DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat

IndyCar: Newgarden a győztes trófea mellé középső ujjat kapott csapattársától

Az Indy 500 után szezonja második győzelmét szerző Josef Newgarden nyerte az IndyCar St. Louis-i futamát közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, a Penske amerikaijának sikerét azonban beárnyékolja egy kellemetlen kimenetelű incidens. Tíz körrel a kockás zászló előtt újraindításra került sor: az éllovas Newgarden lassú tempót diktált, a mezőny feltorlódott mögötte, Alexander Rossi pedig a harmadik helyen álló másik Penske-versenyző Will Powerbe rohant – kettőjükön kívül Jack Harvey is kiesett a tömegjelenetben. (A baleset 4:45-től látható az összefoglaló videóban.)

A Penske így kettős győzelmet szerzett – a rajtelső Scott McLaughlin lett a második –, de elvesztette harmadik autóját, Power pedig egyértelműen az esetet büntetés nélkül megúszó Newgardent hibáztatta: „rálépett, megállt, rálépett, megállt, tudtam, hogy ez lesz a vége.” A nyertes kénytelen volt magyarázni a bizonyítványt: „A legrosszabb, hogy a 12-es autó nem jutott célba, utálom, hogy ez történt a legvégén” – nyilatkozta Newgarden. Az incidenst követően Power egy középső ujjal is jelezte a pálya széléről, mit gondol csapattársáról.

A pályán ötödik győzelmét elérő Newgarden és McLaughlin mögött Linus Lundqvist lett a harmadik – a Ganassi svédje második IndyCar-dobogóját szerezte –, Alex Palou negyedik hellyel növelte bajnoki előnyét. Az ötödik Colton Herta a bajnokság új második helyezettje 59 pont lemaradásban, a plusz kiállása miatt csak 11. helyen végzett Scott Dixont szorította hátra egy pozícióval. Newgarden nyolcadik helyen áll az összetettben négy versennyel az IndyCar-szezon vége előtt.

Gyorsan nő Jenson Button kisfia és kislánya

A 2009-es világbajnok két képet is posztolt mostanában családjáról. A hétvégén Malibuból tett közzé egy csokor fotót, melyeken Hendrix és Lenny, valamint az édesanya, Brittny Ward látható. Pár héttel korábban, december 26-án Lenny első születésnapja kapcsán mutatta meg a lejjebb látható képet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jenson Button (@jensonbutton) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jenson Button (@jensonbutton) által megosztott bejegyzés

Kamionos bukás és felfordulás a motorosoknál: Ez történt a Dakar 7. napján

Maurik van den Heuvel kamionos borulása volt a pihenőnap után vasárnap folytatódó Dakar Rali aktuális nagy balesete – a motorosok közül pedig Daniel Sanders már az etapon bukott, így kiesett a küzdelemből. A nap szöveges összefoglalója itt található.

Bunyózással tartja formában magát Gasly a téli szünetben

„Reggeli izzadság. Szeretem a bokszot, ahol a koordináció, a sebesség és a pontosság számít. Jó gyakorlás” – írta az AlphaTauri pilótája az Instagramon az alábbi fotóhoz, amely Los Angelesben készült: itt edzőtáborozik trénerével, Pyry Salmelával.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

PIERRE GASLY

Ez volt az év öt legjobb futama a rajongók szerint

A Formula-1 hivatalos csatornáin indított szavazást arra irányulóan, a 2021-es szezon 22 versenye közül melyik volt a nézők kedvence. Ismerve a parádés év történéseit, volt miből válogatni, a legtöbben pedig – összesen 52 ezer szavazó 19 %-a – a bajnoki esélyesek ütközését és Daniel Ricciardo győzelmét hozó Olasz Nagydíjra voksolt, többen, mint a szezonzáróra, amelyet 16 % választott. A dobogó harmadik fokára jelentősebben lemaradva a brazil futam került, az azerbajdzsáni és magyar verseny végzett még az első ötben.

A rajongók kedvenc öt futama 2021-ből: 1. Olasz Nagydíj (19 %), 2. Abu Dhabi Nagydíj (16 %), 3. Sao Pauló-i Nagydíj (10 %), 4. Azerbajdzsáni Nagydíj (8 %), 5. Magyar Nagydíj (7 %).

A Formula.hu nagy F1-es szezonértékelőjében mi is megszavaztuk az év versenyét, jelentősen eltérő eredménnyel a mostani rajongói szavazáshoz képest: nálunk a Magyar Nagydíj nagy különbséggel nyerte a szavazást, az Orosz Nagydíj, valamint a holtversenyben végzett Azerbajdzsáni és Abu Dhabi Nagydíj előtt. A globális rajongótábor kedvence, Olasz Nagydíj csak hatodik lett saját listánkon.

Hidrogénhajtású Dakar-autó mutatkozott be

A Guerlain Chicherit nevével fémjelzett, Ralikrossz-világbajnokságon induló GCK – 2022-ben ők állítják csatasorba az ikonikus Lancia Delta Integralét feltámasztó Delta Evo-e-t – a Dakar Ralin is jelen van, ahol szintén az alternatív megoldásokat képviseli. Chicherit az aktuális futamon a bioüzemanyagos GCK Thundert vezeti, szombaton pedig bemutatták a 2024-es versenyre szánt hidrogéncellás modellt.

A GCK a 2021-es Dakar Ralin jelentette be, hogy versenyképes hidrogénhajtású autót fejleszt, a 2022-es verseny szombati pihenőnapján pedig be is mutatták a beépített üzemanyagcellával ellátott GCK e-Blast H2 modellt, melyet a német FEV-vel közösen fejlesztettek ki.

Az e-Blast H2 700 bar nyomású hidrogénnel működik, amelyből négy tartályban összesen 30 kilogrammot képes tárolni, melyből 200 kW energia nyerhető. Az üzemanyagcella a házi gyártású lítiumion-akkumulátorhoz kapcsolódik, amely 50 kW-ot generál. A GCK kétsebességes elektromos motorja pedig 320 kW (430 lóerőnek megfelelő) teljesítmény leadására képes. A rendszernek köszönhetően a hidrogénhajtású modell 250 kilométeres speciált lesz képes teljesíteni kizárólag zöld energiával.

Az idei Dakart követő hónapokban folytatódik az üzemanyagcella és az autó próbapados tesztelése, majd az év második felében megkezdődnek a terepen való tesztek. 2023-ban a GCK e-Blast H2 kiválasztott Dakar-szakaszokon vesz részt, 2024-ben pedig bemutatkozik a maratoni tereprali teljes távján.

A szakértő a Red Bullra tenné a pénzét 2022-ben

A Formula-1-es sajtó neves szakírója Gary Anderson, aki a Jordan egykori műszaki igazgatójaként a technikai témákra specializálódott. A mérnök azt gyanítja, hogy a 2022-es szabályváltozásból a Red Bull tud a legnagyobb hasznot húzni.

„Ha fel kellene tennem a pénzem arra, ki találja meg a legjobb megoldást az új karosszéria- és aerodinamikai szabályokra, a Red Bull lenne az. Jó oka van, amiért sokszor azt mondják, Adrian Newey ’látja’ a légáramlást. Bár ezzel az állítással nem értek egyet, az biztos, hogy ösztönző vízióval és odaadással képes koncepciót alkotni. A Honda is nagy szerepet fog játszani. Igen, 2022-re kiszálltak, de a háttérben rengeteget dolgoztak az idei erőforrás csomagján” – írta a The Race szaklapnak Anderson.

„Newey-t és a körülötte levő csapatot serkenti az egyéni bajnoki siker, ha pedig Sergio Perez erősebb pozícióba kerül, a konstruktőri bajnoki cím is könnyen elérhetővé válhat.”

Podcast, MotoGP, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu 145 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan másfél éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Mit tanultak gokartos éveikből az F1-es pilóták?

A Formula-1 YouTube-csatornájának készítői arra voltak kíváncsiak, mi az, amit még a mai napig is hasznosítanak a versenyzők a gokartos éveikből. Változatos válaszok érkeztek: Carlos Sainz például megtanulta, hogy „ha én nem harapok, akkor engem fognak megharapni”; Mick Schumacher a későbbi fékezést, Charles Leclerc a csapatmunkát emelte ki; Sergio Perez a ’sose add fel’ mentalitást; míg Sebastian Vettel és néhány társa elsősorban arra tették a hangsúlyt, hogy élvezni kell a versenyzést – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

gokart-f1-video

24 millió forintos Rolexet villantott Max Verstappen

Vincenzo Landino szerint egy Rolex Daytona Cosmograph karóra figyelhető meg Max Verstappen egyik fotóján - az F1 holland világbajnoka gyakran visel hasonlókat, ahogy Sergio Perez is, hiszen a Red Bullt támogatja a TAG-Heuer. Landino szerint ez a darab 76.500 dollárba kerül, ami átszámítva valamivel több, mint 24 millió forintnak felel meg.

 

Videó: A 2022-es Dakar első hetének legjobb felvételei

Felénél jár a világ legismertebb terepraliversenyének idei kiírása – az alábbiakban az eddigi legszebb szuperlassításos és onboard felvételeket gyűjtötték össze, valamint azt is megcsodálhatjuk, milyen csodálatos tájakon jártak a versenyzők:

 

Videó: Így alakult a középmezőny harca 2021-ben

Nyilván a Red Bull és a Mercedes, azon belül is Max Verstappen és Lewis Hamilton világbajnoki küzdelmén volt a fő fókusz a tavalyi Formula-1-es szezonban, de a két élcsapat mögött is izgalmas csaták zajlottak. A Racing Statistics YouTube-csatorna készítője látványos videós infografikán mutatja be a „futottak még” versenyzők, valamint csapatok versenyfutását a 22 futamos idény során:

Részleteket villantott meg 2022-es autójából a McLaren

„Nincs itt semmi látnivaló”, valamint „Munka folyamatban…” felirattal osztott meg néhány fotót a McLaren az Instagram-oldalán két lapozható bejegyzésben, amelyen az MCL36-os névre hallgató idei Formula-1-es versenygépének egy-egy apró részletét is kiszúrhatjuk, kezdve az 1-es számú karosszériával – persze a képek szándékosan úgy készülnek, hogy ne sokat áruljanak el:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

A Red Bull szerint így ugrott bele 2022-be Verstappen és Perez - videó

A jó felvételen kívül sok értelme mondjuk nincs ezért "dobozfalat" építeni.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Red Bull Racing (@redbullracing) által megosztott bejegyzés

A koronavírus elleni oltás felvételére biztat az F1 mezőnye

Egy, a pilóták mondataiból összerakott videót tett közzé az F1 közösségi oldala, amelyben a mezőny tagjai mellett Jean Todt és Stefano Domenicali is arra biztat, hogy mindenki oltassa be magát.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Megint ott lesz a daytonai 24 óráson Kevin Magnussen – egy másik ex-F1-es csapattársaként

A dán ex-F1-es ismét a Chip Ganassi Racing Cadillacjében áll rajthoz az ebben a hónapban megrendezésre kerülő daytonai 24 órás versenyen - a csapat 2-es számú autójával az erőviszonyokat elnézve győzelmi esélyekkel állhat rajthoz Earl Bamber, Alex Lynn és a szintén F1-es múlttal bíró Marcus Ericsson társaként. Magnussen idén már teljes mértékben a sportautózásra figyel, hiszen a Porsche Hypercar-programjában kapott szerepet, így bár tavaly végigversenyezte az IMSA-szezont a Ganassinél, idén a tervek szerint csak Daytonában áll velük rajthoz.

02521005_255

fotó: dppi

A Coronel testvérek továbbra is nagyon szórakoztatóak

 

Nem először indul el a Dakaron Tom Coronel és testvére Tim, azt pedig le sem tagadhatnák, hogy nagyon élvezik a sivatagi viadalt. Erre tökéletes példa az a videó, amit két napja tettek közzé Instagram oldalukon, a felvételen ugyanis úgy tűnik, mintha csak a Mario Kart résztvevői lennének. A testvérpár elég aktív a közösségi médiában, a pénteki nap után viszont már komolyabbak voltak, hiszen egy nagyobb ugratás után Tim kisebb hátsérülést szenvedett, de saját bevallása szerint már jobban van.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tom Coronel Dakar Rally

Bemutatta idei helyszíneit a Formula-E

Az elektromos széria történetének nyolcadik szezonját rendezik majd 2022-ben, egyben a második olyat, mely világbajnoki rangot kap. Az első ilyet az előző esztendőben bonyolították le, melynek végén a Mercedes és Nyck de Vries örülhetett. A mostani idény során összesen 16 versenyt bonyolítanak majd le 10 helyszínen, miután több városban is duplafutamos fordulókat tartanak majd. A versenyhelyszínekről a sorozat Instagram oldalán egy összeállítást készítettek, mely igazán látványos fotókat tartalmaz.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ABB Formula E (@fiaformulae) által megosztott bejegyzés

Egy magyar lány csatlakozott Grosjean csapatához

Akik követik a virtuális versenyek világát azoknak valószínűleg nem újdonság, hogy Romain Grosjean saját esport csapattal rendelkezik. A francia pilóta jelenleg az IndyCar sorozatban versenyzik, mellette viszont ezzel a szegmenssel is komolyan foglalkozik. Az R8G eSports a junior csapatot nem számítva eddig 15 versenyzővel rendelkezett, akik olyan különböző platformokon nyomulnak, mint az iRacing, a Gran Turismo az Assetto Corsa vagy az rFactor2.

Pénteken a csapat, valamint Grosjean hivatalos közösségi oldalain is örömmel jelentették be, hogy új taggal bővültek, mégpedig egy honfitársunk, Bencsik Tímea által. Az üdvözlő posztban az új igazolás eddigi főbb eredményeire is kitértek, a 19 esztendős lány többek között résztvevője volt a Formula-E Accelerate sorozatnak az Envision Virgin Racing színeiben, győzelmeket szerzett a CUPRA Simracing Series-ben, valamint a RaceRoom SuperRacer döntőse volt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@r8gesports által megosztott bejegyzés

Sorra mondanak fel az Aston szakemberei, most a vezérigazgató kerülhet bajba

Az Autocar számolt be arról saját értesüléseire hivatkozva, hogy "inoghat a kispad" Tobias Moers alatt, aki jelenleg az Aston Martin autógyártó vezérigazgatójaként dolgozik. A céget 2020 januárjában vásárolta meg Lawrence Stroll, Moers fél évvel később érkezett erre a posztra, a portál szerint viszont azóta tömegével mondanak fel a vezető beosztású, fontos személyek - nyolc ember hagyta már el a céget az utóbbi időszakban, mind valamilyen kiemelten fontos pozíciót láttak el.

A hírek szerint az Aston pénzügyi tervei nem teljesülnek, ezért lehet igazán forró a talaj Moers lába alatt, sőt, az Autocar tudni véli, hogy Strollék már a helyettesét keresik. A tömeges felmondás és a nem túl stabil közeg tükrében pláne érdekes Otmar Szafnauer távozása az F1-es csapattól - azt egyelőre nem tudni, hogy a márka problémái mennyire vetülnek ki az istállóra.

00121043_584

fotó: dppi

Hibrid technológia jöhet a WTCR-be

Akár már a következő szezontól hibrid erőforrások jelenhetnek meg a Túraautó-világkupában a francia AutoHebdo értesülései szerint. A WTCR egy lépést már tett a fenntartható jövőért azzal, hogy 2021 óta részben megújuló elemekből készülő üzemanyagot használ (a cél pedig, hogy száz százalékban fosszilis anyagokból mentessé váljon), de több más versenysorozathoz – a WEC-ben például hosszú ideje láthatjuk – hasonlóan azt tervezi a széria, hogy a közeljövőben megjelenjen a hibrid technológia a motoroknál. Xavier Gregory, a WTCR ügyvezetője hangsúlyozta: nem lesz teljesen elektromos a hajtás, mint a Pure ETCR-ben, de valószínűsíthetően már 2023-ban érkezhet az átmeneti technológia.

wtcr-start-dppi

fotó: DPPI