DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Ralikrossz

Vb-élmenőket szorongatott a magyar ralikrosszos

Hétvégén tartották a TitansRX széria magyar fordulóját Nyirádon. Csucsu, azaz Lukács Kornél nagy hétvégét teljesített, a győzelemért is harcolt Timmy Hansennel, a világbajnokság éllovasával.

A TitansRX sorozat – a korábbi Global Rallycross utódja – a 2019-es szezonban vette kezdetét európai helyszíneken, Pantera RX6 egyenautókkal és egészen magas színvonalú mezőnnyel. A bajnokság húzónevei a ralikrossz-világbajnokságon is versenyző és vb-címért küzdő Kevin és Timmy Hansen, valamint a korábbi WRX-ezüstérmes Toomas Heikkinen – ők hárman szereztek minden futamgyőzelmet –, de feltűnt már a mezőnyben az ex-F1-es Nelson Piquet Jr. és Alexander Wurz, valamint a WRC-győztes Hayden Paddon is. Az ő állandó ellenfelük a Csucsu néven versenyző Lukács Kornél, aki 2017-ben a világbajnokságon teljesített egy szezont.



A versenynaptár hat helyszínének mindegyikén két versenyt tartanak, szombaton és vasárnap önálló döntővel. Így volt ez az évad ötödik állomásán, a Nyirád Motorsport Centrumban is. Csucsunak, aki a szezon során többször a hatfős döntőbe verekedte magát, de dobogóra még nem állt, az első versenynap alakult kiválóan. A hazai pályán ötödik helyen végzett a három kvalifikációs futam alapján, az első elődöntőt viszont megnyerte a harmadik rajtkockából, mivel a nedves pályán esőgumik mellett voksolt.

Ez második rajtkockát jelentett a fináléban. A rajt után a második helyen jött el, és az éllovas Timmy Hansent szorongatta, a két autó azonban összeért, Csucsu pedig sérült felfüggesztéssel kiállt a futamból, melyet Hansen könnyen nyert.

A második versenynap kevésbé jól sikerült a magyar pilóta számára, aki ezúttal nem jutott tovább elődöntőjéből. Vasárnap a szabadkártyás Turi Tamás, a 2004-es magyar ralibajnok ért el kiemelkedő eredményt, aki saját elődöntőjében negyedik lett, egyetlen pozícióra a továbbjutástól. A fináléban Kevin Hansen győzött bátyja előtt: a bajnokság Kevin Hansen (223 pont), Timmy Hansen (214 pont) és Heikkinen (213 pont) között fog eldőlni a németországi szezonzárón.

A TitansRX betétfutama a Supercar kategória volt hétvégén, ahol számos magyar versenyző indult a hazai bajnokságban megszokott autójával. Az első versenynap döntőjében ki is sajátították a dobogót: az országos bajnok Kárai Tamás nyert Vass Zoltán és Harsányi Zoltán előtt. A második döntőben René Münnich aratott győzelmet Kárait megelőzve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: