DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Botka: Negyedik EB szezonunkra készülünk

Közös sajtótájékoztatón vázolta fel idei terveit a két Európa-bajnok rali csapat: a Botka Rally Team és az Érdi Rally Team. Botkáék 2015-ben, Érdiék tavaly szerezték meg az Európa-bajnoki címet az ERC2 kategóriában. Botka Dávid büszkén mutatta meg az idei versenyautóját a sajtó képviselőinek és az érdeklődőnek, és csapata terveiről is nyíltan beszélt a versenyző.

’Európa-bajnokok sajtótájékoztatója’ címmel hívta meg a két csapat a médiát a GROUPAMA Arénához, ahol hamar kiderült: mind a két legénység célja, hogy folytassa a korábban megkezdett utat és továbbra is az

Európa-bajnokság futamaira összpontosítanak. Botka Dávid első teljes szezonjában Európa-bajnokként ünnepelhetett 2015 év végén, akkor még Mitsubishi Lancer versenyautóval. Aztán feljebb lépett, autót váltott és egy Citroen DS3 R5-al a European Rally Championship abszolút legjobbjaival versenyzett majdnem két évet. Nem volt a legsikeresebb az autóválasztás, rengeteg technikai gond után tavaly év közben lecserélték a DS3-at és egy Skoda Fabia R5-ös, csúcstechnikát képviselő versenyautó mellett döntve fejezték be a szezont.

„Ezzel az autóval az EB-n még csak két aszfaltos futamon tudtunk indulni, murván még nem mentünk vele a kontinens viadalokon. Próbáljuk az autót is és magunkat is maximálisan felkészíteni a versenyekre és bízom benne, hogy gyorsan fogunk tudni menni!” – mondta Dávid a sajtótájékoztatón elhangzottakat összefoglalva. – „Nagyon jó választás volt a Fabia, már versenyt is nyertünk vele Horvátországban. Most kezdjük megismerni, már vannak megfelelő beállításaink, vannak elképzeléseink.”



Március 23-25. az idei első Európa-bajnoki futam időpontja. Az Azori-szigeteken megrendezendő versenyről így beszélt a pilóta: „Már háromszor indultunk ezen a futamon, annyi belsőkamerás felvételünk van ezekről a szakaszokról, ami mindenképp megnyugtató a felkészülés szempontjából. Heti egyszer-kétszer végignézem ezeket a felvételeket és már tudom hol vagyok. Most lesz az első szezon, amikor azt mondhatom, hogy úgy állok oda szinte minden versenyre, hogy képben vagyok a környezettel, a pályákkal.”

Aztán így folytatta: „Voltam ezen a versenyen abszolút negyedik helyezett. 2016-ban az utolsó gyorsaságin sikerült egy hatalmas hajrában megszerezni ezt az előkelő helyezést. Van már pár név, akiről lehet tudni, hogy indulni fog a szezonban, de igazából majd a nevezési lista közzététele után derül ki, milyen is lesz az idei ERC erőssége.”

Tavaly kezdték a közös munkát Mesterházi Márkkal és idén is együtt tervezik a szezont, hiszen pilóta és navigátor is jól érezte magát a versenyautóban, mindketten jól tudják egymást segíteni. „Az biztos, ezt a szezont nagyon meg akarom nyomni!” – zárta Dávid a beszámolót. „Ki fog derülni, hogy fel tudom e venni a lépést a feltörekvő ifjakkal és a rutinos vén rókákkal, vagy nem. Ha úgy alakul, hogy mégsem, akkor teljesen más felé nyitunk a következő évben, úgyhogy ez a szezon mindenképp vízválasztó lesz a pályafutásom alakulásában!”

Botka Dávid és Mesterházi Márk tehát az Európa-bajnoki sorozatban folytatja a versenyzést, ahogy ezt tették korábban is. Első versenyük az 53. Azores Airlines Rallye lesz, március 23-25- én. A csapat ezúton is köszöni a partnereinek az évek óta tartó bizalmat és segítséget, mellyel hozzájárulnak, hogy ebben a nívós versenysorozatban szerepelhessenek!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: