DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Ralikrossz

Befejeződött a ralikrossz-vb szezonja is

Miközben a szemek Abu Dhabira és az F1-re szegeződtek, este Argentínában véget ért a ralikrossz-világbajnokság idénye is. A kétszeres bajnok a futam nagy vesztese.

Csaknem másfél hónappal az előző, német verseny után utazott a WRX megszokottnál kicsit soványabb, 17 résztvevőből álló mezőnye az argentínai Rosarióba. A legfontosabb kérdés már eldőlt, Mattias Ekström korábban bebiztosította az egyéni bajnoki címet – az idényzárón istállója, az EKS Audi is behúzta a csapatoknak járó trófeát.

Petter Solberg, 2014 és 2015 világbajnoka második helyen állt az összetettben, és jó esélyei voltak, hogy győzelemmel búcsúztassa a szezont, a siker pedig rá is fért volna, hiszen idén csak a legelső versenyen tudott nyerni. A domináns Solberg mind a négy kvalifikációs futamot behúzta, Bakkerud, Ekström és Loeb messze lemaradva zártak mögötte a köztes eredménylistán. Solberg azonban kétszer is ütközött, majd kiesett az elődöntőben, ezért a fináléban már nem lehetett ott.



A pole-pozícióból induló Andreas Bakkerud végig tartotta pozícióját Johan Kristoffersson előtt, a norvég és svéd végül ebben a sorrendben ért célba. Egy finn egészítette ki a dobogót az EKS Audi másik pilótája, Toomas Heikkinen személyében, aki a rajtnál az utolsó kockából ugrott a harmadik helyre. Csapattárs-főnöke, Ekström nyomás alá helyezte őt, de végül hibázott, a negyedik hely pedig a legjobb ralikrosszos eredményét elérő, DTM-ből ismert Timo Scheideré lett, aki a döntőben szintén ritka látványnak számító SEAT-tal érte el a bravúrt.

Az Argentínában kiosztott pontok egészen szorossá tették a bajnokság végeredményét. 240 egységével Kristofferssoné lett a bajnoki második pozíció, Bakkerud és Solberg pedig egyaránt 239 pontra jött fel, mivel azonban a fordos már harmadszor győzött, övé lett az előkelőbb helyezés, Petter Solberg címvédőként az év végi dobogóra sem fért oda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: