DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő

Újra a padlólemezekkel kísérletezik a monzai F1-es edzésen a Mercedes

Még a nyári szünetet megelőző Formula-1-es Belga Nagydíjon vetett be egy új padlólemezt a Mercedes, amelyet azonban Spában a kétséges pénteki eredmények után mégsem használtak. Zandvoortban viszont újra felkerült a W15-ösre a fejlesztés, a Holland Nagydíjon pedig csak negyedik erőként zárt a csapat, amely előtte négyből három versenyt megnyert – közte a belgiumit is. James Allison, a Mercedes F1-es technikai igazgatója elismerte: egyelőre nem tudják, hogy problémás-e az újításuk, mivel a várt leszorítóerőt ki tudják mutatni mérésekkel, de elképzelhetőnek tartják, hogy megbontotta az autó egyensúlyát.

Mindenesetre a Mercedes a hétvégi Olasz Nagydíj első szabadedzésén – amelyen Andrea Kimi Antonelli debütál majd George Russell autójában – összehasonlító teszteket igyekszik majd végezni a régi és az új specifikációval, hogy megállapítsák, hogy a padlólemez tehetett-e a hollandiai küszködésről.

Russellnek egyébként meggyőződése, hogy nem vagy legalábbis nem teljesen: szerinte ha egy gyenge hétvége egybeesik egy fejlesztés bevetésével, akkor az emberek könnyen arra mutogatnak, pedig valójában amúgy is ingadozhat egy alakulat teljesítménye. „Biztos vagyok benne, hogy a padlólemez a várakozásoknak megfelelően működik, és szerintem a zandvoorti problémáink nem annak voltak betudhatók. De most újabb lehetőségünk van ezt felmérni, és talán valami másra jutunk Monza után” – mondta el az Autosport által idézett brit.

f1-russell-mercedes

Egy Schumacher már szerepelt a McLarennél

Mick Schumacher a Mercedes mellett a McLarennél is tartalékpilóta lesz 2023-ban. A Schumacher dinasztiának korábban is köze volt már a wokingi csapathoz: édesapja, Michael Schumacher 1995-ben tárgyalt a McLaren-Mercedesszel a lehetséges csapatváltásról, de végül a Ferrarihoz igazolt a Benettontól.

Mick nagybátyja, Ralf Schumacher azonban ténylegesen vezette is a McLarent. A tesztre 1996 augusztusában került sor, Silverstone-ban. Az akkori sajtóbeszámolók alapján a Formula Nippon széria bajnokesélyese felkapott volt a csapatok között, menedzsere, Willi Weber a McLaren mellett a Benetton, Ligier és Jordan istállóval is tárgyalt. Egy hónappal később Schumacher Eddie Jordan csapatával írt alá hároméves szerződést.

Először a pályán idén a Mercedes – Russell tesztelt szerdán

A múlt héten Fioranóban Ferrarit tesztelő Carlos Sainz és Charles Leclerc után újabb topversenyző tette meg első idei köreit: a versenynaptárból kikerülő Paul Ricard-on George Russell vezette a Mercedes tavalyi konstrukcióját, a W13-at. Franciaországban Pirelli-teszt zajlik, a fiatal brit a gyártó száraz pályás abroncsaival gyűjtött adatokat még a szezonkezdet előtt.

A teszt egész héten zajlik Le Castellet-ben, csütörtökön Lewis Hamilton kerül sorra, pénteken és szombaton pedig az AlphaTaurié lesz a pálya, a csapat az esőgumikon köröz majd. Jövő héten kedden és szerdán pedig Jerezben tesztel szintén a Mercedes az Aston Martinnal – a zöldeknél Fernando Alonso szereplése várható. Mivel a hivatalos tesztelés csupán három nap lesz Bahreinben, a csapatok igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy az állandó versenyzőknek biztosítsanak pályaidőt.

„Koncentráljunk a sportra” – így látja a Ben Sulayem-ügyet a Ferrari új F1-es főnöke

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy forr a levegő az elmúlt hetekben Mohammed ben Sulayem, az FIA elnöke körül. Egyre egyértelműen kirajzolódik, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség bő egy éve hivatalban lévő vezetője és a Formula-1 között feszültség húzódik: ez leginkább a szaúdi felvásárlás pletykája kapcsán tett megnyilvánulásokban mutatkozott meg. Ha pedig mindez nem lenne elegendő, Ben Sulayem még egy két évtizeddel ezelőtti szexista megjegyzése miatt is a rivaldafénybe került, de egy emberi jogi szervezet is célkeresztjébe vette őt.

Mindezek ellenére Frederic Vasseur, a Ferrari nemrég munkába állt új F1-es csapatfőnöke úgy véli, hogy amint elindul a versenyszezon, csillapodni fognak a kedélyek az FIA-elnök botrányai kapcsán: „Meggyőződésem, hogy amint kigurulnak az autók a pályára, ez némileg háttérbe fog szorulni a hírekben. Nyilvánvalóan lesznek megbeszélések, de mint mindig, most is remélem, hogy képesek leszünk a sportra koncentrálni” – mondta el Vasseur.

f1-vasseur-bensulayem-2022

Betiltotta a NASCAR Ross Chastain döbbenetes falazós manőverét

Úgy tűnik, egyszer lehetett eljátszani a 2022-es esztendő egyik legemlékezetesebb pillanatává avanzsáló manővert, amelyet Ross Chastain mutatott be a NASCAR Cup Series martinsville-i versenyének befutójánál, amikor autóját a falnak vezetve nyert sebességet és előzte meg több riválisát is. A megmozdulás egyszerre váltott ki meghökkenést és elismerést, de felmerültek biztonsági aggályok is ennek kapcsán.

Emiatt pedig a NASCAR illetékesei úgy döntöttek, a jövőben hivatalosan is tiltani fogják a hasonló falfutásokat. A NASCAR részéről hangsúlyozzák: nem új szabályról van szó, csupán az ilyen jellegű manőverekre is alkalmazni fogják azt a passzust, miszerint a versenyzők nem alkalmazhatnak olyan stratégiát, amely veszélybe sodorhatja a saját, a versenytársak vagy a nézők biztonságát. Hozzátették: ha valaki mégis megpróbálkozna a Chastain-féle manőverrel, az időbüntetéssel fog szembesülni.

A WEC-ben tér vissza a versenyzéshez Danyiil Kvjat

Újra teljes szezont teljesít egy világbajnoki szériában Danyiil Kvjat: a Prema bejelentette, hogy az orosz pilóta is tagja lesz a második számú legénységének az Endurance-világbajnokság LMP2-es kategóriájában Mirko Bortolotti és Doriane Pin mellett. Kvjat legutóbb a 2020-as F1-es idényben futott egész évet az AlphaTauri színeiben, azóta csak elvétve láthattuk őt a pályákon: tavaly néhány NASCAR-futamon tűnt fel az orosz.

A Prema másik autójában egyébként Juan Manuel Correa, Bent Viscaal és Filip Ugran ül majd, azaz a csapat egyetlen tavalyi versenyzőjét sem tartotta meg, beleértve Robert Kubicát is.

wec-kvjat-prema-1

Üléspróbán járt a Mercedesnél Mick Schumacher – fotók

A Haasnál töltött két szezon után idén nem lesz az F1-es mezőny tagja Mick Schumacher, de a sporttól így sem távolodik el, hiszen a Mercedes leigazolta őt teszt- és tartalékpilótának. Ezen minőségében egyfelől a szimulátoros munkájával fogja segíteni az alakulatot, másrészt a tervek szerint mind a 23 nagydíjhétvégén jelen lesz, ha esetleg be kellene ugrania Lewis Hamilton vagy George Russell helyére. Ez utóbbi miatt pedig szükséges volt az üléspróba is a fiatal német számára, amelyet a Mercedes posztja alapján a minap meg is ejtett Schumacher:

Az F1 leváltaná az FIA elnökét?

Az utóbbi hónapokban teljesen nyilvánvaló az F1 és az FIA közötti feszültség: a sportágat működtető FOM és a Liberty Media nagyon mást képzel, mint amit az egy éve FIA-elnökként dolgozó Mohammed ben Sulayem. Az elmúlt időszakban több ügyben is összetűztek a felek, és ehhez kapcsolódik a német Sport1.de információja is: a portál úgy tudja, hogy az F1 részéről nagyon szeretnék elváltani az elnököt, és az a terv, hogy David Richards üljön a helyére. Richards korábban a Benetton és a BAR csapatfőnöke volt, egyébként pedig ő alapította a több szakágban is komoly sikereket elérő Prodrive-ot.

