DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Ralikrossz

Marton Gergely: Három tizedre a győzelemtől Németországban

Idei legjobb eredményét, a második pozíciót érte el a Super 1600-as ralikrossz Európa-bajnokság 21 éves indulója. Buxtehude nem volt a szíve csücske a fordulót megelőzően, ennek ellenére jó rajtok, versenyképes tempó és egy nyert elődöntő jellemezték hétvégéjét.

A szokásostól eltérően nem a világbajnokság kísérőszériájaként, hanem önálló versenyhétvégén bonyolították le az FIA ralikrossz Európa-bajnokság kategóriáit Németországban augusztus 17-18-án. A Super 1600-as osztály hatból negyedik 2019-es állomását teljesítette a buxtehudei Esteringen, azon a pályán, amely a pontverseny második helyén álló Marton Gergelyhez bevallottan nem állt közel előzést nehezítő vonalvezetése miatt.

A Volland Racing fiatal, de tapasztalt pilótája azonban kiváló formában érkezett a versenyre, és ezt tükrözték a hétvége eredményei is: negyedik hely négy kvalifikáció után a köztes eredménylistán, nyert elődöntő és végül második pozíció a döntőben, második dobogója, egyben legjobb helyezése a szezonban.

marton-gergely-buxtehude-1



Az előző hetekben sikerült elkapnom a fonalat, felkészültség terén nagyon jól éreztem magam a hétvégét megelőzően. Már a szabadedzések is jól indultak, egyiket megnyertem, a másikon második lettem. Többször előfordult már, hogy a hétvége legelején megvolt a tempó, így nem bíztam el magam, de mint mindig, adott egy extra löketet. Az egész hétvégén nagyon változékony volt az idő, ami az első két kvalifikáción nem feltétlenül a legszerencsésebben alakult számomra. De nagyjából mindent ki tudtam hozni a helyzetekből, amit lehetett, és nem hibáztam” – beszélt hétvégéje kezdetéről, a szombati nap alakulásáról az Audival versenyző Marton Gergely.

marton-gergely-buxtehude-2

Aztán a második napon már kiegyenlítettebben alakult az időjárás. Nagy csaták folytak, sikerült előznöm is párat, annak ellenére, hogy ezen a pályán kifejezetten nehéz átlépni a másikat. A Q3-ban egy második helyem is volt, így feljöttem az összetett negyedik pozíciójába. Ez második rajthelyet jelentett a második elődöntőben, ahol lerajtoltam a pole-pozícióban levőt, és behúztam az első helyet. Így a döntőben a második rajtkockát érdemeltem, ahonnan szintén jól elrugaszkodtam és a későbbekben is jó tempót tudtam menni. Rengeteg akció történt a döntőben, zajlottak az előzések, nehéz futam volt. Végül nem múlt sokon, hogy megnyerjem a versenyt, három tizeddel az első mögött értem célba, a dobogó második fokán.

marton-gergely-buxtehude-3

Kicsit bánom az eredményt, hiszen egyrészt a tempóm alapján meglehetett volna az első hely, ha nem követek el egy-két kisebb hibát a döntőben, másrészt mikor ennyire közel van a győzelem, az ember nem örül annyira a második helynek, hiába ez a legjobb helyezésem idén. De azt gondolom, nagyon nehéz hétvégén sikerült sok pontot gyűjtenem és eredményesnek lennem, a bajnokságban pedig nemcsak megtartottam a második helyem, de el is szakadtam a mögöttem levőktől. Köszönhetően a nagyon jó tempónak és sikeres hétvégének talán kijelentjük, hogy megszerettem a buxtehudei pályát!” – értékelte német versenyét Marton Gergely.

marton-gergely-buxtehude-7

A Super 1600 német versenyének eredménye: 1. Yuri Belevskiy (svájci, Audi A1); 2. Marton Gergely (magyar, Audi A1); 3. Marius Bermingrud (norvég, Skoda Fabia); 4. Aydar Nuriev (orosz, Audi A1); 5. Marat Knyazev (orosz, Skoda Fabia); 6. Artur Egorov (orosz, Audi A1).

A Super 1600 Európa-bajnokság állása 4/6 forduló után: 1. Aydar Nuriev (orosz, Audi A1) 110 pont; 2. Marton Gergely (magyar, Audi A1) 88 pont; 3. Artur Egorov (orosz, Audi A1) 72 pont; 4. Egor Sanin (orosz, Renault Twingo) 71 pont; 5. Marat Knyazev (orosz, Skoda Fabia) 62 pont.

Részeredmények: Q1: 9. Q2: 6. Q3: 2. Q4: 7. INT: 4. SF2: 1. F: 2.

Következő verseny: Lohéac, Franciaország, augusztus 31. – szeptember 1.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: