DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 4. péntek

Reagált a Pirelli, jövő héten masszívabb gumikat visz Ausztriába

Új specifikációjú hátsó abroncsokkal készül a második ausztriai F1-es fordulóra a Pirelli. A széria hivatalos gumibeszállítója az Azerbajdzsánban kirobbant defektbalhéra reagálva fejleszt strapabíróbb hátsó gumikat, amiket a mezőny a pénteki edzésnapon próbálhat ki. A Racefans értesülései szerint minden pilótára két szett kísérleti abroncs jut, ezeket az első és a második szabadedzésen is tesztelhetik. A gyártó reményei szerint a július 18-i Brit Nagydíjon már ezekkel a továbbfejlesztett típusokkal versenyezhet a mezőny. Az időzítés nem véletlen, ugyanis a silverstone-i pályán különösen keményen terhelésnek vannak kitéve a Pirellik. Emlékszünk még, amikor Lewis Hamilton defektes kerékkel nyert futamot 2020-ban...

Kézsérülés is hátráltatja Verstappent az F1-es Brit Nagydíjon

Max Verstappen a silverstone-i időmérőn sem talált legyőzőre, ismét pole-pozíciót szerzett. Ám mint az a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón kiderült: minimális sérülés is hátráltatja őt az F1-es Brit Nagydíjon. A holland ugyanis egy kötéssel a kezén jelent meg a médiaeseményen, amelyre természetesen rákérdezett egy újságíró. Verstappen azonban nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a dolognak és a pontos részleteket sem árulta el:

„Kicsit érdekesen néz ki, nem igaz? Ez csak egy kézsérülés” – fogalmazott a Formula.hu jelenlétében. „Megsérült egyszerre az ujjam és a kezem, de rendben van vezetés közben. Először nem tudtam rendesen összeszorítani a kezem, de ez is újra rendben van most. Nem tudom, pontosan hogyan, nagyon furcsa. Az adrenalin persze segít, de vezetés közben amúgy sem igazán gondolok rá. Pénteken még nehezebb volt az ügy, de a szombat már nagyjából rendben volt megint.”

f1-verstappen-redbull-silverstone

fotó: Red Bull Content Pool

Helyszíni: ezt tapasztaltuk a Brit Nagydíj F1-es paddockjában szombaton

McLaren-bravúr, Verstappen-pole, lógó orrú Perez, egymással kedélyesen elbeszélgető Wolff és Leclerc, megjelenő Vijay Mallya: Mészáros Sándor, a Formula.hu utazó tudósítója foglalta össze legutóbbi videós bejelentkezésében, hogy mi történt a Brit Nagydíj F1-es paddockjában szombaton.

A videó megtekinthető ezen a linken a YouTube-csatornánkon (amelyre érdemes feliratkozni), vagy az alábbi képre kattintva is!

mclaren_1

F1-es Brit Nagydíj, monzai 6 órás, F2, F3, DTM: a vasárnapi menetrend

Elérkeztünk az igazi futamnaphoz: több kategóriát és szériát is nézhetünk ma, íme a menetrend.

Vasárnap (július 9.)  
09:20 Formula-3, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)
10:55 Formula-2, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)
12:30-18:30 WEC, Monzai 6 órás, Futam (eurosport.hu, előfizetés után élő)
13:30 DTM, 2. futam  
16:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)
16:00-18:00 Extreme-E, 2. versenynap, döntők  

f1-britishgp_1

Mi történt megint Verstappen és Hamilton között az időmérőn?

Egy hete Spielbergben is egymásra talált a két többszörös F1-es világbajnok a kvalifikáción: akkor Toto Wolff meg is jegyezte, hogy Max Verstappen szerinte revánsot akart venni Lewis Hamiltonon az 1-es kanyarban a feltartásával, amiért előtte pedig a holland érte utol a pálya végén a Mercedest. Most a Q1 hajrájában történt majdnem incidens közöttük, amikor Verstappen úgy előzte meg Hamiltont, hogy a brit közben a gumiját melegítette a kivezető körön. Ezt az esetet azonban egyik érintett sem lihegte túl:

„Ez csak a kivezető kör volt, nekem meg nagyon hidegek voltak az abroncsaim, mert a legtöbbek előttem friss szettet raktak fel, én viszont maradtam a használtakon. Csak próbáltam elmenni mellette, de nyilván ő pedig igyekezett felmelegíteni a gumikat, úgyhogy beletelt egy kis időbe, mire találtam helyet, ahol megelőzhettem” – magyarázta el az eseményeket Verstappen az időmérő utáni sajtótájékoztatón a Formula.hu jelenlétében. Hamilton is úgy fogalmazott, hogy ő „nem versenyzett senkivel”, s ezúttal Wolff is úgy vélte, hogy semmi szokatlant nem láthattunk a Q1 végén.

f1-verstappen-hamilton-silverstone-video

Bottast kizárhatják az F1-es Brit Nagydíj időmérőjéről

Nem elég, hogy a Q1 végén leálló autója miatt nem tudott részt venni a kvalifikáció második felvonásában, így eredetileg csak a 15. rajthelyet szerezte meg Silverstone-ban, valószínűleg azt sem tarthatja meg Valtteri Bottas. Az utólagos mintavételnél ugyanis nem tudtak a szabályokban előírt egy liternyi mennyiségű üzemanyagot kinyerni az Alfa Romeójából: az FIA közlése szerint csupán 0,090 liternyi mintát tudtak kinyerni a finn autójából. Jo Bauer technikai delegált szerint az egyliteres előírás és a bokszba való visszatéréshez szükséges üzemanyag együttesen 2,39 litert tett volna ki, ezért az ügyet jelentette a felügyelőknek. Márpedig ha a csapatot vétkesnek találják, az ilyenkor járó büntetés a kizárás, így Bottas alighanem a mezőny végéről startolhat majd csak a vasárnapi Brit Nagydíjon.

FRISSÍTÉS: Bottast végül ki is zártak a kvalifikációról.

f1-bottas-silverstone

fotó: DPPI

A Balaton Park Circuiten tesztelte a Hyundai TCR-autóját Bucsi Attila

„A vadonatúj Balaton Park Circuiten teszteltünk a M1RA-val. Ismeretlen pálya nekem is, a csapatnak is, és egyelőre mindenkinek. Összehasonlíthatatlan a Hyundai i30 N TCR változata mindenhez képest amit eddig vezettem, ez már igazi versenyautó. Persze nem ok nélkül tesztelünk, több informacióval később jelentkezünk” – írta közösségi oldalán Bucsi Attila, a M1RA fiatal túraautósa.

 

17 ezred döntött a WEC monzai időmérőjén a Toyota és a Ferrari között

Kiélezett küzdelmet hozott a WEC monzai hatórás versenyének időmérője: végül a #7-es Toyota szerezte meg a pole-t Kamui Kobayashi kezei között, de a japán veterán csak 17 ezredmásodperccel előzte meg Antonio Fuocót és az #50-es Ferrarit.

Kobayashi 1:35,358-as idejéhez végül többen is közel tudtak menni: a másik Toyotával Brendon Hartley lett a harmadik, a #93-as Peugeot-val remek eredményt ért el Jean-Eric Vergne és behozta a negyedik helyre a franciák sokat szapult autóját, de a #2-es Cadillac is négy tizedmásodperces lemaradáson belül zárt a pole-hoz képest. Antonio Giovinazzi nem tudott igazán jó kört futni az #51-es Ferrarival, így csak hatodik lett, majd jön a másik Peugeot, és ezúttal a Porsche tűnt lassabbnak a top öt gyártó közül. A Glickenhaus és a Vanwall a várt tempót produkálta.

Az LMP2-ben a Team WRT #41-ese szerezte meg a pole-t Robert Kubicával a #28-as Jota előtt (három és fél tizeddel), míg a GT-autók között az Iron Dames női egysége volt a leggyorsabb, méghozzá több mint négy tizedmásodperccel.

A Hypercar kategória végeredménye:

1. #7 Toyota Kamui Kobayashi 1:35,358
2. #50 Ferrari Antonio Fuoco +0,017
3. #8 Toyota Brendon Hartley +0,102
4. #93 Peugeot Jean-Eric Vergne +0,304
5. #2 Cadillac Alex Lynn +0,362
6. #51 Ferrari Antonio Giovinazzi +0,413
7. #94 Peugeot Gustavo Menezes +0,422
8. #5 Porsche Penske Frédéric Makowiecki +0,615
9. #38 Jota Porsche Yifei Yei +0,830
10. #6 Porsche Penske Kevin Estre +1,139
11. #708 Glickenhaus Olivier Pla +1,256
12. #99 Proton Porsche Harry Tincknell +1,310
13. #4 Vanwall Esteban Guerrieri +2,731

wec-toyota-kobayashi-monza

fotó: dppi

Videó: óriási baleset és totálkár a svéd ERC-futamon

A Royal Rali rendkívül gyors murvás pályákon zajlik, ahol egy apró hibából is hatalmas baleset lehet: így járt a norvég Frank Tore Larsen is, aki a dobogóért harcolt, amikor szombat délelőtt rommá törte a Volkswagen Polót. 

Szerencsére a pilóta és navigátora is sértetlenül szálltak ki a roncsból.

Ingyenes különbuszok és egyéb segítség az F1-es Magyar Nagydíjra való utazásban

Július 21-23. között rendezik a Formula-1-es Qatar Airways Magyar Nagydíjat, amire idén is óriási az érdeklődés, a vasárnapi versenynapra már tavaly decemberben elkelt az összes belépő - számolt be a Hungaroring.

A Hungaroringgel kötött megállapodás értelmében a MÁV-VOLÁN-csoport a látogatók minél gördülékenyebb ki- és hazajutásának elősegítése érdekében készül a háromnapos versenyre: a MÁV-START gödöllői járatai KISS és FLIRT motorvonatokkal, a MÁV-HÉV járatok több kocsival kiegészülve közlekednek, a Volánbusz pedig ingyenes különbuszokat indít.

A jegyváltás megkönnyítése érdekében a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz érintett, menetrendszerinti járataira fixáras, egyútra vagy oda-vissza utazásra jogosító jegyet is bevezetnek.

_f1_aramco_hun_2022_223_0

F3: Williams-junior nyerte a félig esős, félig száraz sprintet

Az F3 pénteki időmérője után Sebastian Montoya kezdhette az élről a fordított rajtrácsos sprintfutamot Jonny Edgar és Taylor Barnard előtt. Már a felvezető kör alatt elkezdett cseperegni az eső, a mezőny azonban továbbra is a száraz abroncsoknak szavazott bizalmat.

Montoya simán tartotta a vezetést a rajt után, Edgar viszont folyamatosan esett vissza, a harmadik körben már a pontszerző helyeken kívül autózott. Barnard mögé a két Williams-akadémista, Franco Colapinto és Luke Browning jöttek fel. A középmezőnyben több látványos előzésnek is szemtanúi lehettek a szurkolók, az élmezőny azonban érintetlenül haladt. Eközben lassan megérkezett az erősödő esőzés, így a versenyirányítás beküldte a biztonsági autót, a szárazgumikon egyre inkább szenvedtek a pilóták. Meg is kezdődtek a kerékcserék, először a mezőny hátsó felében, majd az előrébb haladók is kijöttek a kék oldalfalú abroncsokért. A végére csupán az első tíz maradt a szárazokon, hat körrel a vége előtt pedig újraindították a versenyt egy végső sprintre.

A nedves körülmények között jött a dráma: Barnard kiütötte az élről Montoyát, aki így a pontszerző helyekről is kicsúszott, Colapinto pedig kihasználta a helyzetet és átvette a vezetést. A bajnokságot vezető Gabriel Bortoleto és Christian Mansell feljöttek az első háromba. A Williams juniorja aztán simán behozta az első helyre az MP Motorsportot, Bortoleto tovább növelte előnyét az összetettben, míg Mansell első dobogós helyezését ünnepelhette a szezonban. A sokáig kényelmesen vezető Montoya három pontot tudott megmenteni a csalódást keltő futam végén.

 

Mikor kezdődik az F1-es Brit Nagydíj?

A brit időszámítás egy órával eltolódik a magyarhoz képest, így a szombati időmérő és a vasárnapi nagydíj is 16:00-kor kezdődik magyar idő szerint. Silverstone-ban ez 15:00-s kezdést jelent.

A hétvége teljes menetrendje ezen a linken megtekinthető!

f1-britishgp-start

„Nem tudom, hogy Toto jár-e kocsmába” – Horner nem barátkozna Wolff-fal

Az elmúlt években a csapatfőnökök frontján egyértelműen Christian Horner és Toto Wolff között a legnagyobb a feszültség: ez főleg a 2021-es végletekig kiélezett vb-harc során csúcsosodott ki, de legújabban a 2026-os motorszabályokról alkotott véleményen is érződik. Éppen ezért a Red Bull csapatfőnöke nem érzi reálisnak, hogy barátságot kötne kollégájával – így felelt arra a kérdésre, hogy koccintanának-e közösen:

„Nem vagyok benne biztos, hogy Toto olyan ember, aki kocsmába jár” – viccelődött Horner a talkSport adásában. „De sosem hittem ebben. Ő keményen próbálkozik, hogy legyőzzön minket, mi keményen próbálkozunk, hogy előttük maradjunk. És míg tiszteletnek lennie kell, nem látom, hogy hamis barátság alakuljon ki közöttünk. Számomra ez nem reális. Ez része a sportnak és a versengésnek. És nagyon könnyű megrángatni a láncait! Kell is lennie versengő rivalizálásnak, ez nem egy kertiparti. Azért vagyunk itt, hogy győzzünk, hogy versenyezzünk, ezt minden csapattag tudja. Fontos, hogy érezzék ezt a rivalizálást az emberek, ez hajtja őket arra, hogy jobban teljesítsenek. Nyerni akarunk.”

f1-horner-wolff

Helyszíni: a Williams van a középpontban az F1-es Brit Nagydíjon

Mészáros Sándor, a Formula.hu utazó tudósítója a silverstone-i F1-es paddockban tölti a hétvégét, ahonnan már szállított is egy exkluzív sztorit pénteken: erről és a helyszíni hírekről számolt be legutóbbi videós bejelentkezésében.

A videó megtekinthető YouTube-csatornánkon ezen a linken vagy a képre kattintva!

356935503_825946852206011_9042367319831113753_n

Jön az időmérő az F1-es Brit Nagydíjon – itt a szombati program

Magyar idő szerint 16 órakor kezdődik a nap legfontosabb eseménye, de előtte láthatjuk az F2 és az F3 sprintfutamát – de emellett lesz WEC és DTM is:

Szombat (július 8.)  
10:20 Formula-3, Sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)
10:45-11:45 WEC, 3. szabadedzés  
12:30-13:30 Formula-1, 3. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)
13:30 DTM, 1. futam  
14:15 Formula-2, Sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)
14:40-15:45 WEC, Időmérő (eurosport.hu, előfizetés után élő)
16:00-17:00 Formula-1, Időmérő (tv: M4 Sport, élő)
16:00-18:00 Extreme-E, 1. versenynap, döntők  

f1-silv

Sztrókot kapott nemrég Jackie Stewart

Nemrég sztrókot kapott a háromszoros F1-es világbajnok Jackie Stewart: erről maga az expilóta mesélt a Daily Mailnek. A 84 éves skót Jordániában tartózkodott Hussein koronaherceg esküvőjén, amikor az egyik este megtörtént a baj. Túl sok emléke nincs az eseményekről Stewartnak, aki azonban szerencsére mostanra jobban van, s a hétvégén a Brit Nagydíjon is tiszteletét fogja tenni.

„Ez az esküvő előtti éjszaka történt. Felébredtem az éjszaka során, hogy furcsán érzem magam” – mesélte 1969, 1971 és 1973 világbajnoka. „Összeestem, aztán nem emlékszem. Elég sokáig eszméletlen voltam. Jordániában szállítottak kórházba. A fiam, Paul és a felesége ott voltak az esküvőn egy másik emeleti hálószobában. Mai napig nem tudom, hogyan jutottam el Paul szobájába, valamennyire magamnál kellett lennem. Bejuttattak a mentőautóba, de erre sem emlékszem. Őfelsége a legjobb orvosokat bocsátotta a rendelkezésemre.”

„A lehető leghamarabb haza akartam jutni, a bahreini koronaherceg pedig nagylelkűen felajánlotta a repülőjét, hogy visszautazzak Európába. Addigra nagyjából rendben voltam, még ha nem is tudtam túl jól sétálni. Most rengeteg fizioterápián veszek részt és majdnem teljesen tökéletesen tudok már járni. Minden jól halad, a hétvégén pedig ellátogatok Silverstone-ba.”

f1-jackie-stewart

Újoncok a pole-ban az F2 és az F3 időmérőin

Spielberg után Silverstone-ba is elkísérték az F1 mezőnyét a juniorkategóriák, amelyek már pénteken túlestek a sprintfutam és a főfutam rajtsorrendjét meghatározó időmérőn.

Nem indult jól az F3-as bajnoki összetett harmadik helyén álló Dino Beganovic hétvégéje, miután a Ferrari akadémistája egy technikai probléma miatt nem tudott értékelhető köridőt futni, így mindkét futamon a mezőny végéből kell majd rajtolnia. A Trident erős egykörös tempót mutatott: Leonardo Fornaroli első pole-pozícióját szerezte a szériában, csapattársa, Oliver Goethe pedig mellőle indulhat majd a főfutamon az első sorból. A harmadik Trident-pilóta, a bajnoki éllovas Gabriel Bortoleto ötödik lett. A Campos is elégedett lehet az eredménnyel, a bajnokság második helyezettje, Josep María „Pepe” Martí a harmadik, Christian Mansell pedig a negyedik rajtkockába sorakozhat majd fel vasárnap.

A Formula-3 időmérőjének végeredménye:

 

Hely   No.   Pilóta   Csapat   Idő   Hátrány 
L.Fornaroli Trident 1:45.520    
Oliver Goethe Trident 1:45.646 0.126  
23  Pepe Martí Campos Racing 1:45.874 0.354  
24  C.Mansell Campos Racing 1:45.909 0.389  
G.Bortoleto Trident 1:45.910 0.390  
Paul Aron Prema Racing 1:45.945 0.425  
15  Gabriele Mině Hitech Pulse-Eight 1:46.040 0.520  
16  Luke Browning Hitech Pulse-Eight 1:46.046 0.526  
10  Franco Colapinto MP Motorsport 1:46.064 0.544  
10  27  Taylor Barnard Jenzer Motorsport 1:46.155 0.635  
11  11  Mari Boya MP Motorsport 1:46.163 0.643  
12  12  Jonny Edgar MP Motorsport 1:46.169 0.649  
13  14  S.Montoya Hitech Pulse-Eight 1:46.249 0.729  
14  Grégoire Saucy ART Grand Prix 1:46.270 0.750  
15  25  Hugh Barter Campos Racing 1:46.277 0.757  
16  Zak O:Sullivan Prema Racing 1:46.332 0.812  
17  17  Caio Collet Van Amersfoort Racing 1:46.468 0.948  
18  Kaylen Frederick ART Grand Prix 1:46.620 1.100  
19  26  Nikita Bedrin Jenzer Motorsport 1:46.732 1.212  
20  31  M.Cresswell PHM Racing by Charouz 1:46.906 1.386  
21  18  R.Villagómez Van Amersfoort Racing 1:46.971 1.451  
22  19  Tom Smith Van Amersfoort Racing 1:47.037 1.517  
23  Nikola Tsolov ART Grand Prix 1:47.054 1.534  
24  21  Max Esterson Rodin Carlin 1:46.914 1.394  
25  20  Oliver Gray Rodin Carlin 1:47.270 1.750  
26  22  Ido Cohen Rodin Carlin 1:47.447 1.927  
27  28  Alejandro García Jenzer Motorsport 1:47.560 2.040  
28  29  Sophia Flörsch PHM Racing by Charouz 1:47.613 2.093  
29  30  Roberto Faria PHM Racing by Charouz 1:47.778 2.258  
30  Dino Beganovic Prema Racing 2:45.962 1:00.442  

 

 

A Formula-2-esek nem úszták meg piros zászló nélkül a kvalifikációt, miután Amaury Cordeel csúnyán összeörte a Virtuosit. Az időmérő megszakítása azt jelentette, hogy le kellett rövidíteni a rendelkezésre álló időt, mivel az edzés belelógott volna az F1 második szabadedzésébe, így az utolsó percekben mindenki fejvesztve próbálta összehozni legjobb idejét a kihűlt abroncsokon. Az utolsó körökben két sárga zászló is bezavart, Victor Martins azonban végül megtartotta pole-pozíciós helyét. Kush Maini hatalmas meglepetésre a második helyre hozta be a Campost, míg a bajnoki összetett élmezőnyéből Ayumu Iwasa és Oliver Bearman teljesítettek a legjobban harmadik és ötödik helyükkel. A bajnokságot vezető Frederik Vesti indulhat az élről a holnapi sprintfutamon.

A Formula-2 időmérőjének végeredménye:

 Hely   No.   Pilóta   Csapat   Idő   Hátrány 
Victor Martins ART Grand Prix 1:39.832    
24  Kush Maini Campos Racing 1:39.945 0.113  
11  Ayumu Iwasa DAMS 1:39.952 0.120  
14  Jack Doohan Invicta Virtuosi Racing 1:39.957 0.125  
Oliver Bearman Prema Racing 1:39.989 0.157  
Enzo Fittipaldi Rodin Carlin 1:39.991 0.159  
Zane Maloney Rodin Carlin 1:40.001 0.169  
Théo Pourchaire ART Grand Prix 1:40.019 0.187  
10  Isack Hadjar Hitech Pulse-Eight 1:40.026 0.194  
10  Frederik Vesti Prema Racing 1:40.052 0.220  
11  16  Roy Nissany PHM Racing by Charouz 1:40.135 0.303  
12  12  Arthur Leclerc DAMS 1:40.198 0.366  
13  Jehan Daruvala MP Motorsport 1:40.314 0.482  
14  Dennis Hauger MP Motorsport 1:40.368 0.536  
15  Jak Crawford Hitech Pulse-Eight 1:40.400 0.568  
16  20  Roman Staněk Trident 1:40.526 0.694  
17  22  R.Verschoor Van Amersfoort Racing 1:40.561 0.729  
18  25  Ralph Boschung Campos Racing 1:40.815 0.983  
19  17  Brad Benavides PHM Racing by Charouz 1:40.950 1.118  
20  21  Clément Novalak Trident 1:41.106 1.274  
21  15  Amaury Cordeel Invicta Virtuosi Racing 1:41.457 1.625  
22  23  J.M.Correa Van Amersfoort Racing 1:42.084 2.252  

Króm, fehér és brit színek – a pilóták speciális silverstone F1-es sisakfestései

A hétvégi Brit Nagydíj sem múlhat el különleges bukósisakdizájnok nélkül. Többen, így például Pierre Gasly és Valtteri Bottas a brit nemzeti lobogó színeit és motívumait építették be a fényezésbe; Lando Norris sisakja a McLaren autójához hasonlóan részben krómba borult; Esteban Ocon bukója fehérré változott, rajta az összes csapattag nevével; Guanyu Zhou a gokartos éveit idézte meg; Fernando Alonso fejvédője pedig zöldbe öltözött, az Aston Martin hazai nagydíja előtt tisztelegve. Íme, a teljesség igénye nélkül a silverstone-i egyedi megoldások:

Meglepetésdobogóst vár a Brit Nagydíjon a kétszeres világbajnok

Szokásos F1-es rovatában fejtegette a silverstone-i esélyeket Mika Hakkinen: a finn újabb győzelmet vár Max Verstappentől a gyors és sodró vonalvezetésen, erős szereplésre számít az Ausztriában sprinten és nagydíjon is dobogót szerző Sergio Pereztől, de ezek mellett egy merész tippet is leadott.

„Érdekes lesz a Red Bull mögötti szoros csata. Három csapat esélyes a dobogóra, az Aston Martin, a Mercedes és a Ferrari, de bedobok most egy kívülállót is tippként. Lando Norris az Ausztriában elért negyedik helytől frissen érkezik, és hajtani fog, hogy még jobb legyen a fejlesztett McLarennel. A csapattársa, Oscar Piastri is igyekezni fog, hogy ott legyen vele. A harc nagyon szoros, Ausztriában mind a 20 autó 0,858 másodpercen belül volt a Q1-ben. Ez azt jelenti, hogy egy jól működő fejlesztéssel sokat lehet nyerni. Ha a McLarené beválik, akkor Norris nagy hazai eredményben reménykedhet” – olvasható az Unibeten Hakkinen véleménye.

A hatszoros F1-es dobogós Norris 2020 óta minden szezonban szerzett legalább egy pódiumot, idén egyelőre azonban adós vele. A 23 éves brittel Hakkinen mellett a Formula.hu több szerzője is számol a silverstone-i hétvégén – mi is leadtuk tippjeinket a versenyre.

Fotó: DPPI

Egy kanyarban nézik különösen a pályahatárokat a Brit Nagydíjon

A hivatalos FIA-dokumentumok között találhatjuk Niels Wittich versenyigazgató hétvégi jegyzeteit, amelyek között szerepel az is, hogy mi a helyzet a mostani pályahatárokkal: Spielbergben ez került a középpontba, ezért érdemes ránézni, hogy Silverstone-ban mit figyelnek.

A szövegben annyi áll, hogy szokás szerint a fehér vonalak jelzik a pálya széleit, amennyiben valaki nem tud közöttük maradni, annak a körét elveszik. Ehhez jön egy speciális kiegészítés: a 18-as kanyar a neuralgikus pont, aki annak kijáratán lemegy a pályáról, annak azt, és az azt követő (!) körét is érvényteleníteni fogják az időmérőn és a versenyen.

f1-britishgp

fotó: dppi

Hamilton miatt beidézték a Mercedes képviselőjét a Brit Nagydíjon: megrovást kapott a csapat

Még el sem kezdődött a Brit Nagydíj programja a pályán, már meg is van az első "ügy": Lewis Hamilton csütörtökön elkésett az FIA hivatalos sajtótájékoztatójáról, ezzel szabályszegést követett el. Emiatt a Mercedes képviselőjét ma délutánra meghallgatásra idézték be a versenyfelügyelők. Hamilton állítólag néhány percet késett, miután az FIA kijelölte a sajtótájékoztató első részének szereplői közé.

Frissítés: a döntés végül egy megrovás lett. A csapat azzal érvelt, hogy Hamilton programja sűrű, és a hazai futamán annyi teendője volt, hogy nem ért oda időben, főleg hogy magán a paddockon is bonyolult volt számára az átjutás. Ezért lett belőle megrovás.

f1-hamilton-mercedes_6

fotó: dppi