DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök

A McLaren szerezte a legtöbb pontot az európai szezonkezdet óta

Az európai szezon idén ismét Imolában kezdődött meg, s a kanadai kitérőt leszámítva egészen szeptemberig az öreg kontinensen marad a száguldó cirkusz. Összesítettük, hogy mióta elindult az évad európai szakasza, ki hány pontot szerzett. A legtöbb pont a McLarené, de a Mercedes és a Ferrari sincs messze a Red Bulltól – Perez egy szinten van a két Aston Martinnal.

1.

Verstappen

83

 

1.

McLaren

113

2.

Norris

67

 

2.

Red Bull

91

3.

Leclerc

50

 

3.

Mercedes

87

4.

Piastri

46

 

4.

Ferrari

83

5.

Russell

44

 

5.

Aston Martin

16

6.

Hamilton

43

 

6.

RB

9

7.

Sainz

33

 

7.

Alpine

7

8.

Alonso

8

 

8.

Williams

2

9.

Stroll

8

 

 

 

 

10.

Perez

8

 

 

 

 

11.

Tsunoda

5

 

 

 

 

12.

Gasly

5

 

 

 

 

13.

Ricciardo

4

 

 

 

 

14.

Albon

2

 

 

 

 

15.

Ocon

2

 

 

 

 

norris-montreal-podium

Erotikus tartalmakat terjesztő oldal lehet az Alpine szponzora

Bár egyéb területeken dolgozó előadók is szép számban megtalálhatóak rajta, az OnlyFans mindenekelőtt az erotikus tartalmakról vált ismertté az elmúlt években. A cég egy ideje már jelen van a motorsportban többek között a MotoGP-szereplésre is kandidáló Moto2-es American Racing Team névadó szponzoraként.

És most úgy tűnik, hogy a Formula–1-ben is megjelenhet a cég, sajtóértesülések szerint ugyanis 2025-ben az Alpine egyik szponzora lehet az OnlyFans, sőt egy brit újságíró egyenesen azt adta hírül, hogy a jelenlegi fő- és névadó szponzor, a BWT helyét foglalhatják el.

alpine-monaco

„Fernando is faster than you” – Ez volt Massa egyik legszomorúbb napja

A 2009-ben Magyarországon rendkívül súlyos sérüléseket szenvedő Felipe Massa az elmúlt másfél évben a 2008-as világbajnoki cím visszamenőleges megszerzéséért vívott reménytelen küzdelmével került a reflektorfénybe. A Motorsport brazil kiadása azonban most kivételesen nem erről, hanem a 2009-es balesetről és annak utóhatásairól kérdezte. „Soha senki nem mondta nekem, hogy nem vagyok ugyanaz, mint előtte” – kezdte a brazil.

massa-2010

„Természetesen sokat kritizáltak a sajtóban, mert a balesetem után nem nyertem több versenyt az F1-ben, pedig többször is közel jártam hozzá! Sajnos nem sikerült győznöm Németországban, azon a versenyen, melyet pontosan egy évvel a balesetem után, 2010. július 25-én rendeztek” – utalt vissza az akkoriban nagy vihart kavart csapatutasításra („Fernando is faster than you”), mely elvette tőle a győzelem lehetőségét.

„Ez volt életem egyik legszomorúbb napja. Utána egy más időszakot éltem, mert már nem volt versenyképes autóm, amivel a győzelmekért küzdhettem volna, ahogy korábban” – folytatta Massa. „De nem érzem, hogy bármi is változott volna abban az értelemben, hogy milyen voltam korábban és milyen vagyok ma. Azt elmondhatom, hogy ma már sokkal jobban tisztelem az életet, a sajátomat és másokét is. Mert sosem gondolod, hogy bármi is történhet, de amikor mégis megtörténik, utána sokkal jobban megbecsülöd az életet. Én száz százalékig értékelem az enyémet, és minden nap hálás vagyok érte.”

massa-2010-2

Így állnak a büntetőpontok az F1 nyári szünetében

A nyári szünet előtti időszakban nagyon „jól viselkedtek” a versenyzők, hiszen az elmúlt hat versenyhétvégén csak egyszer, Ausztriában osztottak ki büntetőpontokat, néhány pedig le is járt, így senki nem került érdemben közelebb az az eltiltáshoz, leszámítva Fernando Alonsót, aki a Zhouval történt spielbergi ütközése miatt immár nyolc egységnél jár…

Az alábbi táblázatban az olvasható össze, hogy az egyes versenyzőknek hány büntetőpontja van, és mikor szabadulhatnak meg először ponttól, illetve hánytól – ha rövid időn belül „veszítenek el” több pontot, akkor azokat együtt tüntetjük fel:

Kevin Magnussen

10

2025. március 9. (3)

Fernando Alonso

8

2025. március 24. (3)

Sergio Perez

8

szeptember 17. (1) és 24. (4)

Logan Sargeant

8

szeptember 3. (2) és 24. (2)

Lance Stroll

5

november 17. (2)

Max Verstappen

4

november 19. (2)

Esteban Ocon

3

2025. május 4. (1)

Valtteri Bottas

2

október 29. (2)

Lewis Hamilton

2

szeptember 3. (2)

Daniel Ricciardo

2

2025. április 21. (2)

George Russell

2

november 19. (2)

Yuki Tsunoda

2

augusztus 27. (2)

Carlos Sainz

1

2025. május 5. (1)

Alexander Albon, Pierre Gasly, Nico Hülkenberg, Charles Leclerc, Lando Norris, Oscar Piastri és Guanyu Zhou nem rendelkezik büntetőponttal.

alonso-imola

„Ha nyerünk, Hamilton nehezebben távozott volna”

A Mercedes kissé váratlan formajavulásának köszönhetően elszaporodtak a kérdések, melyek azt firtatják, hogy vajon Lewis Hamilton megbánta-e, hogy átigazolt a Ferrarihoz, illetve hogy most is meghozná-e ezt a döntést. Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökguruja szerint a hétszeres világbajnok klasszis távozása elsősorban nem a teljesítményen múlott, de egyúttal azt is elismerte, hogy ha az elmúlt években is a 2020-ig tartó domináns produkciót hozták volna, talán nehezebben hozta volna meg ezt a döntést.

hamilton-hungaroring

„Azt hiszem, ha bajnokságokat nyertünk volna, Lewisnak nehéz lett volna nemet mondania a számunkra” – nyilatkozta Shovlin a minap. „Azonban úgy gondolom, hogy a legfőbb okai nem feltétlenül az autó teljesítményével kapcsolatosak. Egyértelmű, hogy szeretne egy újabb fejezetet nyitni a karrierjében a Mercedesnél töltött, nagyon sikeres időszak után. Abban a korban van, hogy ha ezt meg akarja tenni, akkor inkább előbb kell, mint utóbb.”

Shovlin hozzátette: „Szerintem ez nagyrészt arról szólt, hogy Lewis egy másik csapatra és egy újabb kihívásra vágyik. Azt hiszem, ha valaki eldöntötte, hogy ezt akarja tenni, akkor elég nehéz lehet meggyőzni az ellenkezőjéről.”

shovlin

„Örülök, hogy nekem nincsenek versenyzőgondjaim” – Brown odaszúrt a Red Bullnak

Sergio Perez pocsék formája és szerény ponttermése révén a Red Bull előnye 42 pontra olvadt a konstruktőri világbajnoki tabellán a McLarennel szemben. Ennek ellenére az energiaitalosok úgy döntöttek, hogy a nyári szünet után is marad a mexikói Max Verstappen csapattársa. Amikor a Sky Sports F1 erről kérdezte a rivális McLaren elnök-vezérigazgatóját, Zak Brownt, az ellenfél méltatása mellett azért természetesen oda is szúrt nekik:

„Trükkös. Olyan helyzetben találták magukat, ahol az egyik versenyzőjük vezeti a világbajnokságot, míg a másik csak hetedik. Nagyszerű pilótáról van pedig szó, hiszen nyert futamokat. Mind tudjuk, hogy bármikor képes győzelemre. Úgy fest, jelenleg problémája van. Nem tudok mindent, ami ott zajlik. Ezt nekik kell megoldaniuk. Örülök, hogy nekem nincsenek versenyzőgondjaim…” – fogalmazott Brown, aki hozzátette: nagyszerűnek tartja, hogy mindkét pilótájuk, akik ráadásul egész F1-es karrierjükben a McLarennél versenyeztek, nyert már idén futamot, és azt szeretné, ha a vb-tabellán is mindketten az első háromba kerülnének.

rovidek-5

„Először működnek a fejlesztések a Haas F1-es történetében” – Magnussen

Sokan vélhetően arra számítottak a Haas tavalyi sereghajtó pozíciója után, hogy azt a formát fogják folytatni a 2024-es Formula-1-es szezonban is. Ehhez képest az amerikai istálló a nyári szünetig összesen 27 pontot gyűjtött, és az alsóházba sorolt csapatok közül csak a Visa Cash App RB előzi őket, magyarán a konstruktőri hetedik pozíciót foglalják el. A Haastól az idény végén biztosan távozó Kevin Magnussen is pozitívan értékelte az eddigieket:

„Azt hiszem, az év elején azt gondoltuk, hogy az utolsók leszünk, de nem így történt, szóval már az pozitív meglepetés volt. Visszanézve persze mindig lehet mondani, hogy bizonyos dolgokat jobban csinálhattunk volna, de ez mindenkire igaz, szóval szerintem jól sikerült a szezonunk első fele. A második felében pedig az a néhány fejlesztés, amink volt eddig idén, működtek. És ez az első alkalom a Haas történetében, hogy a hozott fejlesztéseink gyorsabbá tették az autót. Úgyhogy ez már egy nagy előrelépés, és remélhetőleg tudjuk ezt folytatni, mert jó a tendencia” – idézi a dánt a MotorsportWeek.com portál.

A pilóta hozzátette: a Haas most már sokkal stabilabb csapat, mint volt néhány évvel ezelőtt a koronavírus-járvány által is sújtott időszakban, amikor a megfogalmazása szerint emiatt őt és Romain Grosjeant is ki kellett rakniuk és két újoncra cserélniük.

f1-magnussen-haas-spa

„Legyünk őszinték: Seb Max mellett a Red Bullban?” – Marko Vettelről

Sebastian Vettel 2022 végén vonult vissza a Formula-1-től, azóta pedig csupán egy tesztet teljesített a Porsche WEC-alakulatával. Helmut Marko, a Red Bull sportszakmai tanácsadója azonban korábban elhintette, hogy a német többször is megkereste őket – a csapatot, amellyel mind a négy vb-címet nyerte az F1-ben. Markóék azonban nem tartják reálisnak, hogy Vettel Max Verstappen csapattársa legyen – az F1-Insidernek nyilatkozva azt is elmondta, miért:

„Sebastian már most két évet kihagyott. Igen, Hülkenberg még tovább távol volt, de ő nem egy négyszeres világbajnok, ő még éhesebb. És legyünk őszinték: Sebastian Max mellett a Red Bullban? Nem akartam ezt megtenni vele” – fogalmazott Marko, aki arra a kérdésre, hogy ezek szerint Verstappen jobb-e, mint Vettel, félig kitérő választ adott:

„Nem kellene összehasonlítgatni. De Maxnak olyan tekintélyt parancsoló a teljesítménye, ahogy átlátja a dolgokat és ahogy képes a határokat feszegetni, hogy az egyedülálló. Még sosem tapasztaltam ilyet. Még csak 26 éves, de már most ott van minden idők legjobbjai között.”

f1-vettel-marko

Van esélye Schumachernek az F1-es ülésre?

Miután a Williams bejelentette Carlos Sainzot, Jack Doohan Alpine-szerződésének bejelentése pedig sajtóértesülések szerint már a küszöbön áll, Mick Schumachernek reálisan már csak az Audinál lehet esélye arra, hogy 2025-ben visszatérjen az F1-be. A német versenyző nemrég úgy nyilatkozott, hogy szerinte jelenleg még minden nyitott a pilótapiacon, hiszen még mindig több csapatnál vannak helyek, s mint hozzátette: a szabad üléssel rendelkező csapatokon nincs időnyomás, azaz még bízhat abban, hogy számára kedvezően alakulnak a dolgok.

„Sok csapaton nincs olyan nyomás, hogy most azonnal kelljen dönteni, ami miatt persze én is egy kicsit a levegőben lógok” – mondta, majd hozzátette. „Az F1 természetesen mindig elsőbbséget élvez mindenben, amit csinálok, szóval amíg ez a lehetőség be nem zárul teljesen számomra, addig kivárok és erre koncentrálok.”

Az egykori F1-es pilóta, a több mint tíz éven át a Sky közvetítéseiben dolgozó Johnny Herbert szerint viszont Schumachernek gyakorlatilag nincs esélye a visszatérésre: „Káros egy versenyző karrierjére nézve, ha nem tudja legyőzni a csapattársát, ő pedig ezt nem tudta megtenni. Mick senki bevásárlólistáján nem szerepel.”

mick-schumacher-2024

Büszkeség: Kollégánkat méltatja az egyik legfontosabb F1-es lap!

Az F1 üzleti és politikai oldalával foglalkozó BusinessF1 című tekintélyes magazin augusztusi száma dupla oldalas beszámolót közöl arról a munkáról, amelyet a formálódóban lévő Toyota-Haas együttműködés felderítésével kapcsolatban végzett az Autósport és Formula Magazin, valamint a Formula.hu munkatársa, Mészáros Sándor kollégánk. 

A brit lap a sportág egyik top újságírójának titulálja a Formula Podcastben is hétről-hétre feltűnő Sanyi barátunkat, aki – idézzük – „a Toyota-Haas történet után a jövőben még nagyobb erőt képvisel majd.”

pf-businessf1

Lecsapna a McLaren juniorjára az Audi?

Nem sok ülés maradt kiadó a 2025-ös Formula-1-es rajtrácson, de a fennmaradó helyek közül az egyik legérdekesebb kérdés, hogy ki lesz a 2026-tól már az Audi gyári csapatává váló Sauber/Stake második pilótája a már szerződtetett Nico Hülkenberg mellett. Az első számú jelöltjük, Carlos Sainz a Williams mellett tette le végül a voksát, míg a korábban szintén hírbe hozott Esteban Ocon a Haashoz fog igazolni, így fogynak az Audi/Sauber lehetőségei.

Mint arról utazó tudósítónk, Mészáros Sándor beszámolt néhány hete, Liam Lawson is a radarjukon lehet abban az esetben, ha az új-zélandi nem jut lehetőséghez a Red Bull kötelékein belül. Az olasz Formu1a.uno portál viszont most egy másik újonc kapcsán értesült arról, hogy érdeklődhet iránta az Audi és a nemrég az F1-es projekt élére kinevezett Mattia Binotto. Konkrétan Gabriel Bortoletóról van szó, aki tavaly a Formula-3 bajnoka lett, idén pedig debütáló idényében pillanatnyilag a második helyen áll a Formula-2-es tabellán egy győzelemmel és négy dobogóval. A fiatal brazilt a McLaren szerződtette a juniorprogramjába a tavalyi F3-as diadala után, a wokingiak F1-es alakulatánál azonban egy ideig aligha jut üléshez, hiszen Lando Norris és Oscar Piastri is hosszú távú szerződéssel rendelkezik, így a Sauber/Audi jó lehetőség lehet Bortoleto számára is az F1-es bemutatkozásra.

Bortoleto mellett egyébként a RacingNews365.com információi szerint a jelenlegi Stake-pilóták egyike, Valtteri Bottas is esélyes még az ülése megtartására, míg Guanyu Zhou maradása gyakorlatilag kizárható.

f2-bortoleto-invicta

Fotó: Invicta Racing

Robbanás történt a nürburgringi paddockban, többen kórházba kerültek

A Nürburgring közösségi oldalain megjelent rövid közlemény szerint péntek este valamivel 18 óra után robbanás történt a paddockterületen a helyi endurance-széria, az NLS teszt- és beállítási futásai során. Mint írják, az elsődleges vizsgálatok alapján a robbanást egy nyomóhenger okozhatta.

Az incidensben többen megsérültek, akiket előbb a pálya orvosi központjában láttak el, majd mentőhelikopterekkel a közeli kórházakba szállítottak. A közlemény szerint a rendőrség is vizsgálja a helyszínt.

nurburgring

Montoya egy verseny erejéig visszatér a NASCAR-ba

Ismerős név fog feltűnni a NASCAR Cup Series szeptemberi, Watkins Glen-i futamán, rajthoz áll ugyanis az eseményen Juan Pablo Montoya. A 48 éves pilóta a 23XI Racing #50-es rajtszámú fekete-arany Toyotájának volánjánál fog feltűnni, amelyet alkalmanként indít a csapat különböző versenyzőkkel (velük szerepelt korábban Kamui Kobayashi is).

Montoya 2007 és 2013 között a mezőny állandó tagja volt a NASCAR-ban, két győzelmet is aratott ezen időszak alatt – az egyiket épp Watkins Glenben –, összetettben pedig a legjobb helyezése a nyolcadik pozíció volt. A legendás kolumbiai versenyző emellett kétszer nyert Indy 500-at, és megfordult persze az F1-ben is, ahol hét győzelemig és 2003-ban világbajnoki bronzéremig jutott.

montoya-nascar

Martin-vezetéssel tért vissza a nyári szünetről a MotoGP

Véget ért a nyári szünet a MotoGP-seknek, a Brit Nagydíj pénteki edzéseivel megkezdődött a „második félidő”. Délelőtt Jorge Martin volt a leggyorsabb Silverstone-ban az Apriliák előtt, de a hangsúly persze a délutáni egyórás tréningen volt, ahol eldőlt, melyik tíz motoros kvalifikálja magát automatikusan az időmérő második szakaszába.

A legjobb időt – 1:57,911-et – ismételten Martin motorozta, a vb-tabellán második spanyol így mindkét edzésen behúzta az elsőséget. A tavalyi brit győztes Aleix Espargaro 45 ezreddel maradt el tőle, míg az összetett éllovasa, Francesco Bagnaia 74 ezredes hátránnyal harmadik lett. Bejutott még a top 10-be és ezzel a Q2-be Enea Bastianini, a két gyári KTM-es, a két VR46-os, valamint Maverick Vinales és Marc Marquez.

motogp-martin-silverstone-day1

A pénteki nap hírei közé tartozik egyébként, hogy a Ducati bejelentette, hogy a Pramac Yamahára váltása után a VR46 lesz a gyári támogatott szatellit csapatuk. Sőt, Davide Tardozzi a Canal+-nak azt is elárulta – a VR46-főnök Uccio Salucci nem túl nagy örömére –, hogy a GP25-ös Desmosedicin Fabio di Giannantonio, a GP24-esen pedig Franco Morbidelli fog ülni az istállónál.

A péntek délutáni edzés eredménye (a top 10 bejutott a Q2-be):

1. Jorge Martín Pramac Ducati 1'57.911  
2. Aleix Espargaró Aprilia 1'57.956 0.045
3. Francesco Bagnaia Ducati 1'58.030 0.119
4. Enea Bastianini Ducati 1'58.190 0.279
5. Jack Miller KTM 1'58.260 0.349
6. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 1'58.318 0.407
7. Brad Binder KTM 1'58.386 0.475
8. Maverick Viñales Aprilia 1'58.389 0.478
9. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 1'58.506 0.595
10. Marc Márquez Gresini Ducati 1'58.585 0.674
11. Franco Morbidelli Pramac Ducati 1'58.642 0.731
12. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 1'58.776 0.865
13. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 1'58.833 0.922
14. Álex Márquez Gresini Ducati 1'58.954 1.043
15. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 1'59.160 1.249
16. Fabio Quartararo Yamaha 1'59.273 1.362
17. Johann Zarco LCR Honda 1'59.409 1.498
18. Alex Rins Yamaha 1'59.455 1.544
19. Luca Marini Repsol Honda 1'59.644 1.733
20. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 1'59.835 1.924
21. Joan Mir Repsol Honda 2'00.277 2.366
22. Takaaki Nakagami LCR Honda 2'00.575 2.664
23. Remy Gardner Yamaha 2'01.312 3.401

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

DTM-mérnököt nyűgözött le Verstappen

Mugellóban tesztelt egy DTM-Ferrarit Max Verstappen még korábban, de most beszélt az eseményről az autóval egyébként versenyző Thierry Vermeulen, valamint versenymérnöke, Graziano Michelacci – főleg utóbbit nyűgözte le teljesen az F1-es világbajnok.

„Én általában tudom, hogy mit várjak bizonyos pilótáktól, de ez tényleg váratlan volt. Olyan szinten javította a köridejeit, hogy az nem is létezik. Még ha valami hasonlót is vársz Verstappentől, de akkor is meglepődsz” – mondta Michelacci a Viaplaynek.

Vermeulen rámutatott arra, hogy mi volt igazán lenyűgöző:

„Mindenki képes gyors kört futni egy bizonyos ponton, de ő nagyon hamar képes rá. Még akkor is, ha új autóba ül, képes megoldani a problémákat, és a tehetsége, tapasztalata miatt azonnal gyors tud lenni.”

Ez Verstappen azon erénye, ami az F1-ben is érvényesül – Christian Horner és a Red Bull szokta mondani, hogy a holland már az első szabadedzés első körétől gyors, míg ez más pilótáknál kevésbé jelentkezik.

verstappen lenyűgözte a mérnököt

fotó: Red Bull Content Pool

Albon alig várja a Williams idei „első igazi fejlesztését”

A tavalyi remek konstruktőri hetedik hely után 2024-ben nagyot esett vissza a Williams: a nyári szünetre fordulva csupán négy pontot szerezve a kilencedik pozíciót foglalják el a csapatértékelésben. Az istálló vezérpilótája, Alexander Albon nem is értékelte pozitívan az eddigieket:

„Csalódáskeltő. Úgy vélem, az elejétől kezdve hátrányban voltunk. Későn készültünk el az autónkkal, és eddig ennek fizetjük meg az árát a szezonban. De mélyre ásunk, és szerintem érkezik néhány jó dolog a jövőben. Ezzel egyidejűleg van néhány terület, amin dolgoznunk kell” – fogalmazott az F1i által idézett Albon, aki hozzátette: eddig a késésből is adódóan gyakorlatilag nem volt érdemi fejlesztésük.

„Nem volt sok fejlesztésünk idén, ha volt egyáltalán eddig, úgyhogy hátrányban voltunk. Mindenki keményen dolgozik a gyárban… Most persze leállás jön, de ha fel tudjuk tenni az autóra az első igazi fejlesztést, amikor visszatérünk, akkor szerintem kicsit rendszeresebben harcolhatunk a pontokért.”

f1-albon-williams-spa

Hatalmasat borult és kiesett a Finn Ralin a WRC második helyezettje – videó!

A hétvégén a Finn Ralival folytatódik a WRC idénye, a vb-összetettben második helyen álló Ott Tanak számára azonban már a péntek reggeli második szakaszon véget ért a viadal. Mint az a lenti videón is látható, Tanak lesodródott az útról, borulás közben pedig egy fának csapódott. A Hyundai Motorsport közleménye szerint a versenyző jól van, a navigátort, Jarveoja Martint viszont további vizsgálatok céljából kórházba szállították.

Steiner szerint így alakul a 2025-ös F1-es mezőny

Günther Steiner, a Haas F1-es alakulatának korábbi csapatfőnöke arról beszélt, hogy véleménye szerint kihez kerül a Mercedes, a Sauber és az Alpine még kiadó ülése 2025-ben.

A Mercedes és a Sauber kapcsán magabiztosan nyilatkozott Steiner: „Véleményem szerint Kimi Antonelli lesz a Mercedes választottja. Ami a Saubert illetti, szerintem ők meg fogják tartani Bottast.”

Steiner szerint az Alpine döntését már nehezebb megjósolni: „A kollégám megkérdezte a rajtrácson Flavio Briatorét ezzel kapcsolatban, aki azt mondta, hogy mindenki versenyben van az ülésért. Magnussen is opció lehet számukra, de ott van Jack Doohan és Mick Schumacher is.”

Vandoorne és Doohan is F1-es autóba ült a Pirelli spái tesztjén

Az előző két nap során a hétvégi Belga Nagydíj helyszínén, Spa-Francorchamps-ban került sor gumitesztre, ahol a Pirelli elsősorban a 2025-ös slick abroncsait igyekezett tesztelni. Ebben ezúttal az Aston Martin és az Alpine volt a segítségére: kedden előbbi autóját a teszt- és tartalékpilótájuk, Stoffel Vandoorne vezette, aki 91 kört tett meg az AMR24-essel, amelyek közül 1:45,561 volt a leggyorsabb, míg utóbbi csapatnál Esteban Ocon teljesített 97 kört és 1:44,445-ös legjobb időt. A Pirelli közleménye szerint a gumikonstrukciók véglegesítésén és a keményebb keverékek összevetésén volt a hangsúly.

A tervek szerint szerdán is a 2025-ös slickek fejlesztésével folytatódott volna a munka, ám a délelőtt 10-re megérkező és olykor igen hevessé váló eső keresztülhúzta a Pirelli számításait. Így a két résztvevő csapattal egyetértésben úgy döntöttek, inkább az intermediate és extrém esős abroncsokra koncentráltak. Vandoorne 71 kört tett meg az Astonnal (1:48,342-t ért még el szárazon), míg az Alpine-nál az a Jack Doohan váltotta Ocont, aki a hírek szerint közel jár ahhoz, hogy ezt a versenyzői ülésben is megtegye a következő szezonra: az ausztrál viszont mindössze 17 kört teljesített a minap (1:45,559 volt a legjobbja). A következő Pirelli-tesztre Monzában, az Olasz Nagydíj után kerül majd sor a Red Bull, a Mercedes és a Visa RB részvételével.

f1-pirelli-teszt-vandoorne

„Túl sokat hibázunk” – Gasly frusztrált

Pierre Gasly mindössze a 13. helyen zárta a hétvégi Formula-1-es Belga Nagydíjat – ezt is annak köszönhette, hogy George Russellt utólag kizárták. Az Alpine francia versenyzője rendkívül frusztrált is volt a spái vasárnapot követően, amely elmondása szerint hemzsegett a problémáktól:

„Nagyon-nagyon nem vagyok boldog. Egész délután problémánk volt a motorral, hét tizedet veszítettünk az egyenesekben minden körben, gondunk volt a motor hőmérsékletével, a kormány sem volt egyenes egész végig, nem volt meg a megfelelő stratégia… Egyszerűen túl sok hibát követtünk el.”

„Az utóbbi három hétvége abszolút frusztráló volt. Nem vagyunk urai a dolgoknak alapvetően, és tudom, hogy a srácok sokkal jobbra képesek ennél. Kemény volt az évkezdet, aztán csapatként szereztünk nagyjából tíz pontot. Azt akarom, hogy sokkal jobban teljesítsünk ennél, szóval fontos, hogy együtt újraszervezzük magunkat és biztosra menjünk, hogy jobban sikerül a második félév.”

Eközben amúgy a csapattárs Esteban Ocon, aki jövőre már a Haasnál fog szerepelni, kilencedik lett Spában, és ő arról beszélt, hogy jobb volt a tempójuk, mint várta, és tudtak előzni is – igaz, szerinte sem maximalizálták az elérhető eredményt.

f1-gasly-alpine-spa

Új amerikai F1-es projekten dolgozik Szafnauer

Otmar Szafnauer hosszú éveken át irányította a Force India csapatát a Formula-1-ben, majd rövid ideig az Alpine csapatfőnöke is volt, ahonnan majdnem pontosan egy évvel ezelőtt rakták ki. Ám mint azt a szakember a James Allen on F1 podcast adásában elárulta: érdeklődik a visszatérés iránt – amely viszont nem biztos, hogy egy már létező istállóval fog megtörténni! Szafnauer ugyanis hangsúlyozta, hogy olyan szerepkörre vágyik, ahol építkezhet egy csapattal, és azt is elhintette, hogy egy új amerikai alakulat indításán dolgozhat a háttérben:

„Csak tíz csapat van. Sokaknál megvannak az emberek ezekben a szerepekben. Szóval nem tudom, mennyi lehetőség van, de ott van a 11. és 12. csapat lehetősége is. Úgyhogy talán az is érdekes lehet számomra. Együtt dolgozom néhány szervezettel Észak-Amerikából, amelyek rendelkeznek egy 11. csapat indításához szükséges anyagi forrásokkal. Nem az Andrettiről van szó. Most még csak a helyükre teszünk néhány építőelemet, hogy biztosítsuk, hogy minden adott ahhoz, hogy sikeresek legyünk nemcsak egy csapat indításában, de abban is, hogy megkapjuk a nevezést. Úgyhogy ez is érdekes.”

Az új csapatok szereplése másfél éve beszédtéma az F1-ben: az FIA tavalyi pályázatán csak a General Motorshoz tartozó Cadillackel összefogó Andretti kapott zöld jelzést, a FOM azonban mégsem engedi be őket a mezőnybe, legalábbis egyelőre – emiatt pedig kérdéses, hogy a Szafnauer által belebegtetett, még csak készülőben lévő projekt mekkora esélyekkel indulhatna.

f1-szafnauer-1