DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat

Briatore: Newey? Ő túl olcsó nekünk!

Nem sokkal ezelőtt sajtótájékoztatót tartott Flavio Briatore és Oliver Oakes az Alpine részéről Zandvoortban, melyre a Formula.hu is meghívást kapott.

A sajtótájékoztatón feltették a kérdést Flavio Briatorénak, hogy fontolgatja-e Adrian Newey megszerzését, hiszen korábban kijelentette, hogy a legjobb embereket akarja a csapatában tudni.

„Adrian túl olcsó nekem” – mondta nevetve Briatore.

„Ha benne van valaki a bizniszben és a körforgásban, akkor több különböző emberrel folytat tárgyalásokat. Bármilyen lehetőség adódik, azt meg kell fontolni – ha jó lehetőségről beszélünk és az jó a csapat számára is, akkor meg kell ragadni. Fontos azonban hozzátenni, hogy egy ember nem képes megváltoztatni egy teljes csapatot.”

„Az Alpine ismét létezik, ott van a körforgásban. Sokáig a háttérben voltunk és senki nem beszélt a csapatról. Az életben minden lehetséges” – tette hozzá Briatore.

Vettel a fejlődésre fókuszál a szerződéshosszabbítás helyett

Az Aston Martin gyenge szezonkezdete után sokakban felmerült, hogy Sebastian Vettel a 2022-es idény végén hátat fordíthat a Formula-1-nek – sőt, a pletykák már arról szólnak, hogy a honfitárs Mick Schumacher veheti át majd a helyét. Monacóban magát Vettelt is megkérdezték arról, van-e bármi fejlemény a jövőjével kapcsolatban, de a négyszeres világbajnok német szerint egyelőre az autó fejlesztésével foglalkoznak:

„Még nem kezdtünk tárgyalásokba. Nyilván egy ponton majd fogunk. De úgy vélem, most főként arra koncentrálunk, hogy minél előrébb kerüljünk az autóval a mezőnyben. Úgyhogy minden energiánkat erre fordítjuk pillanatnyilag” – idézi szavait a RacingNews365.com szaklap.

vettel-monaco-dppi

fotó: DPPI

„Leclerc is elég sokszor rontott, jobb, ha szerény marad”

Charles Leclerc a pole-ból indulva vezette a Formula-1-es Monacói Nagydíjat, ám a felszáradó pályán a Ferrari rossz taktikai döntéseket hozott: előbb túl sokáig vártak az intermediate-ekre való váltással, így a hamarabb cserélő Sergio Perez elé került, majd amikor a slickek kerültek fel, együtt hívták a bokszba Carlos Sainzcal, így az ott elvesztett idő miatt Max Verstappen is elé került. A monacói, aki így a dobogóról is lecsúszott, rendkívül ingerülten rádiózott ezt követően, s a futam után is megjegyezte, hogy ilyen hibákat nem lenne szabad elkövetnie a Ferrarinak.

Az egykori F1-es pilóta, ma már szakértőként tevékenykedő Ralf Schumacher szerint ugyanakkor Leclerc-nek nem illene ujjal mutogatnia a csapatára, hiszen korábban ő is többször hibázott éles helyzetben és dobott el ezáltal jobb eredményeket: „Elég sokszor rontott el dolgokat ő maga is, szóval szerénynek kellene maradnia. Előfordulnak ilyesmik. Együtt nyertek és együtt veszítetek. Eddig a csapat kevesebbszer rontott, mint ő” – vélekedett Ralf Schumacher a Sky Germanynek nyilatkozva.

leclerc-boksz-monaco-dppi

Ezekkel a bokszkiállásokkal dőlt el a monacói futam

Miután a pályán rendkívül nehéz előzni, Monacóban általában egy jobb gumistratégia segítheti előrébb a pilótákat. Ennek köszönhetően nyerhette meg a futamot Sergio Perez, na meg a Ferrarinak, akik nem voltak a helyzet magaslatán. Leclerc alaposan ki is osztotta versenymérnökét. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Videó: Balesetek és Ericsson-győzelem – itt a 106. Indy 500 összefoglalója

Videón a verseny legizgalmasabb pillanatai.

 

Videón, ahogy Perez elszólta magát: „Túl hamar írtam alá”

Sergio Perez kissé elszólta magát a monacói pódiumra tartva, ugyanis amikor odaért mellé Christian Horner, átkarolta csapatfőnökét a futamgyőztes mexikói és csak ennyit mondott neki: "Haha, valószínűleg túl hamar írtam alá!" Ezzel alighanem arra célzott Perez, hogy jövőre is a Red Bull versenyzője lesz, bár egyelőre hivatalos megerősítés nem érkezett ezzel kapcsolatban. Jelenlegi kontraktusa - már amiről tud a közvélemény - az idei szezon végén jár le, de eddigi teljesítményét látva nincs is oka meneszteni Perezt a Red Bullnak, hiszen a mexikói mindössze 15 ponttal lemaradva áll a világbajnoki összetett harmadik helyén, az istálló pedig kényelmesen vezeti a konstruktőri pontversenyt.

Perez is csobbant egyet a monacói medencében

Már-már hagyomány, hogy ha Red Bull-os versenyző nyeri a Monacói Nagydíjat, akkor beleugrik a csapat motorhome-ja mellett lévő medencébe. Élete első monacói sikere után Sergio Perez is megmártózott.

 

Videó: így nyert Perez és így hibázott a Ferrari

A Monacói Nagydíj videós összefoglalója ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

maxresdefault (1)_2

Elutasították a Ferrari óvását

Ahogy arról beszámoltunk, a Ferrari Sergio Perez és Max Verstappen eredményét is megóvta a Monacói Nagydíj után, mert a csapat szerint a két pilóta egyaránt ráment a vonalra a bokszutca kivezetésénél, holott a szabály azt mondja, hogy annak jobb oldalán kell elhaladni. A Red Bull azzal védekezett, hogy ez nem történt meg, a versenyfelügyelők pedig alapos mérlegelés után az energiaitalosoknak adtak igazat.

Az indoklás szerint az autók végig a vonal jobb oldalán haladtak, Perez nem is érintette azt, Verstappennél pedig folyamatosan volt olyan része a guminak, amely még a vonalon és nem azon túl haladt, emiatt pedig nem szegték meg a szabály azon pontját, hogy "nem léphetik át" a sárga vonalat - így visszautasították a Ferrari óvását, emiatt pedig marad az eredeti végeredmény.

óv

Még nincs vége: a Ferrari megóvta a Red Bullok eredményeit

Max Verstappennek és Sergio Pereznek is jelenése van a versenyfelügyelőknél: a Ferrari ugyanis óvást nyújtott be a Monacói Nagydíj után. Ahogy Mattia Binotto csapatfőnök már utalt is rá: szerintük egyértelmű, hogy a Red Bull két versenyzője a bokszutcából kifelé ráhajtott a sárga vonalra, ami szabálytalannak minősül. 

Verstappen véleményes esete:

 

Videón, ahogyan Schumacher kettétörte a Haast

Rossz emlékeket idézett fel bennünk, mikor az élő képen megláttuk a kettészakadt Haast, de szerencsére Schumachernek nem esett baja. A német nem érti, mi történt, az uszodánál egyszerűen elindult az autó hátulja. A baleset miatt a versenyt piros zászlóval félbeszakították.

 

Videó: Ez történt az F2 főfutamán

Balesetek, egy helycsere a dobogó legalsó fokán és egy célvonalig üldözött Drugovich. Nézzétek meg az F2 vasárnapi főfutamának összefoglalóját. A videó a képre kattintva indítható el!

Sainz és Perez autójában is váltót cseréltek a futam előtt

A Ferrari és a Red Bull is dolgozott a Monacói Nagydíj előtt: nagyjából másfél órával a rajt előtt jött a hír, hogy Carlos Sainz és Sergio Perez autójában is sebességváltót cserélt a két csapat. Az ok természetesen az időmérőn végén látott baleset és mindkét istálló elővigyázatosságból cserélt, illetve egyik versenyző sem kap ezért büntetést. A Red Bull ezen felül a hátsó szárnyon és a padlólemezen is dolgozott.

perez_5

fotó: dppi

Ezzel a körrel szerezte meg újabb hazai pole-ját Leclerc

Íme a kör, amivel Leclerc megszerezte a 2022-es Monacói Nagydíj pole-pozícióját. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

F2: Drugovich bevonatoztatta a mezőnyt a főfutamon

A pontverseny két éllovasa, Felipe Drugovich és Theo Pourchaire indulhattak az első sorból a Formula-2 főfutamán, amely jókora – nagyjából húszperces – csúszással kezdődött. Liam Lawson és Roy Nissany számára is rosszul kezdődött a valójában még el sem kezdődő futam, hiszen lefulladtak a rajtrácson, már a felvezető kör előtt.

A rajtot követően nem történt különösebb említésre méltó esemény, az élen a sorrend ekképp alakult: Drugovich, Pourchaire, Doohan és Vips.A nyolcadik-tizedik kör közt a szuperlágyon rajtolók megejtették bokszkiállásukat, miközben Pourchaire nagyon elkezdett tapadni az élen autózó Drugovich-ra. Nissanynak végül hamar véget ért a monacói főfutam, ugyanis a 16. körben kiállt az izraeli, akit még vizsgálni fognak a verseny után egy bokszutcai kihágásért.

A verseny a 19. körben kezdett felpezsdülni, amikor a körhátrányban lévő Cordeel falnak csapta autóját a célegyenesre ráfordító kanyarban, ami miatt bejött a safety car, a versenyirányítás azonban nem volt a helyzet magaslatán, mivel a bokszból kihajtó autók útját eltorlaszolták a Cordeel autóját eltávolító pályamunkások. A harmadik-negyedik helyen történt helycsere, itt Vips beugrott Doohan elé.

Alig néhány körrel később Novalak miatt hajtott ismét a pályára a biztonsági autó. Az utolsó tíz körben Theo Pourchaire valósággal tolta maga előtt Drugovichot, azonban előzésre nem nyílt esélye, így a győzelmet az MP Motorsport pilótája szerezte meg Pourchaire előtt, a dobogó harmadik fokára pedig Jüri Vips állhatott föl. A csattanót Iwasa és Williams szállították, akik az utolsó körben a Rascasse-ban akadtak össze, majd parkoltak le.

Az éjszakai felvételek hihetetlenül látványosak Le Mans-ban

Minden egyes nappal egyre közelebb kerülünk az idei Le Mans-i 24 óráshoz, melyet június 11-12 között rendeznek, a verseny hivatalos oldalán pedig időnként látványos felvételek jelennek meg. Ezek közül talán az alábbi videó az egyik legkülönlegesebb, melyen a járművek által kibocsátott fényt láthatjuk a megszokottnál hosszabb ideig. Az egyedi fényfestést bemutató poszthoz az alábbit fűzték hozzá: „Egy rövid előzetes arról, amit hamarosan látni, és hallani fogtok” – áll a bejegyzésben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

24 Heures du Mans (@24heuresdumans) által megosztott bejegyzés

Videó: Balesetek és tűz a nürburgringi 24 óráson

Ezen a hétvégén rendezik az ADAC nürburgringi 24 órás versenyét, melynek első hat órájáról tett közzé egy videót a YouTube-on a széria. Érdemes belepillantani, hiszen több látványos bukás és tűzeset is közrejátszott az első hat óra alatt. A versenyről itt találtok folyamatos élő közvetítést.

Monacói Nagydíj, Indy 500, mugellói MotoGP – itt a szupervasárnap programja

Délelőtt az F2-es főfutammal indul, este a legendás indianapolisi 500 mérföldes versennyel zárul a tavasz utolsó vasárnapjának programja – íme, a menü:

Vasárnap (május 29.)  
09:40 - 10:00 MotoGP, Warm up (arena4plus.network4.hu, élő)
09:50 Formula-2, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)
11:00 Moto3, Futam (tv: Aréna4, élő)
12:05 Porsche Szuperkupa, Futam (tv: Eurosport 2, élő)
12:20 Moto2, Futam (tv: Aréna4, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: Aréna4, élő)
15:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)
15:30 MotoE, 2. futam (arena4plus.network4.hu, élő)
16:25 Red Bull Rookies Cup, 2. futam (arena4plus.network4.hu, élő)
18:30 Indy 500, Futam (tv: Aréna4, élő)

monaco-program-dppi

 

 

F2: Első győzelmét szerezte az F3-bajnok újonc

A csavarral záródó F1-es időmérő után még maradt némi autósport szombatra. Az F2-eseknek türelmesen kellett várniuk sprintfutamuk kezdetére, miután a Sergio Perez és Carlos Sainz balesete után maradt romokat el kellett takarítani. Ralph Boschung időközben visszalépett az indulástól, nyakfájdalmának erősödése miatt.

A pole-pozícióból induló Jake Hughes rémálma vált valóra, amikor a rajt után ottragadt a rajtrácson. Dennis Hauger vezetésével így mindenki elment mellette, az első kör pedig a sárga zászló miatt nagyobb incidensek nélkül zajlott. A bajnokságot vezető Felipe Drugovich azonban így is defektet kapott, aztán esőt jelentve az esőgumikra váltott a bokszba térve. Ezt végül hamar megbánta, két körrel később már újra a slickeken igyekezett előrébb verekedni magát a mezőny végéről. A balszerencséje azonban nem ért véget, bokszutcai gyorshajtás miatt hamar kiszabtak rá egy öt másodperces büntetést.

Az élen Hauger kényelmesen autózott Jehan Daruvala előtt, DRS-távolságon kívülre lerázva az indiait, és sorra futva a leggyorsabb köröket. A verseny harmadánál a biztonsági autó is szerepet kapott, miután Clement Novalakot előzés közben falba rakták.

Miközben Hauger az újraindítás után is kényelmesen vezetett, Drugovich pechje tovább folytatódott, egy újabb időbüntetés formájában, ismét gyorshajtásért. Hasonló mód időbüntetés lett Ayuma Iwasa jutalma is, aki Novalak kieséséért felelt.

Hauger végül majdnem öt másodperces előnnyel kocogott be a célba, zsebében első F2-es diadalával, Daruvala második helye révén pedig kettős győzelmet aratott a Prema. Marcus Armstrong hiába próbálkozott a végén, be kellett érnie a harmadik hellyel.

Videó: Leclerc a pole-ban, balesetek a végén – itt az időmérő összefoglalója

Nem csak Perez és Sainz ütközött az időmérő végén, hanem Fernando Alonso is, de nem ez volt az egyetlen piros zászló a Monacói Nagydíj kvalifikációján, ahol Charles Leclerc ismét megszerezte a pole-pozíciót. Itt az időmérő összefoglalója. A videó a képre kattintva indítható el!

Megerősítette a Yamaha: csak a két gyári motort indít jövőre a MotoGP-ben

Pénteken jelentette be az RNF Racing, hogy 2023-tól már nem a Yamaha, hanem az Aprilia partnerei lesznek a MotoGP-ben. Ezzel a noalei gyártónak a 2015-ös csatlakozása óta először lesz szatellit alakulata. A Yamaha viszont elveszíti a privát istállóját, ami Lin Jarvis csapatmenedzser szerint meg is lepte őket, de elfogadják Razlan Razaliék döntését. Ugyanakkor Jarvis azt is megerősítette, hogy nem lesz 2023-ban másik partnerük, így a Yamaha MotoGP-s története során először maradnak szatellit csapat nélkül (a Petronas SRT és az RNF előtt hosszú évekig a Tech3 használt Yamahát).

„Csak két motorunk lesz jövőre a rajtrácson. Mint mondtam, eddig mindig volt szatellit csapatunk. De a valóság az, hogy minden csapatnak szerződése van egy gyártóval, így nincs alternatíva” – magyarázta a MotoGP.com kameráinak nyilatkozó Jarvis, aki szerint mindebben az a pozitívum, hogy így a motor fejlesztésére fordíthatják a figyelmüket: „De ez rendben van számunkra, mert így a gyári motorunkra tudunk majd koncentrálni, amivel a szó szoros értelemben véve felvehetjük a tempót, s arra fókuszálhatunk, hogy fejlődjünk és a bajnokságért harcolhassunk.”

Jarvis egyébként azt is elmondta, hogy ezáltal, hogy csak két motorjuk lesz a mezőnyben, a Superbike-világbajnoki címvédő Toprak Razgatlioglu számára sem lesz helyük. A török júniusban próbálja ki a MotoGP-gépet, de mivel Franco Morbidelli szerződéssel rendelkezik, Fabio Quartararo meg minden bizonnyal hosszabbítani fog, valóban nem maradt opció számára.

yamaha-motogp-mugello

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!