DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Két Ferrari-akadémista tör az F1 felé – de lesz-e helyük?

A Ferrari akadémiájának előző generációjából csak Mick Schumacher jutott el az F1-ig, míg Ilott az IndyCarba ment, Armstrong elhagyta a nevelőprogramot, Svarcman jövője pedig az orosz kapcsolat miatt erősen kérdésessé vált. A következő nemzedék már az F3-ban küzd egymás oldalán (és egymás ellen), ám az jó kérdés, nyílhat-e hely bármelyikük számára a következő esztendőkben… A „kis Leclerc-ről” és a tavaly berobbanó Bearmanről is beszélgettünk a Formula Podcast legutóbbi adásában 34:50-től.

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Hazájában járt Alexander Albon

Thaiföldre látogatott el a Williams versenyzője, aki a Szaúd-Arábiai és az Ausztrál Nagydíjak közötti egy hetes szünetben igyekezett kikapcsolódni. Alexander Albon megosztott pár fotót közösségi oldalain a pihenőjéről, melyekhez az alábbi gondolatokat fűzte: „Hiányzott, hogy otthon legyek Thaiföldön, alig vártam, hogy megmutathassam nektek, mi történt! Feltöltődtem és készen állok Ausztráliára!” – írta a 26 esztendős pilóta, aki kettő hete ünnepelte a születésnapját. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alex Albon (@alex_albon) által megosztott bejegyzés

Hamilton ejtőernyőzéssel kapcsolt ki az Ausztrál Nagydíj előtt

Izgalmas hétvégéje volt Lewis Hamiltonnak, aki az Instagramjára feltöltött videó tanúsága szerint ejtőernyőzött egyet. Mint a posztban olvasható, régóta kedveli ezt az extrém kikapcsolódási formát, már tíz ugrásnál jár, és minden alkalommal tanult valamit. „Nagyszerű módja ez annak, hogy kitisztult fejjel koncentrálhassunk az előttünk álló hétre” – írta a hétszeres F1-es világbajnok.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

Videó: Ilyen lesz a pálya és a kiszolgálóépületek Miamiban

Már csak alig egy hónapot kell várnunk a vadonatúj amerikai helyszín bemutatkozására a Formula-1-ben, hiszen május 6-tól 8-ig rendezik majd a Miami Nagydíjat. Az utcai pályát a Hard Rock Stadion körül húzták fel, a szervezők pedig megtettek, hogy minden igen impozáns legyen – ezt most egy videóban is prezentálták nekünk, amelyben grafikák segítségével megismerkedhetünk a pálya körüli létesítményekkel, s azt is láthatjuk, hogy még egy mesterséges tó is helyet kapott a pályán belül, ahol jachtok állhatnak majd a hétvége folyamán:

Vajon a kutyákat vagy a macskákat szeretik jobban a McLaren pilótái?

Egy különleges kérdezz-felek játékra hívta a McLaren versenyzőit az ESPN. Az ismert amerikai sportcsatorna nemrégiben egy igazán érdekes videót töltött fel a YouTube-ra, melyben Daniel Ricciardót és Lando Norrist faggatják különböző dolgokkal kapcsolatban, így például arról, hogy a kutyákat, vagy a macskákat szeretik-e jobban, Hamiltont vagy Verstappent tartják-e jobbnak, de többek között a pályákkal, ételekkel és még a labdarúgókkal kapcsolatban is kaptak kérdéseket a durván 3 perces videóban.

A videó a képre kattintva érhető el!

Már három éve: ez történt az utolsó Ausztrál Nagydíjon - videó

A koronavírus miatt 2020-ban és 2021-ben sem rendeztek F1-es futamot Ausztráliában, utoljára 2019-ben versenyzett itt a mezőny. Az emiatt eddig utolsó melbourne F1-es viadalt Valtteri Bottas nyerte, miután lerajtolta Lewis Hamiltont - érdemes visszanézni az eseményeket ezen a linken vagy a képre kattintva!

pf3_13

„Elfelejtettem, milyen az ideges autó” – F1-es onboard 1999-ből

Az UnracedF1 osztott meg egy onboard felvételt Pedro de la Rosa 1999-es, Arrowsszal futott barcelonai köréről. A videót aztán ma de la Rosa is megosztotta azzal, hogy "elfelejtettem, milyen volt az ideges autó" - valóban érdemes nézni a kormánymozdulatokat egy mai F1-es autóhoz viszonyítva...

