DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Ralikrossz

Új kihívás: Loeb a ralikrossz-vb-n folytatja

Idén az eddigi legnagyobb név tűnik fel a ralikrossz-világbajnokság mezőnyében: a rali ikonja, Sebastien Loeb egy gyári Peugeot 206-ot vezet a 2016-os szezon versenyein.

Ma hivatalosan bejelentették, ami eddig pletykaként élt: a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb a ralikrossz-világbajnokságon folytatja, ahol a Peugeot-Hansen versenyzője lesz. Ezzel az istállóval tavaly ezüstérmesként végzett a svéd Timmy Hansen, Loeb honfitársa, Davy Jeanney pedig szintén versenyeket nyert. Idén mindketten maradnak az alakulatban, Peugeot Hansen Academy csapatnév alatt pedig az RX Lites kategória győztese, Hansen öccse, Kevin Hansen is csatlakozik hozzájuk.



„Igazán izgatott vagyok, hála a lehetőségnek, hogy első alkalommal részt vehetek a WRX teljes szezonjában” – mondta Loeb, aki korábbi ralis riválisa, a kétszeres bajnok Petter Solberg ellen mérheti össze újra képességeit. „Az évek során volt szerencsém részt venni igazán lenyűgöző versenyeken, de a ralikrossz – a Peugeot 208 WRX nyers erejével és versenyképességével, plusz a futamok intenzív jellegével – különleges lesz. Az autó és a motorsport ezen válfajának stratégiája teljesen új lesz számomra, ezért sokat kell tanulnom, de remélem, nagyon hamar harcba tudok szállni.”

A ralikrossz már a sokadik új kihívás lesz a 42 évet pár napja betöltő Loeb számára, aki 2013-ban, WRC-karrierje befejezte után a pályaversenyzésre nyargalt át, és két szezont húzott le a túraautó-világbajnokságon, ahol hat futamgyőzelmet szerzett. A WTCC-vel együtt a Citroent is elhagyta, januárban első Dakarján már a Peugeot színeiben vett részt.

A ralikrossz nem teljesen ismeretlen terep Loeb számára: a 2012-es X Games-en – szintén a Hansen színeiben – aranyérmet szerzett, 2013-ban pedig egy Európa-bajnoki futamon indult. A világbajnoki szezon április 16-17-én kezdődik Portugáliában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: