DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

A legfiatalabb nyerte a Peugeot Kupát

Negyedik szezonját zárta a Rally Hungaryn a Peugeot 208 Rally Cup Hungary sorozat. Az egyforma, az idei szezontól már a legmodernebb 208 Rally4-es versenyautókon zajló küzdelmet a Hangodi Bendegúz – Bunkoczi László duó nyerte, ezzel megszerezve az év végi első helyet is, mely a pénzjutalom mellett egy jövő évi ERC-szereplés teljes költségét magában foglalja.

A szezonzáró előtt még három páros állt esélyesként az év végi elsőségre. Mindhárman eltökélten kezdték a versenyt, hiszen nem csak a kupagyőzelemmel járó dicsőségért, de komoly pénzdíjakért is folyt a versengés. Az Európa-bajnoki versenynaptár része volt a nyíregyházi központú futam, így a magyar kétkerék-hajtású mezőny mellett a legtehetségesebb európai menők is neveztek a versenyre.

Hangodiék nyerték a pénteki SuperSpeciált. Ez a pálya ismerős volt a fiatal, idén érettségiző pilótának, hiszen a rally előtt éveket töltött el a ralikrossz szakágban, és bár nem is ezen a nyomvonalon, de ebben a környezetben versenyzett már korábban.

DuEn_RallyHungary2021_1458



A szombat reggel nagyon rosszul indult a Szauer-Kerék duónak, hiszen defektet kaptak az első szakaszon, ezzel majdnem két perc hátrányt szerezve maguknak. A tavalyi bajnok jól kezdte a futamot, egészen a negyedik szakaszig vezettek, de a mádi gyorsaságin egy apró hiba után nagyon összetörték versenyautójukat, így kiestek a bajnoki címért folyó küzdelemből. Német Gábor és Szőke Tamás a Peugeot 208 Rally4 biztonsági felszerelésének köszönhetően nem sérült meg, de az autó alkalmatlanná vált a verseny folytatására. Szauerék innentől kezdve minden szakaszt megnyertek a szombati gyorsaságikból, fél percre faragták le a hátrányukat a Hangodi – Bunkoczi páros mögött.

A zárónapra a fiatal Hangodi és a nagyon rutinos, Dakar Ralit is többször megjárt navigátora, Bunkoczi László taktikát váltott és szakaszokat is nyerve végül 14,5 másodperc előnnyel megnyerte a Peugeot Kupa záróversenyét a Szauer Gergő – Kerék István egység előtt, így az év végi összesítésben a Kupasorozat bajnokaként ünnepelték őket és csapatukat a nyíregyházi céldobogón.

Hangodi Bendegúz fiatal kora ellenére nagyon helyén kezeli az eredményeit: „Hullámvasút volt számunkra az év és elsősorban a teljesítményünkre gondolok. Megnyertük az első versenyt, a másodikon is a dobogón álltunk, aztán volt két gyenge futamunk, majd a csúcson fejeztük be a szezont. Végig nagyon jól éreztem magam, még azokon a futamokon is, ahol nem sikerült jó eredményt elérnünk! Sokat tanultam Lacitól, és ez adta a jó hangulatot! A harmadik szezont versenyeztem végig a Kupában, minden évben arra törekedtem, - versenyről versenyre, gyorsról gyorsra - hogy tanuljak a hibákból és a sikerekből is. Nagyon hasznos évek ezek a számomra! Azt gondolom, nagyon jó kombót alkotunk (Bunkoczi) Lacival, hiszen az ő tapasztalata és az én fiatalos lendületem nagyon jól kiegészíti egymást. Szeretnénk jövőre is a kupában menni és nyilván még nehezebb lesz megvédeni a bajnoki címet, mint megszerezni volt. Nagyon erős volt az idei év, ügyesek a srácok és egy ilyen erős mezőnyben lehet jól fejlődni, ha ki kell mozdulni a komfortzónánkból. Kíváncsian várjuk már a következő szezont!”

DuEn_RallyHungary2021_4091

Német Gábor a legtöbb ponttal érkezett a nyíregyházi futamra, de élete legnagyobb esését bemutatva végül a kupa harmadik helyének tudott örülni. „Nagyon szuper év volt az előző és ez is. Örülök, hogy részese lehetek ennek a sorozatnak, nagyon pozitív hatással volt rám egész szezonban, nagyon szép emlékekkel, sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Csalódás, hogy az idei szezont nem sikerült megkoronáznunk és nem sikerült megvédenünk a bajnoki címet, de ettől függetlenül nagyon jó volt az egész évad. Jó itt versenyezni!”

Balkányi György, a Peugeot importőr magyarországi vezetője, a Kupa megálmodója büszkén nyilatkozott a bajnokság végén. „A negyedik évet tudjuk magunk mögött a Peugeot Kupában. Úgy gondolom, hogy nem csak színesítjük a mezőnyt ezekkel a rendkívül gyors és versenyzésre épült autókkal ebben a gyönyörű sportágban, hanem lehetőséget tudunk adni olyan versenyzőknek, olyan tehetséges fiataloknak, akik megegyező technikai feltételekkel tudnak egymással versenyezni és csak a tudásuk számít a jó eredmény eléréséhez. Az autók motorja, váltója azonos, a komputereket folyamatosan ellenőrizzük, ott is minden egyforma, maximálva van a felhasználható PIRELLI gumik mennyisége és ez a keretrendszer biztosítja, hogy egyenlő feltélek között tudjanak versenyezni a Kupába nevezettek.

Büszkén mondhatjuk már most, néhány héttel a szezonzáró futam után, hogy jövőre is lesz folytatása a sorozatnak, ahova szeretettel várunk minden fiatalt és mindenkit, aki ki szeretné próbálni magát, hozzá szeretné mérni tudását másokhoz egyenlő körülmények között. És nem csak a dicsőségért, de továbbra is csábító pénzdíjakért is küzdhetnek a Peugeot Rally4 Cup Hungary indulói a 2022-es bajnoki szezonban is!”

Tagai Tamás, a technikai hátteret felügyelő és nem mellesleg a versenyautókat is építő TRT Hungary vezetője is jól sikerült évnek minősíti a modellváltás első szezonját. „Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi új autót láthattunk a Peugeot 208 Rally4-es autók első versenyévében. Nyolc páros választotta idén a sorozatot és ami nagyon pozitív, hogy már most, novemberben is vannak új érdeklődők a következő szezonnal kapcsolatban. Remélem, hogy még többen leszünk jövőre. Az autók versenyképesek, kategóriájukban is az első három helyet szerezték meg versenyzőink az év végi összesítésben.”

Peugeot Kupa 2021-es végeredménye :    
1.  Hangodi Bendegúz Bunkoczi László Prestige Motorsport Kft. 57 pont
2.  Szauer Gergő Kerék István Hideg Team SE. 51 pont
3.  Német Gábor Szőke Tamás Kole Media Center Kft. 48 pont
4.  Trencsényi Vince Szegedi Máté Extrém Sport Team Kft. 29 pont
5.  Viszló Csaba Czakó Janek Rally Cafe Média Kft. 17 pont
6.  Vogel Adrienn Nothiesz Ivett Roger Racing Kft. 14 pont
7.  Csoma András Radó István Vestin Vintage Kft. 10 pont
8.  Schubert István Schmidt Tamás BA-RO Motorsport Egyesület 2 pont
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: