DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Visszaül az elmúlt évek hullámvasútjára a Yamaha?

Katarban még gyengén szerepelt a vb-címvédő Fabio Quartararo, Mandalikában viszont már pole-t és dobogót szerzett a hangvillások franciája – a Formula Motocast indonéziai adásában a japán gyártó eddigi ellentmondásos produkciójáról is szót ejtettünk 25:01-től:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Gokart: Gáspár Benett második lett Lonatóban

Március 20-án rendezték meg Lonatóban a 33° Trofeo di Primavera FINALE e Rok Cup Italia első fordulóját, ahol Gáspár Benett nagyszerű versenyzéssel a második helyet szerezte meg a nemzetközi mezőnyben. Benett már egy ideje a nemzetközi porondon pallérozódik, 2021-ben a KidiX Alonso Kartnál nyomta tövig a gázpedált a WSK-ban, idén pedig már az IPK Official Racing Team színeiben teszi mindezt. Az ifjú gokartos így kommentálta múlt hétvégi sikerét: "IGEEEEEEN! Második lettem a33° TROFEO DI PRIMAVERA FINALE versenyen Lonátoban! Igaz, én értem célba, de a csapat dolgozott nagyon sokat, amiért oriási köszönet. Grazie mille!"

 

Először vezettek nők F1-es autót Szaúd-Arábiában

Történelmi pillanatra került sor az Alpine jóvoltából a Szaúd-arábiai Nagydíj felvezetéseként az ország fővárosában, Rijádban: Aseel Al Hamad és Abbi Pulling lettek az első nők, akik Formula-1-es autót vezethettek a női egyenjogúság terén sokáig elmaradott országban. Előbbi a szaúdi autó- és motorsportszövetség elnöki tagja, míg utóbbi az Alpine kötelékeibe tartozik, s a W Seriesben fog versenyezni idén. Mindkét hölgy a V8-as erőforrás által hajtott E20-ast, azaz az akkor még Lotus névre hallgató enstone-i istálló 2012-es, idei festéssel ellátott F1-es autóját hajthatta meg a bemutató során – Abbi Pulling ráadásul mindezt egy nappal a 19. születésnapja előtt tehette meg. Al Hamad számára egyébként nem ez volt az első ilyen élmény: 2018-ban a franciaországi Paul Ricard pályán már beülhetett ebbe az autóba, ezzel az első szaúdi nővé válva, aki Formula-1-es volánjánál feltűnt.

alpine-szaudi-nok

alpine-szaudi-nok-2

alpine-szaudi-nok-3

Új rekordot állított fel bahreini dobogójával Lewis Hamilton

Azzal, hogy harmadikként futott be a szezonnyitón, Lewis Hamilton elmondhatja magáról, hogy karrierje eddigi összes F1-es szezonjában felállhatott legalább egyszer a pódiumra. Ez szám szerint zsinórban 16 idényt jelent, ezzel pedig immár egyedüli rekorder a vonatkozó statisztikában: eddig Michael Schumacherrel közösen tartották a csúcsot sorozatban 15 sikeres évaddal. Az F1 lapozható Instagram-bejegyzéséből az is kiderül, hogyan fest a ranglista élmezőnye:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Egytől tízig: Így láttuk mi az F1-es pilóták bahreini produkcióját

Jó(?) szokásunkat fenntartva a 2022-es Formula–1-es szezonnyitót követően is 1 és 10 közötti skálán értékeltük a mezőny tagjainak teljesítményét, mely skálán az 5,5 az átlag, az 1 a minősíthetetlen produkció, míg 10-est csak a tökéletes (vagy ahhoz rendkívüli közeli) teljesítmény érdemel ki. 56:14-től meghallgathatod, milyen pontokat osztottunk a Bahreini Nagydíj után!

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Aston Martin: Vettelnek még mindig nincs negatív tesztje

Egy nappal a szaúdi versenyhétvége kezdete előtt Sebastian Vettel továbbra sincs az országban és nem rendelkezik negatív koronavírusteszttel. A tartalékpilóta Nico Hülkenberg viszont a helyszínre érkezik, hogy Bahreinhez hasonlóan átvegye az Aston Martint, ha szükség van rá. Vettelnek péntekig kell negatív Covid-tesztet produkálnia, a csapat holnap hozza meg a végleges döntést hétvégi pilótájáról.

A négyszeres világbajnok teszteredménye egy héttel ezelőtt, csütörtökön lett pozitív, azóta Svájcban tartózkodik önkéntes karanténban: Formula-1-es pályafutása során először hagyott ki egy versenyhétvégét.

„Tájékoztatás: Sebastian Vettel eddig nem adta le a negatív Covid-tesztet, amely szükséges ahhoz, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíjra repülhessen. Nico Hülkenberg Dzsiddában lesz, hogy helyettesítse Sebet, amennyiben szükséges. A végső döntést péntekig halasztjuk, hogy megadjunk minden lehetőséget adjunk Sebnek a versenyzésre” – olvasható a csapat Twitterén.

Befejeződött a spái felújítás első üteme

Közzétették az első képeket Spa-Francorchamps új formájáról: befejeződött a pálya renoválásának első, 21 millió euró értékű üteme. Öt hónapon keresztül 250 munkás és 100 munkagép dolgozott a pályán, elsősorban a Raidillon kanyarban, ahol módosítottak a bukótéren és felhúzták a 4600 főt befogadó új lelátót.

Ezen túlmenően a pálya összes bukóterét felújították, új kavicságyakat hoztak létre és újraaszfaltoztak több kanyart, köztük a La Source-t, a Raidillont és a Speaker’s Cornert. Az Eau Rouge előtti szakaszon a pálya széle kopár a fotókon: az itt található lelátókat ledózerolták, 2023-ban pótolják őket.

Márciusi Motorsporthíradó: Indul a raliszezon!

A tartalomból:

- Márciusban elrajtol a hazai ralibajnokság.

- Stúdiónkban a visszatérő magyar bajnok, Vincze Ferenc.

- Új versenyző a Mercedesnél, George Russell.

Domenicali szerint négy-öt csapat is érdeklődik az F1 iránt

Michael Andretti csapata nemrég határozottan jelezte, hogy rövidesen szeretnének a Formula-1-es mezőny tagjává válni – olyannyira, hogy elmondásuk szerint már a motorpartneri szerződést is aláírták a Renault-val. Stefano Domenicali a Sky F1-nek adott interjúban utalt rá, hogy nem csak Andrettiék érdeklődnek az F1 iránt: „Talán ő a leghangosabb közülük, de több mint négy-öt ajánlatunk van arra, hogy megfontoljuk egy új csapat részvételét a Formula-1-ben” – mondta el a sportág vezetője.

Domenicali ugyanakkor ismét utalt arra, hogy nem feltétlenül ez a sportág érdeke: elmondása szerint noha egyeztetnek erről az FIA-val, de nem érzik feltétlenül szükségét, hogy több mint tíz csapat legyen a rajtrácson. Az F1-vezér szerint a jelenlegi állapotban is elég jó a verseny, és rengeteg szempontot kellene mérlegelni, ha szeretnék bővíteni a mezőnyt.

f1-bahrein-csapatok-dppi

Örömittas Leclerc, kifakadó és aggódó Verstappen – a legjobb bahreini rádiózások

Volt ok a bosszankodásra a Red Bullnál, valamint örömre a Ferrarinál, a Haasnál és az Alfa Romeónál – többek között ezeket is meghallgathatjuk a szezonnyitóról készült csapatrádiós válogatásban, amely IDE vagy a képre kattintva indul:

bahrein-radio

Nem folytathatja ezt az önveszélyes motorozást Marc Marquez

Bár az adást még a kettős látása kiújulásáról szóló hírek előtt vettük fel, így is érvényes az, amit a nyolcszoros világbajnok indonéziai „ámokfutásáról” mondtunk a Formula Motocast friss műsorában – a vonatkozó rész 14:48-tól hallgatható:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ilyen volt a színfalak mögött a Ferrari hétvégéje – videó

A Ferrari tett közzé egy 11 perces háttérvideót arról, hogy mi is történt velük Bahreinben - angolul tudók előnyben!

Stúdiónkban járt a visszatérő bajnok, Vincze Ferenc

A 2019-es magyar ralibajnok Vincze Ferenc egy év kihagyás után idén megpróbálja visszahódítani korábbi címét - többek között erről is beszélt az Autósport és Formula Magazin stúdiójában. További ralis tartalmakért, hírekért csatlakozzatok a Formula.hu Facebook-csoportjához ide kattintva!

A Leclerc-Verstappen csata és a többi: megjöttek a Bahreini Nagydíj legjobb belsőkamerás felvételei

Szokás szerint egy videóba gyűjtötte a hétvége legjobb belsőkamerás felvételeit az F1 - a videó ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

pf7_4

Véletlen lenne a Mercedes-ügyfelek mélyrepülése?

A hétvégi erőviszonyok alapján akár úgy is tűnhetett, hogy a Mercedes-erőforrásokkal probléma van, hiszen a gyári csapat visszaesése mellett a három ügyfél csak az utolsó három helyet foglalta el az erősorrendben – Mészáros Sándor kollégánk a helyszínen puhatolózott a csapatoknál azzal kapcsolatban, hogy miből fakad a hirtelen jött hátrány. Hogy mire jutottunk, meghallgathatjátok a Formula Podcast futamértékelőjében 12:22-től.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Zlatan Ibrahimovic meglátogatta a Ferrarit - videó

A Milan klasszis csatára jól érezte magát a maranellóiaknál...

 

Videó: így tereli a Volkswagent a 25 órás futamra készülő magyar versenyzőhölgy

Bozó Kata Spában tesztelhetett egy Volkswagent, amivel a nyári 25 órás versenyre készült - a megmérettetésen egy tisztán női csapat tagjaként fog rajthoz állni. A magyar pilótahölgy egy belsőkamerás felvételt is közzétett a gyakorlásról:

Andersen se írhatott volna szebb dán tündérmesét

Új életre készült a családjával Amerikában, bosszankodott a Peugeot-projekt csúszásán, Sebringben versenyzett volna a hétvégén… Aztán érkezett egy telefonhívás, ami mindent megváltoztatott, s karrierje második legjobb eredményével tért vissza az F1-be. Magnussenről és az emelkedőben lévő Haasról természetesen a Formula Podcast legutóbbi adásában is beszélgettünk, méghozzá 37:42-től.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Elképesztő az érdeklődés: újabb lelátó a Hungaroringen

Döbbenetes mértékű az érdeklődés a Formula-1-es Magyar Nagydíj iránt, így a Hungaroring már nem először kénytelen az utóbbi hetekben plusz lelátó építése mellett dönteni. Most a Super Bronz névre hallgató lelátót jelentették be egy posztban, amely újabb férőhelyeket kínál – részletek a Hungaroring Facebook-bejegyzésében:

Döntés: betiltják az utóbbi évek legfőbb fejlesztését a MotoGP-ben

Mint arról már néhány hete beszámoltunk, a téli tesztek során fellángolt a vita a gyártók között arról, hogy be kellene tiltani a magasságállító eszközöket. Mint a legtöbb újítást, ezt is a Ducati honosította: előbb csak a rajtoknál segített a versenyzőknek a felfüggesztést összeültető rendszer, egy ideje azonban már menet közben, a kigyorsításoknál is használni tudták ezt – ráadásul az első és a hátsó felfüggesztésnél is megjelent az eszköz. A szezonnyitó Katari Nagydíj hétvégéjén tartott találkozóról kiszivárgott hírek szerint a bolognai márkán kívül az összes gyártó amellett érvelt, hogy legalább az első ride-height device-t tiltsák be.

Úgy fest, ezt a döntést pedig a szabályalkotók is elfogadták nemrég, kedden ugyanis a Grand Prix Commission bejelentette, hogy 2023-tól tilos lesz a motor mozgása közben használható elülső magasságállító eszköz használata. A szabályleírás szerint a rajtoknál továbbra is bevethető lesz az eszköz – és egyedül a technikai igazgató felelőssége lesz eldönteni azt, hogy mi minősül a szabályokban foglalt eszköznek és mi nem. Az indoklás szerint egyébként a további teljesítményjavulás (magyarán a tempó további növekedése) és a fejlesztési költségek elszabadulásának megakadályozása a cél.

motogp-ride-height-device

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!