DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Húszfős szakértőcsapat hozza formába a magyar autóversenyzőket

Aki kicsit jártas a hazai autósportban, garantáltan találkozott már Matics Zsolt és a Fit4Race nevével – a legtöbb magyar élversenyző fizikai és mentális felkészüléséért ők felelnek. Az alapító beszélt nekünk a program születéséről, jelenlegi méretéről és edzőközpontjáról, valamint Michelisz Norbert példáján keresztül egy versenyző felkészítéséről.

A program tulajdonképpen annak köszönhető, hogy Matics Zsolt nem lett autóversenyző. A teljesítménytréner kilenctől 13 éves koráig gokartozott, de anyagi okok miatt abba kellett hagynia a versenyzést – a motorsporttól azonban nem akart elszakadni, több úton próbálkozott, hogy megvesse benne a lábát.

„Nyaranként különböző magyar csapatokhoz mentem dolgozni, hogy valamikor autóba ülhessek, szponzorokat kerestünk, hogy újra versenyzési lehetőséghez jussak. Ez végül nem valósult meg” – mondta el a Formula.hu-nak Matics Zsolt. Így érkezett el a továbbtanulás ideje: eltökélt volt, hogy az autósporthoz kötődő irányt válasszon. „Két út nyílt, vagy versenymérnök leszek, vagy a motorsport sportolói oldalával kezdek el foglalkozni. Az utóbbi sokkal jobban vonzott, úgy éreztem, hogy megvannak a kellő kvalitásaim, így ebbe az irányba mentem tovább, ami a Testnevelési Egyetemet jelentette. Ott meg kellett találni a megfelelő embereket, és el kellett kezdeni egy saját rendszert kialakítani, hiszen akkor még nem volt ilyen Magyarországon, sőt egész Európában, illetve a világon is csak egy-két program létezett, amely ezzel a témakörrel foglalkozott.”



Sikerült megtalálni egy piaci rést, a vállalkozásból pedig tíz év alatt profi cég vált, nagy létszámú stábbal és edzőközponttal. „Számomra is sokszor hihetetlen, de már 20 fősre dagadt a szakértői csapatunk, illetve az operáció, amely kiszolgálja a Fit4Race-t. Egy kisebb osztály, akikkel jelen pillanatban együtt dolgozom, és szerencsére folyamatosan bővülünk.”

„Edzőközpontunk a Csörsz utcában egy fitneszkomplexummal és fájdalomambulanciával osztozik egy helyszínen. A központ felső szintjén van egy orvosi rész, lent, a laborrészen pedig a Fit4Race motorsport-specifikus edzéstere található. Van egy élettani laboratórium, egy saját fejlesztésű szimulátoros teszttel, valamint egy élettani rész sportélettanászokkal és orvosokkal. Van egy biomechanikai rész, amely a mozgásszervrendszeri területre korlátozódik, valamint egy biokémiai rész, ahol a vérvétel, a vizeletvétel, illetve a genetikai tesztek begyűjtése történik. Így lesz a teljesítményközpont holisztikus, azaz minden teljesítményterületre kiterjedő” – mutatta be az edzőközpontot Matics Zsolt.

„Jelenleg több mint 70 motorsportoló jár hozzánk hétről hétre. Néha számomra is meglepő, de büszkén mondhatom, hogy sikerült egy trendet hoznunk a magyar motorsportéletbe azzal, hogy a versenyzőknek komplexen kell készülniük a versenyeikre” – beszélt a Fit4Race népes ügyfélköréről, néhány nevet is felsorolva: „Hozzánk jár Michelisz Norbi, de említhetném Sebestyén Petit, Herczig Norbit, Szabó Krisztiánt, vagy egyéb magyar raliversenyzőket, gokartosokat, formulaautós versenyzőket. Gokartosok tekintetében azokat a fiatal reménységeket, akik most nemzetközi vizeken versenyeznek és egyre jobb eredményeket érnek el, mint például Molnár Martin.”

A beszélgetés Michelisz Norbert sajtótájékoztatóján történt, így arra kértük, a WTCR-bajnok példáján keresztül mutassa be, milyen aspektusokból áll egy versenyző komplex felkészülése, valamint mennyi időráfordítást igényel. Michelisz azon kevés pilóták közé tartozik, akikkel Matics Zsolt a Fit4Race irányítása mellett még személyesen edz.

„Amikor Norbi itthon van és nem tesztel, akkor heti szinten négyszer-ötször jön be hozzánk a központba. Az alapfelkészülés két irányba megy el, az egyik a teljesítményszokások optimalizálása, illetve ennek szinten tartása. Azaz hogy a versenyző jól érezze magát a bőrében, ez pedig számadatokkal bizonyítható legyen, mert ha ez megtörténik, akkor jó teljesítményre képes. A másik aspektus maga a felkészítés, beleértve a fizikális, erőnléti edzést, illetve a kognitív, motorsportspecifikus képességek halmazát, mint stressztolerancia, reakció, reagálási képesség, szem-kéz koordináció, egyensúlyérzékelés, propiocepció, fenntartott figyelem, zavaró tényezők kizárása. Ezek a sportágspecifikus képességek, amelyek a fizikai erőnlét mellett elengedhetetlenek” – nyújtott betekintést abba Matics Zsolt, mit is takar a komplex felkészülés.

Miután ízelítőt kaptunk abból, hogyan edz Michelisz Norbert versenyeire, a túraautóst is megkérdeztük: a felkészülés melyik részét szereti legjobban, vannak-e olyan gyakorlatok, melyeket nyűgként él meg?

„Ez érdekes, mert minden részét megszerettem. A nehéz feladatok a jók, még akkor is, ha az adott pillanatban néha felbosszantja magát az ember, mert nem tud egy gyakorlatot úgy elvégezni, ahogy szeretné. De valahogy azt érzem, hogy minden egyes gyakorlat segít abban, hogy eredményes legyek a szezonban, ez pedig körüllengi a felkészülést is. Emiatt egyszerűen nagyon élvezem az egészet” – adott professzionális választ a kérdésre Michelisz Norbert, aki pályafutása egyik legkülönlegesebb kihívására, a WTCR és ETCR hétvégi dupla szezonnyitójára készült fel Matics Zsolték segítségével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: