DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Döntés: betiltják az utóbbi évek legfőbb fejlesztését a MotoGP-ben

Mint arról már néhány hete beszámoltunk, a téli tesztek során fellángolt a vita a gyártók között arról, hogy be kellene tiltani a magasságállító eszközöket. Mint a legtöbb újítást, ezt is a Ducati honosította: előbb csak a rajtoknál segített a versenyzőknek a felfüggesztést összeültető rendszer, egy ideje azonban már menet közben, a kigyorsításoknál is használni tudták ezt – ráadásul az első és a hátsó felfüggesztésnél is megjelent az eszköz. A szezonnyitó Katari Nagydíj hétvégéjén tartott találkozóról kiszivárgott hírek szerint a bolognai márkán kívül az összes gyártó amellett érvelt, hogy legalább az első ride-height device-t tiltsák be.

Úgy fest, ezt a döntést pedig a szabályalkotók is elfogadták nemrég, kedden ugyanis a Grand Prix Commission bejelentette, hogy 2023-tól tilos lesz a motor mozgása közben használható elülső magasságállító eszköz használata. A szabályleírás szerint a rajtoknál továbbra is bevethető lesz az eszköz – és egyedül a technikai igazgató felelőssége lesz eldönteni azt, hogy mi minősül a szabályokban foglalt eszköznek és mi nem. Az indoklás szerint egyébként a további teljesítményjavulás (magyarán a tempó további növekedése) és a fejlesztési költségek elszabadulásának megakadályozása a cél.

motogp-ride-height-device

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 

Ha a pályán nem is, legalább a bokszban gyors volt a McLaren

Sovány vigaszt jelenthet a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon csúfosan szereplő McLaren számára, hogy legalább az övék volt a leggyorsabb kerékcsere a futamon: Daniel Ricciardo autóján egy ízben 2,31 másodperc alatt cserélték le az abroncsokat. A DHL által közzétett táblázatban látható értékek valamelyest elmaradnak a tavaly megszokottaktól, ez vélhetően az új gumiknak is köszönhető, de azt is érdekes látni, hogy az eddig etalonnak számító Red Bull csak a top 10-es lista alján szerepel.

Parádés videó: ezt látta Leclerc a Verstappen elleni csata során

A bahreini szezonnyitó hétvégéjén az átlagnál is több sisakkamerás felvételt láthattunk. Szerencsére a győztes Charles Leclerc is azok közé tartozott, akinél felszerelték a kamerát, így végignézhetjük a Max Verstappen elleni csatájának egyik felvonását ebből a szemszögből is – érdemes figyelni, hogy a ferraris milyen gyakran figyelte a visszapillantó tükröt a célegyenesben. A videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

leclerc-helmet-cam-video

Videó: ezzel a körrel szerezte meg a bónuszpontot Leclerc

A Ferrari pilótája a leggyorsabb kört is megfutotta vasárnap Bahreinben - ezt nézhetjük vissza:

 

Az Alfa Romeo listáján mindent kipipáltak

A tavalyi évben még a mezőny hátsó részében kellett keresni az Alfa Romeo csapatát, idén viszont kettős pontszerzéssel kezdték az idényt Bahreinben. A csapattagok jó kedve egyértelmű volt, olyannyira, hogy még egy videót is megosztottak, ahol úgy tűnik minden teendőjüket kipipálták. Szél, hőség, az időmérő edzés egyes szakaszai, rengeteg kávé, na meg persze a pontok. Ezek mind megvoltak az első hétvégén.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alfa Romeo F1 Team ORLEN (@alfaromeoorlen) által megosztott bejegyzés

Különleges volt az ég a sebringi pálya felett

Az elmúlt hétvégén rendezték a sebringi 1000 mérföldes versenyt, amelyen első győzelmét aratta az Alpine. A futam leginkább Jose Maria Lopez óriási balesetéről maradhat emlékezetes, de emellett a pályát elérő vihar is gondokat okozott. Utóbbi miatt végül idő előtt lezárult a futam, a pálya felett kavargó képződményről pedig egy látványos videót osztott meg a WEC Instagram-oldala.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

World Endurance Championship (@fiawec_official) által megosztott bejegyzés

Rég láthattunk ennyire változatos stratégiákat, mint Bahreinben

Az elmúlt években elszokhattunk tőle, hogy három bokszkiállás mellett teszik le a voksukat a csapatok. Márpedig a Formula-1-es szezonnyitón ez történt: néhány kivételtől eltekintve szinte mindenki háromszor ment ki kereket cserélni – ráadásul akadtak olyanok is, akik mindhárom keveréket felrakták az autójukra a verseny során! A Pirelli grafikáján jól látszik, hogy azt leszámítva, hogy az elején és a biztonsági autós fázis után a végén gyakorlatilag mindenki lágy gumikon volt, eléggé változatos volt a felhozatal – időzítés terén is:

pirelli-taktika-bahrein_1

Módosított versenynaptár: Késik a Ralikrossz-világbajnokság elektromos érája

A Rallycross Promoter GmbH módosított versenynaptárt adott ki, melyet jóváhagyott a Motorsport Világtanács – olvasható a WRX hivatalos oldalán. Ezt átböngészve három fontos különbséget találunk a korábban ismert verzióhoz képest.

Először is, a világbajnokságot nyitó július 2-3-i svédországi versenyhétvége mellé a „szezonindító esemény” megjegyzés került – ezt nem fejtik ki, de arra utalhat, hogy Höljesben csak a két Európa-bajnokság és RX2e versenyez, az elektromos RX1e modellek pedig egy show keretében mutatkoznak meg a közönségnek – a jelek szerint nem lesz versenykész állapotban az összes autó időre, így a Nürburgringre halasztották a vb tényleges szezonnyitóját. A közlemény szerint Riga, Montalegre és Spa lesz az a három pálya, ahol dupla fordulót tartanak.

A szezonzárót Dél-Afrikában tartották volna novemberben, de a helyszín és dátum eltűnt, helyette egy kérdőjeles mező szerepel a WRX-naptár utolsó helyén. A harmadik különbségként még egy verseny vált kámforrá: június 18-19-én helyszín nélküli időpont szerepelt az Európa-bajnokságok naptárában – Nyirádhoz hasonlóan ezen a pályán is csak az RX1 és RX3 Eb versenyzett volna. Ez az időpont azonban kikerült a naptárból, helyette az összkerekesek szerepelnek Hellben is, az elsőkerekesek szezonja pedig hat helyett öt fordulóból áll.

A Ralikrossz-világbajnokság és Európa-bajnokság 2022-es módosított versenynaptára:

Így őrjöngtek a kínai kommentátorok Zhou előzésénél és pontszerzésénél – videó

Rögtön első Formula-1-es futamán pontot szerzett Guanyu Zhou az Alfa Romeóval. Mivel az első kínai F1-es pilótáról beszélünk, értelemszerűen ő az első, aki pontot is szerez hazájának, így érthető, hogy a helyi kommentátorok eksztázisban közvetítették, ahogy a hideg gumikon megcsúszó Lewis Hamilton mellett elment vagy amikor a végén Sergio Perez kiesésével feljött a top 10-be:

Remeklő újonc, feltámadó világbajnok, győztes KTM – az Indonéz GP legjobb pillanatai

Megérkezett a szokásos top 5-ös válogatás a MotoGP legutóbbi versenyéről, a főszerepben többek között a Moto3-ban érkezett Darryn Binderrel, a futamgyőztes Miguel Oliveirával és a nagy mentéseket bemutató Pol Espargaróval és Francesco Bagnaiával:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Még kérdéses, visszatérhet-e Vettel Dzsiddában

Koronavírus-fertőzés miatt kénytelen volt kihagyni a bahreini évadnyitót Sebastian Vettel. Bár Mike Krack, az Aston Martin nemrég kinevezett csapatvezetője szerint a német állapota napról napra javul, egyelőre nem tudják, hogy meggyógyul-e a most hétvégén esedékes Szaúd-arábiai Nagydíjig: „Részt vett a megbeszéléseken, kevésbé tűnt rossznak a hangja, mint néhány napja. De nem tudjuk. Meglátjuk, hogyan alakulnak a következő napok. Reméljük, minél hamarabb visszatér” – fogalmazott Krack, hozzátéve, hogy Vettelnek emellett természetesen a helyi koronavírus-előírásoknak is meg kell felelnie egy negatív teszt esetén is.

A német pilóta helyére beugró Nico Hülkenberg egyébként ugyancsak elmondta a futam után, hogy nincs információja róla, hogy Dzsiddában is autóba kell-e ülnie vagy sem, de tartalékosként eleve elutazik a helyszínre.

vettel-dppi

A Ferrari 12 éve nem látott sikert ért el

Már a teszteken is meggyőző teljesítményt nyújtott a maranellói istálló, az idei első futamon, pedig egy kettős győzelmet arattak Charles Leclerc és Carlos Sainz révén. Ilyenre utoljára már nagyon régen, 2010-ben volt példa, akkor szintén a Ferrari autói értek célba az első két helyen, a szezonnyitó helyszíne pedig ugyanúgy Bahrein, ahogyan ezúttal is. Azon a versenyen Fernando Alonso nyert, aki először indult az olaszok színeiben, míg a második helyen Felipe Massa ért célba, a dobogó legalsó fokára pedig akkor is Lewis Hamilton állhatott fel. 

Ha ehhez hasonló tartalmakra vagytok kíváncsiak, akkor csatlakozzatok a Formula Retro nevű Facebook-csoportunkhoz.

 

Gonosz tréfát űzött csapatával a hajrában Leclerc

Charles Leclerc szinte végig vezetve nyerte meg a Bahreini Nagydíjat: egyedül Max Verstappen jelentett rá fenyegetést néhány körön keresztül, de a monacói rendre visszaverte a holland támadásait – aki aztán a hajrában ki is esett, így a Ferrari végül kettős győzelemnek örülhetett. Lehet azonban, hogy a Scuderia garázsában is láthattunk volna a legvégén aggodalmas arcokat, Leclerc ugyanis rájuk hozta a frászt – minderről a Sky F1 kamerái előtt beszélt:

„Egy kisebbfajta tréfát űztem a rádión az utolsó körben: azt mondtam, valami furcsa dolog történik a motorral. Biztos vagyok benne, hogy a mérnökök nem díjazták ezt. De jó vicc volt. Az utolsó 10-15 körben már gondoltam erre, bízva abban, hogy nem lesz semmiféle megbízható gond. Aztán nyilván láttam Max problémáját, és azt mondtam magamban, hogy ’gyerünk, tarts ki a végéig’, és kitartott, szóval nagyszerű” – fogalmazott a világbajnokságot is vezető pilóta. Leclerc tréfája azért volt különösen gonosz, mert 2019-ben hasonló műszaki gondok miatt már bukott el egy győzelmet a Ferrarival Bahreinben – amely ráadásul akkor a versenyző első diadala lett volna az F1-ben.

leclerc-gyozelem-bahrein-dppi

A Red Bull drámája, a Ferrari parádéja: ez történt a szezon első F1-es futamán

A Formula-1 szokásos videós összefoglalója ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető - bő hét percbe fértek bele a szezonnyitó Bahreini Nagydíj eseményei.

pf01

Red Bull: Azonos hibával esett ki Verstappen és Perez

Katasztrofálisan végződött a Bahreini Nagydíj a Red Bull számára: Max Verstappen három körrel a vége előtt, Sergio Perez pedig az utolsó körben esett ki, a második és harmadik helyet veszítve el. A csapatra alapos vizsgálat vár, de egy közösségi médiás posztban elárulták: azonos műszaki hiba okozta a kettős kiesést, méghozzá az üzemanyagpumpa.

„Nehéz ezt ez eredményt megemészteni. Teljes ellenőrzést kell végeznünk, de úgy tűnik, mindkét Bull gyanított üzemanyagpumpa-meghibásodástól szenvedett” – olvasható a Twitter-posztban.

Első győzelmét szerezte a japán ralibajnokságban az ex-F1-es finn

A finnek szeretik a ralit: Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas aktív Formula-1-es pályafutása közben is ralizgatott, a Magyar Nagydíj 2008-as győztese, Heikki Kovalainen pedig királykategóriás pályája után kóstolt bele a raliba. A most 40 éves finn 2015-ben Japánba tette át székhelyét, ahol elsősorban a Super GT bajnokságban szerepelt, de emellett az ország ralibajnokságában is indulgatott.

2022-ben visszavonult a GT-versenyzéstől, de Japán és a rali maradt, ami rögtön eddigi legnagyobb sikerét hozta: egy abszolút győzelmet a japán nemzeti bajnokság szezonnyitóján, a Shinshiro Ralin, egy hölgynavigátor, Sae Kitagawa segítségével. Ez volt első versenye a Skoda Fabia R5-tel – elmondása szerint ő sem számított erre a sikerre.

Videó: Verstappen az utolsó kanyarban bukta el a pole-t

Egymás mellé tették nekünk Charles Leclerc és Max Verstsappen szombati utolsó időmérős körét, a videón pedig jól látszik, hogy végig Verstappen járt előrébb, majd az utolsó kanyarban lépte őt át Leclerc. A videó ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

pf2_16

Videón Verstappen tavalyi és Leclerc idei pole-köre

Nagyszerű összehasonlítás arról, hol gyorsabbak a 2022-es, szívóhatásra alapuló autók és hogy hol lassabbak, mint a 2021-es versenygépek.

 

F3: Alpine-nevelté a győzelem a főfutamon

Vasárnap a Formula-3 főfutamával folytatódott a szezonnyitó hétvégéje. A pole-pozícióból a pénteki bravúr után az újonc Franco Colapinto indulhatott, a szintén új szereplő, a Van Amersfoort Racing színeiben. Mögötte két rutinos pilóta, Roman Stanek és Victor Martins sorakozott fel, miután az eredetileg harmadik Kush Maini a kihagyott mérlegelésért kapott büntetés miatt hátracsúszott a rajtrácson.

A rajtot jól elkapó argentin fiatal megtartotta pozícióját, és ellenállt a nyomában loholó Staneknek, mögöttük azonban már nem mentek ennyire simán az események. A sűrűjében Caio Collet egy esetleges ütközést elkerülendő a rázókőre sodródott, mely a felfüggesztés eltörésével a verseny végét jelentette a brazil pilótának. Mindeközben Zane Maloney és Francesco Pizzi is egymásra találtak, és mindketten ott is maradtak a pályán, amely miatt már a második körben biztonsági autóra volt szükség. Colapinto tovább őrizte a vezetést az újraindítás után, miközben különböző incidensek miatt újra érkezett az ezúttal csak virtuális biztonsági autó; többek között a dobogóra pályázó Stanek a csata hevében defektet kapott. Később Isack Hadjar ugyanígy járt.

A verseny féltávjára Colapinto Martins társaságában elszakadt a többiektől. Az újonc a 15. körig tudta tartani az Alpine-neveltet, az előzés után pedig a felzárkózó Arthur Leclerc-t is megkapta a nyakába, aki három körrel később utasította maga mögé. Ha ez még nem lett volna elég, még öt másodperces büntetést is kapott a pályahatárok be nem tartása miatt, így a végén az újonc Gregoire Saucy állhatott még fel a dobogóra. A magyar pilóta, Tóth László a 24. helyen ért célba.

IndyCar: Először pole-ban oválpályán a McLaren

Két mért körön 221,110 mérföld/órás átlagsebességet produkált, ezzel megszerezte a rajtelsőséget a Texas Motor Speedway-n, az IndyCar-szezon második fordulóján Felix Rosenqvist, a McLaren SP versenyzője. A svéd pályafutása második rajtelsőségét érte el – az elsőt még újoncként, négy évvel ezelőtt –, és először szerzett pole-t oválpályán. A McLarennek 2020-as teljes IndyCar-csatlakozása óta csapatként volt már négy időmérős sikere, mindegyik Pato O’Ward jóvoltából, de a csapat szintén először startol az élről egy oválpályán.

A második rajtkockát a szezonnyitót nyerő Scott McLaughlin szerezte, mindössze 0,014 mph átlaggal Rosenqvist mögött, az első sorból pedig Takuma Sato kezdhet még, aki 200. IndyCar-rajtjára készül a közép-európai idő szerint vasárnap 18:40-kor kezdődő futamon. Eredmények itt találhatók.