 

Rossi után Lorenzo is autóversenyzésbe kezd

A kilencszeres világbajnok Valentino Rossi GT-bemutatkozása után – amely egy kínos baki miatt lett emlékezetes: a bokszutcában az olasz véletlenül elhaladt csapata garázsa mellett, így plusz egy kört meg kellett tennie kiállásához – az egykori nagy rivális, Jorge Lorenzo is autóversenyző lesz.

A MotoGP-ből 2019 végén visszavonuló ötszörös motoros világbajnok spanyol az olasz Porsche Carrera Kupában fog indulni, a Q8 Hi Perform csapat színeiben. A bajnokság május 7-8-án, Imolában kezdődik.

Ausztrál őslakosokat segít a McLaren egy új szponzori modellel

A McLaren és állandó támogatója, a szoftverszolgáltató Smartsheet új szponzori koncepciót talált ki: a Sponsor X kezdeményezés értelmében a Smartsheet bizonyos nagydíjakon átengedi reklámfelületét az MCL36-on egy olyan szervezetnek, amelynek nem lenne elegendő pénzügyi háttere Formula-1-es szponzorként megjelenni.

Első alkalommal, az Ausztrál Nagydíjon a cég matricáinak helyére a DeadlyScience neve kerül, egy nonprofit szervezeté, amely ausztrál őslakosoknak biztosít oktatási eszközöket. A szervezet eddig több mint húszezer könyvet és egyéb felszerelést juttatott el több mint száz közösségbe gyerekeknek Ausztráliában. A DeadlyScience a McLaren közösségi csatornáin is helyet kap hétvégén – ez lesz az első alkalom, hogy bármilyen, ausztrál őslakosokhoz köthető szervezet vagy cég szponzorként tűnik fel a Formula-1-ben.

Két csapatnál akár teljes pilótacsere jöhet 2023-ban

Az F1-be igyekvő juniorokkal foglalkozó legújabb podcastünkben arról is elmélkedtünk, hogy mely csapatoknál nyílhat szabad ülés a fiatalok számára a 2023-as szezonban – e szakaszt 03:06-tól hallhatod a Formula Podcast legutóbbi adásában.

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

DRS-rekordot dönt meg az F1 Melbourne-ben

Egy negyedik DRS-zónát is bevezetnek a hétvégi Ausztrál Nagydíjon, a Formula-1 pedig ezzel rekordot dönt: soha egyetlen helyszínen sem volt még ennyi olyan rész, ahol a pilóták nyithatták az autók hátsó szárnyát. Eddig a célegyenesben, a kettes-hármas kanyar közötti egyenesben és a tízes-tizenegy kanyar között lehetett használni a DRS-t, az áttervezett, felgyorsított pályán viszont most már a nyolcas-kilences kanyar között is nyílhat a hátsó szárny.

Ehhez az érzékelési pont a hatos-hetes között lesz majd és aki itt nyithatja, az a következő lehetőségnél is nyithatja, nem lesz új érzékelési pont.

f1_8

fotó: Formula-1

Shoey-pohárból issza saját vörösborát Daniel Ricciardo - videó

A St. Hugo borászattal együtt kidobott DR3-hoz a shoey-ihlette cipő formájú "pohár" is rendelhető - ezt mutatta be a McLaren ausztrálja:

Remeklő VR46-os újonc és történelmi Aprilia-siker – az Argentin GP legjobb pillanatai

Megérkezett a szokásos top 5-ös válogatás a legutóbbi MotoGP-versenyről – ezúttal Marco Bezzecchi, Jorge Martin, a Suzukik és természetesen Aleix Espargaro a gyűjtés főszereplői:

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Hivatalos: Loeb rajthoz áll a DTM szezonnyitóján

Néhány napja már felröppentek a pletykák, hogy esetleg a kilencszeres rali-világbajnok Sebastien Loeb felbukkanhat a Német Túraautó-bajnokságban, most pedig ezt meg is erősítették: a francia legenda a Formula-E-s elfoglaltságai miatt hiányzó Nick Cassidy helyére ül be a Red Bull által támogatott AF Corse Ferrariba a hónap végi portimaói nyitányon. Loeb számára nem ismeretlen a túraautózás, hiszen korábban a WTCC-ben is indult, sőt versenyeket is nyert a Citroennel, a GT3-as Ferrarit pedig nemrég Spában próbálta ki. A hírek szerint a pilóta a DTM hivatalos előszezoni tesztjén is részt fog venni, a későbbiekben pedig Cassidy további programjai miatt egyéb helyszíneken is beugorhat a bajnokság futamaira. „A karrierem során mindig szerettem azt a kihívást, amit a szakágak közötti váltás jelent” – fogalmazott Loeb.

loeb-dtm-rb

Egészségügyi problémái miatt félbehagyja a szezont az F3-as pilóta

Nem folytatja a versenyzést a Formula-3-ban a Red Bull juniorcsapatát erősítő Jonny Edgar: a Tridentnél szereplő pilótánál Crohn-betegséget diagnosztizáltak. A 18 éves versenyző a közösségi oldalán úgy fogalmazott: jelenleg fizikailag nem tud az elvárt szinten teljesíteni, így a kezelések végéig biztosan nem láthatjuk a versenypályán, de reméli, hogy hamar visszatérhet a volán mögé. Mint azt a Webbeteg oldalán olvashatjuk, a Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának – gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló – gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége.

A Trident Oliver Rasmussennel helyettesíti Edgart a következő futamokon.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jonny Edgar (@jonny_edgar) által megosztott bejegyzés

Kínos bokszbakival debütált GT-versenyzőként Valentino Rossi

Bár már MotoGP-s karrierje során is indult négy keréken, Valentino Rossi a hétvégén mutatkozott be ténylegesen autóversenyzőként a GT World Challenge Europe imolai idénynyitóján. A WRT #46-os Audija, amelyen Nico Müllerrel és Frederic Vervischsel osztozott az olasz, a hétvége jelentős részében a 10-20. helyek között szerepelt. Éppen a 13. helyen haladt az egység, amikor azonban Rossi egy kellemetlen hibát követett el: egy biztonsági autós fázist kihasználva ki akart állni a bokszba, ám elvétette a saját garázsukat, így nem tudott megállni a bokszban, hanem egy körrel később tudták csak megejteni a szervizelést. A trió ezzel visszaesett a 23. pozícióba, ahonnan végül a 17. helyig küzdötték fel magukat. A háromórás versenyt amúgy a WRT másik, #32-es egysége nyerte.

rossi-46-imola-gt

Nagyot bukott hétvégén a Moto2-es Aldeguer

Fermín Aldeguer számára nagyszerűen kezdődött az Argentin Nagydíj hétvégéje, hiszen a spanyol motoros minden idők legfiatalabb Moto2-es pole-pozíciósává vált, miután ő nyerte meg az időmérőt, viszont sokkal keserűbben ért véget számára a dél-amerikai kirándulás, hiszen Celestino Viettivel az első helyért csatázva összeértek, a spanyol motoros pedig hatalmasat bukott. A hírek szerint komolyabb sérülés nélkül megúszta a bukást a 16 éves versenyző, azonban elővigyázatosságból bevitték a pályakórházba kivizsgálásra. A futamot végül az Aldeguerrel ütköző olasz nyerte meg.

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Újabb új-zélandi pilóta érkezhet az F1-be

A Formula Podcast legújabb adásában sorra vettük, hogy kik azok a fiatal tehetségek, akik a körülmények számukra kedvező alakulása esetén akár már 2023-ban bekerülhetnek a királykategóriába. Köztük is a legnagyobb esélyesek közt kell számolnunk azzal az ifjú versenyzővel, aki hazája 10. F1-es pilótájaként érkezhet meg az AlphaTaurihoz – róla 01:00:29-től beszélgettünk a Formula Podcast legutóbbi adásában.

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Ez a játék nem ment olyan jól a Ferrari párosának

Charles Leclerc és Carlos Sainz rögtön a 2022-es szezonnyitón kettős győzelmet arattak a monacói vezérletével. Vajon a Ferrari mostani párosa meg tudja nevezni azokat a csapattársakat, akik szintén kettős sikert arattak egy versenyen azóta, hogy Charles leclerc megszületett? 

Podcast, MotoGP, Rali, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu több mint 145 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan két éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Formula.hu Rali - Új csoport! Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához!