DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 28. hétfő

Fry: Alonso a négy legjobb pilóta egyike

Az Alpine vezető műszaki igazgatójának tisztségét az a Pat Fry tölti be, akinek Formula-1-es útjai gyakran találkoztak Fernando Alonsóéval: együtt dolgoztak a Ferrarinál és két külön periódusban a McLarennél is. Fry véleménye szerint a spanyol továbbra is a rajtrács legjobbjai közé tartozik.

„Fernando a négy legjobb pilóta egyike” – mondta a brit mérnök a Motorsport.com spanyol kiadásának, igaz, arról nem szól a fáma, ki szerinte az élcsoport másik három tagja. Alonso kvalitásait így méltatta: „Segít nekünk, hogy mindenben jobbak legyünk, minden pillanatban. Formula-1-es pályafutása során számos különböző autót vezetett, így hasznos a véleménye, mikor ennyire megváltozott a versenygép.”

Már 2016-ban „megjósoltuk”, kik végeznek idén a TOP 50-es listánk élén

Az alábbi kép az Autósport évkönyv 2016-os kötetének bemutatóján készült Szabó Krisztiánnal, Herczig Norberttel és Kiss Norberttel, akik már öt éve is a legjobb magyar autóversenyzők között szerepeltek – idén pedig ebben a sorrendben ki is sajátították szerkesztőségünk TOP 50-es rangsorának első három helyét!

A teljes lista az év női versenyzőjével, az év juniorpilótájával és az év csapatával együtt természetesen ezúttal is megtalálható az Autósport évkönyvben, amelyet IDE KATTINTVA lehet megrendelni, de már a könyvesboltokban is kapható!

szabo-herczig-kiss-2016

Megérkezett a parázs szaúdi verseny legós összefoglalója

A Szaúd-arábiai Nagydíj olyannyira bővelkedett az izgalmakban, hogy már az Abu Dhabi Nagydíjra készülve is késztetés érzünk arra, hogy visszanézzük a legóból készített összefoglalót.

 

Megvan Guanyu Zhou F1-es rajtszáma

Az FIA nyilvánosságra hozta a 2022-es szezon hivatalos rajtlistáját, melyen a jövőre az Alfa Romeo tagjaként debütáló kínai pilóta is szerepel. A dokumentumból kiderült néhány érdekesség, így például az, hogy Zhou a 24-es rajtszámmal indul majd, amit utoljára még Timo Glock használt 2012-ben, de változik a Ferrari, Red Bull és az AlphaTauri elnevezése is. A maranellói istálló eddig a Scuderia Ferrari Mission Winnow néven futott, itt viszont simán Scuderia Ferrariként hivatkoznak rájuk, míg az energiaitalosoknál és testvércsapatuk esetében a következő idényben már nem lesz feltüntetve a Honda neve, helyette Red Bull néven futnak majd az erőforrások.

Videó: Vandoorne kipróbálta a McLaren IndyCar-autóját

Stoffel Vandoorne posztolt egy videót arról, ahogy éppen a McLaren IndyCar-autóját teszteli - mint írta, ez egy szörnyeteg és óriási élmény volt neki a teszt.

 

Hamilton vs. Verstappen sokszorosan és balesetek tömkelege a legjobb szaúdi onboardok között

A dzsiddai versenyhétvégéről sem maradhatott el a szokásos válogatás a legjobb fedélzeti kamerás felvételekből. Visszanézhetjük a két vb-rivális összes összecsapását, de ezen felül is láthatunk érdekességeket, beleértve Giovinazzi remek előzését, Vettel kálváriáját Tsunoda és Raikkönen ellen, valamint a második rajtnál történt balesetet – a videó IDE vagy a képre kattintva indul:

dzsidda-onboard-video

Újabb statisztikában közelítette meg Schumachert Hamilton

Pályafutása 19. F1-es mesterhármasát szerezte Szaúd-Arábiában Lewis Hamilton, vagyis 19. alkalommal fordult elő, hogy egy adott versenyhétvégén ő szerezte meg a pole-pozíciót, ő nyerte a futamot és övé lett a verseny leggyorsabb köre is. Ebben a statisztikábam még nem ő a sportág történetének legjobbja, Michael Schumacher ugyanis 22-vel vezeti a vonatkozó listát - a harmadik Jim Clark 11-gyel, az aktuális mezőnyből Sebastian Vettel a második legjobb nyolccal, Max Verstappennek pedig eddig két ilyen hétvégéje volt karrierje során.

eye

fotó: dppi

Miért hallhattuk Masi „alkudozását”?

A Formula Podcast szaúdi futamértékelőjében azt a kérdést is feltettük, hogy miért kellett adásba tenni azokat a párbeszédeket, melyek meglehetősen rossz színben tüntették fel Michael Masi versenyigazgatót, s ezzel együtt áttételesen az egész F1-et is. Ez persze csak egy volt a felejthetetlen vasárnap számos szóra érdemes témája közül, úgyhogy jó szívvel ajánljuk az egész adás meghallgatását is, de ha kimondottan erre a részre vagy kíváncsi, ezt 52:13-tól találod meg.

 

 

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

applepod2

stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Videó: idősebb Carlos Sainz Madridban bemutatózott

A 60. életévének betöltése felé haladó, kétszeres világbajnok Matador továbbra is formában van, a Dakar-sikerek után ezúttal egy B csoportos, nehezen vezethető "szörnyeteget", egy klasszikus Audi Quattro raliautót terelgetett Madridban, a Red Bull utcai eseményén. Előkerült az elektromos tereprali-autó, vagy az első világbajnoki címét hozó Toyota Celica is...

MiniDrivers: Az FIA versenyigazgatója legendás szerepben tesz ajánlatokat

Vettel szóvicce, a karrierje végét váró Raikkönen, vagy a popcornnal ezúttal csak szemlélőként résztvevő Dark Mini fogott meg benneteket legjobban a MiniDrivers Szaúd-arábiai Nagydíjának összefoglalójában? Esetleg az ajánlatokat tevő FIA, mint a Keresztapa? Egy biztos, poénból ezúttal sem volt hiány és még Sir Frank Williamsre is megemlékeztek.

 

Brawn szerint Hamilton jobb volt Verstappennél hétvégén

Ugyan a szurkolók szavazatai alapján Max Verstappen lett a Nap Versenyzője Dzsiddában, de Ross Brawn, a Formula-1 motorsportért felelős igazgatója kijelentette: számára nem a holland, hanem Lewis Hamilton nyújtotta a legjobb teljesítményt.

"Nálam Lewis kapja a hét elismerését. Szerintem ő jobb munkát végzett. Megőrizte a hidegvérét a csata hevében, impresszíven kezelte a futamot, nem követett el hibát és megfutotta a leggyorsabb kört egy olyan autóval, amelynek lógott a fél első szárnya" - indokolta meg véleményét Brawn.

braa

fotó: dppi

Így készül George Russell utolsó williamses versenyére

Mint írja – készen áll a fináléra. És bár különösebben nagy tétje nincs annak, hogyan teljesít idei utolsó versenyén, feltehetőleg szeretné méltóképpen lezárni a Williamsnél töltött éveit, mielőtt beül Lewis Hamilton mellé a Mercedesbe. Jó eséllyel vállalkozni fog minimum egy pontszerzésre, de egy időmérős Q3-ra biztosan. Ehhez azonban formában kell lennie, és amint azt Instagram oldalán meg is mutatta, nem fecsérli az időt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

George Russell (@georgerussell63) által megosztott bejegyzés

Ismét különleges festéssel indul a McLaren

Akárcsak a Monacói Nagydíj esetében, úgy a szezonzáró hétvégén sem a megszokott dizájnt kell keresni a McLaren autóin. A wokingi istálló egy nagyszerű kezdeményezés révén változtatja meg a versenygépek külsejét, melyet egyik szponzoruknak köszönhetnek. A British American Tobacco Vuse márkáján keresztül jött létre a Driven by Change kampány, melynek keretein belül a cég egy új platformot szeretne létrehozni, ami olyan 25 év feletti művészeknek adna lehetőséget, akik még nem elég ismertek, de megérdemelnék a hírnevet.

A mostani színpompás festés az Egyesült Arab Emirátusok egyik művésznője, Rabab Tantawy  munkája, az elképzelését Davide Virdis autóipari tervezővel közösen véglegesítették, ezáltal pedig a hölgy lesz az első nő a közel-keletről, aki egy F1-es autó kinézetét tervezhette meg. Bár az alapvető papaja és kék színösszeállítás továbbra is megmarad, ám ezúttal több árnyalat és minta került az autó általában egyszínű kék részeire.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

A Mercedes gyárában járt, motort szerelni is beállt Bottas

A finn versenyző tanult szakmája autószerelő, ezért nem szeppent meg, amikor Affalterbachban – ahol a Mercedes kézi építésű motorjai készülnek – rá bízták egy erőforrás összeszerelését. Videó magyar szinkronnal:

Így fordulhat elő, hogy Hamilton Verstappen előtt végez Abu Dhabiban, mégis a holland a világbajnok

Pontegyenlőséggel várja a 2021-es szezonzárót Max Verstappen és Lewis Hamilton, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag amelyikük előrébb végez az Abu Dhabi Nagydíjon, az lesz a világbajnok, ha pedig mindketten nulláznak, akkor a több győzelme révén a Red Bull-os lesz a befutó. Csakhogy van egy igen valószínűtlen eset, amikor a fenti állítás nem igaz: ha ugyanis Hamilton a két pontot érő kilencedik, míg Verstappen az egy vb-egységgel tizedik helyen fut be, s eközben a hollandé a leggyorsabb kör és az érte járó bónuszpont, akkor újfent pontazonosság alakulna ki, ami ez esetben is a trónkövetelőnek kedvezne. Persze ez eléggé elképzelhetetlen forgatókönyv, de sok mindent láthattunk már az idei évad során…

ham-ver-dzsidda-dppi-2021

Podcast, MotoGP, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu 145 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan másfél éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Így köszöntötte fel Susie Wolffot születésnapján a Mercedes

Toto Wolff csapatfőnök felesége ugyan csak hétfőn, december 6-án ünnepelte születésnapját, miután Szaúd-Arábiában éjszakai versenyt rendeztek, éjfél után is még ébren volt az istálló, így ki is használták a lehetőséget, hogy némi énekléssel és tortával lepjék meg Susie Wolffot. Aki férjével együtt utalt rá, hogy Toto nem mindig tudta fejben tartani a jeles dátumot…

Hitetlenkedő Vettel, ferraris belharc és feszültség az élen – így szólt a rádió Dzsiddában

Megérkezett a szokásos válogatás a nagydíjhétvége legjobb csapatrádiós beszélgetéseiből, és bizony voltak érdekes üzenetváltások Verstappen és Hamilton ádáz küzdelmén túl is – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

dzsidda-radio-video-2

Verstappen lett az Utcák Királya 2021-ben

Monaco, Baku, Dzsidda: a 2021-es F1-es szezonban három utcai pályán feszült egymásnak a mezőny. Ezen a három futamon pedig még úgy is Max Verstappen szerezte a legtöbb pontot, hogy Bakuban egy defekt miatt kiesett: ő 43 egységet gyűjtött, Sergio Perez 37-tel a második legeredményesebb lett, Lewis Hamilton 33, Pierre Gasly 31, Carlos Sainz pedig 30 ponttal fért be a top ötbe.

 

 

A Formula-2-es bajnokvárományos is F1-es autóba ülhet a fiatal pilóták tesztjén

Újabb név vált ismertté a szezonzárót követő kedden Abu Dhabiban rendezendő újoncteszt szereplőit illetően: az Alpine bejelentette, hogy az idén a Formula-2-es bajnoki cím kapujában álló, jövőre a csapat hivatalos tartalékosaként tevékenykedő Oscar Piastri vezetheti az idei futamgyőztes autójukat. A fiatal ausztrál számára ez lesz az első alkalom, hogy F1-es autóba ülhet. Piastri ezzel olyan nevekhez csatlakozik a teszten, mint idei fő riválisa, az Alfa Romeónál 2022-ben debütáló Guanyu Zhou, a Mercedestől ismét lehetőséget kapó Formula-E-világbajnok Nyck de Vries, a McLarennél az IndyCar-győzelmével fogadást nyerő Pato O’Ward, valamint Jüri Vips (Red Bull), Liam Lawson (AlphaTauri), Antonio Fuoco (Ferrari) és Robert Svarcman (Haas).

A fiatal pilóták tesztje amúgy párhuzamosan fog majd zajlani az aktuális mezőny kétnapos gyakorlásával, amely során a 2022-ben érkező 18 colos abroncsokkal ismerkedhetnek a versenyzők.

piastri-f2-dobogo

Enzo Fittipaldi a kórházból üzent: „Örülök, hogy ennyivel megúsztam”

Nagy balesettel indult a Formula-2-es szaúdi főfutama: Theo Pourchaire lefulladó autójába rohant bele a rajtrácson Enzo Fittipaldi. Sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy mindkét pilóta eszméleténél volt és kórházba szállították őket, majd előbb Pourchaire jelezte Twitter-posztban, hogy jól van, később pedig a brazil pilóta testvére, Pietro Fittipaldi adott helyzetjelentést.

Hétfőn aztán Enzo Fittipaldi is bejelentkezett a kórházból, a kép tanúsága szerint ő azért jobban megütötte magát. „Hello, srácok, örülök, hogy csak a sarkamat törtem el, és néhány vágással és zúzódással megúsztam. Köszönöm az üzeneteiteket, valamint az FIA-nak és az orvosi csapatnak, hogy gondoskodtak rólam. Örülök, hogy Theo jól van. Hamarosan visszatérek a pályára, és gyorsabb leszek, mint valaha!” – írta a fiatal versenyző.