DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Ralikrossz

Marton Gergely az Eb-döntőben

Remekül alakult a 2016-os rallycross versenyévad zárása Marton Gergely számára. Az M-F Motorsport pilótája előbb a barcelonai Európa-bajnoki futamon jutott elődöntőbe, majd Nyirádon újabb győzelemmel fejelte meg a Super1600-as kategóriában már korábban bebiztosított magyar bajnoki címét, végül a németországi Eb-szezonzárón bejutott a döntőbe, a legjobb hat pilóta közé.

Jó hangulatban és pozitív előjelekkel érkezett a 2016-os FIA Rallycross Európa-bajnokság utolsó, németországi Buxtehudéban rendezett versenyére Marton Gergely, hiszen az előző Eb-futamon, Barcelonában pályafutása során először bejutott az elődöntőbe, sőt, a döntőbejutásról is csak egy helyezéssel maradt le, majd egy héttel a mostani verseny előtt – immár friss bajnokként – Nyirádon aratott újabb győzelmet a magyar bajnoki mezőnyben.

marton-gergely-rallycross-eb-buxtehude-2



A jó formát és a lendületet németországi Eb-fináléra is átmentette a magyar versenyző és csapata, ahol minden eddiginél nagyobb lépést sikerült tenniük Európa abszolút élmezőnye felé.

„Nagyon örülünk, hogy sikerült bejutnunk Buxtehudéban a döntőbe, hiszen ez egy remek eredmény az egész csapatnak, és pozitív, hogy így sikerült zárnunk az évet” – kezdte futam utáni értékelését Marton Gergő. „Nem volt könnyű dolgunk, mert ezen a pályán is most jártunk először, így eleinte minden új volt, és az első két előfutam egy picit még arról is szólt, hogy kitanuljam a pálya apró kis trükkjeit, amiktől igazán gyorssá válhat itt az ember.”

marton-gergely-rallycross-eb-buxtehude-1

„Két 13. hellyel kezdtem, majd jött a szombati utolsó előfutam, ami kiemelkedően jól sikerült. Nagyon erős időt mentem, és egy kis szerencsém is volt, mert az eső a mi futamunkban elkezdett szemerkélni, és az utánam következő futamokban egyre nedvesebb lett a pálya. A jó tempónak és ennek a kis szerencsének is köszönhetően itt 3. lettem, majd a vasárnapi maradék egy előfutamban egy 10. hellyel biztosítottam be az elődöntős helyemet”- haladt előre kronológiai sorrendben beszámolójában a magyar csapat Skoda Fabia Mk2-es versenyautóját terelgető pilóta.

„Az elődöntőben az utolsó helyről indultam, de egy nagyon-nagyon jól sikerült rajtnak és a jó első kanyaros helyezkedésnek köszönhetően sikerült elfordulnom a 2. helyen. Utána egészen jó tempót tudtam futni az autóval, jókor is Jokereztem, így tisztán be tudtam jönni a 3. helyen. Ez azt jelentette, hogy újabb lépést tettünk előre, hiszen a múltkori első elődöntőnk után most először bejutottunk a döntőbe is egy Eb-futamon” – meséli Gergő, akinek ráadásul épp a szezonzárón jött össze ez a bravúr, azon a futamon, amely az év végi helyezések szempontjából a teljes Eb-élmezőny számára kiemelt jelentőséggel bírt, így mindenki 110%-ot igyekezett nyújtani a pályán.

marton-gergely-rallycross-eb-buxtehude-5

„A döntőt egy jutalomjátéknak fogtam fel, ami sajnos nem tartott túl sokáig. A második körben arra lettem figyelmes az autó műszerfalán, hogy elég hirtelen elkezdett emelkedni a víz- és az olajhőmérséklet is. Mivel amúgy se láttam sok esélyt rá, hogy javítsak a pozíciómon, így nem akartam kockáztatni, hogy esetleg valami komolyabb baja legyen az autónak, ezért inkább félreálltam. Mint utólag kiderült, nem volt nagy a baj, csak picit túl sok sár ment be a hűtőbe, ezért kezdett el minden melegedni. De semmi okunk nincs bánkódni, hiszen az autó is egyben maradt, bejutottunk a döntőbe és ott tudtunk lenni Európa abszolút leggyorsabb Super1600-as technikái és versenyzői között. Ez hatalmas erőt és motivációt ad az egész csapatnak a folytatásra. Dolgozunk tovább és készülünk a következő idényre. Találkozunk 2017-ben!” – zárta az immár kétszeres magyar bajnok rallycross versenyző.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: