DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 28. hétfő

Russell a bokszutcából rajtol Szingapúrban

A Mercedes ifjú britje a 11. rajthelyet lesz kénytelen feladni Szingapúrban, miután a Mercedes úgy döntött, hogy egy teljesen új erőforrással vágnak neki a versenynek Russell esetében. A 63-as rajtszámú autóba új belsőégésű motor, turbófeltöltő, MGU-H, MGU-K, akkumulátor és és központi elektronika is került a kvalifikációt követően. Mivel a csere nem került jóváhagyásra az FIA technikai delegáltja által, ezért a szokásos mezőny végi start helyett Russell a bokszutcából lesz kénytelen a mezőny után eredni.

MiniDrivers – az izgalmas Orosz Nagydíj másik oldala

Megérkezett a szokásos, mókás feldolgozása a legutóbbi F1-es futamnak is. A MiniDrivers alkotói lerántották a leplet arról, milyen különleges előzéssel került Lando Norris Carlos Sainz elé, és azt is megmutatták, mi lehetett Fernando Alonso újabb remek első körének a titka. A végén pedig arra is utalást tesznek, milyen karrier várhat a győzelmét elveszítő Norrisra.

Megtartaná Kubicát az Alfa Romeo

Bár a lengyel versenyző még azt sem tartja kizártnak, hogy versenyzői szerződést kap jövőre az F1-ben, erre összességében igen csekély az esély. Az viszont tény, hogy az Alfa nagyon elégedett Kubica fejlesztőpilótai szerepével, és a csapatfőnök szeretné meg is tartani a roppant hasznos munkát végző rutinos versenyzőt, amiről maga számolt be nekünk a szocsi paddockban. A legújabb Formula Podcastben erről 40:52-től hallhatsz.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

applepod2

stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Stroll koccanása Vettellel és Gaslyval, és a győzelembe kerülő kicsúszás – az Orosz Nagydíj legjobb onboardjai

Ismét összeszedte az F1 a hétvége legjobb belső kamerás felvételeit. Megnézhetjük egy másik szemszögből, hogyan zajlott a rajt, és sok kameraállásból, hogy hogyan állt a feje tetejére a verseny az utolsó körökben.

A videó a képre kattintva indul.

„Nem hiszem, hogy Verstappen bele tud mászni Lewis fejébe”

A világbajnok harc pszichológiai hadviseléséről kérdezte a Red Bull saját médiuma, a Servus TV David Coulthardot, aki évek óta az energiaitalosok kötelékébe tartozik. Coulthard szerint két olyan szereplőről beszélünk Lewis Hamilton és Max Verstappen révén, akiket nem lehet trükkökkel kizökkenteni.

"Nem meglepő, hogy ők ketten küzdenek a vb-címért és biztos vagyok benne, hogy ez így is fog folytatódni egészen Abu Dhabiig. Azt nem hiszem, hogy Verstappen be tud mászni Lewis fejébe. Mindkettejük mögött nagyon erős csapat áll és pontosan tudják, hogy bármikor képesek futamot nyerni, ez pedig óriási önbizalmat ad nekik. Alapvetően nagyon más életet élnek, Monza után például Lewis a MET Gálára ment New Yorkba, Max pedig Monacóban töltötte az idejét a családjával. Max inkább magának való, Lewis extrovertáltabb. Amikor azonban a pályán vannak, semmi más nem számít, csak a győzelem" - mondta Coulthard.

00121028_230

fotó: dppi

Hamilton motorcseréje is felmerült Szocsiban

Nagy vihart kavart a Mercedes döntése, miszerint lecserélik Valtteri Bottas motorját is Szocsiban, hiszen sokan úgy értelmezték ezt a lépést, hogy Max Verstappen feltartásáért „feláldozták” a finnt. A Formula Podcast legújabb adásában erről a kérdésről is beszélgettünk, ahogy arra is kitértünk, hogy a paddockban Lewis Hamilton motorcseréjéről is lehetett hallani… Az adás e szakasza 05:22-től hallható.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

applepod2

stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Új versenymérnököt kapott Lance Stroll

A szezon további versenyein új segítője lesz az Aston Martin kanadai pilótájának: Ben Mitchell felel versenymérnökként a 18-as számú autóért, tájékoztatott a közösségi médiában a csapat.

Többszörös előléptetés történt az Aston berkein belül, hiszen az eddigi versenymérnök, Brad Joyce pályaszéli mérnökigazgató lesz, Mitchell pedig senior teljesítménymérnökből lép magasabb pozícióba.

Kész az aszfaltozás, már autózni is lehet a szaúdi F1-es pályán

December első hétvégéjén rendezik az első Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat. A világ leggyorsabb utcai pályájának szánt helyszínen hónapok óta zajlanak a munkálatok, amelyek a fotók és a videók tanúsága szerint olyan jól haladnak, hogy már autózni is lehet a nyomvonalon:

 

Néhány napja Michael Masi FIA-versenyigazgató is szemügyre vette a Hermann Tilke által tervezett pályát, amelynek vonalvezetésében befelé döntött kanyar is helyet kapott – igaz, korántsem olyan meredek a szóban forgó kanyar, mint a zandvoorti:

Motorhiba, sprint a bokszba, pole pályacsúccsal – Marquez emlékezetes austini időmérője

Az előttünk álló hétvégén Amerikába utazik a MotoGP mezőnye: a szezon eleji katari duplát leszámítva ez lesz az első alkalom a koronavírus-járvány kitörése óta, hogy Európán kívülre merészkedik a gyorsaságimotoros-vb. A Circuit of the Americas versenypálya pedig egyértelműen Marc Marquez felségterületének számít: 2013 óta csupán a legutóbbi, 2019-es versenyt nem ő nyerte a királykategóriában, ám akkor is magabiztos előny birtokában bukott. Idén is erős teljesítményre számíthat, hiszen folyamatosan javul a formája a sérülésből való visszatérése óta, s másik két kedvenc pályáján, a Sachsenringen és a Motorland Aragonon különösen versenyképes volt (győzelem és második hely).

Marquez és a COTA különleges kapcsolatát mindennél jobban megmutatja a 2015-ös kvalifikáció, amelynek végén a spanyol alatt megállt a Honda a célegyenesben, az akkor még csak négyszeres világbajnok azonban gyorsan odaszaladt a garázsban álló második versenygépéhez, amellyel az utolsó pillanatban megkezdett, igencsak látványosra sikeredett körrel elhódította a pole-t – ráadásul a 2:02,135-ös idő mai napig pályacsúcsnak számít a texasi helyszínen. Az alábbiakban visszanézhető az emlékezetes jelenetsor:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Öncenzúra, vicces időzítés és a végzetes „Nem!” – így szólt a rádió Szocsiban

Megérkezett a szokásos csapatrádiós válogatás az F1-es Orosz Nagydíj hétvégéjéről, amelyben természetesen többek között az időmérő végén felszáradó pálya és a futam hajrájában megérkező eső által kiváltott reakciókat hallgatjuk – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

radio-szocsi-video

James Bond autóit vezethette Vettel és Stroll

Fantasztikus lehetőséget kapott az Aston Martin F1-es csapatának két versenyzője. A márka ugyanis már régóta jelen van a 007-es filmek történetében, a legendás járműveket pedig a Sky Sportsnak köszönhetően próbálhatta ki Sebastian Vettel és Lance Stroll. A legújabb film ezen a héten kerül a mozikba, a csapat pedig már korábban is reklámozta az alkotást, legutóbb egy DB5-öst kellett összerakniuk a pilótáknak legóból.

Egy képen a Formula-1 százszoros futamgyőztesei

Az Orosz Nagydíjon aratott győzelmével Lewis Hamilton megszerezte pályafutása 100. győzelmét, ilyenre pedig még korábban senki sem volt képes a Formula-1 történetében. A Mercedes csapata kifejezetten humoránál volt, amikor egy olyan képet posztolt, melyen a brit pilóta egyedül ül egy étkező asztalnál, ehhez pedig a következő leírást adták: „Lewis Hamilton és az összes többi százszoros F1-győztes.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Ha lemaradtál az IndyCar-szezonzáróról, itt pótolhatod a lényeget

Long Beach utcáin rendezték vasárnap az idei utolsó IndyCar-futamot, amelyen amerikai győzelem és spanyol bajnoki cím született – az alábbiakban félórás összefoglalót láthatsz az eseményekből:

Grosjean az Andrettinél, korábbi bajnok az Indy 500 címvédőjénél

Hétvégén zárult a 2021-es IndyCar-szezon, de nemcsak a bajnoki cím dőlt el a napokban, hanem számos 2022-es ülés sorsa is. Az egyik legfontosabb bejelentés, hogy a tavaly még a Formula-1-ben szerepelt Romain Grosjean a jól sikerült újoncéve után a pletykáknak megfelelően jövőre már az Andretti Autosportot fogja erősíteni: az idei három dobogó és egy pole-pozíció szemlátomást meggyőzte a széria egyik ikonikus csapatát, hogy megéri leigazolni a franciát.

Hétfőn azt is bejelentették, hogy a Meyer Shank Racing, amely májusban Helio Castroneves révén győzni tudott az Indy 500-on, leigazolta a brazil legenda mellé a Penskétől hét esztendő után távozó korábbi bajnokot, Simon Pagenaud-t.

Az is az elmúlt napokban vált hivatalossá, hogy a Ferrari akadémiáját erősítő Callum Ilott az idei utolsó futamokon való szereplése után jövőre teljes értékű IndyCar-versenyző lesz a Juncos Hollinger Racingnél – azaz ő már biztosan nincs versenyben az Alfa Romeo szabad F1-es üléséért.

grosjean-indycar

Esőben, mezőny közepéből, hazai pályán – Hamilton legnagyobb győzelmei

Száz győzelemből nehéz, ha nem lehetetlen mindre emlékezni, viszont a legjobbakat kiválasztani sem egyszerű. Az F1 megpróbálta, összeállított egy tízes listát Lewis Hamilton legemlékezetesebb diadalaiból. Belegondolni is elképesztő, hogy ez csak töredéke, tizede annak, amennyit a hétszeres világbajnok megnyert. Vajon ő is ezeket emelné ki?

A videó a képre kattintva indul.

Látványos jelenetek: videón a hétvégi Kalo Race két versenynapja

A mögöttünk hagyott hétvégén Kalocsán rendezték a magyar tereprali-bajnokság soron következő futamát. A viadal két napjáról külön-külön készített videót a szakág:

„Táncolós” Raikkönen-poszttal számolt be a pontszerzésről az Alfa Romeo

A "partimódban vagyunk" szöveg alighanem illik ehhez a poszthoz...

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alfa Romeo Racing ORLEN (@alfaromeoracingorlen) által megosztott bejegyzés

Maga Raikkönen pedig annyit írt az eseményekhez, hogy "Motorsport Oroszországban, meg pontok."

 

Bottas humoránál van: a motorjaival és a róla készült mémmel poénkodott

Valtteri Bottasnak is tetszik a monzai befutó után adott interjújából készült mém, amelynek hátterét tetszés szerint változtatják a kreatív internetezők. Most pedig maga Bottas osztott meg egy ilyet, amin a "felhasznált motorjai" szerepelnek...

pf1_15

Videón Norris heroikus küzdelme a győzelemért

Miután a verseny első harmadában átvette a vezetést Carlos Sainztól, végigvezette az Orosz Nagydíjat Lando Norris, még Hamilton tempójára is volt válasza, azonban néhány körrel a leintés előtt heves eső zúdúult a pályára, az egyre intenzívebb esőzés közepette pedig a mclarenes úgy döntött, nem jön ki az intermediate abroncsokért. Végül nem jött be a terve, és csak hetedikként ért célba a futamon. Norris heroikus küzelme az elemekkel a képre kattintva megtekinthető!

Ezzel a videóval nyugtázta Hamilton 100. futamgyőzelmét az F1

Lewis Hamilton hosszú utat tett meg idáig, hiszen még 2007-ben, a Kanadai Nagydíjon aratta első sikerét a Formula-1-ben, amit a mai nappal bezárólag további 99 követett. Egy dolog biztos: lehet Hamiltont szeretni vagy utálni, de a teljesítményével a száguldó cirkusz legendájává vált, már most!

 

Itt az F2 főfutamának összefoglalója

Még két versenyhétvége hátravan ugyan a szezonból, de Oscar Piastri egyre magabiztosabban száguld a Formula-2-es bajnoki cím felé, miután megnyerte a főversenyt is Szocsiban, ezzel már 36 pontosra növelve előnyét összetettben. A futam összefoglalója a képre kattintva tekinthető meg!