DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hogyan lehet világbajnok Max Verstappen?

A Red Bull hollandja akár már Szingapúrban megvédheti világbajnoki címét, arra pedig abszolút jó esélye van, hogy Japánban ismételheti meg tavalyi sikerét. De hogyan?

Az Olasz Nagydíjjal bezárólag sorozatban öt győzelemnél tart már Max Verstappen, a szezont leuraló holland klasszis az eddigi tizenhat futamból tizenegyet megnyert, így hatalmas, 116 pontos előnnyel vezeti az egyéni tabellát. Ez a fór már alkalmas arra, hogy számolgassunk, hiszen nem az a kérdés, hogy világbajnok lesz-e Verstappen, hanem az, hogy mikor.

Nos, elméletileg már a következő futamon, az október második megrendezésre kerülő Szingapúri Nagydíjon bebiztosíthatja második vb-címét. Szingapúr után még 138 pont szerezhető, tehát Verstappennek 22-vel kell többet gyűjtenie a városi pályán, mint Charles Leclerc-nek, 13-mal többet, mint Sergio Pereznek és hattal többet, mint George Russellnek. Ehhez meg kell nyernie azt a versenyt, valamint meg kell futnia a leggyorsabb kört is és ha ezt megteszi, még mindig szüksége van arra, hogy Leclerc ne végezzen a nyolcadiknál, Perez pedig a negyediknél jobb helyen. Ha megnyeri a versenyt, de nem az övé a leggyorsabb kör, akkor Leclerc nem lehet kilencedik vagy jobb, ha pedig nem nyeri meg, akkor mindenképpen tolódik a bajnokavatás.

-00122038_355



Ez természetesen átlagos körülmények között merész jóslat, de jól mutatja: egy újabb gyenge Ferrari-futam akár már okozhatja is a holland ünneplését.

Ennél persze reálisabb az, hogy egy héttel később, Japánban (a Honda hazájában) kerülhet sor a bajnokavatásra. A Japán Nagydíj után már csak négy futam marad hátra a versenynaptárból, amelyből egy sprintes hétvége is lesz Brazíliában, így azon a négy hétvégén összesen 112 (négyszer huszonöt a győzelmekért, négyszer egy a leggyorsabb körökért és nyolc a brazíliai sprint megnyeréséért) pontot lehet szerezni, vagyis ennyivel kell vezetnie Verstappennek ahhoz, hogy Suzukában bajnok legyen. Mivel most 116-tal vezet, így gyakorlatilag ha Szingapúrban nyer, de Leclerc is jó helyen végez és így elodázza a bajnokavatást, Japánban már akkor is elég lehet egy szerényebb teljesítmény is ahhoz, hogy matematikailag is lezáruljon a szezon legfontosabb kérdése.

Jelen pillanatban tehát még Pereznek és Russellnek is van elméleti esélye a vb-címre, előbbi 125, utóbbi 132 pontos lemaradásban van.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: