DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Példátlan F1-es kincsesláda az Ecclestone-sorozat

Mindenekelőtt az archív felvételek elképesztő mennyiségével és minőségével nyújt kiemelkedőt a Lucky!, amely Bernie Ecclestone szemüvegén keresztül mutatja be az üzletember és az F1 történetét.

A két ünnep között érkezett meg a Lucky! – Bernie Ecclestone és a Formula-1 története című dokumentumfilm-sorozat, amely pontosan azt kínálja, amit a bővebb magyar címe is ígér: az F1 egykori első emberének szemüvegén keresztül mutatja be a saját életét és a száguldó cirkusz történelmét. A nyolcrészes alkotást az a Manish Pandey rendezte, aki a „Senna” című sokszorosan díjnyertes dokumentumfilm írója és producere volt.

Mivel itthon pillanatnyilag csak a Spektrum műsorán látható a széria, egyelőre az első részt láthatta a közönség. Viszont már az alapján is egyértelmű, hogy mi a két fő erőssége a produkciónak, amely kapcsán mindenki megnyugodhat: egyáltalán nem mutatja a Netflix-féle Drive to Survive valóságferdítő hajlamait.

lucky-ecclestone-sorozat-1

Elképesztő F1-es felvételek



A nyitó epizód alapján egyértelműen az viszi el a hátán a műsort, hogy valószínűleg soha nem látott méretű archívumhoz fértek hozzá a készítők a Formula-1 történelméből. Az egész széria a legelső F1-es nagydíjjal, az 1950-es silverstone-i futamról készült felvételekkel indul, amelyen Ecclestone maga is jelen volt nézőként. De a későbbiekben is olyan felvételeket mutatnak be, amelyeket soha vagy csak ritkán, de semmiképp sem ilyen minőségben és mennyiségben láthattak a rajongók – például láthatjuk magát Ecclestone-t is egy versenyautó volánjánál.

Az első rész az F1 történetének első két évtizedét öleli át, így ennek megfelelően több súlyos vagy épp halálos kimenetelű baleset is szerepel benne. Ha hinni lehet a külföldi lapok kritikáinak, a későbbi epizódokban is választékos archív felvételeket láthatunk – és nem is csak a pályákról, hanem például arról is, ahogy Ecclestone a „hatalomátvétele” után a versenyek szervezőivel tárgyal. Az olyan esetekben, ahonnan praktikus okokból nem létezik archív videó, az alkotók egy igen egyedi, de nagyon is működő megoldáshoz nyúltak: rajzfilmes-képregényes animációkkal mutatják be például Ecclestone korai életének bizniszeit.

f1-jochen-rindt

Jochen Rindt elvesztése megrázta annak idején Ecclestone-t

 

Ecclestone, ahogy még nem láthattuk

A dokumentumfilm-sorozat másik alappilére pedig maga Bernie Ecclestone. A készítők nem akármit vállaltak, amikor a most 92 éves üzletembert tették meg a széria narrátorának: az idő nagy részében maga Ecclestone meséli el a saját szavaival a saját és az F1 történelmét. Amikor nem épp a fent említett archív felvételeket láthatjuk, az F1 egykori ura egy fehér háttér előtt beszél a kamerába, a közeli kameraképek pedig jól átadják az elmúlt évtizedekben gyakran ridegnek mutatkozó üzletember érzelmeit: a tőle ismert maró humor mellett olykor a mély szomorúság is érződik a tekintetében, amikor például pártfogoltja, Jochen Rindt monzai halálos balesetéről beszél.

Ezen a ponton kell megemlíteni az egyetlen negatívumot, amely persze nem mindenki számára zavaró, de elvehet a műsor élvezeti értékéből: mivel a Spektrumon magyar szinkronnal látható a sorozat, értelemszerűen nem halljuk Ecclestone szavait a saját hangján. Ugyanez igaz a bejátszott korabeli interjúkra, például az első F1-es nagydíjat megnyerő Nino Farina verseny utáni nyilatkozatára, a Rindt elvesztéséről beszélő Graham Hillre vagy a szárnyak megjelenését magyarázó Colin Chapmanre.

f1-ecclestone-balestre

Ecclestone és az FIA-elnök Jean-Marie Balestre a 80-as években

 

Az így is átjön, hogy a rendező és a stáb tényleg hagyta, hogy az egész narratívát Ecclestone elbeszélése diktálja. A későbbi epizódokban ez még inkább izgalmassá válhat, ahogy az évtizedek múlásával egyre nagyobb hatalomra és befolyásra tett szert a sportban, s ahogy azt egy világméretű üzletté virágoztatta fel. Hangsúlyos részt kapnak Ecclestone-nak a versenyzés biztonságosabbá tételéért tett lépései, de szintén a külföldi lapok kritikája alapján érdekesnek azok a részletek, ahol az FIA akkori elnökével, a Senna című filmben is antagonistaként feltüntetett Jean-Marie Balestrével harcol, ahogy az utolsó epizód címe alapján azt is láthatjuk, ahogy a Liberty Media megérkezésével eltávolították őt a Formula-1 éléről. Egyoldalúnak tűnhet, hogy mindent Ecclestone találásában láthatunk, de példátlannak ígérkezik az a mélység, amennyire megnyílt a kamerák előtt az üzletember, akinél aligha ismeri bárki jobban az F1 történelmét és működését.

 

Hol és mikor nézhető?

A sorozat december 27-én debütált a Discovery Pluson, ez a streamingszolgáltató azonban nem elérhető hazánkban. Így – legalábbis egyelőre – tudomásunk szerint csak a Spektrum műsorán látható a széria a tv-ben: az első részt kedden este 21 órától sugározták, a többi epizód pedig ugyanebben az időpontban kerül adásba hétköznaponként, január 5-ével bezárólag. Aki esetleg lemaradt volna a nyitórészről, szerdán 19 órától megismétlik a Spektrumon (a későbbi epizódok esetén is rendre lesz ismétlés a következő hétköznapon).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: