DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. április 2. vasárnap

Kitüntetést kapott életmentő találmányáért a Mercedes mérnöke

Amikor 2020-ban kitört a koronavírus-járvány, és a száguldó cirkusznak is le kellett lassítania, számos csapat arra fordította az erőforrásait, hogy a pandémia elleni küzdelmet segítse. Így tett a Mercedes is, amelynek vezető mechanikai mérnöke, Ben Hodgkinson egy újfajta CPAP (folyamatos pozitív légúti nyomás) gépet fejlesztett, mellyel aztán a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat munkáját segítette Nagy-Britanniában.

II. Erzsébet királynő most a munkájáért a Brit Birodalom Érdemrendjével jutalmazta a mérnököt, aki meglepődött a kitüntetésen, de természetesen nagyon megtisztelőnek érzi. „Ez teljesen váratlan volt. Elképesztő! Nagyon büszke vagyok rá, de nem érzem úgy, hogy annyira megérdemelném, mint mások. Részemről három hét hihetetlenül kemény munkájáról van szó. De vannak orvosok és ápolók, akik hónapokon át dolgoztak ezek között a körülmények között. Segítettem, ahogy tudtam, és én így tudtam. Ez a kötelességem volt” – nyilatkozta Hodgkinson, akinek műszerét már mintegy 90 ország használja.

„Húsz éve dolgozom a Formula-1-ben. Mindig nagyon keményen nyomjuk, és elég stresszes munka ez, de tudjuk, hogy ez csak versenyzés, nem élet-halál kérdése. Ez viszont az volt. Minden órát, amit alvással töltöttem, időpocsékolásnak éreztem” – tette hozzá a mérnök, aki hamarosan már nem az Ezüst Nyilak gyárában tevékenykedhet majd, ugyanis a Red Bull lecsapott rá, mint a motorrészlege egyik kulcsemberére.

Bottas és Perez a bokszutcából rajtol az utolsó sor helyett

Valtteri Bottas és Sergio Perez, akik az utolsó rajtsorból, 19. és 20. helyről kezdték volna az Ausztrál Nagydíjat, a bokszutcából startolnak.

Bottas esetében az Alfa Romeo változtatott a felfüggesztésen, a szombaton motorfékproblémákkal küzdő Perez Red Bulljába pedig új erőforráskomponensek kerültek, köztük energiatároló és vezérlőelektronika. Mindkét eset a parc fermé-szabály megsértésének minősül.

„Ó ba…” Russellt is megijesztette a tűz a bokszban

Az Ausztrál Nagydíj betétprogramjaként szolgáló V8 Supercars versenyén látványos incidens történt: James Courtney bokszba húzott, miután Ford Mustangja kigyulladt, s a garázsok elé érve lángba és füstbe borult az autó. Szerencsére a versenyző a rivális csapatok segítségével el tudta hagyni az autót, de a jelenet kétségkívül ijesztő volt.

A remek időmérőt záró George Russell is megijedt, hiszen a Sky Sportsnak adott interjúját így szakította meg, amikor meglátta az esetet: „Hú, most látom, mekkora tűz van. Ó ba*******! Kiszállt? Remélem, jól van, innen is érzem a füstöt!”

Pirelli: Nehéz a döntés az F1-es folytatásról

A Pirelli kizárólagos gumiszállítói szerződése 2024 végén lejár, így az FIA a múlt hónapban kiírta a tendert a királykategória, s ezzel együtt az F2 és az F3 beszállítói pozíciójára 2025-re és a következő két évre. Az olasz cég motorsport-igazgatóját, a korábban a Formula Podcastben is vendégeskedő Maria Isolát arról kérdezték, mennyire könnyű a döntés az újabb pályázat benyújtásáról – a legutóbbi hasonló tender esetén egyébként nem volt ellenfele a Pirellinek.

„Sosem könnyű erről dönteni, mivel sok erőforrást és pénzt fektetünk be a Formula–1-be, az eredményekkel viszont egyelőre elégedettek vagyunk. 13 év egy hosszú időszak, és hogy újabb három-négyig folytassuk, az még nagyobb elkötelezettséget jelent, de a sportág jelenleg nagyon egészséges, elégedettek vagyunk a helyzetével, ahogy a mi szerepünkkel is. Próbáljuk még jobbá tenni a versenyzők, a csapatok, az FIA és az F1 kérései alapján” – mondta Isola, aki azt is elárulta, hogy a korábbiaknál összetettebb és bonyolultabb a pályázati dokumentáció.

pirelli-2023

Kiborult az ismert riporter Michael Masi feltűnése miatt

A Sky Sports riportere, Ted Kravitz, akinek tavalyi megnyilvánulásai odáig vezettek, hogy a Red Bull egy időre bojkottálta az F1-et közvetítő csatornák egyik legbefolyásosabbikát, ismét megragadta az alkalmat, hogy a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjon történtekről lamentáljon, ezúttal Michael Masi felbukkanása kapcsán. Az F1 történetének egyik legvitatottabb szezonzáróját követően menesztett versenyigazgató jelenleg a hétvége egyik betétprogramjaként szolgáló Supercarsban tevékenykedik, ezért bukkant fel a paddockban – ami Kravitznél kicsapta a biztosítékot:

„Zárjuk a Mercedest egy négybetűs név kimondásával, mely fontos, hiszen jelen van ma: Masi” – tért rá váratlanul Masira Kravitz a Ted’s Qualifying Notebook című videójának Mercedest taglaló részének végén. „Michael Masi, az FIA ex-versenyigazgatója először jelenik meg a paddockban azóta a végzetes 2021 decemberi nap óta. A versenyzőknek köszönt, a Mercedes embereinek viszont nem köszönt.”

„Nem igazán akarok… Na jó, valójában bele akarok menni, pontosan tudják önök is. De nem teszem. Mit csinál… Jó, Ausztráliában most ő vezeti a V8 Supercarst, az ausztrál túraautó-bajnokságot. De mit csinál itt, miért jött vissza az F1-es paddockba? Vannak pletykák, melyek szerint a Formula–1 vissza akarja kapni őt, mert Niels Wittichnek segítségre van szüksége a versenyirányítási munkában. De ez nem fog megtörténni.”

„Mit csinál Michael Masi a paddockban?”

Az alábbi videóban 13:57-től kezdődik az ominózus szakasz:

Nem várható eső az Ausztrál Nagydíjon

A különböző időjárás-előrejelző szolgáltatások 0 és 10 százalék közé teszik az esélyét, hogy a vasárnapi Ausztrál Nagydíjat eső zavarja meg. A Meteo France 17 fokot valószínűsít széllel és némi felhőzettel. Utoljára a meglehetősen emlékezetesre sikeredett tavalyi Japán Nagydíjon volt esős verseny az F1-ben.

melbourne

Alonso: Több súlyzó, kevesebb szénhidrát, későbbi indulás

Az idei szezon egyik legnagyobb szenzációja, a 42. születésnapjához közeledve is csúcsformában lévő Fernando Alonsót Melbourne-ben arról kérdezték, mit tud tenni azért, hogy az F1-es standardekhez képest előrehaladott életkorban is megőrizze a szükséges erőnléti állapotát. Alonso pedig örömmel válaszolt is:

„Változtattam az edzési és utazási rutinomon, valamint azon is, hogy mit eszem. Fiatalabb korommal összehasonlítva többet kell súlyzóznom, mint kardióznom, hogy megmaradjon az izomzatom. Visszavettem a szénhidrátfogyasztásból. Vagy például régebben még a hét elején érkeztem Melbourne-be, vasárnap vagy hétfőn, most viszont olyan későn indulok el, amilyen későn csak lehet. Még ha ezzel rosszabb is lesz a jet lag, kulcsfontosságú számomra, hogy olyan sokáig töltődjek otthon, amilyen sokáig csak tudok.”

alonso-melbourne-csutortok

Elszabadult az április 1: Új csapat az F1-ben!

Ez az évnek azon napja, amikor még a szokottnál is jobban kell vigyázni, hogy mit hiszünk el az internetnek. Egy sokak számára ismerős cég jelentette be, hogy 2026-ban csapatot indítanak az F1-ben!

Masi nyitott a párbeszédre és találkozásra, Wolff és Hamilton nem

A nem kis részben a téves versenyigazgatói döntése miatt botrányos végjátékot hozó 2021-es évadzáró Abu Dhabi Nagydíj óta először tűnt fel az F1-es paddockban Michael Masi, aki a betéteseményként szolgáló helyi Supercars bajnokság vezetésében tölt be fontos szerepkört. Természetesen a helyszínen nem kerülhette ki a másfél évvel ezelőtti történésekre vonatkozó kérdéseket sem, és mint elmondta, attól sem zárkózik el, hogy az akkor hátrányosan érintett Mercedes embereivel találkozzon: „A döntés az övék. Mindig is azt a nézetet képviseltem, hogy nyitva állnak az ajtók mindenki előtt, amióta megérkeztem az F1-es paddockba, s ez így is marad” – fogalmazott Masi a News Corpnak.

Úgy fest azonban, hogy a másik fél nem nyitott erre. Lewis Hamilton már csütörtökön elmondta, hogy nem fogja megkeresni Masit: „Nem. Csak a saját jövőmre koncentrálok: arra, hogy újra győzhessek. Nincs mit mondanom” – nyilatkozta a hétszeres világbajnok, de a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is hasonlóan reagált arra a kérdésre, tervez-e találkozni a volt versenyigazgatóval: „Nem. Ez a múltban történt, egy nagyon kellemetlen időszakban.”

f1-masi

Kizárták az F3-as sprintverseny győztesét

Franco Colapintót intette le elsőként a kockás zászló a Formula-3-asok melbourne-i sprintversenyén, néhány órával később azonban már nem mondhatta magát győztesnek az argentin pilóta. Az MP Motorsport mindhárom pilótáját – tehát a 9. és 11. helyeken befutó Mari Boyát és Jonny Edgart is – kizárták ugyanis utólag. Az FIA dokumentuma szerint bizonyos karosszéria-elemek nem feleltek meg a szabályban előírt méreteknek: a geometriájukban tértek el a hivatalos tartalékalkatrész-listában feltüntetett értékekhez képest.

Colapinto kizárásával a győzelmet egy másik Williams-akadémista, Zak O’Sullivan örökölte meg, míg a dobogóra így Sebastian Montoya mellett Paul Aron fért még fel.

f3-colapinto

Lehet-e tényező Perez a futamon? Verstappen: „Normál esetben számomra nem”

A szombati nap vesztese egyértelműen Sergio Perez volt az F1-es Ausztrál Nagydíjon, miután már a Q1 első körében kiszáguldott a sóderágyba, így csak a mezőny legvégéről startolhat vasárnap. Két hete Dzsiddában a csapattárs Max Verstappen a 15. helyről indulva egészen a második pozícióig kapaszkodott előre, így felmerülhet a kérdés, hogy vajon a mexikói mire lehet képes. Meg is kérdezték az időmérő első három helyezettjét, hogy szerintük tényező lehet-e a futamon Perez, mire a pole-pozíciós Verstappen igen tömör választ adott: „Normál esetben számomra nem.”

Amikor tovább faggatták a hollandot, hozzátette: „Nem tudom. Ezen a pályán kicsit nehéz előzni, de a DRS jelentette extra nyilván segíteni fog. De nehéz ezt megmondani. Ez attól is függ, milyen lesz a többi autó tempója, jobb lesz-e a gumikopás hozzájuk képest. Rengeteg tényező belejátszhat” – fogalmazott diplomatikusan a címvédő. George Russell szerint az Albert Park karakterisztikája révén a top 10-be ugyan bejuthat Perez, de azt nem tartja valószínűnek, hogy az élbolyba is felérjen a mexikói, s egyetértett vele a másik Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton is.

f1-verstappen-redbull-aus-pressconf-day2

Raikkönennel is beszélt Steiner a NASCAR-futamon, ezt szűrte le

Igazi F1-es parádé volt a NASCAR austini versenye, mivel rajthoz állt Kimi Raikkönen és Jenson Button is, Günther Steiner pedig a kommentátorállásban kapott alkalmi szerepet. Az melbourne-i hétvége sajtótájékoztatóján a két világbajnokról osztotta meg meglátását:

„Nagyon nehéz egy F1-es versenyzőnek ott helyt állni, a legnagyobb különbség, hogy a NASCAR egy kontaktsport. Annak, aki hétről hétre űzi, sok tapasztalata van, de ha valaki F1-es autót vezetett, akkor nincs hozzászokva, hogy állandóan kitolják” – válaszolt Steiner. „Szerintem mindketten meglehetősen jól teljesítettek. Mindkettőjükkel beszéltem, és szerintem a legnagyobb dolog az, hogy egyaránt élvezték. Úgy vélem, ez egy jó móka számukra, nincs rajtuk a nyomás, ami itt, állandó versenyzőként volt. Nyugodt környezetben versenyezhettek, vagány volt tőlük.”

Ki fizeti a büntetést, ha Alonso megszerzi a 33. győzelmet?

Biztonságra hivatkozva megtiltotta a bokszfalra mászós ünneplést az FIA (egészen pontosan felhívták a figyelmet rá, szigorúbban veszik az eddig is létező szabályt). Bahreinben és Szaúd-Arábiában a győztes Red Bull mellett az Aston Martin ünnepelte ilyen módon Fernando Alonso dobogóját. Felmerülhet a kérdés, mennyire fogja érdekelni a csapatot a tilalom, ha a spanyol megszerzi az egyre jobban várt 33. futamgyőzelmet: a csapatvezetők sajtótájékoztatóján Mike Kracktől érdeklődött egy újságíró, ki fizeti ki a büntetést, ha a vázolt forgatókönyv megvalósul, talán maga Alonso?

„Fernandónak biztosan nem kell fizetnie, ha a csapat felmászik! Szerintem tiszteletben kell tartanunk a dolgot, mivel tisztán biztonsági direktíva. Ha ez van leírva a szabályban, akkor eleget fogunk tenni neki, ha pedig valaki megszegi, akkor megfizetjük a pénzbüntetést. Itt amúgy is nehéz lenne kerítésre felmászni, mert nincsen, üvegből van a bokszfal, így legalább egyszer biztos megússzuk” – válaszolta az Aston csapatfőnöke a kérdésnek megfelelő komolysággal.

Fotó: Aston Martin F1 Media Portal

Motorcsere a Ferrari-csapatoknál, váltócsere a Mercedesnél

Folytatódik a Ferrari-erőforrások frissítése a maranellói terméket használó istállóknál: az Alfa Romeo és a Haas négy autója is új belső égésű egységet kap Ausztráliában, miután Szaúd-Arábiában a két gyári versenyzőnél helyeztek be új ICE-t – írja a Racingnews365 szaklap. Megbízhatósági gondot egyik istálló sem jelentett, ám motorcsere már a második versenyen nagyon korainak számít: összesen három ICE használható fel büntetlenül a szezon során.

A Mercedesnél két alkatrészt is kicseréltek, friss sebességváltó (négy használható fel a szezonban) és kipufogórendszer (nyolc megengedett a szezonban) került George Russell és Lewis Hamilton W14-esébe. Kipufogócsere összesen hat csapatnál történt: az Aston Martinnál, a McLarennél és a Williamsnél mindkét versenyző újat kapott, a Haasnál Kevin Magnussen, az Alfa Romeónál Valtteri Bottas esetében történt csere.

Fotó: Mercedes

Az Alpine megerősítette: opció volt számukra Ricciardo

Amikor tavaly nyáron kiderült, hogy Daniel Ricciardo nem maradhat a McLarennél, több csapatnál is felmerült opcióként a neve. Az egyik ilyen az Alpine volt, amelynek az jelentette a pikantériáját, hogy az akkor még Renault-ként szereplő istállót hagyta el az ausztrál a wokingiak kedvéért 2020 után. Most Otmar Szafnauer csapatfőnök megerősítette, hogy valóban zajlottak beszélgetések Ricciardóval: „Voltak egyeztetéseink Daniellel, de végül Pierre-nél kötöttünk ki, amikor elérhetővé vált. Most leszerződött a Red Bullhoz, de szerintem egy fantasztikus versenyző, még mindig fiatal, úgyhogy nem lepne meg, ha a jövőben újra versenyezne” – mondta el az Alpine-főnök a Formula.hu jelenlétében Melbourne-ben.

A Red Bull tartalékosaként a hétvégi Ausztrál Nagydíjon jelenlévő Ricciardo maga úgy fogalmazott, hogy most valóban úgy érzi, hogy vissza akar majd térni a mezőnybe. Nagy kérdés persze, hogy hol – az előző évben vele szintén szóba hozott Haas csapatvezetője, Günther Steiner szerint például még korai a jövő évi felálláson gondolkodniuk: „Nyilván egy ponton talán beszélek vele, de nem ígérek semmit, mert ha a mostani két srácunk jó munkát végez, akkor szerintem kitartunk mellettük. Mindenki beszélni akar majd Daniellel. Egy év kihagyás után talán újra tudni fogja, mit akar csinálni, és mindenki számára érdekes lesz az F1-ben. De van most egy új pilótánk, aki eddig két versenyt teljesített, szóval némi esélyt azért adnék neki!”

f1-ricciardo-aus

Tönkretette Hamilton örökségét? Masi reagált

A botrányos végjátékról elhíresült 2021-es Abu Dhabi Nagydíj óta először tűnt fel Michael Masi a Formula-1-es paddockban, aki a másfél évvel ezelőtti évadzárón hozott rossz döntésével voltaképpen a vb-harcot is eldöntötte Max Verstappen és Lewis Hamilton között előbbi javára. A versenyigazgató az eset után távozott az FIA-tól, s azóta az ausztrál Supercars bajnokság vezetésében kapott szerepet, amely most az F1-es hétvégén betétsorozatként szerepel Melbourne-ben. „Kicsit ideges voltam szerdán, amikor először beléptem. De látható volt a kedves fogadtatás” – nyilatkozta a Daily Mailnak.

Természetesen az említett versennyel kapcsolatos kérdéseket sem kerülhette ki Masi. Arra a felvetésre, hogy sokak szerint tönkretette Hamilton futamát, s talán az örökségét is, így reagált a korábbi versenyigazgató: „Nekik ez az álláspontjuk, és joguk van a véleményükhöz. Minden véleményt tiszteletben tartok, s nem az én tisztem kommentálni, hogy mit gondolnak vagy nem gondolnak. És ha megkeresnek, hogy beszéljünk erről, nyitott vagyok rá” – fogalmazott Masi. Hamilton egyébként még csütörtökön jelezte újságírói kérdésre, hogy nem tervez találkozni és beszélni Masival.

Az azóta eltelt időre így reflektált a szakember: „Imádtam a munkámat, de közben nem veszed észre, milyen hatással van rád a sok utazás. Akkoriban tulajdonképpen repülőgépen éltem. Most tudom élvezni azt, hogy otthon főzök magamnak vagy a rokonaimmal vagyok” – mondta el Masi. Hozzátette: Abu Dhabi után mondta a szüleinek, hogy ne olvassanak közösségi médiát, mert mérgező lehet az a környezet. Az őt ért támadások természetesen mentálisan megviselték, de elmondása szerint az akkori párja, valamint a családja is komoly támogatást nyújtott számára, profi segítséget viszont csak az előző év vége felé kapott, amikor már lecsillapodtak a kedélyek.

michael-masi

fotó: DPPI

„Rövid a memóriája, öregszik!” – Alonso reagált Hamilton Red Bull-os kijelentésére

A Szaúd-arábiai Nagydíj után az egyik legtöbbet idézett nyilatkozat Lewis Hamiltontól származott, aki úgy nyilatkozott az idei Red Bullról, miután Max Verstappen a futamon látványosan könnyedén süvített el mellette az egyenesben, hogy az RB19-es a „leggyorsabb autó, amit valaha látott”. Sokan persze egyből jelezték, hogy azért a Mercedes-pilótának sem kellett panaszkodnia az előző évtized közepén, s most ebbe a sorba állt be Fernando Alonso is, aki így reagált brit riválisa dzsiddai kijelentésére: „Egyáltalán nem értek egyet vele. Legutóbb 20 másodperccel végeztem Checo és Max mögött. Ő és Nico egy perccel volt mindenki előtt 2014-ben és 2015-ben… Rövid a memóriája, öregszik!” – nyilatkozta a spanyol a L’Equipe hasábjain.

Alonso egyúttal annak kapcsán is finoman odaszúrt Hamiltonnak, hogy az elmúlt bő egy év küszködése megmutatta, hogy a hétszeres világbajnok sikereiben is fontos szerepet játszott az autó: „Egy normál autóval látható, hogy vannak gyengeségei. Korábban egyedül vagy esetleg a csapattársával autózott együtt. De nézzük csak meg: ő a rekordtartó pole-okat tekintve, idén viszont eddig 2-0-ra vezet ellene George az időmérőkön. Ez megmutatja, mennyire kulcstényező az autó…”.

f1-alonso-melbourne

fotó: DPPI

Az FIA szigorított a dzsiddai kavarodást okozó szabályon

A két héttel ezelőtti Szaúd-arábiai Nagydíjon emlékezetes huzavona követte a pódiumceremóniát, miután a harmadik helyen befutó Fernando Alonso utólag tízmásodperces időbüntetést kapott, amiért nem megfelelően töltötte le a futam elején kapott ötmásodperces büntetését. A felügyelők az Aston Martin egyik szerelőjének cselekedetében találtak kivetnivalót, a hátsó emelőt kezelő szakember ugyanis még az öt másodperc letelte előtt hozzáérintette az eszközt Alonso autójához. 

A silverstone-i alakulat Andy Stevenson sportigazgató vezetésével sikeresen fellebbezett a döntés ellen, mondván, előzetesen nem született megegyezés a csapatok között arról, hogy az emelő ily módon történő készenlétbe helyezése „autón való munkának” minősül-e, amiért valóban büntetés jár. Az FIA az esetet követően azonban elejét vette a további kérdéses szituációknak, és Melbourne-től kezdve az autó bármely módon történő megérintése kimeríti a fenti fogalmat és büntetést von maga után. Az autók hűtését érintés nélkül szolgáló ventillátorok használata továbbra is megengedett, ám a szerelőknek ezentúl figyelniük kell az emelők és egyéb felszerelések használatánál.

Törés-zúzás és piros zászlók a juniorok időmérőin

A szériák történetében először látogatott el a Formula-2 és a Formula-3 mezőnye Ausztráliába, ahol magyar idő szerint péntek hajnalban az F3 időmérőjével vette kezdetét a versenyhétvége.

Csupán öt perc telt el az időmérőből, máris jött a piros zászló: Josep María Martí sodródott ki a tízes kanyar kijáratánál és csúnyán összetörte a Campost. Az első gyors körök után a Williams akadémistája, Franco Colapinto állt az élre, mögötte a Trident és a Prema fiataljai mutattak még erős tempót. Pár perccel a vége előtt újabb autótörésnek lehettünk tanúi, feltartásra panaszkodott az utolsó kanyarban Kaylen Frederick, aki aztán ennek következtében tette a betonfalba autóját. Ugyanígy tett az időmérő legvégén Nikita Bedrin is, balesete pedig újabb piros zászlót eredményezett, amely miatt sokan nem tudták befejezni gyorskörüket.

Az utolsó percben Gabriele Bortoleto ugrott az élre és szerezte meg a pole-pozíciót a vasárnapi főfutamra, mögüle Grégoire Saucy és a nagyot javító Gabriele Mini indulhat majd. Az első ötöt Leonardo Fornaroli és Zak O’Sullivan egészítik még ki. A holnapi sprintet Sebastian Montoya kezdheti majd az élről.

 Az F2-esek időmérőjére leszakadt az ég Melbourne-ben. A versenyirányítás adott egy esélyt a pilótáknak, de több megforgás és Oliver Bearman autótörése után végül félbeszakították a kvalifikációt a heves esőzés miatt. Egy rövid szünet után zöld zászlót kaptak a csapatok az indulásra, a folyamatosan javuló pályán pedig percenként változott az éllovas kiléte.

A Red Bull-junior Ayumu Iwasa végig remek teljesítményt nyújtott és meg is szerezte a pole-pozíciót, így vasárnap az élről rajtolhat. A bajnoki esélyes Theo Pourchaire-nek nehezen indult a kvalifikáció, de a végére sikerült nagyot javítania, a második helyre jött föl. Csapattársa, Victor Martins végzett mögötte, aki az utolsó percekben falba rakta az autóját, az ezáltal okozott újabb piros zászló pedig sokak esélyét elvette a javításra. Isack Hadjar és Zane Maloney végzett még az első ötben, Bearman pedig a sérült autójával felfért a hatodik pozícióba. A fordított rajtrácsos pole-t Jehan Daruvala szerezte meg.

A terep, ahol Hamiltonnak és Verstappenek sem megy igazán

Hat versenyző osztozott az elmúlt tíz futamgyőzelmen az Albert Parkban, ami viszont ennél is meglepőbb, hogy Lewis Hamilton mindössze egyszer állhatott a dobogó legtetején ezen időszakban (összesen is csak kétszer), Max Verstappennek pedig még nincs is győzelme Ausztráliában. Ez talán némi bizakodásra adhat okot Sergio Pereznek vagy éppen Fernando Alonsónak. Az elmúlt tíz versenyen háromszor Sebastian Vettel, kétszer pedig Nico Rosberg látta meg elsőként a kockás zászlót, míg Jenson Button, Kimi Raikkönen, Valtteri Bottas és Charles Leclerc mellett Lewis Hamilton is osztozik egy-egy futamgyőzelmen az Albert Parkban.

Nincs kilépési záradék Norris szerződésében

Nem aggódik amiatt a McLaren vezérigazgatója, hogy fiatal pilótája idő előtt távozna tőlük. Bár a wokingiak teljesítménye az idei évre sem javult számottevően, emiatt pedig már a szezon első felében radikális változtatásokra kényszerülnek a versenygépet illetően, Zak Brown elárulta, szó sincsen kilépési záradékról, és véleménye szerint Norris elkötelezett a csapata iránt. „Szerződése van velünk, és ami a legfontosabb, nagyon boldog itt, látja a fejlődést, amit elérünk, és igazi csapatjátékos. Nagyon elégedett vagyok a versenyzői felállásunkkal, szerintem Lando óriási tapasztalattal rendelkezik. Ez már az ötödik szezonja, ami őrület figyelembe véve, hogy milyen fiatal” – mondta el a Sky Sportsnak adott interjúban.