DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 14. hétfő

Albon a Williamsnél akar maradni

Alexander Albon, akiről a minap Helmut Marko úgy nyilatkozott, hogy két ütközése Lewis Hamiltonnal (2019-ben Interlagosban és 2020-ban Spielbergben) valósággal derékba törte a karrierjét, idén több kiváló teljesítménnyel rukkolt elő, különösképp Kanadában, aminek kapcsán volt főnöke, Christian Horner úgy nyilatkozott, hogy legalább annyira figyelte az ő versenyét, mint a Red Bullokét.

A brit-thai versenyző elárulta, hogy Horner gyakran méltatja a teljesítményét: „Christian írni szokott nekem, amikor jól teljesítek. Jó dolog ilyen kapcsolatban lenni a korábbi főnököddel, de most teljesen a Williamsre koncentrálok” – mondta Albon, majd rá is erősített erre: „Számomra ez egy hosszútávú projekt, remélem, hogy sokáig itt leszek. Szeretek a csapattal dolgozni, úgy érzem, hogy fejlődünk, aminek a részese akarok lenni. Meglátjuk, hogy alakulnak a következő éve, de egyelőre elégedett vagyok azzal, ahol vagyok.”

albon-spielberg-szaboattila

Fotó: Szabó Attila

A Haas már a jövő évi autóra koncentrálna

Bár a szezon eddigi szakaszában nem jöttek a fejlesztések, a Haas csapata nem esett vissza jelentősen a mezőnyben, az utóbbi hetekben pedig igazán biztató formát mutattak. Természetesen az ígért frissítések nem maradnak el, de több újdonsággal már nem számolnak az amerikai istállónál, inkább a 2023-as szezonra szeretnének figyelni. „Magyarországra új fejlesztéseket hozunk, aztán vége. Úgy gondoljuk, hogy ott fejezzük be, mert el kell kezdenünk a jövő évre koncentrálni. Abból sokkal több hasznunk származik, mintha tovább erőltetnénk, pénzt fektetve az idei évbe” – idézte a csapatfőnök, Günther Steiner szavait a Racefans.

Kubica is szerepet kap a Francia Nagydíj szabadedzésén

Nyck de Vries mellett – aki a Mercedesnél Lewis Hamilton autóját veszi át – egy másik vendégszereplője is az első szabadedzésnek Le Castellet-ben: Robert Kubica, az Alfa Romeo hivatalos tartalékpilótája, aki idén másodszor kap edzéslehetőséget. Spanyolországban Guanyu Zhou autóját vezette az első 60 percben, Franciaországban Valtteri Bottas C42-esét veszi kölcsön. Kubica különleges szerződésében szerepelnek a pénteki szabadedzés-részvételek, az elmúlt három évet tekintve ez lesz a tizedik alkalom, hogy Kubicát kifejezetten FP1-en vetik be.

A szabályok alapján 2022-ben minden csapat köteles két első szabadedzést átengedni újonc minősítésű pilótának. De Vries ezen kritérium alapján kap lehetőséget a Mercedesnél, akárcsak korábban, Barcelonában a Williamsnél, de a 99 nagydíjindulással rendelkező Kubica nem minősülhet újoncnak, így az Alfa Romeónak a későbbiekben két nagydíjon alkalmaznia kell még fiatal versenyzőket.

Jövőre utcai versenyt is rendeznek a NASCAR Cup Seriesben

Hivatalosan is megerősítést nyert, amiről már jó ideje pletykáltak a népszerű amerikai szériával kapcsolatban, vagyis 2023-ban a történelemben először egy utcai futamra is sor kerül a NASCAR királykategóriájában. A versenynek Chicago adhat majd otthont a következő szezonban, ami nem véletlen. A széria jövőre lesz 75 esztendős, a mostani bejelentéssel pedig folytatódik az a tendencia, ami a naptár színesítését illeti. A tradicionális oválok, a bristoli salakpályás viadal, valamint a változatos épített pályák mellé egy ideje már szerettek volna felvenni egy utcai eseményt is, erre pedig hamarosan sor kerülhet.

A pálya 2.2 mérföld hosszú lesz, és 12 kanyarból áll, érinti fogja a Grant Parkot, kilátás nyílik a Chicago Bears stadionjára, míg a célegyenest a Buckingham szökőkútnál alakítják ki, de az iRacing szimulátorban már lemodellezték a helyszínt, amiből némi ízelítőt kaphatnak a rajongók. A hivatalos közleményben megerősítést nyert az is, hogy a versenyhétvége során az IMSA egyik sorozata is szerepelni fog a pályán. „Ahogyan az LA Coliseumban rendezett Busch Light Clash esetében, úgy most is figyeltünk arra, hogy egy példátlan eseménnyel bővítsük a naptárunkat egy újabb nagyvárosban. Ez a helyszín igazán ideális a Nascar Cup Series első utcai futamára. A Next Gen, és az IMSA-autók Chicago belvárosában, és a Michigan-tó partján fognak száguldani, ami történelmi pillanatokat hoz a sportágunk számára” – mondta Ben Kennedy a NASCAR fejlesztésért felelős alelnöke.

Nyck de Vries vezetheti Hamilton autóját a Francia Nagydíj első edzésén

Hivatalos megerősítést nyert, hogy a Francia Nagydíj első gyakorlásán nem ül autóba Lewis Hamilton, mivel helyette Nyck de Vries kaphat lehetőséget. A Mercedes tehetsége az újoncokra vonatkozó szabályok miatt gurulhat pályára, melyek szerint minden csapatnak két pénteki szabadedzésen kell átengednie az egyik autót egy újoncnak minősülő pilótának. A Formula-E világbajnoki címvédője idén egyszer már szerepelhetett egy versenyhétvégén, akkor a Williamsnél vette át Alex Albon autóját. „Nyck a fiatal pilóták számára kiosztott edzések keretében Lewis helyettese lesz az első edzésen ezen a hétvégén, szóval kíváncsian várjuk, hogyan boldogul” – mondta a Mercedes csapatfőnöke Toto Wolff.

Bottas szerint egyeztetni kellene a pilótákkal a sprintfutamokról

A tavalyi szezonban Silverstone, Monza és Interlagos adott otthont a Formula-1 történetének első három sprintfutamának, idén viszont csak Interlagos maradt ebből a háromból, a többi kettőt felváltotta Imola és a Red Bull Ring. Ezzel kapcsolatban mondta azt Valtteri Bottas, hogy erről nem ártana egyeztetni a versenyzőkkel és kikérni a véleményüket arról, hogy hol érdemes ilyen eseményt rendezni és hol kevésbé. Az Alfa Romeo pilótája azt mondta, hogy ugyan a Red Bull Ring sem rossz helyszín erre, de vannak ennél jobb pályák is, ahol érdemesebb lenne sprintet lebonyolítani. Hozzátette, hogy nagyon óvatosan kellene kiválasztani azt a néhány helyszínt, amit ezzel gyakorlatilag „súlyoznak” a bajnokság szempontjából, hiszen ha valaki azon a pályán erősebb, akkor az több pontot ér a sprint miatt, mintha máshol lenne hasonlóan jó.

val

fotó: dppi

Középről válogatott abroncsokat a Pirelli a Francia Nagydíjra

A soron következő Francia Nagydíjra a Pirelli a C2 jelű keveréket hozza fehér oldalfallal, a C3 keverék lesz a közepes, míg a C4 jelű abroncsok töltik be a lágy gumik szerepét. A gyártó szerint a pálya tartalmaz egy kicsit mindenből, gyors kanyarok, hosszú egyenesek és technikás részek váltogatják egymást. Pontosan a változatossága miatt kedvelt helyszín tesztelésre a 12 méter széles aszfaltcsík. Külön érdemes megemlíteni a Mistral egyenes végén következő technikás kanyarokat, mert a hosszú egyenesben az első gumik le tudnak hűlni, majd a kanyarokban extrém terhelést kapnak. A pálya határait jelző fehér vonalakon kívül itt nem kavics vagy fű található, hanem különböző színűre festett, változóan nagy tapadású felületek, amiken könnyű kockásra fékezni az abroncsokat egy hiba után.

Tavaly Max Verstappen kétszer állt ki kereket cserélni, egyedüliként az élmezőnyben. A taktikájuk eredményes volt, meg tudták nyerni a versenyt.

 

Mario Isola, a Pirelli Motorsport igazgatója nyilatkozott a várakozásairól a gyártó hivatalos honlapján: „Érdekes kihívást jelent a pálya a versenyzőknek, mindenből van benne egy kicsi. Idén a verseny nagyjából 1 hónappal később kerül megrendezésre, mint 2021-ben, ezért magasabb hőmérsékleti értékekre számítunk. Természetesen mások az idei keverékek és méretek, sokkal jobban tűrik a túlmelegedést mint a tavaly használtak. Kicsit történelmi is a helyszín számunkra, mert 2019-ben itt próbáltuk ki első alkalommal a 18 coll méretű abroncsokat egy Renault versenyautón, amit Sergey Sirotkin vezetett.”

Norris egyetért Verstappennel Vips ügyében

A minap Max Verstappen mondta el véleményét Jüri Vips botrányáról, aki egy játékstream közben használt egy rasszista szót, azonban annak dacára, hogy a holland szerint sem volt szép, amit mondott, úgy gondolja, hogy az észt tehetség megérdemel egy második esélyt. A McLaren versenyzője, Lando Norris is osztja a világbajnoki címvédő nézeteit.

"Van azért különbség a között, hogy valaki - mondjuk azt - hibázik és rossz nyelvezetet használ és a között, hogy valaki szánt szándékkal diszkriminatív célból használja azt a szót" - mondta Norris a FormulaRapida.net-nek. "Az emberek elkövetnek hibákat az életük során, és úgy vélem, hogy emiatt nem szabad véget érnie egy karriernek. Mindenki megérdemli, hogy megbocsássanak neki és újabb lehetőséget kapjon. Azt hiszem, a versenyzői közösség így is elég sokat tett már ezen ügy érdekében."

 

Videón Verstappen pole-t érő 2021-es köre

A legutóbbi Francia Nagydíj után felidézzük a tavalyi időmérő leggyorsabb körét is, amelyet csakúgy, mint a futamgyőzelmet, Max Verstappen szerzett meg. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Előzetes: Amikor még fiatalok voltunk

Csütörtök délután öt órától élőben lehet majd megtekinteni a YouTube-on egy 17 perces dokumentumfilmet, amelyben francia F1-es pilóták emlékeznek vissza gyermekkorukra és arra, mennyire nehéz volt eljutni a királykategóriáig. Itt egy rövid előzetes Pierre Gaslyval.

 

Videó: Öt drámai pillanat Franciaországból

Coulthard bemutat Schumachernek, káosz a rajtnál, Prost zseniális előzése. Öt drámai momentum a Francia Nagydíjak történetéből. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Ricciardo: A csodálatom nem változott Helmut Marko felé

Nem változott meg dr. Helmut Marko és Daniel Ricciardo viszonya azóta, hogy az ausztrál 2018-ban némi meglepetésre távozott az istállótól és a Renault-hoz, majd a McLarenhez igazolt. A Red Bull azóta minden évben Ricciardo csapata előtt végzett és jobb autót csinált, a pilóta akkori csapattársa, Max Verstappen pedig világbajnok lett, míg Ricciardo Wokingban annyira nem találja magát, hogy az év során felmerült: ott sem lehet maradása. 

„Helmut sokat törődött velem az évek során, de amikor leléptem, erre már nem volt szükség. Nyilván kevesebbet beszélgetek vele azóta, ez természetes, de azt mondom, hogy a kapcsolatunk ugyanolyan maradt. Nagyon őszinte, nagyon Helmut. Az iránta érzett csodálatom vagy tiszteletem nem változott. Ő egy jó srác, nem mondott olyat, hogy 'na, én megmondtam' (a távozás eredményeit illetően), ez benne van a sportban” – idézi Ricciardo szavait a RacingNews365.com.

-00116020_603

fotó: dppi

A Ferrari több rekordot is tart Franciaországban

Bár a Francia Nagydíj visszatérése óta nem volt sok szerencséje a maranellóiaknak, a korábbi időszakokról szép emlékeik lehetnek, ezt pedig a statisztikák is alátámasztják. A verseny történetében a Ferrarihoz konstruktőrként 17 futamgyőzelem, ugyanennyi pole-pozíció, 15 leggyorsabb kör, 50 dobogó, és 6067 élen töltött kör fűződik, amit a hivatalos Twitter-oldalukra feltöltött posztban is kiemeltek. Ezen túlmenően van még egy rekord, ami hozzájuk kapcsolódik, 421 pontjuk ugyanis a legtöbb, amit egy istálló Franciaországban összegyűjtött.

Csapadéknak nyoma sem lesz a hétvégén a Paul Ricard pályán

A mezőnynek Kanada és Nagy-Britannia után Ausztrában is komolyan számolni kellett az esővel, ám ilyen gondjuk aligha lesz a hétvégén Franciaországban. A Weather.com adatai szerint a Francia Nagydíj három napja elég forrónak ígérkezik, már péntekre is szikrázó napsütést, és 33 fokos meleget jósolnak, a hőmérséklet pedig szombaton akár ennél is magasabb lehet, igaz itt rövid időszakokra felhők is megjelenhetnek az égen. A futamra naprája a péntekihez hasonló időt jósolnak a meteorológusok, nagyjából 17 km/h-s dél-nyugati széllel, így tehát a Paul Ricard pálya környékén ezúttal a hőség lesz az úr.

Korábbi menedzserének nagyon hiányzik Michael Schumacher

Továbbra sem lehet sokat tudni arról, hogy milyen állapotban van jelenleg a német legenda, ám néha megjelenik egy-két apróbb információ. Bár korábban együtt értek el sikereket, a hétszeres világbajnok egykori menedzsere, Willi Weber sem tud sokkal többet, aki nemrégiben a Gazetta dello Sport internetes oldalának adott interjúban beszélt Schumacherről. „"Lehetetlen őt egyszóval jellemezni. Egy zseniális embernek nevezném, aki egyenes és makacs fickó. Fantasztikus versenyző egy másik bolygóról. Azt mondanám neki, hogy mindig ott leszek neki, hogy mindent helyrehozzak. Megmondanám neki, hogy hiányzik. Olyan volt nekem, mintha a fiam lett volna, és még most is fáj, ha beszélnem kell róla” – mondta Weber, aki elmondása szerint már megbékélt azzal, hogy nem veszi fel többé a kapcsolatot a családdal.

A 2020-as évek egyelőre két emberről szólnak az F1-ben

Kereken ötven F1-es nagydíjat rendeztek eddig ebben az évtizedben és a győzelmek számából jól kirajzolódik, hogy ki az a két ember, aki messze kiemelkedik a többiek közül. Lewis Hamilton 19, Max Verstappen pedig 18 győzelmet húzott be, így ők ketten 37-et vittek el az említett ötvenből. Hiába Charles Leclerc idei jó formája, ő, Valtteri Bottas és Sergio Perez csak három-három győzelemnél tartanak, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly és Esteban Ocon egy-egynél, más pedig még nem ünnepelhetett első helyet.

two

fotó: dppi

Mazepin győzelemmel tért vissza a hétvégén

A Haas korábbi pilótája, Nyikita Mazepin a hétvégén visszatért a motorsport világába és a Silk Way Rally-n a T3-as osztály élén végzett. Mazepin egy SSV (side-by-side) járművel – amely a Dakar-rali mezőnyének egyik osztálya – teljesítette sikeresen a 10 napos tereprali versenyt. A 23 éves versenyzőt a Haas csapata közvetlenül az idei szezon kezdete előtt távolította el, miután az orosz licensszel rendelkező versenyzőket eltiltották a motorsporttól. Helyére az eddig 22 pontot szerző dán Kevin Magnussen került.

Mazepin idei rövid F1-es szezonja után most ismét bekapcsolódott az autósportba, és örömmel állt a dobogó legfelső fokára, miután elmondása szerint teljesen más élmény volt, mint amit eddigi pályafutása során megszokott. „A Formula-1-hez képest az egyetlen közös dolog a kormány és a négy kerék. Nagyon meleg volt, nagy kihívás, ez egy igazi próbatétel. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült nyernem” – mondta Mazepin a Speedweek által idézett TASS hírügynökségnek.

 

„Nagyszerű élmény volt, szeretném megismételni. Tíz nap off-road felejthetetlen. A verseny alatt sok mindenen mentünk keresztül a csapattal. Nagyon intenzív volt, egy hónapnak tűnt. Fontos megemlíteni, hogy ez nem csak az én sikerem, hanem az egész csapat győzelme is, akik minden nap remek munkát végeztek az autóval. Most már jobban értem, mi az a ralimaraton, de nem adom fel, hogy visszatérjek a motorsport csúcskategóriájába.”

Mazepin a közelmúltban azt mondta, bízik abban, hogy a közeljövőben visszatérhet a Forma-1-be, bár jelenleg jogi vitában van a Haasszal, a márciusi hirtelen távozása okán felmerült pénzügyi problémák miatt.

A Ferrari lehet a Magyar Nagydíj esélyese?

A Red Bull Powertrains névre átkeresztelt, de a valóságban továbbra is a Honda által futtatott motorprogram vezetője, Masashi Yamamoto úgy érzi, hogy csapatuk előnyben lehet a Ferrarival szemben a Paul Ricardon. Yamamoto szerint ő júliusban négyből három vereséggel számolt a Scuderia ellen, egyedül a francia pályát érezte valószínű győzelemnek, ezzel együtt pedig azt is elmondta, hogy a hungaroringi Magyar Nagydíjon már ismét a Ferrari sikerére számít.

„2-2-t vártam a legjobb esetben, reálisan nézve viszont 1-3-mal számoltam, már ami a júliusi győzelem-vereség mutatót illeti. Franciaország viszont inkább Red Bull-pálya, azt nem szabad elengedni, kritikus, hogy meglegyen. Magyarországgal kapcsolatban viszont azt várom, hogy a Ferrari fog nyerni, mert jobb a kigyorsításuk a lassú és közepes tempójuk kanyarokból. Persze úgy gondolom, hogy a Red Bull tenni fog valamit ennek ellensúlyozására” – magyarázta Yamamoto a japán as-webnek.

-00122027_205

fotó: dppi

Magnussen: Nem vagyok Mick mentora!

A Haas F1 Team lehetőséget biztosított a rajongóinak, hogy kérdéseket tegyenek fel Kevin Magnussen számra, amiket a dán versenyző a közösségi oldalukon válaszolt meg.

 

Melyik pályákat szereted a legjobban?

Monaco, Suzuka, és Spa.

 

Mit kedvelsz a legjobban a csapatnál?

A legjobban Günthert kedvelem, a főnökömet! Nagyszerű, hogy ismét együtt dolgozhatunk!

 

Mennyire szereted az éjszakai versenyeket? Nappal vagy este szeretsz versenyezni?

Igazából versenyezni szeretek, mindegy, hogy milyen napszakban van a futam. Mindkettőt szeretem.

 

Az F1 után más szériákban indultál. Az egyéni felkészülésedben mi volt a legnehezebb most, hogy visszatértél?

A nyakam fájt! Elvesztettem sok izmot az elmúlt évben. Nagyon nehéz ezeket az izmokat fejleszteni, a legjobb tréning, ha vezetni tudom a versenyautót. Ez volt a legnehezebb és még mindig sokat kell dolgoznom ezen a téren.

 

Egyszer azt mondtad, hogy szeretsz vitorlázni a tengeren. A visszavonulásod után bele fogsz vágni a vitorlás versenyzésbe?

Igazából nem szeretek gyorsan menni a hajóval, csak lassan és békésen, közben borozgatunk és pihenünk.

 

Örülnél-e annak, ha a kislányod a motorsport világában szeretné kipróbálni magát?

Szívesen mondanám azt, hogy nem, mert veszélyes. Ez igazából rajta fog múlni. Ha szeretne indulni, én támogatni fogom.

 

Melyik korábbi F1-es autót vezetnéd szívesen?

Nagyon érdekelnek a 80 évek végétől a 90-es évek végéig használt versenyautók, de leginkább a 60-as évek autói hoznak lázba. Ezek a korai autók csodásak voltak, a Vanwall csapat által Stirling Moss számára épített futamgyőztes versenygép, amit kipróbálnék szívesen.

 

Milyen Mick Schumacher ellen versenyezni? Inkább riválisnak tekinted, vagy tanítványnak?

Nem érzem magam igazán mentornak. Több tapasztalatom van, és persze szívesen megosztom vele, ha úgy adódik. Valójában Mick egy önálló versenyző, nagyon tehetséges és kifejezetten jó csapattárs.

 

Lehet érezni belülről egy kvalifikációs körről, hogy az gyors volt vagy lassú?

Soha nem érzem elég gyorsnak! Ezek a versenyautók nagyon-nagyon gyorsak! A kvalifikáción kevés benzinnel és új gumikon a lehető leggyorsabbak akarunk lenni. Néhány századot persze nehéz megérezni.

 

Melyik a kedvenc utcai autód?

Hogy őszinte legyek, nincs nagy kedvencem, nem vagyok rajongója egyik kocsinak sem. A jó és mivel családos vagyok, a nagy autókat szeretem, amibe jól lehet pakolni és elférünk kényelmesen.

 

Carlsberg vagy Tuborg?

Mindkettő nagyszerű dán sör, nem tudok választani, mindkettő kiváló. Mintha azt kérné valaki, hogy válasszunk a gyerekeink közül.

 

 

Ezzel a poszterrel népszerűsítik a 100 éves monzai Olasz Nagydíjat

A jelen és a múlt találkozik a 2022-es Olasz Nagydíj hivatalos plakátján, a főszerepbe pedig természetesen a Ferrari került. A szeptember 9-11-i verseny szombati napja kereken 100. évfordulója lesz, hogy 1922-ben először tartották Monzában az Olasz Nagydíjat.

Elszabadult haja miatt került szorult helyzetbe az indycaros

A torontói futamot pole-pozícióból kezdte és másodikként fejezte be a múlt héten F1-es McLarent tesztelő Colton Herta. Az amerikai pilóta indoklása szerint bizarr okból szakadt le az éllovas Scott Dixonról, valamint volt kénytelen védekezni Felix Rosenqvisttel szemben: a fejet védő balaklavából elszabadult hosszú haja.

„Az összes hajam előre, az arcomba hullott. Amikor a 3-as kanyarban voltam, fel tudtam mérni, milyen messze van Felix, de oldalról kellett kinéznem a sisakból, nem előrefele. Őszintén mondom, főleg a balaklava miatt kerültem ebbe a helyzetbe. (Nem az elfogyó gumik miatt – a szerk.) Béna kifogásnak hangzik, és igyekszem nem kifogásokat keresni, de tényleg nem láttam sokat” – idézi a Motorsport.com Hertát. Az Andretti versenyzője hozzátette, ő is először hallott arról, hogy egy versenyzővel ilyesmi történik – a haját azonban nem hajlandó levágatni, inkább új balaklavát használ minden futamon.