DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 16. szerda

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Videó: Ilyen a Man-szigeti TT élőben

Sajnos idén már ketten is életüket vesztették az egyik legveszélyesebbként jegyzett motorverseny, amely idén két év kihagyás után tért vissza. Az alábbi videó jól mutatja, mennyire veszélyes valójában a sport, amit a motorosok űznek, ráadásként pedig egy-két balesetet is láthatunk.

Josef Newgarden indulhat az élről Detroitban

A Chevrolet Detroit Grand Prix-vel folytatódik az IndyCar idei szezonja, a szombati kvalifikáción pedig a Team Penske kétszeres bajnoka bizonyult a leggyorsabbnak 1:15.215-ös idejével. Mellőle Takuma Sato indulhat, a második sort Simon Pagenaud és Helio Castroneves foglalhatják el a vasárnapi futamon, míg az Indy 500 győztese, Marcus Ericsson a nyolcadik helyről rajtolhat. Az időmérő edzés kifejezetten rosszul alakult Romain Grosjean számára, aki ugyan megszerezte a 12. helyet, de a középső szakasz során összetörte autóját. A verseny vasárnap 21:00-kor indul.

Itt a vasárnapi motorsportprogram

Moto3, Moto2, majd MotoGP, végül pedig este IndyCar. Ma sem fogunk unatkozni!

11:00 Moto3, futam (Aréna4)
12:20 Moto2, futam (Aréna4)
14:00 MotoGP, futam (Aréna4)
21:30 IndyCar, futam

Marcus Ericsson jelentős pénzt keresett Indianapolisban

Mint az már ismert Marcus Ericsson nyerte meg az Indy 500-at az idei szezonban, a svéd pilóta fantasztikus teljesítményét pedig anyagilag is elismerték. A verseny teljes nyereményalapja rekordnak számító 16 000 200 dollár volt, ezzel pedig ez volt a valaha volt legnagyobb összeg, amely nyereményként elérhető volt a legendás viadalon. A Chip Ganassi Racing versenyzője ebből 3,1 millió dollárt kap meg a győzelme után.

Felipe Drugovichnak szurkol az F2-ben Guanyu Zhou

113 pontjával jelenleg vezeti a Formula-2 pontversenyét Felipe Drugovich, aki az idei szezonban eddig kiváló formában van, és már az F1-es pilóták közül is van, aki támogatja őt. Nemrégiben Guanyu Zhou nyilvánította ki a véleményét ezzel kapcsolatban, a kínai ugyanis nagyon drukkol a korábbi csapattársának. „Tavaly jó csapattárs volt. Nagyon jól kijöttünk egymással, a pályán és azon kívül is. Jó látni, hogy idén jól megy neki, és vezeti a bajnokságot. Az én várakozásaim szerint idén legalább az első háromban kellene végeznie, ha azt nézzük, milyen volt a szezonkezdete. Nagyon örülnék neki, ha még néhány jó eredményt tudna felmutatni, nem utolsósorban azért, mert tavaly egy kicsit jobban szenvedett. Jó őt ott fent látni” – mondta Zhou a Motorsport brazil kiadásának.

A magas hőmérséklettől szenvedtek a Formula-E pilótái Indonéziában

Első alkalommal látogatott el az ország fővárosába az elektromos széria, a Jakarta ePrix végén pedig Mitch Evans örülhetett, aki hatalmas csatában győzött Jean-Eric Vergne, és Edoardo Mortara előtt. A csapatokat kifejezetten meleg idő fogadta, ami az autókra sem volt túl jó hatással, de a pilótákból is rengeteget kivettek a körülmények. A Jaguar pilótája többek között ezt is kiemelte a futam utáni interjúk során. „A szurkolók nagyszerűek voltak, de jobb lenne, ha egy kicsit hűvösebb lenne. Az éghajlat nem segít ilyenkor, mivel az autó nem szereti ezt. Az akkumulátor hőmérséklete folyamatosan emelkedett, de a lehető legjobban kezeltük a helyzetet. Ma úgy tűnik, hogy ez elég volt” – mondta Evans.

 

239 győzelmen osztozik a jelenlegi mezőny

Összesen tíz nagydíjgyőztes pilóta van a 2022-es Formula-1-es mezőnyben, lássuk, ki mennyit nyert eddigi pályafutása során!

Perez féltucat embert dobott a medencébe

Sergio perez alaposan megünnepelte monacói futamgyőzelmét, amiről több fotó és videó is tanúbizonyságot tett már. A legújabb felvételeken az látszik, ahogy majdhogynem a fél paddockot a Red Bull medencéjébe tuszakolta a mexikói versenyző.

 

 

Álcafestéssel mutatkozott be az Acura LMDh gépe

Pénteken közzétették az első fotókat az Acura ARX-06 névre keresztelt versenygépéről, mely az LMDh szabályrendszere szerint épült. Az Acura Motorsports az IMSA WeatherTech SportsCar bajnokság új GTP osztályában áll majd vele rajthoz 2023-ban. A külső formatervezésért a Los Angelesben található Acura Design Studio felelt, a kaliforniai Torrance-ben működő Honda Performance Developmenttel és a futómű-beszállító Orecával közösen, a friss képeken pedig egy tipikus álcafestéssel jelentették meg. Az elődnek számító ARX-05-ös megnyerte a 2019-es és 2020-as IMSA bajnoki címet, akkor a Team Penske üzemeltette az autókat, de a Wayne Taylor Racing és a Meyer Shank Racing gondozásában 2021-ben és 2022-ben a Rolex 24 órás Daytonai futamon is az első helyen intették le.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@acura által megosztott bejegyzés

Callum Ilott egy darabig kényszerpihenőre megy

Kihagyja az IndyCar következő fordulóját Callum Ilott. Az amerikai széria Detroitban fut a hétvégén, a brit pilóta viszont biztosan nem lesz ott, miután az Indy 500-on elszenvedett balesete során eltörte a jobb csuklóját. Erről csapata, a Juncos Hollinger Racing adott ki egy közleményt a napokban. „Egyértelműen csalódott vagyok, hogy nem indulhatok a hétvégén Detroitban. Az orvosokkal, és a specialistákkal konzultáltam Indianapolisban, így kiderült, hogy a sérülésem súlyosabb, mint amire először számoltunk. A teljes gyógyulás a legfontosabb, a versenyzés során bekövetkezhető további károk pedig nagyobb gondokat okozhatnak, ezért elfogadtam az orvosi csapat döntését, hogy nem hagyják jóvá az indulásom. Így több időt szentelhetek a felépülésemre, persze nagyon szerettem volna vezetni, de most az egészségemre akarok koncentrálni” – idézte a közlemény Ilott szavait.

 

Formula-E: Techeetah első sor Dzsakartában

A DS Techeetahkét versenyzője jutott be a kvalifikáció döntőjébe a Formula Dzsakarta ePrix-n. Végül Jean-Eric Vergne gyorsabbnak bizonyult Antonio Felix da Costánál, így a francia indulhat majd a pole-pozícióból. Az időmérő teljes végeredménye:

Itt a szombati motorsportprogram

Formula-E, motorozás minden mennyiségben, este pedig IndyCar. Mutatjuk a szombati programot.

2:15-2:45 Formula-E, első szabadedzés
4:00-4:30 Formula-E, második szabadedzés
5:40-6:55 Formula-E, időmérő (9:00-tól Eurosport 1)
9:55-10:40 MotoGP, harmadik szabadedzés (Aréna4)
10:00-10:50 Formula-E, futam (Eurosport 1)
12:35-13:15 Moto3, időmérő (Aréna4)
13:30-14:00 MotoGP, negyedik szabadedzés (Aréna4)
14:10-14:50 MotoGP, időmérő (Aréna4)
14:30-15:30 IndyCar, második szabadedzés
15:10-15:50 Moto2, időmérő (Aréna4)
18:35-19:50 IndyCar, időmérő

A Williams szerint De Vries megérdemelne egy F1-es ülést

Nyck de Vries még a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén kapott lehetőséget, hogy Alexander Albon autóját vezethesse. A korábbi Formula-2-es és regnáló Formula-E-bajnok pedig nem szerepelt rosszul: a köridő tekintetében még a Williams másik versenyzőjét, Nicholas Latifit is megelőzte. Dave Robson, a grove-i istálló teljesítményért felelős vezetője szerint az igazán lenyűgöző azonban az volt a hollandban, hogy minimális szimulátorban eltöltött idő ellenére is tökéletesen végrehajtotta a rá kiszabott feladatot, és egyetlen hibát sem követett el:

„Ott volt a tempója. Lenyűgöző volt, ahogy megértette a gumikat és azt, hogy miképp teljesítse megfelelően a kivezető körét” – idézi Robsont az F1.com. „Az edzés utáni visszajelzései is rendkívül jók voltak, nagyon hasznos megjegyzéseket tett az autó egyensúlyáról, amelyek eléggé összhangban voltak a két pilótánk véleményével. Szóval ilyen tekintetben, figyelembe véve, hogy alig egy órát ült az autóban, nagyon jó munkát végzett, és egyértelműen megvan benne minden ahhoz, hogy topkategóriás versenyző legyen. Igen, méltó egy helyre a mezőnyben szerintem, de sokan vannak így ezzel. Szerintem jól kihasználta a lehetőséget, és büszke lehet arra, amit csinált.”

De Vries nevét már tavaly szóba hozták a Williamsszel, ám akkor Albonra esett végül az alakulat választása – a Formula Podcast értesülései szerint jövőre pedig Oscar Piastri miatt maradhat hoppon a holland: az adást, amelyben erről is szó esett, itt hallgathatjátok meg.

devries-williams-barcelona

Ricciardónak mennie kell, Piastri helye szinte biztos 2023-ra

Valósággal felrobbant a pilótapiac, a monacói paddockban a csapatok felének jövő évi felállásáról izgalmasabbnál izgalmasabb pletykák hangoztak el, sőt mi több egyes változások szinte már biztosnak is tekinthetőek. A helyszínen tartózkodó Mészáros Sándor kollégánk mindenről beszámol nektek a Formula Podcast pusmorgás-rovatában, méghozzá a szokottnál jóval hosszabban 01:17:43-tól.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Győri zeneiskolában adták elő az F1 főcímdalát

A YouTube-on közzétett videó leírása szerint a győri Liszt Ferenc Zeneiskola jubileumi koncertjén csendült fel a Bryan Tyler által jegyzett és a közvetítésekben is sokszor hallott zene a LAS-SAB-BAN ütőegyüttes előadásában:

Főnöke szerint Vettel még nem készül visszavonulni

Egyre többször merül fel az Aston Martin gyenge szezonkezdete alapján, hogy Sebastian Vettel számára az idei lehet az utolsó szezon a Formula-1-ben – már csak azért is, mert a német szemlátomást egyre több időt fordít egyéb területekre. Mike Krack csapatvezető ugyanakkor úgy érzi, a négyszeres világbajnok olyan jeleket mutat, amely alapján nem fontolgatja a visszavonulást:

„Amikor látjuk a megbeszéléseken vagy a telefonon keresztül, ahogy hozzááll a dolgokhoz… senki sem vezet így, ha nem is akar vezetni” – idézi Krack szavait a grandprix.com. „Senki sem viselkedik így, ha nem akar versenyezni. Az első körtől kezdve kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Ha egy olyan pilótád van, mint Sebastian, meg kell próbálnod megtartani őt. Ez a hihetetlen vezetési képesség, a tapasztalat és egy rendkívül pozitív személyiség keveréke, amely segíthet nekünk a fejlődésben.”

A sajtóban már az is felröppent pletykaként, hogy Vettel távozása esetén a honfitárs Mick Schumacher vehetné át a helyét az Astonnál, Krack azonban erről csak annyit mondott, hogy elsőként jelenlegi versenyzőjükkel igyekeznek megállapodni. A Formula Podcastban elhangzott pusmorgás szerint egyébként Daniel Ricciardo is bekopogtatott az istállóhoz:

 

A kulisszák mögött: Így ünnepelte a monacói győzelmet Perez

A Red Bull ismét bő húszperces videót vágott össze a Monacói Nagydíj háttérben zajló eseményeiről: természetesen az elmaradhatatlan, medencébe ugrálós ünnepléssel együtt.

Közel 30 fokban kellett elforgatni Marquez felkarcsontját a negyedik műtét során

Csütörtökön sor került az Egyesült Államokban Marc Marquez néhány napja bejelentett negyedik karműtétjére, amelyre a nem megfelelően gyógyuló csont miatt volt szükség. A Repsol Honda rövid közleménye szerint a beavatkozás sikeres volt: „Csütörtökön megoperáltuk Marc Marquez jobb felkarcsontját. Az operáció nagyjából három óráig tartott. A beavatkozás összetettsége ellenére kielégítő volt a végeredmény” – mondta el a műtétet végző Dr. Joaquin Sanchez Sotelo.

Az orvos elmondta, hogy az operáció során eltávolították a 2020 decemberében behelyezett csavarokat, valamint elforgatták a jobb felkarcsontot, hogy végre jó szögben gyógyulhasson: ez az elforgatás a doktor elmondása szerint 30 fokban történt, s az új pozícióban rögzítették a csontot. A közlemény szerint Marquez néhány napig még az USA-ban marad, majd utána utazik haza Spanyolországba. A rehabilitációs idő hosszáról egyelőre még nincs információ.

marquez

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Videó: Villeneuve felemelkedése

Az F1 tavaly indította útjára a Rise of the Rookie című videósorozatát, ezúttal pedig az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve van terítéken.

Itt a Monacói Nagydíj legóból

Elkészült a Monacói Nagydíj összefoglalója a The Moving Bricks jóvoltából, akik szokásukhoz - és nevükhöz - híven legóból alkották újra a múlt hétvégi versenyt. Akár a futam, úgy a videó is maratoni hosszúságúra sikerült.