DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Rali

Balogh: A munka elvégezve, a bajnoki cím a zsebben!

Az idei bajnokság utolsó előtti futama, a 41. Kassa Rali vízválasztó volt a Balogh Jani, Holczer Dani páros számára, hiszen egy jó helyezésnek köszönhetően akár már itt bebiztosíthatták kategória bajnoki címüket.

A verseny komoly kihívást jelentett minden versenyző számára, fontos szerepet kapott a jó itiner amire csak 3 tréning lehetőség volt engedélyezve.

Balogh Jani: „Nem voltunk könnyű helyzetben. A második napi 24 kilométeres pályát, amit mi vízválasztónak gondoltunk a 2012-es belsőkből próbáltuk előre felépíteni. Az első napi Jahodna valamint Ruzín mondhatjuk ismerős volt tavalyról, akkor is jó ritmusban tudtunk autózni rajtuk. A harmadik, eddig ismeretlen pálya a tempós bukkanóival, és poros kitérőivel olyan izgalmakat tartogatott, amiket mi kedvelünk. A másfél napot és három lehetőséget felhasználva mondhatjuk egy jól kiegészített és lepontosított itinerrel vághattunk neki a versenynek.”

Pénteken este egy rajtceremónia előzte meg a gyorsasági szakaszokat, ahol a párosok megmutathatták magukat a publikumnak.

Balogh Jani: „Nagyon jó kis program volt a ceremónia, valamint az utána lévő közönségtalálkozó ahol közelebb kerülhettek hozzánk a kívülállók. Ez az esemény akár iránymutató is lehetne a hazai rendezőknek, hogy hogyan is kellene az autósportunkat közelebb hozni a pálya szélén álló, vagy még meg nem fertőzött rajongók számára. Lehet, hogy ezt otthon is hasznos lenne alkalmazni.”

baloghjani_kassa15_28



A szombati napon a késői kezdés miatt, szürkületbe és lámpafénybe nyúltak a teljesítendő szakaszok. Jani és Dani már az első szakasztól kezdve a saját tempójukat akarták autózni, ami nem sikerült.

Balogh Jani: „Úgy tűnik, a mumus visszajár. Újra volt egy teljesítménybeli problémánk, ami már a teszten előjött. Ott kicseréltünk néhány alkatrészt és reménykedtünk, hogy minden rendben lesz a versenyen. Sajnos előjött a hiba, ami nem volt annyira hátráltató, de egy gyors hegyi pályán ahol sokat számít a motorerő, ott érezhető volt. A murva után új turbót raktunk az autóba és nem értettük a hiba okát. Próbáltuk bátorsággal pótolni az elvesztett teljesítményt. A harmadik pályán már tudtunk az élmezőnnyel futni, ami igazán nagy fegyvertény számunkra.”

A további szakaszokon folyamatos adok-kapok alakult ki az ellenfelekkel, mind a kategória társakkal, mind pedig az abszolút helyezésekért.

Balogh Jani: „Nem biztos, hogy olyan rosszat tett nekünk ez a kis műszaki hiba, hiszen bár gyorsan autóztunk mégis a saját ritmusunkra figyeltünk, és nem bonyolódtunk bele olyan csatákba, amiket nem biztos, hogy most kellett volna megvívnunk. Nem szerettük volna azt a látszatot kelteni, hogy mi csak az éves helyezésünk bebiztosításáért érkeztünk Kassára, felvettük a kesztyűt, akikkel kellett, figyeltük a nemzetközi mezőnyt is, hogy hova tudunk odaérni.”

A verseny végére az egyenletes teljesítménynek és az ellenfelek hibáinak köszönhetően egy kimagasló eredményt sikerült elérnie Janinak és Daninak.

Balogh Jani: „A magyar ORB értékelésben sikerült harmadik helyre érnünk. Úgy gondolom, ez az eredmény az egész éves egyenletes teljesítményünket is tükrözi és leginkább azt, hogy nem hibázunk. Én, Dani, valamint a Balázs Öcsi RS is tudja, hol vannak a határaink. Ez nem csak erre a versenyre, hanem az egész évre is igaz. Folyamatosan ott tudtunk lenni a pódiumon, ennek az eredménye, hogy bebiztosítottuk a kategória bajnoki címünket és az abszolútban is az első ötben vagyunk az éves tabella tekintetében.”

Az éves célkitűzés teljesítve, de a bajnoki cím megszerzése után sincs lazsálás, hiszen az előkelő abszolút helyezésben rejlő lehetőségeket megpróbálja a csapat a Mecsekben kiaknázni.

Balogh Jani: „Nem sikerült még igazán átéreznem a bajnoki címet. Pár nappal a verseny után úgy fogom fel, mint egy elvégzett munkát. Négy évig dolgoztunk és mostanra érett be az Én, a Dani és a Balázs Öcsiék alkotta trió gyümölcse ezzel az eredménnyel. A 2012-es szezon után próbáltunk menni az élmezőnnyel, lehet, hogy korai volt az R4-esbe való átülés. A fejemben mélyen úgy kezeltem ezt, mint egy elvégzetlen feladatot. Igaz, hogy visszalépésnek tűnt elsőre, de görcsölés mentes futamok vannak mögöttünk és élményben sem jelent kevesebbet ez az autó, mint az R4-es. Gyorsan és biztonságosan kellett autóznunk. Egy versenyt még minuszolnunk kell, de nem szeretnénk a monitor előtt, vagy a pálya szélén átélni a Mecsek Ralit. Az éves programunkat végig csináljuk és megpróbálunk egy örömautózással minél jobb eredményt elérni és egy gyors közlekedéssel megköszönni a nézők egész éves biztatását!”

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: