bajnokságon Kárai Tamás idei legjobb eredményét szerezte, és az összetettben sem végzett még ennyire elöl.

A Ralikrossz-világbajnokság negyedik idei helyszínén, Belgiumban újra két önálló versenynapot tartottak, szombaton pedig úgy tűnt, Timmy Hansen megszerzi első győzelmét, mivel a svéd előfutamot, továbbjutó futamot és elődöntőt is nyert, Johan Kristoffersson viszont tőle szokatlan módon a SuperPole után a döntőig sehol sem volt a leggyorsabb. A fináléban azonban Hansen Peugeot-ját kiforgották egy láncreakció folytán, melyet Niclas Grönholm indított, így Kristoffersson gyakorlatilag megörökölte ötödik győzelmét. Kevin Hansen második lett, az újonc Gustav Bergström pedig első dobogóját szerezte.A második nap Kristoffersson már meggyőzőbb tempót diktált, a volkswagenes nyerte az egyik előfutamot, saját továbbjutó futamát és elődöntőjét, majd a döntőt is. Timmy Hansen újra balszerencsés volt, nem jutott tovább az elődöntőn körén. A dobogó második fokára ezúttal Grönholm állt – a szezon eddigi egyetlen győztese Kristofferssonon kívül –, Bergström pedig ismét harmadik lett a Volkswagennel. Kevin Hansen negyedik, a döntőben kieső Ole Christian Veiby ötödik lett az összesítésben.

Két szintén dupla fordulóval a szezon vége előtt – melyeket Barcelonában és a Nürburgringen tartanak – Kristoffersson már 41 ponttal vezeti a bajnokságot. A második helyre felkapaszkodó Kevin Hansen 90, a harmadik Veiby 89, Grönholm és Timmy Hansen pedig egyaránt 87 pontos.

Az Euro RX1 szezonja Spában ért véget az év hatodik versenyével. Anton Marklund, aki Portugáliában már bebiztosította az Európa-bajnoki címet, tét nélkül autózva magabiztos győzelmet szerzett, az első előfutam kivételével mindenhol leggyorsabb volt. A vendégszereplő Juha Rytkönen lett a második, Janis Baumanis pedig a harmadik. Kárai Tamás az év végére tartogatta legerősebb versenyét, a hétvége egyedüli magyar indulója döntőbe jutott, ahol ötödik helyezést szerzett az Audival.

A kereken 100 pontos Marklund mögött Baumanis (71 pont) szerezte meg a bajnokság második helyét, Enzo Ide (71 pont) harmadik lett, Kárai Tamás pedig 50 pontjával végül ötödikként zárta az Európa-bajnokságot, ezzel pályafutása legjobb eredményét érve el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: