DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Ralikrossz

WRX: Kristoffersson ismét győzni tudott

Bár az elődöntőben és a finálé rajtjánál sem brillírozott, végül mégis Johan Kristoffersson ünnepelhetett a dupla fordulós belga hétvége szombati napján. A svéd pilóta idei ötödik sikerét aratta.

A hétvégén Spa-Francorchamps-ban állomásozik a WRX mezőnye. A széria számára Belgium az idei harmadik helyszín, ahol a korábbi kettőhöz hasonlóan ezúttal is egy dupla fordulót tartanak a szervezők. Az idény jelentős része eddig Johan Kristoffersson meneteléséről szólt, aki az eddigi négy döntőből hármat megnyert, így most is a címvédő dominanciájára lehetett számítani.

Az első elődöntőben az a Klara Andersson bizonyult a legjobbnak, aki a legutóbbi alkalommal, Portugáliában is felállhatott a pódiumra, ezzel az első női pilóta lett, akinek ez sikerült a világbajnokságon. A svéd hölgy tekintélyes előnnyel zárt a második helyen beérkező Timmy Hansen előtt, így ebből a futamból ők ketten kerültek volna be a fináléba, ha Anderssont nem zárják ki, ám ennek köszönhetően Gustav Bergström kapott lehetőséget a folytatásban, aki később élni tudott a lehetőséggel. Hozzájuk a második elődöntő győztese, Niclas Grönholm, valamint Kevin Hansen és Kristoffersson csatlakoztak,  utóbbi hármas egyébként nagy csatát vívott egymással, félmásodpercnél is kevesebb választotta el őket egymástól.



A döntőben aztán a rajtot Timmy Hansen kapta el a legjobban, öröme viszont nem tarthatott sokáig, miután kiforgatták őt néhány kanyar után, hogy aztán Kristofferssonn kerüljön az élre, aki hamar lelépett a mezőnytől és újfent domináns győzelmet aratott. Mögötte elég nagy csata bontakozott ki a második helyért, Bergström és Kevin Hansen között, amit utóbbi nyert meg, míg testvére Grönholm mögött ért be az ötödik pozícióban. 

Kristoffersson számára ez így az idei ötödik siker volt, amivel 33 pontra növelte előnyét a pontversenyben Kevin Hansen és Ole Christian Veiby előtt, akik egyaránt 78 egységet gyűjtöttek eddig a 2022-es idényben. 

A versenyhétvégé programjában szerepet kapott még az Európa-bajnokság is, ahol az Euro RX1-es kategóriában magyar indulót is találtunk Kárai Tamás személyében, aki a szombati napon egy negyedik és egy kilencedik helyet szerzett az előfutamok során, melyeket Enzo Ide és Anton Marklund nyertek meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: