DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Európai főváros jelentkezett F1-es nagydíjrendezésre

Bár a Spanyol Nagydíj szerződésével egészen 2026-ig rendelkezik Barcelona, az ország fővárosa, Madrid nyílt levélben jelezte: szívesen átvenné a futamot a katalánoktól, kész szerződést is aláírni.

Dél-Afrika után – amely már 2023-ban bekerülhet a Formula-1-es naptárba – újabb potenciális versenyrendező fedte fel magát, méghozzá nem szokványos módon. Madrid autonóm közösség egyik miniszere, Enrique Lopez küldött nyilvános levelet a Formula-1 elnök-vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak címezve.

„Megtiszteltetés számomra, hogy írhatok önnek Madrid autonóm közösség kormányzatának megbízásából, hogy kifejezzem érdeklődésünket egy madridi Formula-1-es nagydíj felépítése iránt. Ahogyan tudomása lehet róla, Madrid régiójában spanyol és európai kontextusban is kiemelkedő gazdasági és szociális fejlődés megy végbe. Növekvő számú látogató érkezik szerte a világból, a madridi közösségben rendezett sportversenyek pedig egyre nagyobb presztízsnek és elismertségnek örvendenek” – olvasható a miniszter levelében.

Enrique Lopez kijelentette, a madridi vezetés elkötelezett a projekt iránt, és meggyőződésük, hogy egy motorsportesemény – melyet a jelen egyik legizgalmasabb sportjának tartanak – sikeres lenne minden érintett számára. Hozzáteszi: készek szerződést is aláírni a verseny promótálásáról. Nem tér ki a nyílt levél az egyetlen bökkenőre: hogy Barcelona 2026-ig rendelkezik a Spanyol Nagydíj megrendezéséről szóló szerződéssel.



A katalán pálya nézőszám szempontjából kiválóan teljesít, az idei versenyhétvége összlátogatottsága 300 ezer fő volt. Ugyanakkor a nagy érdeklődés rávilágított, hogy a Barcelona közelében, Montmelóban található létesítmény és a körülvevő úthálózat nem képes kiszolgálni ekkora tömeget.

Erre célozhatott a miniszter is, aki a levélben kiemelte: „Kiterjedt és hatékony közlekedési hálózatunk, kellemes a klíma, elsőosztályú kulturális, gasztronómiai és természeti turistalátványosságokkal rendelkezünk, a szállodai infrastruktúránk széleskörű és kiváló. Még fontosabb ennél, hogy a madrileños rettentően nyitott és vendégszerető” – olvasható az írásban.

A spanyol főváros a múltban már otthont adott az ország Formula-1-es nagydíjának: 1968 és 1981 között kilenc alkalommal Jarama volt a verseny házigazdája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: