DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 3. kedd

Verstappen: Sok munka áll előttünk

Max Verstappen elmondta, hogy nem szabad hátradőlniük, mert sok munka áll még a Red Bull csapata előtt az idei szezonban.

„A magyarországi egy érdekes pálya, várom már, hogy itt versenyezzünk a hétvégén. Az aszfaltcsík nagyon keskeny és kanyargós, a második szektor különösen technikás – ráadásul nagyon meleg lesz a hétvégén.”

„Ami az előző versenyt illeti, Silverstone trükkös volt számunkra. Habár jó döntéseket hoztunk a versenyen, sok munka áll előttünk és fejlődnünk kell a szezon második felében.”

„Tavaly nagyszerű versenyünk volt Magyarországon, jó emlékeink vannak a pályáról – tavaly itt ünnepeltük sorozatban a 12. győzelmünket. Remélhetőleg idén is nagyszerű versenyünk lesz és ismét jó eredmény tudunk szerezni a csapat számára” – tette hozzá Verstappen.

Célkeresztben 2026 az Astonnál: hosszú távú megállapodást kötöttek technikai partnereikkel

„Jelentős mérföldkőhöz” ért közleményük megfogalmazása szerint az Aston Martin a 2026-os Formula-1-es szabályokra való felkészülésben, ugyanis a keddi bejelentés értelmében technikai és stratégiai megállapodást kötöttek partnereikkel, a Hondával, az Aramcóval és a Valvoline Global Operationsszel.

Az együttműködés egyik féllel sem új keletű vagy legalábbis nem hat újdonságként, hiszen azt már jó ideje tudni lehet, hogy a Honda az Aston Martin gyári partnereként „tér vissza” 2026-ba az F1-be teljes értékű motorgyártóként, az Aramco és a Valvoline pedig szintén korábban is a silverstone-i gárda partnere volt. A Honda dolgozik az új erőforráson, amelynél 50-50 százalékos aránya lesz a belsőégésű motornak és az elektromos komponensnek; az istálló nevében is megjelenő Aramco látja majd el őket üzemanyaggal, a Valvoline pedig kenőanyagokkal.

aston-aramco-honda-valvoline

„Köszönjük a sportszerűségüket!” – a McLarenen gúnyolódik Marko

Az első sorból rajtolhatott a két McLaren a vasárnapi Formula-1-es Olasz Nagydíjon, a Ferrari azonban megviccelte őket Charles Leclerc egykiállásos taktikájával, így csak a második és harmadik helyen futottak be. Ráadásként Oscar Piastri a start után megelőzte Lando Norrist, és később sem kérték őket pozíciócserére, így a brit csupán nyolc pontot faragott a hatodikként célba érő Max Verstappennel szembeni hátrányán.

Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója némileg élcelődött is a wokingiak újabb elszalasztott esélyein, amikor arról kérdezte a De Telegraaf, hogy csalódásként élik-e meg a monzai teljesítményt: „Csalódáskeltő eredmény? Dehogyis! Bizonyos mértékig tudtuk, hogy ez lesz, és szeretnék gratulálni a Ferrarinak a győzelemhez, és megköszönni a McLarennek a sportszerűséget. Értékelem, ez könnyíti a helyzetünket.”

A McLaren helyzetéről és az esetleges csapatutasításról már Toto Wolff Mercedes-főnök is kifejtette a véleményét, de természetesen Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője sem kerülhette ki a kérdést a rivális gárdánál zajló eseményekről: „Nem tudom, mik a ’papaja szabályok’, de majdnem kiütötték egymást a második sikánban. A pilóták világbajnoksága szempontjából ez segített ma nekünk” – idézi Horner a RacingNews365.com portál. „Mindig nehéz helyzet ez csapatként. De elkerülhetetlen, hogy egy ponton a jobbik lábadat rakd előrébb. És ezt lehetetlen megtenni, ha ilyen helyzet alakul ki.”

f1-marko-redbull

Piastri: Stroll olyan volt, mint egy kezdő gokartos

Az Olasz Nagydíjat megnyerő Charles Leclerc egy kiállásnyi előnye 2,6 másodpercre csökkent a végén a második Oscar Piastrihoz képest: a győzelemért hajrázó ausztrál felzárkózását ketten akasztották meg, Carlos Sainz, aki a Ferrari sikere érdekében érthető módon megtette a tőle telhetőt, valamint a lekörözött Lance Stroll, akinek ügyetlensége kevésbé volt elfogadható. Piastri kritikusan beszélt az amatőr elengedésről a futamot követően:

„Lényegében olyan tempóra volt szükségem, mint az első körökben, és egy ponton optimista is voltam” – mondta az FIA-sajtótájékoztatón Piastri. „De jelentős időt vesztettem Carlos mögött, aztán Stroll úgy vezetett, mintha az első gokartversenyén lenne. Nem tudom, mi futott át az agyán, amikor a kék zászlót látta. Ez még egy másodpercembe került.”

A felvételek tanúsága szerint Stroll rögtön reagált a kék zászlóra, de rosszul helyezkedett, az Ascari sikán bemenetének külső ívén maradt, ezért akadályozta az ideális ívet, Piastrinak fékeznie kellett. A szektoridők alapján fél másodpercet veszített azon a pályaszakaszon.

„Tökéletes etapra lett volna szükségem, hogy megnyerjem a futamot. És látjuk, ezek az apróságok végső soron elvették az esélyt” – mondta a 2024-ben már negyedik alkalommal másodikként leintett Piastri.

Fotó: Ollé Iván

„Kevin olykor túlságosan is agresszív” – Komatsu

Kevin Magnussen tíz másodperces büntetést és két büntetőpontot kapott a Formula-1-es Olasz Nagydíjon a Pierre Gaslyval történt incidenséért – utóbbiból pedig összegyűlt neki idén a tizenkettő, ami azt jelenti, hogy ő lett az első versenyző, akit a büntetőpontok miatt eltiltanak egy futamra: a dán kénytelen kihagyni az Azerbajdzsáni Nagydíjat. A Haas pilótája kifakadt a felügyelőkre, de még maga Gasly sem értett egyet ellenfele szankciójával.

Megszólalt az ügyben Magnussen csapatfőnöke, Ayao Komatsu is: „Kev keményen versenyez, agresszíven versenyez, és olykor a büntetései alapján talán túlságosan is agresszíven” – nyilatkozta a Viaplay kameráinak. „Ezúttal is keményen próbálkozott, elfékezte magát és leszorította Gaslyt a pályáról. Úgyhogy ezért megbüntették, ezt elfogadom.”

Komatsu amúgy kiemelte, hogy pilótája „fantasztikus” versenyt futott, hiszen a tíz másodperces időbüntetésével együtt is az egy vb-pontot érő tizedik helyen végzett Monzában. A Haas-főnök azt is egyértelművé tette, hogy Magnussen a bakui forduló kihagyása után természetesen vissza fog ülni az autóba az idény hátralévő versenyeire.

f1-magnussen-haas-monza-1_1

Antonelli első győzelme: elhappolta Doohan elől az F1-es rajtszámát

2014 óta állandó rajtszámokkal versenyeznek a Formula-1-ben a pilóták, amely egész ottani karrierjüket végigkíséri, így amit újoncként választanak, az lesz „örökre” a rajtszámuk a száguldó cirkuszban. Nos, most a hírek szerint érdekes helyzet állt elő, ugyanis két jövő évi debütáns, Jack Doohan és Andrea Kimi Antonelli is a #12-est szemelte ki magának. A 12-est korábban Felipe Nasr használta, de mivel eltelt már bőven a szabályokban foglalt három szezon a brazil távozása óta, újra le lehetett csapni rá.

Az FIA szabályzata kimondja, hogy ha két versenyző is azonos számot szeretne, azé az elsőbbség, aki a kérelmet előbb benyújtotta. A Motorsport.com értesülései szerint pedig a Mercedes már jóval Doohanék előtt elindította a folyamatot, így Antonellié lesz a #12-es. Ami kissé kínos, mivel Doohan nemrég egy Instagram-videóban még arról beszélt, hogy a 12-es lesz a száma, miközben a monzai hétvégén a saját szerződésének bejelentése után Antonelli is kijelentette, hogy azt fogja használni: „Igen, a 12-es lesz. Sok számot kedvelek, de a 12 különleges, egy példakép miatt is. Az F4 óta használom, és jól is szerepelek vele, úgyhogy nincs okom változtatni jövőre” – magyarázta a Mercedes 18 éves olasz reménysége.

f1-antonelli-mercedes-monza

Dupla dráma Milwaukee-ban, Power közelített Paloura

A hétvégén 2015 óta először látogatott a legendás egymérföldes oválpályára, a Milwaukee Mile-ra az IndyCar mezőnye, amely rögtön dupla fordulót teljesített a helyszínen. A szombati versenyen Pato O’Ward idén harmadszor győzött – igaz, ebből az egyiket megörökölte a szezonnyitós Penske-kizárások után – az Arrow McLarennel, miután maga mögött tartotta Will Powert. Aki így sem lehetett teljesen elégedetlen, hiszen mivel Alex Palou ötödik lett, minimálisan közelített az éllovas spanyolra a bajnoki összetettben.

 

A vasárnapi második futam aztán rögtön drámával indult, Palounak ugyanis a felvezető körön műszaki gondjai adódtak, és csak hosszú körök után tudott beszállni a versenybe. Amely ezen kívül is kaotikusan indult, hiszen a visszafújt startnál Linus Lundqvist belement Marcus Armstrongba, aki pedig Josef Newgardent találta el, aki egyből ki is esett. De Power sem úszta meg, egy újraindítás után ugyanis hibázott és megcsúszott, és körhátrányba került.

A győzelmet így Scott McLaughlin húzta be, aki idén másodszor nyert oválpályán, megelőzve Scott Dixont, aki második helyével és karrierje 142. pódiumával a dobogós örökranglista élére állt. Power végül 10. lett, Palout pedig a 19. helyen értékelték, ezzel 33 pontra csökkent közöttük a távolság a nashville-i szezonzáró előtt – és matematikai esélye még McLaughlinnak is maradt a bajnoki címre a kereken 50 pontos lemaradásával.

„Akarta ezt a kontaktot” – Bagnaia az Alex Marquezzel történt ütközésről

A MotoGP Aragóniai Nagydíja Marc Marquez első ducatis győzelme mellett az Alex Marquez és Francesco Bagnaia között történt ütközésről és a kettős bukásáról marad emlékezetes. A felek azok után értek össze, hogy a spanyol besokallt az egyik kanyarban, az olasz pedig kívülről igyekezett megelőzni őt, a gresinis azonban nekiment. A felügyelők vizsgálták az incidenst, de egyiküket sem büntették: az indoklás szerint a stewardok elfogadták a versenyzők azon érvelését, hogy befolyásolta a lehetőségeiket a kontakt elkerülésére, hogy roppant poros volt az aragóniai aszfalt az ideális íven kívül.

A verseny utáni nyilatkozatokban ugyanakkor Bagnaia nem fogta vissza magát Alex Marquez kapcsán: „Szélesre futott, én pedig jóval nagyobb tempóval voltam előtte. Nem zártam az ívet, úgy mentem be a kanyarba, mert tudtam, hogy ott van. De a sebességem elég volt ahhoz, hogy gond nélkül megelőzzem. Amint bementem a kanyarba, hallottam, hogy megnyitja a gázt. Szóval el akarta érni ezt a kontaktot. Meg akartam nézni az adatokat, és 40-60 százalékban nyitva hagyta a gázt, amíg el nem esett. Ez nagyon veszélyes, ha valaki ilyesmit csinál” – idézi a The Race a Ducati versenyzőjét, aki a nullázással 23 pontos hátrányba került a vb-összetettben Jorge Martinnal szemben. Alex Marquez eközben úgy vélekedett, hogy nem látta Bagnaiát – amit az olasz kétlett –, és ha valaki tehetett volna a baleset elkerüléséért, az a címvédő, hiszen ő tudta, hogy ott van.

motogp-bagnaia-crash-aragon

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ilyen még nem volt: 20. alkalommal győzött a Ferrari Monzában!

Különleges rekordot ért el a Ferrari, hiszen a maranellóiak lettek az első csapat az F1 történetében, akik 20 alkalommal tudtak F1-es futamot nyerni ugyanazon a pályán, ráadásul épp Monzában érték el ezt a történelmi sikert. A hazai győzelmeket Ascari (2), Phil Hill (2), Surtees, Scarfiotti, Regazzoni (2), Scheckter, Berger, Schumacher (5), Barrichello (2), Alonso és Leclerc (2) szállította az olaszoknak.

leclerc-monza-hoda

Nincs egyetlen másik csapat sem, akik 15-nél többször nyertek volna valamelyik helyszínen, Monacóban a McLarennek, Silverstone-ban a Ferrarinak van ennyi sikere. Csak a wokingiak és a maranellóiak tudtak legalább tízszer nyerni egy pályán, rajtuk kívül a Williamsé és a Mercedesé a legmagasabb szám kilenc hockenheimi, illetve silverstone-i sikerükkel.

Egyébként van egy nagydíj, ahol ennél is többször nyert a Scuderia, méghozzá a Német Nagydíjon, csakhogy ezek a győzelmek 11-9-1 arányban megoszlanak a Hockenheim, Nürburgring és az AVUS között.

A hétvége további statisztikai érdekességeivel a következő napokban jelentkezünk a Formula+ rovatban!

„Szürreális és érzelmes” – Hamilton az Antonelli-bejelentésről

Az F1-es Olasz Nagydíj szombat reggelén vált hivatalossá, hogy a 18 éves újonc Andrea Kimi Antonelli ülhet majd a Mercedesbe 2025-ben Lewis Hamilton ferraris átigazolása után. Az Ezüst Nyilakat 12 szezon után elhagyó hétszeres világbajnok elismerte: érdekes volt megélnie azt, hogy valaki elfoglalja a helyét, még ha ezzel tisztában is volt.

„Már régóta tudom, szóval… De tudtam, hogy ma reggel fogják bejelenteni, és határozottan szürreális volt, amikor felkeltem. Egyszerűen csak az, hogy hivatalosan megerősítették, hogy kié lesz az ülésem, amelyet olyan sokáig én foglaltam el. Rendkívül érzelmes volt a ma reggel. De nagyon örülök Kiminek és a csapatnak. Tudom, hogy Kimi remek munkát fog végezni” – tette hozzá a Formula.hu jelenlétében Hamilton, aki már csütörtökön is dicsérte Antonellit, s ezt szombaton újfent megtette: „Nagyszerű kölyök, jó család veszi körbe, és rendben van a feje. Nagyon tehetséges. Remekül fog teljesíteni, izgatott vagyok miatta.”

f1-hamilton-mercedes-monza

Vowles tisztázta, hogyan értette azt, hogy Mick Schumacher „nem különleges”

James Vowles pénteken egy sajtóbeszélgetésen magyarázta el, miért Franco Colapintót választották a menesztett Logan Sargeant helyére, nem pedig Mick Schumachert (vagy Liam Lawsont). A Williams F1-es főnöke ekkor ejtette el azt a megjegyzést, hogy szerinte Schumacher „csak jó, de nem különleges” lett volna, amely miatt még a németet tartalék- és tesztpilótaként foglalkoztató Mercedes vezére, Toto Wolff is kissé odaszúrt egykori alkalmazottjának. Vowles ugyanakkor az F1 TV-nek nyilatkozva igyekezett tisztázni, hogyan értette mindezt:

„Olvastam utána a szalagcímeket. Ami a leginkább átment, hogy Mick kapcsán használtam a ’különleges’ kifejezést. Szeretném ezt tisztázni. Mindenekelőtt nem azért vagyok itt, hogy leszóljam Micket. Mick egy világbajnok csapatnál szerepel, akik tartalékversenyzőnek választották őt, aminek jó oka van. Ez azért van, mert ő egy nagyon erős jelölt.”

„A ’különleges’ szót az olyan többszörös világbajnokok kontextusában használtam, mint Ayrton Senna vagy Lewis Hamilton. Egyértelmű, hogy ostoba dolog volt ez az összehasonlítás. Mondom, hol tart Mick: kemény időszakon volt túl, kivételes fejlődést ért el, és egy nagyon erős csapat van körülötte. A döntésünk azon múlt, hogy a saját akadémiánkkal és versenyzőinkkel akartunk menni” – hangsúlyozta a csapatfőnök, aki hozzátette: nem Schumacher kérte meg erre a nyilatkozatra, ő akarta tisztázni a dolgokat, mert rosszul ment át az üzenete.

f1-mick-schumacher-mercedes

„Apró hiba volt, ami sokba került” – Colapinto a Q2-re is látott esélyt

Teljesítette karrierje első F1-es időmérőjét szombaton a Williamsnél Logan Sargeantot váltó Franco Colapinto. Az argentin újonc nem is vallott szégyent, hiszen 18. lett, megelőzve a Stake duóját, tempó tekintetében pedig elfogadható távolságban volt a Q3-ig jutó csapattársához, Alexander Albonhoz képest. Colapinto azért azt bánta, hogy az első szakasz utolsó körében rontott a Lesmo-kanyarban, megnyalva a sóderágyat is, mert szerinte anélkül a Q2 elérhető lett volna:

„Éreztem egy kis alulkormányzottságot. Eléggé a határon voltam abban a körben, és elúszott két kerék abban a kanyarban, és már nem tudtam összeszedni. Úgyhogy egy apró hiba volt, ami sokba került nekem, talán a Q2-be jutás esélye múlt rajta. Egy tizeden múlt, szóval kár érte, de ez is része ennek, és szerintem rövidesen sokkal erősebb leszek” – idézi a williamses szavait a RacingNews365.com portál.

Colapinto azt is elárulta, milyen elsődleges céllal vág neki vasárnap délután a Formula-1-es Olasz Nagydíjnak: „Kemény lesz. Igyekszem a lehető legtöbbet tanulni, hogy jobban megértsem a gumikat. Úgy gondolom, ez a legfontosabb. Aztán meglátjuk, hogyan alakul.”

f1-colapinto-williams-monza

Rosberg: Russell ülése veszélyben van

A 2016-ban a Mercedesszel világbajnoki címet szerző Nico Rosberg arról beszélt a Sky Sportsnak, hogy George Russell egyáltalán nem érezheti magát biztonságban, ugyanis Toto Wolff minden bizonnyal újra meg fogja próbálni Max Verstappen leigazolását, és ha sikerrel jár, egyáltalán nem biztos, hogy a ma bejelentett szupertehetséget, Andrea Kimi Antonellit fogják félreállítani.

„Russell egyáltalán nincs biztonságban, mert Toto még mindig akarja Maxot, és 2026-ra újra megpróbálja, hiszen a feladni nem szerepel Toto szótárában” – kezdte Rosberg, majd így folytatta: „Ha Max mégis elérhetővé válik, és szerintem ez lehetséges, akkor jövőre jöhet a szétlövés George és Kimi között.”

„Nagy nyomás nehezedik George-ra, mert igazából mindent elveszíthet. Nem könnyű a helyzet. Csapaton belül neki kellene előrébb lennie, mert Kimi 18 éves, teljesen újonc, és hatalmas nyomás alatt van.”

antonelli-wolff-russell

Fontos szponzor távozik a Ferraritól

Az idei szezon végén újra búcsút int egymásnak a Ferrari és a Santander – jelentette be az olasz gyártó. A spanyol bank 2010-től 2017-ig volt a Scuderia támogatója, majd 2022-ben kötöttek egy új hároméves szerződést, ami 2024 végén lejár.

A közlemény szerint ezt most nem újítják meg, így egy régi, jelentős szponzor köszön el a maranellóiaktól – amely egyébként nemcsak az F1-es, de a WEC-projektet is támogatta.

ferrari

fotó: Scuderia Ferrari HP

Jön az F1-es időmérő, lesz MotoGP, WEC és IndyCar is: a szombati program

Jön az F1, a WEC és az IndyCar időmérője, a MotoGP-ben, az F2-ben és az F3-ban már sprintfutamot rendeznek, de nézhetünk ERC-t is: íme a nap programja.

Szombat

0:10-1:40 WEC, második szabadedzés

9:05 ERC, második versenynap (RallyTV, előfizetés után online)

9:30 Formula-3, sprintfutam (M4 Sport)

10:10-10:40 MotoGP, második szabadedzés (Aréna4)

10:50-11:30 MotoGP, időmérő (Aréna4)

12:30-13:30 Formula-1, harmadik szabadedzés (M4 Sport)

14:15 Formula-2, sprintfutam (M4 Sport)

15:00 MotoGP, sprintfutam (Match4)

16:00-17:00 Formula-1, időmérő (M4 Sport)

18:00-19:00 WEC, harmadik szabadedzés

19:20-20:30 NASCAR Cup Series, időmérő

20:15-21:15 IndyCar, időmérő

22:00-23:10 WEC, időmérők

24:00 IndyCar, első futam

Ferrari2

fotó: Scuderia Ferrari HP

„Mick Schumacher nem különleges” – így reagált rá Toto Wolff

A Mercedes csapatfőnöke szinte beajánlotta az istálló tartalékversenyzőjét, Mick Schumachert James Vowlesnak, mikor arról beszélt, örülnének, ha a németet választaná a Williams Logan Sargeant helyére, akinek akkor még csak rebesgették a menesztését. Vowles nem csupán mellőzte Schumachert Franco Colapinto választásával, de Monzában még ki is nyilvánított egy nem éppen elismerő véleményt az egykori Haas-versenyzőről: „Mick nem lett volna különleges, csak jó” – fogalmazott.

„Mint köztudott, régóta ismerem James-t, aki éles eszű, megállja a helyét a csapatfőnöki szerepben” – reagált Vowles kijelentése a pénteki csapatfőnöki sajtótájékoztatón a Formula.hu jelenlétében Toto Wolff. „Azt gondolom róla, hogy meg fogja válogatni a szavait.”

„Mick olyasvalaki, aki szinte mindent megnyert, az F4-et, F3-at, F2-t. Feltételezem, hogy a Haas környezetében azon a ponton megroppant. Mi pedig nem láttuk ezt. De minden csapatnak a maga döntéseit kell meghoznia. A csapat legjobb érdekének kell diktálnia, és aztán el kell dönteni, hogy kommunikáljanak a versenyzőikről a médiában. Mindenkinek ahhoz kell tartania magát, ami szerinte helyes” – fogalmazta meg körültekintően válaszát Wolff.

A Colapinto-hatás: már jött is egy nagy argentin szponzor a Williamshez

A Williams F1-es csapata az Olasz Nagydíj első két szabadedzése között jelentette be, hogy megállapodást kötött az argentin Mercado Libre nevű céggel, amely így a grove-iakon keresztül száll be a száguldó cirkuszba.

A Latin-Amerikában több mint 100 millió felhasználóval rendelkező vállalat érkezése aligha véletlen: a héten jelentették be, hogy Franco Colapinto révén argentin versenyző kap lehetőséget a Williamsnél a szezonból hátralévő kilenc versenyhétvégén.

Emellett tegnap egy másik, kisebb argentin céggel, a Globanttal is megállapodott a Williams, a csapat tehát Colapinto szerződtetésével azonnal megjelent az argentin piacon.

Colapinto12

MotoGP: Marquezé a péntek Aragonban, a Balaton Park bekerülhet a 2025-ös naptárba?

Két edzéssel vette kezdetét pénteken a MotoGP aragóniai fordulója. A nap egyértelműen Marc Marquezről szólt, aki mindkét alkalommal behúzta az első helyet, a tétre menő délutáni tréningen ráadásul 1:45,801-es új pályarekordot is felállított. A Gresini Ducati Aragonban rendre erős spanyolja mögött az Aprilia duója következett Aleix Espargaróval és Maverick Vinalesszel.

A két vb-aspiráns közül az ötpontos hátrányban lévő Jorge Martin a negyedik, az éllovas Francesco Bagnaia a hatodik időt futotta. Közéjük Alex Marquez fért be, míg a top 10-es és ezáltal a holnapi Q2-es mezőnyt Franco Morbidelli mellett és a két Trackhouse Aprilia mellett meglepetésre az LCR Hondát erősítő Johann Zarco tette teljessé. Q1-es szereplésre kényszerül viszont az összes KTM, valamint Enea Bastianini a gyári Ducatival.

motogp-marquez-aragon

A nap magyar szempontból lényeges fejleménye, hogy a Balaton Park Circuit és a Magyar Nagydíj bekerülhet jövőre a MotoGP versenynaptárába. A lap úgy tudja, a jövő hónapban jelenthetik be a helyi hatóságok és a Dorna mindezt. A Balaton Park már idén is tartalékhelyszín volt, de a törlések ellenére sem került be a menetrendbe, a Superbike-vb ottani fordulóját pedig le kellett fújni, mivel a szükséges munkálatokkal/átalakításokkal nem készültek el időre – további részletek és hírek a Formula MotoGP Facebook-csoportunkban

A péntek délutáni edzés végeredménye (a top 10 bejutott a Q2-be):

1. Marc Márquez Gresini Ducati 1'45.801  
2. Aleix Espargaró Aprilia 1'46.073 0.272
3. Maverick Viñales Aprilia 1'46.117 0.316
4. Jorge Martín Pramac Ducati 1'46.379 0.578
5. Álex Márquez Gresini Ducati 1'46.406 0.605
6. Francesco Bagnaia Ducati 1'46.591 0.790
7. Franco Morbidelli Pramac Ducati 1'46.705 0.904
8. Johann Zarco LCR Honda 1'46.732 0.931
9. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 1'46.840 1.039
10. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 1'46.855 1.054
11. Brad Binder KTM 1'46.884 1.083
12. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 1'46.932 1.131
13. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 1'46.946 1.145
14. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 1'47.029 1.228
15. Enea Bastianini Ducati 1'47.031 1.230
16. Jack Miller KTM 1'47.269 1.468
17. Luca Marini Repsol Honda 1'47.280 1.479
18. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 1'47.302 1.501
19. Alex Rins Yamaha 1'47.400 1.599
20. Fabio Quartararo Yamaha 1'47.401 1.600
21. Joan Mir Repsol Honda 1'47.664 1.863
22. Takaaki Nakagami LCR Honda 1'48.441 2.640

„Szerencse is kellhet hozzá” – Hamilton Norris vb-esélyéről

Lando Norris domináns hollandiai győzelme óta nagy kérdés a Formula-1-es berkekben, hogy vajon lehet-e még esélye a McLaren britjének ledolgoznia a Max Verstappennel szembeni 70 pontos hátrányát és harcba szállni a vb-címért. Maga Norris úgy fogalmazott Zandvoort után, hogy „ostobaság” jelenleg a végső sikerre gondolnia, viszont Verstappen pedig arról beszélt már Monzában a csütörtöki sajtónapon, hogy természetesen szeretne nyerni, de jelenleg az autó teljesítménye miatt „nem a saját kezében van” a címvédés sorsa.

Az eszmecserébe pedig az F1-es Olasz Nagydíj sajtótájékoztatóján a mezőny legeredményesebb pilótáját, Lewis Hamiltont is bevonták: „Még sok pont szerezhető, szóval szerintem határozottan nem lehetetlen. Maxnak talán már csak második helyen kell végeznie minden futamon, míg neki minden egyes versenyt meg kellene nyernie, és még lehet, hogy az sem lenne elég. Szóval akkor némi szerencsére is szükség lenne hozzá, úgy gondolom” – vélekedett Hamilton, aki viszont a McLaren konstruktőri diadaláért kifejezetten szorít, amelyre szerinte reális esély van: „Nagyon-nagyon izgalmas ez, hiszen nyilván ott voltam, amikor utoljára megnyertük a konstruktőrit. Nyilván elvették tőlünk, de az éves teljesítmény alapján mi nyertük” – utalt akkori csapatának kizárására a 2007-es kémbotrány kapcsán.

f1-hamilton-norris-verstappen

Újra a padlólemezekkel kísérletezik a monzai F1-es edzésen a Mercedes

Még a nyári szünetet megelőző Formula-1-es Belga Nagydíjon vetett be egy új padlólemezt a Mercedes, amelyet azonban Spában a kétséges pénteki eredmények után mégsem használtak. Zandvoortban viszont újra felkerült a W15-ösre a fejlesztés, a Holland Nagydíjon pedig csak negyedik erőként zárt a csapat, amely előtte négyből három versenyt megnyert – közte a belgiumit is. James Allison, a Mercedes F1-es technikai igazgatója elismerte: egyelőre nem tudják, hogy problémás-e az újításuk, mivel a várt leszorítóerőt ki tudják mutatni mérésekkel, de elképzelhetőnek tartják, hogy megbontotta az autó egyensúlyát.

Mindenesetre a Mercedes a hétvégi Olasz Nagydíj első szabadedzésén – amelyen Andrea Kimi Antonelli debütál majd George Russell autójában – összehasonlító teszteket igyekszik majd végezni a régi és az új specifikációval, hogy megállapítsák, hogy a padlólemez tehetett-e a hollandiai küszködésről.

Russellnek egyébként meggyőződése, hogy nem vagy legalábbis nem teljesen: szerinte ha egy gyenge hétvége egybeesik egy fejlesztés bevetésével, akkor az emberek könnyen arra mutogatnak, pedig valójában amúgy is ingadozhat egy alakulat teljesítménye. „Biztos vagyok benne, hogy a padlólemez a várakozásoknak megfelelően működik, és szerintem a zandvoorti problémáink nem annak voltak betudhatók. De most újabb lehetőségünk van ezt felmérni, és talán valami másra jutunk Monza után” – mondta el az Autosport által idézett brit.

f1-russell-mercedes

Közleményben reagált a dolgozók tervezett tiltakozására az Alpine

Mint arról korábban beszámoltunk, tüntetést szerveznek a Formula-1-es Olasz Nagydíj hétvégéjére az Alpine felháborodott alkalmazottai: a franciaországi központban a motorprojekten dolgozó Renault-alkalmazottak nehezen veszik ugyanis tudomásul, hogy a cégvezetés azt tervezi, hogy bezárja az F1-es motorprogramot. Az Alpine a RacingNews365.com szaklapnak eljuttatott közleményben reagált minderre, hangsúlyozva, hogy folytatják az érintettekkel a párbeszédet, és még nincs végleges döntés a fentiekről:

„Tudomásunk van róla, hogy néhány tevékenységet szerveznek erre a hétvégére a Viryben dolgozók. A kommunikációjuk alapján úgy tudjuk, ezek békés tiltakozások lesznek, és nem fogják érinteni a csapat működését. Az átalakítási projekt kiértékelése még folyamatban van, és egyelőre még nem hozott döntést az Alpine vezetősége. A párbeszéd, amely már akkor megkezdődött, amikor a projektet prezentáltuk a Viryben dolgozók képviselőinek, fontos az Alpine vezetősége számára, és a következő hetekben folytatódni is fognak.”

f1-alpine-holland