DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd

A McLaren szerezte a legtöbb pontot az európai szezonkezdet óta

Az európai szezon idén ismét Imolában kezdődött meg, s a kanadai kitérőt leszámítva egészen szeptemberig az öreg kontinensen marad a száguldó cirkusz. Összesítettük, hogy mióta elindult az évad európai szakasza, ki hány pontot szerzett. A legtöbb pont a McLarené, de a Mercedes és a Ferrari sincs messze a Red Bulltól – Perez egy szinten van a két Aston Martinnal.

1.

Verstappen

83

 

1.

McLaren

113

2.

Norris

67

 

2.

Red Bull

91

3.

Leclerc

50

 

3.

Mercedes

87

4.

Piastri

46

 

4.

Ferrari

83

5.

Russell

44

 

5.

Aston Martin

16

6.

Hamilton

43

 

6.

RB

9

7.

Sainz

33

 

7.

Alpine

7

8.

Alonso

8

 

8.

Williams

2

9.

Stroll

8

 

 

 

 

10.

Perez

8

 

 

 

 

11.

Tsunoda

5

 

 

 

 

12.

Gasly

5

 

 

 

 

13.

Ricciardo

4

 

 

 

 

14.

Albon

2

 

 

 

 

15.

Ocon

2

 

 

 

 

norris-montreal-podium

Liberty: Nem vagyunk ellene az F1-es mezőny bővítésének, ha…

Mint arról mi is írtunk, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma trösztellenes vizsgálatot indított a Formula-1 tulajdonosa, a Liberty Media ellen azt követően, hogy az FIA zöld jelzése ellenére az év elején elutasították – legalábbis egyelőre – a Cadillackel összeálló Andretti projektjének csatlakozását tizenegyedik csapatként a mezőnyhöz. A FOM többek között azzal indokolta ezt a döntést annak idején, hogy nem garantált Andrettiék azonnali sikeressége, és inkább a csapatnak jelentene pluszt az F1-es szereplés, nem pedig fordítva.

A Liberty a minap jelezte, hogy együttműködnek a vizsgálat során. Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója pedig ennek kapcsán azt is elmondta, hogy alapvetően nem ellenzik feltétlenül a létszámbővítést, de a jelentkezőknek teljesíteniük kell az F1 és az FIA feltételeit is:

„Határozottan nem vagyunk ellene az ötletnek, nem gondoljuk, hogy bármilyen bővítés helytelen lenne. Van egy metódus a bővítésre, amelyhez szükséges az FIA és az F1 jóváhagyására, és mindkét csoport feltételeinek meg kell felelni. Határozottan nyitottak vagyunk arra, hogy új jelentkezők pályázzanak és potenciálisan jóvá is hagyjuk őket, ha ezek a követelmények teljesülnek” – idézi Maffei szavait a RacingNews365.com szakportál.

f1-start-2

A McLaren csapatfőnökét dicsérte Alonso

Fernando Alonso elismerő szavakkal illette Andrea Stellát, a McLaren csapatfőnökét.

Alonso jól ismeri Stellát, hiszen a Ferrarinál Stella még versenymérnökként dolgozott a spanyol mellett. A páros nagyon jól kijött egymással, Alonsót pedig egyáltalán nem érte meglepetésként, hogy meddig jutott korábbi mérnöke. 

„Ő egy elképesztő ember – nagyszerű mérnök, jó csapatfőnök. Azok az emberek, akik őszinték és a józan eszüket használják, általában sokra viszik az életben” – mondta Alonso.

„Andrea nagyszerű vezető, a józan ész pedig nagyon jellemző rá. Nem meglepő számomra az, hogy mennyire jó munkát végez” – tette hozzá a kétszeres világbajnok.

Két új fiatallal bővült a Red Bull F1-es juniorprogramja

Háromnapos tesztet és válogatót tartott a Red Bull Racing a korábban Formula-1-es nagydíjaknak is otthont adó jerezi pályán. A beszámoló szerint 13 és 16 év közötti fiatal tehetségek, szám szerint összesen tizenegyen – akik változatos országokból érkeztek: Nagy-Brittaniából, Írországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Svédországból, Libanonból és Mexikóból – vezethettek Formula-4-es és GP3-as autókat, és közülük választottak ki két pilótát Helmut Marko vezetésével.

redbull-junior-1

Az egyikük a 16 éves ír gokartos, Fionn McLaughlin lett [a fenti képen ő látható], aki jövőre már a Formula-4-es szinten folytatja. Míg a másik kiválasztott a 14 éves svéd reménység, Scott Lindblom lett [az alsó képen], aki egyelőre továbbra is gokartban fogja képviselni az energiaitalosok színeit. Az ő csatlakozásukkal jelenleg 11 fősre bővült a Red Bull juniorprogramja, de a közleményük szerint további pilótákat is bejelenthetnek majd.

redbull-junior-2

Ruandai versennyel térhet vissza az F1 Afrikába?

Miután az egyik fő célkitűzésnek kijelölt amerikai terjeszkedést már megvalósította a Formula-1, az utóbbi időben más területek felé fordították a figyelmüket. Az egyik ilyen fő célpont Afrika, amely kontinensen 1993 óta nem rendeztek világbajnoki nagydíjat. Az előző években fel is merült, hogy Kyalami és a Dél-afrikai Nagydíj visszatérhet a versenynaptárba, ám az a projekt végül (egyelőre) nem valósult meg.

Van viszont egy másik jelentkező: a Motorsport.com beszámolója szerint Ruanda szívesen vendégül látná az F1-et. Ráadásul mint azt Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója a lapnak elárulta: a közép-afrikai ország elég jó tervet tett le az asztalra, és rövidesen tárgyalni is fognak velük. „Komolyak a szándékaik. Egy jó tervet mutattak be, és valójában szeptember végén találkozni is fogunk velük. Egy állandó pályán rendeznék a versenyt” – tette hozzá a sportág vezetője, utalva arra, hogy az elmúlt időszak trendjével ellentétben Ruanda nem utcai helyszínt tervez. Domenicali megjegyezte: céljuk az afrikai visszatérés, de fontos, hogy megfelelő legyen a stratégiai terve a projektnek és szívesen is lássák őket.

Afrika mellett amúgy Ázsia a másik olyan terület, ahol bővítené a futamok számát a Formula-1: erről a területről Thaiföld lehet a jelentkező, ahol korábban bangkoki utcai versenyt emlegettek, de Domanicali szerint több opció is az asztalon van, s a szeptemberi Szingapúri Nagydíj után el is utazik az országba, hogy mérlegelje a lehetőségeket. Az F1-vezér azt hangsúlyozta: az egy szezonban szereplő nagydíjak jelenlegi 24-es számát nem tervezik bővíteni az új jelentkezők ellenére sem.

f1-start-2024

Az F1 utáni leggyorsabb formulaautós szériába is belekóstol De Vries

Idén már a harmadik különböző bajnokságban fog rajthoz állni Nyck de Vries: a holland a japán Super Formula következő két állomásán, Motegiben és Fujiban indul majd a Team Impul színeiben. De Vries abba az autóba ül be, amellyel az évadnyitón még Theo Pourchaire vezetett, mielőtt áthívták az IndyCarba, s amely az egyetlen olyan nevező volt, amelyben nem japán pilótát láthattunk – igaz, a harmadik fordulótól kezdve már a #19-es versenygépet is egy hazai pilóta vette át.

A Super Formulában ugyan az utóbbi években csak egy-két nemzetközi induló tűnt fel, de technikai szinten és tempóban a Formula-1 utáni legerősebb és leggyorsabb formulaautós kategóriának számít. A tavaly az F1-ből és az AlphaTauri csapatától mindössze tíz verseny után kirakott De Vriesnek pedig ez már a harmadik különböző bajnokság lesz 2024-ben, amelybe belekóstol: a Formula-E-ben a Mahindrával mindössze 18. lett, a WEC-ben viszont a Toyotával már versenyt is nyert – a Team Impulhoz egyébként szintén a gyártóval való kapcsolat révén kerül most be.

devries

fotó: DPPI/WEC Media

Két nagy sportszergyártó harcol az audis F1-es szerződésért?

A RacingNews365.com szaklap értesülései szerint az Adidas és a Puma fut versenyt azért, hogy komoly szponzori megállapodást írjanak alá az Audival, amely 2026-ban a Sauber gyári partnereként érkezik meg a Formula-1-be. Az Audi nemrég bejelentette, hogy a BP lesz az üzemanyag-beszállító partnerük, a hozzá tartozó Castrol pedig kenőanyagokkal látja majd el őket, de a négykarikás márka további szponzori szerződésekre is esélyes.

A SportBusiness lap szerint az Audi előrehaladott tárgyalásokat folytat az Adidasszal, amely így két F1-es csapatnak is a ruházati partnere lehet, miután várhatóan a Mercedesnél épp a Pumát fogják váltani ebben a pozícióban. Viszont az RN365 úgy tudja, a Pumával is tárgyal az Audi – igaz, a szaklap is megjegyezi, hogy úgy fest, az Adidas van „pole-pozícióban” a két vállalat közül. A megállapodás elvileg évi 30 millió dollárról szólhat.

f1-audi

Marko szerint nagyon is van kilépési záradék Sainz Williams-szerződésében

A múlt héten eldőlt, hogy Carlos Sainz a Williamsnél folytatja 2025-től, a közlemény szerint ráadásul többéves megállapodásról van szó. Utazó tudósítónk, Mészáros Sándor még az F1-es Belga Nagydíj hétvégéjén beszélt arról, hogy információi szerint azzal győzhette meg a spanyolt a grove-i alakulat, hogy bekerült a kontraktusába egy olyan kitétel, miszerint távozhat, ha a Red Bull vagy a Mercedes hívná. Ezt James Vowles, a Williams csapatfőnöke persze tagadta, a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko azonban úgy tudja, nagyon is létezik a záradék – ekkor arról beszélt, amikor Sainz döntését elemezte a SpeedWeek.com portálon vezetett rovatában:

„Érthető, hogy Carlos úgy döntött, hogy a Williamshez, hiszen milyen alternatívái lettek volna? Az Audi egyértelműen nem lesz a legjobb jövőre, ha megnézzük a sikereiket. Az Alpine-nál pedig nem tudjuk, hogy megkapják-e 2025-re a Mercedes-motorokat vagy csak 2026-ban. Azt mondanám, ez volt a legjobb megoldás számára. Természetesen tragikus, hogy a legjobb szezonját futja a Ferrarinál, és nem kap ülést topcsapatnál. De lehet, hogy a Williamsnél haladnak előre, és erős a motorjuk is. És úgy tűnik, van a szerződésében egy záradék, amely lehetővé teszi számára a távozást, ha egy sokkal jobb helyeztben lévő csapattal kap ajánlatot.”

sainz-williams-5

„Sérti a sport integritását és lényegét” – Brown megint beleállt Hornerékbe

Az elmúlt hónapokban vagy inkább már egy-két évben a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown többször is kemény kritikával illette a Red Bullt. A legemlékezetesebb eset az volt, amikor az energiaitalosok költséglimit-túllépési botránya idején még levelet is írt az ügyben az FIA-nak. Brown most a BBC Sportnak nyilatkozva beszélt minderről és arról, hogy nem személyes a problémája a csapatfőnök Christian Hornerrel:

„Nagyjából 25-30 éve ismerem Christiant. Versenyeztünk egymás ellen. Azt mondanám, jól kijöttünk. Hiszek az átláthatóságban. Hiszek abban, hogy fel kell tenned a kezed, ha valamit rosszul csináltál. A költségsapkás kihágásnál nem hallottam egyszer sem azt, hogy ’egyszerűen csak elszúrtuk’. Kifogásokat hallottam, és azt, hogy nem vállalják a felelősséget. Ha valaki megszegi a költségplafont, és úgy tűnik, nem veszi azt komolyan, az sérti a sport integritását és lényegét. Számomra ez nem személyes ügy, hanem a sportunk védelméről szól.”

Brown a Red Bull idei balhéi kapcsán is többször odaszúrt a riválisnak, különösen akkor, amikor azok nem átláthatóan folytatták le a Hornerrel szembeni belső vizsgálatot: „Amikor olyat látok, ami nincs összhangban az értékeinkkel, akkor fel fogok szólalni, mert fontos, hogy az emberek értsék, honnan jövünk. Tudom, hogy ezzel nem feltétlenül leszünk népszerűek vagy nem leszünk barátok mindenkivel a paddockban, de számomra a legfontosabb, hogy a McLarennel, a rajongóinkkal és a partnereinkkel jóban legyek” – fogalmazott a McLaren első embere.

f1-brown-mclaren-1

Kávé, üzenetváltások, flörtölés – így szerezte meg a Williams Sainzot

James Vowles, a Williams csapatfőnöke Carlos Sainz leigazolásának hátteréről osztott meg részleteket az F1Nation podcast legfrissebb epizódjában.

„Randevúként tudnám körülírni a dolgot” – kezdte mondandóját James Vowles.

„Először egy kávét fogyasztottunk el – ez nagyszerű találkozás volt. Ezt könnyed hangvételű üzenetek követték, majd a flörtölés szakaszába léptünk. A Hamiltonnal kapcsolatos híreket követően aztán hónapról hónapra egyre komolyabbá és intenzívebbé vált a dolog. Ezután már telefonhívások is történtek, illetve az elmúlt pár héten több nagyszerű estét töltöttünk el egymás társaságában.”

„Az egyik ilyen közös esténk Ausztriában volt, ekkor arról beszélgettünk, hogy karrierje mely szakaszában van jelenleg, milyen értékeket képvisel és hova akar eljutni. Több órán át beszélgettünk – nagyon jó hangulatú társalgás volt. A találkozók aztán egészen Spáig folytatódtak” – tette hozzá Vowles.

Magabiztosan várja a 2025-ös F1-es szezont a Mercedes

Az idei sikeres fejlesztések miatt optimistán várja a 2025-ös F1-es szezont a Mercedes – erről számolt be Andrew Shovlin, az alakulat vezető pályamérnöke.

„Azt nézve, hogy az utóbbi fejlesztéseink jól sikerültek és annyi teljesítményt hoztak, amennyit reméltünk tőlük, és azt is nézve, hogy a következő évi autó a mostani közeli unokatestvére lesz, most magabiztosabbak vagyunk afelől, hogy az idei lendületünket át tudjuk menteni jövőre is. Magabiztosabbak vagyunk, mint az előző években” – idézi Shovlin szavait a Racingnews365.com.

„Az idei autó alapja nem volt igazán jó, de aztán jó munkát végeztünk, és megértettük a gondokat, majd meg is oldottuk őket. Egyértelműen megvan a világos út ahhoz, hogy hogyan nyerjünk teljesítményt. Sokat tanultunk” – tette hozzá a szakember.

az utóbbi időszakban szárnyal a mercedes

fotó: Mercedes

Sajtó: Eldőlhetett, melyik F1-es csapatnál folytatja Newey

Amióta május elején hivatalossá vált, hogy Adrian Newey a 2025-ös esztendő első negyedében elhagyja a Red Bullt, folyamatos téma az, hogy vajon melyik másik csapathoz igazol az egyelőre saját bevallása szerint pihenni vágyó szakember. Eleinte a Ferrari tűnt befutónak, ám sajtóhírek szerint a tervezőzseni bizonyos feltételei nem tetszettek a Scuderiának, így egy ideje már az Aston Martint tartják a legvalószínűbb célállomásnak.

Ez utóbbit erősíti most az olasz Autosprint értesülése is: a lap keddi számában kvázi tényként ír arról, hogy Newey megállapodott az Aston Martinnal, miután meggyőzőnek találta Lawrence Stroll vízióját a létesítmények terén folyamatosan fejlődő, 2026-tól a Honda gyári partnerévé váló projektről. Az Autosprint szerint a bejelentésre szeptember elejéig várnunk kell a Red Bull-lal kötött szerződések miatt. A lap megerősíti azt a korábbi híresztelést is, miszerint négyéves időtartamra 100 millió eurós fizetést ajánlottak a szakembernek, aki júniusban egy titkos látogatást is megejtett az Aston gyárában.

f1-newey-redbull-1

Albon: Ha egy évre szól a szerződésed az F1-ben, önzőbb leszel

Harmadik szezonját tölti a Williamsnél Alexander Albon, aki elárulta, hogy más a felfogása, mióta hosszabb távra szóló szerződést írt alá – nagyobb a biztonságérzete, és kicsit másképp versenyez, mint korábban, amikor csak egy esztendőre szólt a kontraktusa.

„Amint megtudtam, hogy hosszabb távú szerződést írok alá, és a Williamsszel kötöm össze a jövőmet, az azonnali teljesítés érzése elillant, mert úgy voltam vele, hogy ebben a projektben vagyok, van időm. Amikor rövid távra szól a szerződésed, hajlamos vagy magadért hajtani, természetes módon önzőbb leszel. Olyankor inkább magadról szól a dolog, arról, hogy te teljesíts, hogy rád figyeljenek a többiek, és így harcolj. Amint hosszabb távra írsz alá, a figyelmed már a csapat projektjére összpontosul” – magyarázta a Racingnews365.comnak Albon.

albon már a williamsre figyel

fotó: Williams

Sainz: Két kiló itt, három ott, és már túlsúlyosak is az F1-es autók...

Továbbra is problémásnak érzi az F1-es autók súlyát Carlos Sainz. A Ferraritól jövőre a Williamshez igazoló spanyol pilóta szerint ugyan csak két kilogrammot híznak az autók 2025-re, de úgy érzi, hogy az évek óta tartó tendenciába illik bele ez is – és ezzel nagyon rossz irányba megy a sportág.

„Nyilván két kilogramm nem túl nagy változás, de a probléma akkor kezdődik, amikor ezt a két kilót másik és másik, és megint másik két kilóhoz adjuk hozzá. Szerintem az F1-ben ez a trend az utóbbi tíz évben, hogy mindig hozzáteszünk csak két kilót itt, hármat ott, ötöt amott, és az autók már 800 kilogrammot nyomnak” – idézi Sainz szavait a Racingnews365.com.

„Régebben 600 kilósak voltak, és úgy gondolom, hogy dolgoznak a súlyon a 2026-os szabályváltoztatásokra. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a többletsúly biztonságosabbá is tette az autókat, mert sok ütközéselnyelő szerkezetet építettek be, ezt pedig sosem fogom tagadni, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot akarok” – magyarázta.

„De bármit, amit megtehetünk a súlycsökkentés érdekében, azt szerintem minden pilóta értékelne és elfogadna. Reméljük, hogy az FIA és a csapatok számolnak ezzel, amikor a jövő szabályairól döntenek, és itt nemcsak a 2026-osról beszélek” – tette hozzá.

carlos sains szerint túlsúlyosak az f1-es autók

fotó: Ferrari

Norris vezeti a 2024-es Idegeskedő Világbajnokságot!

A Formula Podcast adásainak állandó eleme a Magas Vérnyomás Különdíj kiosztása annak a versenyzőnek vagy más F1-es személyiségnek, aki az adott hétvégén a legidegesebbnek bizonyult. Ez alapján áll össze az Idegeskedő Világbajnokság tabellája, melynek élén tavaly Pierre Gasly végzett, aki nem kevesebb, mint öt hétvégén bizonyult a legidegesebb embernek.

Idén Lando Norris vezeti a bajnokságot, aki nyár elejéig még futamgyőzelemmel sem rendelkezett, azóta viszont háromszor is behúzta a hétvége legidegesebb emberének járó díjat – érdekes módon éppen azokon a hétvégéken, melyeket a Mercedes nyert meg.

ideges-2024-2_resize

Hogy a Belga Nagydíjon miért Norrist választottuk a hétvége legidegesebb emberének, kiderül a Formula Podcast futamértékelő adásából:

 

Erotikus tartalmakat terjesztő oldal lehet az Alpine szponzora

Bár egyéb területeken dolgozó előadók is szép számban megtalálhatóak rajta, az OnlyFans mindenekelőtt az erotikus tartalmakról vált ismertté az elmúlt években. A cég egy ideje már jelen van a motorsportban többek között a MotoGP-szereplésre is kandidáló Moto2-es American Racing Team névadó szponzoraként.

És most úgy tűnik, hogy a Formula–1-ben is megjelenhet a cég, sajtóértesülések szerint ugyanis 2025-ben az Alpine egyik szponzora lehet az OnlyFans, sőt egy brit újságíró egyenesen azt adta hírül, hogy a jelenlegi fő- és névadó szponzor, a BWT helyét foglalhatják el.

alpine-monaco

„Fernando is faster than you” – Ez volt Massa egyik legszomorúbb napja

A 2009-ben Magyarországon rendkívül súlyos sérüléseket szenvedő Felipe Massa az elmúlt másfél évben a 2008-as világbajnoki cím visszamenőleges megszerzéséért vívott reménytelen küzdelmével került a reflektorfénybe. A Motorsport brazil kiadása azonban most kivételesen nem erről, hanem a 2009-es balesetről és annak utóhatásairól kérdezte. „Soha senki nem mondta nekem, hogy nem vagyok ugyanaz, mint előtte” – kezdte a brazil.

massa-2010

„Természetesen sokat kritizáltak a sajtóban, mert a balesetem után nem nyertem több versenyt az F1-ben, pedig többször is közel jártam hozzá! Sajnos nem sikerült győznöm Németországban, azon a versenyen, melyet pontosan egy évvel a balesetem után, 2010. július 25-én rendeztek” – utalt vissza az akkoriban nagy vihart kavart csapatutasításra („Fernando is faster than you”), mely elvette tőle a győzelem lehetőségét.

„Ez volt életem egyik legszomorúbb napja. Utána egy más időszakot éltem, mert már nem volt versenyképes autóm, amivel a győzelmekért küzdhettem volna, ahogy korábban” – folytatta Massa. „De nem érzem, hogy bármi is változott volna abban az értelemben, hogy milyen voltam korábban és milyen vagyok ma. Azt elmondhatom, hogy ma már sokkal jobban tisztelem az életet, a sajátomat és másokét is. Mert sosem gondolod, hogy bármi is történhet, de amikor mégis megtörténik, utána sokkal jobban megbecsülöd az életet. Én száz százalékig értékelem az enyémet, és minden nap hálás vagyok érte.”

massa-2010-2

Így állnak a büntetőpontok az F1 nyári szünetében

A nyári szünet előtti időszakban nagyon „jól viselkedtek” a versenyzők, hiszen az elmúlt hat versenyhétvégén csak egyszer, Ausztriában osztottak ki büntetőpontokat, néhány pedig le is járt, így senki nem került érdemben közelebb az az eltiltáshoz, leszámítva Fernando Alonsót, aki a Zhouval történt spielbergi ütközése miatt immár nyolc egységnél jár…

Az alábbi táblázatban az olvasható össze, hogy az egyes versenyzőknek hány büntetőpontja van, és mikor szabadulhatnak meg először ponttól, illetve hánytól – ha rövid időn belül „veszítenek el” több pontot, akkor azokat együtt tüntetjük fel:

Kevin Magnussen

10

2025. március 9. (3)

Fernando Alonso

8

2025. március 24. (3)

Sergio Perez

8

szeptember 17. (1) és 24. (4)

Logan Sargeant

8

szeptember 3. (2) és 24. (2)

Lance Stroll

5

november 17. (2)

Max Verstappen

4

november 19. (2)

Esteban Ocon

3

2025. május 4. (1)

Valtteri Bottas

2

október 29. (2)

Lewis Hamilton

2

szeptember 3. (2)

Daniel Ricciardo

2

2025. április 21. (2)

George Russell

2

november 19. (2)

Yuki Tsunoda

2

augusztus 27. (2)

Carlos Sainz

1

2025. május 5. (1)

Alexander Albon, Pierre Gasly, Nico Hülkenberg, Charles Leclerc, Lando Norris, Oscar Piastri és Guanyu Zhou nem rendelkezik büntetőponttal.

alonso-imola

„Ha nyerünk, Hamilton nehezebben távozott volna”

A Mercedes kissé váratlan formajavulásának köszönhetően elszaporodtak a kérdések, melyek azt firtatják, hogy vajon Lewis Hamilton megbánta-e, hogy átigazolt a Ferrarihoz, illetve hogy most is meghozná-e ezt a döntést. Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökguruja szerint a hétszeres világbajnok klasszis távozása elsősorban nem a teljesítményen múlott, de egyúttal azt is elismerte, hogy ha az elmúlt években is a 2020-ig tartó domináns produkciót hozták volna, talán nehezebben hozta volna meg ezt a döntést.

hamilton-hungaroring

„Azt hiszem, ha bajnokságokat nyertünk volna, Lewisnak nehéz lett volna nemet mondania a számunkra” – nyilatkozta Shovlin a minap. „Azonban úgy gondolom, hogy a legfőbb okai nem feltétlenül az autó teljesítményével kapcsolatosak. Egyértelmű, hogy szeretne egy újabb fejezetet nyitni a karrierjében a Mercedesnél töltött, nagyon sikeres időszak után. Abban a korban van, hogy ha ezt meg akarja tenni, akkor inkább előbb kell, mint utóbb.”

Shovlin hozzátette: „Szerintem ez nagyrészt arról szólt, hogy Lewis egy másik csapatra és egy újabb kihívásra vágyik. Azt hiszem, ha valaki eldöntötte, hogy ezt akarja tenni, akkor elég nehéz lehet meggyőzni az ellenkezőjéről.”

shovlin

„Örülök, hogy nekem nincsenek versenyzőgondjaim” – Brown odaszúrt a Red Bullnak

Sergio Perez pocsék formája és szerény ponttermése révén a Red Bull előnye 42 pontra olvadt a konstruktőri világbajnoki tabellán a McLarennel szemben. Ennek ellenére az energiaitalosok úgy döntöttek, hogy a nyári szünet után is marad a mexikói Max Verstappen csapattársa. Amikor a Sky Sports F1 erről kérdezte a rivális McLaren elnök-vezérigazgatóját, Zak Brownt, az ellenfél méltatása mellett azért természetesen oda is szúrt nekik:

„Trükkös. Olyan helyzetben találták magukat, ahol az egyik versenyzőjük vezeti a világbajnokságot, míg a másik csak hetedik. Nagyszerű pilótáról van pedig szó, hiszen nyert futamokat. Mind tudjuk, hogy bármikor képes győzelemre. Úgy fest, jelenleg problémája van. Nem tudok mindent, ami ott zajlik. Ezt nekik kell megoldaniuk. Örülök, hogy nekem nincsenek versenyzőgondjaim…” – fogalmazott Brown, aki hozzátette: nagyszerűnek tartja, hogy mindkét pilótájuk, akik ráadásul egész F1-es karrierjükben a McLarennél versenyeztek, nyert már idén futamot, és azt szeretné, ha a vb-tabellán is mindketten az első háromba kerülnének.

rovidek-5

„Először működnek a fejlesztések a Haas F1-es történetében” – Magnussen

Sokan vélhetően arra számítottak a Haas tavalyi sereghajtó pozíciója után, hogy azt a formát fogják folytatni a 2024-es Formula-1-es szezonban is. Ehhez képest az amerikai istálló a nyári szünetig összesen 27 pontot gyűjtött, és az alsóházba sorolt csapatok közül csak a Visa Cash App RB előzi őket, magyarán a konstruktőri hetedik pozíciót foglalják el. A Haastól az idény végén biztosan távozó Kevin Magnussen is pozitívan értékelte az eddigieket:

„Azt hiszem, az év elején azt gondoltuk, hogy az utolsók leszünk, de nem így történt, szóval már az pozitív meglepetés volt. Visszanézve persze mindig lehet mondani, hogy bizonyos dolgokat jobban csinálhattunk volna, de ez mindenkire igaz, szóval szerintem jól sikerült a szezonunk első fele. A második felében pedig az a néhány fejlesztés, amink volt eddig idén, működtek. És ez az első alkalom a Haas történetében, hogy a hozott fejlesztéseink gyorsabbá tették az autót. Úgyhogy ez már egy nagy előrelépés, és remélhetőleg tudjuk ezt folytatni, mert jó a tendencia” – idézi a dánt a MotorsportWeek.com portál.

A pilóta hozzátette: a Haas most már sokkal stabilabb csapat, mint volt néhány évvel ezelőtt a koronavírus-járvány által is sújtott időszakban, amikor a megfogalmazása szerint emiatt őt és Romain Grosjeant is ki kellett rakniuk és két újoncra cserélniük.

f1-magnussen-haas-spa