Azt viszont hangsúlyozzuk, hogy ez egyelőre a Sport1.de által közzétett pletyka, annál semmiképp sem több.

f1-fia-bensulayem-domenicali

fotó: dppi

„A versenyzők inkább koncentráljanak a sportra, ne mondjanak semmit”

Megoszlanak a vélemények arról, elfogadhatatlan vagy helyénvaló az FIA sportszabályzatba iktatott módosítása, amely engedélyhez köti a politikai állásfoglalást a versenyzők részéről. Valtteri Bottast nem érdekli a politika, de úgy gondolja, megilleti őt és társait a jog, hogy arról beszéljenek, amiről akarnak. Az ex-F1-es David Coulthard viszont a támogatók táborába állt be.

„Ezek a sportolók rettentő szerencsések, hogy azért fizetik őket, amit mások ingyen csinálnának. Kicsit olyan, mint a köszönőbeszéd az Oscaron. Ha mindenki élne a lehetőséggel, hogy politikai állásfoglalást tegyen, akkor igazából mindennel foglalkozni kellene, hiszen nincs probléma, amely ne lenne senkinek sem fontos” – idézi Coulthardot a Motorsportweek.

„Szóval vagy meg kellene említeni mindent, vagy jobb, ha nem mondanak semmit és inkább a sportra koncentrálnak. Megértem, hogy egyesek a szólás szabadságát hangoztatják, ami abszolút fontos dolog, de arra is emlékezni kell, hogy sportszabályokról beszélünk, nem politikai szabályokról” – beszélt arról Coulthard, hogy a sportnak a sportteljesítményről kell szólnia.

Verstappen szurkolói saját lelátót kapnak Las Vegasban

Idén hosszú időt követően tér vissza Las Vegas városába a Formula-1, a rendezvényen pedig hatalmas attrakcióra készülnek a szervezők, akik a helyszínre látogató rajongókat a lehető legszínvonalasabb módon igyekeznek kiszolgálni. Ez így lesz Max Verstappen szurkolói esetében is, akik szinte bárhol felismerhetők a jellegzetes narancssárga színű öltözékek miatt, Európában pedig több helyen is komplett lelátókat töltenek meg. Erre a 2023-as Las Vegas-i Nagydíj esetében is meglesz a lehetőségük, mivel a kétszeres világbajnok honlapján megjelent infók alapján itt is saját tribünön foglalhatnak helyet a rajongók.

Bár a jegyárakról egyelőre nem írtak konkrétumokat, azt már tudni lehet, hogy aki egész hétvégére szóló csomagot vásárol, az All-inclusive ellátásban részesül az étkeztetés tekintetében, egy prémium Las Vegas-i utazótáskával is gazdagodik, továbbá esélyt kap arra, hogy megnyerje azt a két főre szóló belépőt, amivel beléphet a paddock és a Red Bull bokszának területére egy látogatás alkalmával. Ugyan az árak ezen a weboldalon nem ismertek, többi tribünre szóló jegy darabja 2000 dollárba kerül, így vélhetően Verstappen-lelátók ülőhelyei hasonló összegekért találhatnak majd gazdára.  

Az utolsó nagy rohamra készülnek az ausztrálok

Ahogyan arról tavaly novemberben mi is beszámoltunk, az Ausztrál Nagydíj helyszínen bővíteni kellett a lelátókat a folyamatosan növekvő érdeklődés miatt, így az Albert Park területén található 16 lelátón 39 000-ről 44 000-re nőtt meg az ülőhelyek száma. A jegyeket természetesen szinte azonnal elkapkodták, ám a szervezők most bejelentették, hogy utolsó alkalommal, korlátozott számban még biztosítani tudnak néhány vasárnapi jegyet a szurkolók számára, melynek értékesítése február 8-án melbourne-i idő szerint 10 órakor kezdődik. A futam promótere szerint ezzel sikerült újabb megoldást találni a korábbinál is nagyobb keresletre, több lehetőség azonban már nem lesz.

„Nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy a helyszínen minél több rajongónak biztosítsunk lehetőséget arra, hogy megtapasztalhassák, milyen élmény az F1, az F2 és az F3 versenyeit látni. A helyszín és a tervezés végső felülvizsgálata most esélyt adott számunkra, hogy ezt a korlátozott mennyiséget eljuttassuk a szurkolókhoz. A tavalyi év végén négy órába sem telt, amíg elfogytak a tribünre és a Park Passra szóló jegyek a vasárnapi rendezvényre, így arra számítunk, hogy ez a korlátozott mennyiség is ugyanilyen gyorsan elkel majd” – idézte Andrew Westacott, az AGPC vezérigazgatójának szavait a Motorsport.

Új festést villantott az Alfa Romeo F1-es csapata

Bár az autóbemutatójukig még van pár nap, január utolsó napján egy egészen különleges dizájnról rántotta le a leplet az Alfa Romeo. Az istálló közleménye szerint Alfa Romeo F1 Team Stake x BOOGIE néven indítottak új művészeti projektet, amivel szeretnék közelebb hozni a rajongókat a sportághoz. Ehhez a BOOGIE nevet használó, német származású, Svájcban élő világhírű graffitiművész, designer és illusztrátor volt a segítségükre.

A projekt keretein belül elkészített dizájn egyrészről egy 3D-s modellen jelenik meg, amelyet a JigSpace felületén a rajongók közelebbről is megtekinthetnek, másrészt egy fizikailag megjelenő bemutató autón is feltűnik. Ezt Londonban, Zürichben, valamint a csapat hinwili székhelyén is kiállítják majd, utóbbi helyre pedig a leghűségesebb szurkolóik egy csoportját meghívják, hogy a BOOGIE által tervezett festést a művésszel együtt tovább alakítsák majd. Az egy éven át tartó kampány végén az autót az F1 Authentics közreműködésével árverezik majd el, a befolyt összeget pedig jótékonysági partnerük, a Save the Children számára ajánlják fel.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alfa Romeo F1 Team Stake (@alfaromeostake) által megosztott bejegyzés

Charles Leclerc mémmé vált a Ferrari közösségi oldalán

A maranellóiaknál nagyon unatkozhattak hétfőn ugyanis egy üresen hagyott zöld háttérrel posztoltak egy oldalról készült képet a monacói versenyzőről, ami tökéletes alapanyag a mémek gyártásához, ám az olaszoknak ebben az esetben konkréten ez volt a céljuk. „Ideje kreatívnak lenni Twitter” – írták ki az ismert közösségi oldalra feltöltött posztjukban, ami alá természetesen özönlöttek a rajongók különböző alkotásai. Ezeket az alábbi bejegyzés kommentjei között lehet megtalálni és tényleges érdemes átböngészni, mivel némelyik egészen szórakoztatóra sikerült.

Sikerülhet-e Millernek az, ami még senkinek a MotoGP-érában?

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Jack Miller idén már a gyári KTM-et fogja erősíteni a MotoGP-ben, ezzel pedig esélye nyílik arra, hogy három különböző márkával nyerjen futamot a legnagyobb géposztályban, miután korábban Hondával és Ducatival is összejött neki ez. Jól mutatja, mekkora eredmény lenne ez, hogy mióta 2002-ben MotoGP-vé nevezték át a királykategóriát, még senkinek nem jött össze ez a bravúr, pedig olyanok próbálkoztak vele, mint Valentino Rossi vagy Jorge Lorenzo. A világbajnokság 1949 óta íródó történetében is csupán négy motorosnak jött össze a tripla: Mike Hailwoodnak (Norton, MV Agusta, Honda), Randy Mamolának (Suzuki, Honda, Yamaha), Eddie Lawson (Yamaha, Honda, Cagiva) és Loris Capirossinak (Yamaha, Honda, Ducati).

Amikor Millert megkérdezték a történelmi tett lehetőségéről, így felelt az ausztrál: „Bámulatos erre gondolni. Izgatott vagyok. Remélem, hogy sikerülhet. Ezen dolgozunk hétről hétre, de manapság a MotoGP nem vicc. Két motort már kipipáltunk a háromból, most ülünk fel a harmadikra, szóval próbáljuk meg!” – fogalmazott a KTM versenyzője. Hozzá kell persze tenni, hogy nem csupán Miller csinálhatja meg a triplát 2023-ban, hanem Maverick Vinales is, aki Suzukin és Yamahán is nyert már versenyt, csak az apriliás spanyol ezt már tavaly is elmondhatta magáról.

motogp-miller-ktm

 

Videó: Az idei Daytonai 24 órás balesetei

Hétvégén rendezték az IMSA szezonnyitóját, a legendás Daytonai 24 órás versenyt. Mint az az egynapos viadalokon lenni szokott, bőven akadt megforgás és baleset a futam során – ezekből készült egy több mint tízperces összeállítás:

 

Ha pedig valaki a teljes verseny összefoglalójára kíváncsi, az az alábbi videóban visszanézheti a legfontosabb pillanatokat:

„Nem lenne jó az F1-nek a szaúdi felvásárlás” – véli Marko

Bő egy héttel ezelőtt látott napvilágot a Bloomberg beszámolója arról, hogy állítólag a szaúd-arábiai befektetési alap, a PIF 20 milliárd dolláros ajánlatot tett a Liberty Mediának a Formula-1 kereskedelmi jogainak felvásárlásáért, akik viszont nemet mondtak. Az F1 részéről nem kommentálták a híreszteléseket, csak az FIA-elnök, Mohammed ben Sulayem reagált egy Twitter-posztban, amelyben józan észt kért az érdeklődőktől – és amely viszont már kiváltott egy igen ingerült reakciót az F1 vezetőségének oldaláról is.

Mindenesetre sokan ellenérzéseket viseltetnek az iránt, hogy esetleg szaúdi kézbe kerülhetne a sportág: eleve már azzal sem szimpatizálnak sokan, hogy egyáltalán nagydíjat rendeznek egy olyan országban, ahol minimum megkérdőjelezhető, hogy tiszteletben tartják-e az emberi jogokat. Hasonlóra utalt Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója is, amikor az említett pletykáról kérdezték: „Úgy gondolom, nem lenne a legjobb, ha olyan országhoz kerülne a sport, amely kulturálisan eltér attól, ahol a legtöbb versenyt rendezik. És alapvetően ez egy kereskedelmi kérdés, szóval valószínűbb, hogy olyannal történhet meg a tulajdonosváltás, ami megfelel a hagyományosabb vállalati szabványoknak, ha így akarunk fogalmazni” – nyilatkozta Marko az RTL-nek.

f1-marko-2022-redbull

fotó: DPPI

Búcsút vett Kubicától a MiniDrivers

Az Orlen távozásával az Alfa Romeótól Robert Kubica már jó eséllyel nem kap lehetőséget a Formula-1-ben a későbbiekben. Erről és még sok minden másról emlékezett meg a MiniNews e heti adása.

Nívós elismerésben részesült munkájáért Martin Brundle

A brit Motorsport szakoldal díjátadó estjén nívós elismerésben részesült a korábbi F1-es versenyző, ma már a Sky Sports riportereként és szakkommentátoraként dolgozó Martin Brundle. A világszerte elismerésnek örvendő ex-F1-es a 2021-ben elhunyt legendás kommentátorról, Murray Walkerről idén elnevezett elismerésben részesült. Mellette olyan Formula-1-ben ismert személyiségek is díjazottak voltak, mint a McLaren egykori csapatfőnöke Ron Dennis, vagy éppen a Williams korábbi technikai igazgatója, Sir Patrick Head.

Így csapott össze Schumacher és Vettel a Bajnokok Tornáján

A hétvégén megtartott Bajnokok Tornájának elődöntőjében találkozott és csapott össze a két jóbarát, kettejük párharcából pedig Schumacher került ki győztesen, aki később aztán alulmaradt Mattias Ekströmmel szemben a fináléban. A két német összecsapása közben Vettel még hibázott is egy nagyot: átsodródott a pálya másik nyomvonalára.

Mérföldkőhöz érkezett az Audi és a Sauber projektje

Az Audi hivatalosan is bevásárolta magát a Sauber Csoportba, erről értesítette kedd délelőtt a médiát a svájci istálló: "Örömmel jelentjük be, hogy az októberben napvilágot látott terveknek megfelelően 2023 januárjában az Audi kisebbségi részesedést szerzett a Sauber Csoportban. Ez egy fontos mérföldkő az Audi Formula-1-be való belépésének útján. A német márka 2026-tól csatlakozik majd a sorozathoz, a Sauber stratégiai partnereként."

Januári készletkisöprés: még tart az akciónk a Formula Webshopban!

Január végéig, azaz már csak néhány napig szól készletkisöprő akciónk: több friss termékünk is jelentős árengedménnyel vásárolható meg. F1-es szezonösszefoglaló kiadványunk, a Száguldás és cirkusz 2022, és a nemzetközi/hazai szériák összefoglaló kötete, az Autósport évkönyv 2022 mellett 2023-as Formula-1-es falinaptárunk és több más termékünk is 33%-os kedvezménnyel rendelhető webshopunkból január 31-ig. Ezen felül ajándék évkönyvvel kínáljuk egy évre szóló Autósport és Formula Magazin-előfizetésünket, de két évkönyvünk együtt is kedvezményesen vásárolható meg.

Böngéssz a Formula Webshop akciós rovatában IDE vagy a képre kattintva!

webshop-2023-jan-akcio