Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2020. december 3. csütörtök

Az FIA a saját szabályait szeghette meg a „homofób” Petrov kinevezésével

Emlékszünk még, amikor pár héttel ezelőtt az első orosz F1-es versenyző, Vitalij Petrov gúnyos hangvételű kommentárban leszólta a Black Lives Matter kampány élére álló Lewis Hamilton törekvéseit, összemosva annak eszmeiségét a homoszexualitás melletti kiállással? Nos, akkor ez még komolyabb válaszreakció nélkül maradt, elvégre mindenkinek joga van a saját véleményéhez. Ám most, amikor a Portugál Nagydíj hétvégéjén Petrovot első alkalommal kinevezték a versenybírók segédjének, egyes vélemények szerint ezzel az FIA is állást foglalt a kérdéses témákban.

A Racing Pride nevű szervezet, amely a kevésbé elfogadott nemi identitású autóversenyzők támogatását, befogadását segíti, most levélben fordult a Nemzetközi Automobil Szövetséghez az ügyben, rámutatva, hogy talán saját szabályukat is megszegték.

„A Racing Pride ki szeretné fejezni aggályait Vitalij Petrov versenyzői stewardnak való kinevezése miatt a Portugál Nagydíjon, hiszen a #WeRaceAsOne kezdeményezéssel kapcsolatos, széles nyilvánosságot kapott megjegyzései egyszerre rasszisták és homofóbok. Ez nemcsak szembemegy a sport által képviselt befogadás eszméjével, de sejtésünk szerint egy hivatalos FIA-személytől érkező ilyesfajta megjegyzés összeegyeztethetetlen az FIA etikai kódexének 1.2-es cikkelyével, amely kimondja, hogy az FIA eseményeinek résztvevőit nem érheti diszkrimináció faj, bőrszín, nem, szexuális orientáció, nemzeti vagy társadalmi háttér alapján.”

Petrov kinevezését egyébként Hamilton is kérdőre vonta.

Az FIA később közleményben reagált a vádakra, amit a Motorsport idéz:

"Az FIA olyan versenyzőket választ felügyelőnek, akik releváns Formula-1-es tapasztalattal és kellő szakértelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy magas színvonalon tudják ellátni ezt a feladatot, illetve akik kifejezték ez irányú érdeklődésüket az FIA felé. A Szövetség a kiválasztási folyamat során nem zár ki senkit azon az alapon, hogy milyen nézeteket fogalmazott meg az FIA-tisztségén kívül, feltéve, hogy a megnyilvánulásaival nem sértette meg az etikai kódexet" - írják. És ezt az utolsó tagmondat lehet az igazi sarkalatos pont, az egyébként a korábbi McLaren-sajtófőnök, Matt Bishop által vezetett Racing Pride ugyanis azt feltételezi, hogy Petrov éppenhogy megsértette abban a bizonyos etikai kódexben foglaltakat.

petrov_1

Az megvolt, hogy Giovinazzi majdnem felkente a falra Raikkönent, Vettel pedig megint megforgott?

A hétvégi Bahreini Nagydíj közvetítéseiben nem minden jelenetet mutattak meg ismétlésben sem, de a legjobb onboard felvételeket tartalmazó válogatásból ilyen részletek is kiderültek (a videó átkattintás után indul!):

Michael Schumacher korán megismertette fiával az autóversenyzést

Érzelmes videó bukkant fel az interneten Michael Schumacherről és fiáról, Mickről. A Ferrari világbajnoka az akkor egyéves trónörökössel ismertette a gokart alapvető funkcióit.

Grosjean ma ebédidőben már Magnussennel ejtőzött

Szerda reggel elhagyta a kórházat Romain Grosjean, aki délben már csapattársával, Kevin Magnussennel és másokkal együtt ebédelt egy bahreini hotel medencéje mellett. „Állatira menő, hogy barátommal, Kevinnel közösen ebédelhetek ma” – kommentálta a fotót Grosjean. A francia versenyző arcára van írva, mennyire örül egy ilyen hétköznapi tevékenységnek három nappal a horror után.

Mick Schumacher már a Haas ülését próbálgatja

2021-es versenyzői bejelentése napján Mick Schumacher a bahreini pályára látogatott – ahol a két verseny között ott maradtak a csapatok teljes felszereléssel –, és sor került az ifjú német üléspróbájára az Abu Dhabi bevetés előtt.

Schumacher a szezonzáró helyszínén az első szabadedzésen vehet részt, megkezdve az összeszokást a csapattal újonc szezonját megelőzően, majd a hétvégét követő fiatal versenyzők tesztjén is vezeti a VF-20-at.

De az sem teljesen kizárható, hogy Schumacher Abu Dhabiban nem csupán az edzésen, hanem a teljes hétvégén autóba ül – amennyiben Romain Grosjean nem tud vezetni a szezonzárón. „Nagyszerű dolog, ha úgy tekintenek rád, mint aki készen áll ilyen feladatra. Én annak érzem magam. Három szabadedzés állna rendelkezésre, tehát idő lenne. Persze kihívást jelentene, de úgy érzem, képes lennék megismerni az autót, és még jobban készen állnék a következő évre” – mondta Schumacher szerdai sajtótájékoztatóján, hogy cseppet sem zárkózik el a beugrástól.

 

Formula Podcast: Holtverseny a Legragaszkodóbb Rajongó kategóriában

Konczi Lajos és Nagy Pál (utóbbi Cambridge-ből!) érdekes Spotify-statisztikát küldött nekünk a podcastunkkal (Formula Podcast) kapcsolatban, mindketten 56 adást hallgattak meg a hatvanból. (Szerintünk mindet, de valami nem tökéletes a rendszerben.) Kettejük között nem akarunk győztest hirdetni a Legragaszkodóbb Rajongó kategóriában, de hozzá kell tenni, hogy előbbi úriembernek van egy másik rekordja is, ő egyfolytában 6 adást hallgatott meg egy alkalommal! Gratulálunk a teljesítményekhez!

formula2

Extreme-E: Nico Rosberg csapatához csatlakozik a WRX idei bajnoka

Johan Kristoffersson is csatlakozik az Extreme-E egyre gyarapodó 2021-es mezőnyéhez - közölte a Motorsport. A háromszoros WRX-világbajnokot az az Xtreme Racing igazolta le, aminek csapatvezetője az F1 2016-os világbajnoka, Nico Rosberg. A svéd autóversenyző a bejelentéssel kapcsolatban elárulta: örömmel áll rajthoz egy olyan szériában, ami fontos üzenetet közvetít a világ felé. A szabályoknak megfelelően minden csapat egy férfi és egy női pilótát köteles az autókba ültetni, de hogy a szebbik nemet Rosbergéknél ki képviseli, arra később derül fény.

A sorozat 2021 márciusában kezdi meg első szezonját.

122146482_109489117610689_7017302063814726682_o

A Ferrari árvérésre bocsát egy burgundi vörös 2020-as F1-es replikát

Idén ünnepelte jubileumi ezredik Formula-1-es futamát a Ferrari, amely ízlésesen emlékezett meg a történelmi alkalomról: az őszi Toszkán Nagydíjon abba a burgundi vörös színbe öltözve gördült pályára, ami az első autóján, a 125 S-en volt először látható. Most a jubileumi alkalomra készített autó replikáját vásárolhatja meg egy rajongó az RM Sotheby’s közreműködésének köszönhetően.

A szervezők december második hetében egy nyolc napon át tartó aukcióval készülnek, amelyen számos Ferrarihoz kötődő tárgy kerül gazdára. Az SF1000-ről készült másolat, amely Charles Leclerc és Sebastian Vettel aláírását is viseli, kétségkívül a legizgalmasabb darab, de nem az egyetlen. Kalapács alá kerülnek még többek között aláírt tűzálló overallok és kesztyűk, két szárnyvéglap, valamint élménycsomagok is, amelyek révén a nyertesek 2021-ben elutazhatnak a Ferrari főhadiszállásáravagy egy tetszőlegesen választott versenyhétvégére, ahol kiélvezhetik a csapat vendégszeretetét.

A burgundi vörös Ferrariról egy másik másolat is készül, ezt a csapat a saját múzeumában állítja ki.

ferrari-burgundi-muzeum

Fotó: Ferrari

 

Az 1970-es évek horrorját idézte Bahrein

Legutóbbi podcast-adásunkban nem mehettünk el szó nélkül a modern Formula-1 legnagyobb balesetéről, amit Romain Grosjean csodával határos módon túlélt. A becsapódás körülményei kísértetiesen hasonlítanak a hőskor tragikus baleseteihez. Az adásunk vonatkozó részét és a teljes felvételt itt meghallgathatod.

 

Grosjeant kiengedték a kórházból

A Haas Formula-1-es csapata egy közleményben tudatta, hogy ma reggel kiengedték a bahreini katonai kórházból Romain Grosjeant. A francia pilóta három éjszakát töltött az intézményben horrorisztikus vasárnapi balesetét követően, most pedig privát kezeléseket kap a megégett kezeire, ennek idejére még Bahreinben marad. Azt már korábban bejelentették, hogy a hétvégi versenyen Pietro Fittipaldi helyettesíti majd.

Grosjean egyébként saját közösségi oldalán arról adott hírt, hogy a kezén már nincs szükség az eddigi teljes kötésre és használhatja az ujjait - majdnem elsírta magát, amikor ezt közölték vele...

grozsi

Emlékeztető: így mutat jelenleg a 2021-es mezőny

Nyikita Mazepin keddi bejelentésével már csak négy szabad hely maradt a Formula-1 2021-es rajtrácsán. Minden jel arra mutat, hogy a Haashoz Mazepin mellé Mick Schumacher csatlakozik, a Mercedesnél pedig Lewis Hamilton marad Valtteri Bottas mellett, így a legnagyobb kérdés az, hogy a Red Bull megtartja-e Alex Albont vagy átülteti az Alpha Tauriba, és leigazolja helyére Sergio Perezt. Persze ez csak akkor a legizgalmasabb kérdés, ha Hamilton szereplését biztosra vesszük...

EoJ-3sGW4AECQNV

Érkezik a kis Schumi F1-es szerződése is?

Úgy hírlik, nem sokáig vár a Haas: a formula.hu információi szerint Nikita Mazepin szerződtetésének keddi bejelentése után rögtön érkezhet Mick Schumacher leigazolásának megerősítése is.

Forrásaink szerint olyannyira nem vár a Haas, hogy jobb esetben akár már szerda délelőtt, de ezen a héten mindenképpen megtörténik a bejelentés.

Mint ismeretes, a két F2-es fenegyerek F1-es szerződéseiről már hosszú hetek óta lehet hallani, ám minden jel arra utalt, hogy a hivatalos bejelentésekkel megvárják az F2-es szezon bahreini lezárását. Kiváltképp a bajnoki titulus legfőbb várományosának számító Schumacherrel kapcsolatban lehetett arra számítani, hogy megvárják a bejelentéssel a szezon végét, de – úgy tűnik – különítmény a jelek szerint másként gondolja az időzítést.

mickschumacher

Grosjean ismét bejelentkezett a kórházból

A kötések miatt még nehezen kezeli az érintőképernyőt, ennek ellenére mosolyogva adott magáról ismét életjelet a múlt hétvégén súlyos balesetet szenvedett Romain Grosjean. A francia pilóta vasárnap óta fekszik kórházban, ahonnan a tervek szerint szerdán távozhat. A bejelentkezésében megköszönte mindenki jókívánságát, és elárulta: bár itt-ott érez fájdalmat, a történtekhez képest ez semmiség.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Grosjean arra készül, hogy rajthoz áll a jövő hétvégi F1-es szezonzárón.

A Yamaha névadó szponzorával erősít 2021-re a világbajnok Suzuki

Egy új szponzori szerződéssel koronázza meg az egyéni és csapatvilágbajnoki címet hozó 2020-as évét a Team Suzuki Ecstar, amely bejelentette, hogy 2021-től kezdődően a Monster Energy a támogatójuk lesz. A Monster már eleve támogatta a két versenyzőt, a friss világbajnok Joan Mirt és csapattársát, Alex Rinst, jövőre viszont már a motorokon is feltűnik majd a logójuk.

Az energiaitalos cég már eddig is jelen volt a MotoGP-ben, hiszen jelenleg a Yamaha gyári alakulatának névadó szponzora a vállalat. Nem lenne szokatlan, hogy a Monster két csapatot is támogat egyszerre, ám korábban a Yamaha gyári csapata mellett a hangvillások szatellit istállója, a Tech3 volt a másik partner (ott ráadásul névadó is volt a cég, amely Herve Poncharal gárdájának KTM-re és Red Bullra váltásakor hagyta el őket), míg most két különböző gyártóról lenne szó (az előzetes nevezési lista alapján jövőre is Monster Energy Yamaha lenne az említett istálló neve).

vinales-rins-dppi

A Haas tartalékja már be is ajánlotta magát Hamilton helyére

Louis Delétraz a Haas tartalék- és szimulátorpilótájaként kóstolhatott bele a Formula-1-be, most pedig gyorsan be is ajánlotta magát a Mercedeshez a koronavírusos Lewis Hamilton helyére. Közösségi oldalán azt írta, hogy "a Lewis és a Louis amúgy is nagyon hasonlít, itt vagyok Bahreinben, megvan a szuperlicenszem, a Haas nem használ és két napja dobogón álltam ugyanitt."

 

Éneklő Vettel, pisilni igyekvő Stroll, rémült Norris – így szólt a rádió Bahreinben

Megérkezett a szokásos csapatrádiós válogatás a hétvégi futamról: ebből ugyan kimaradtak a Romain Grosjean balesete után történt üzenetváltások, de azokat külön videóban már megosztottuk (az alábbi gyűjtés átkattintás után indul!):

 

Grosjean a kórházban erősít és lassan írni is tud

Romain Grosjean bejelentkezett a kórházból - mint írta, egyrészt nem gondolta, hogy néhány guggoló gyakorlat ilyen boldoggá tudja tenni, majd hozzátette, hogy az írással azért még bajban van, az elég lassan megy neki a megégett kezeivel...

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Romain Grosjean (@grosjeanromain) által megosztott bejegyzés

Már meg is találták Mick Schumacher utódját az F2-ben

A Prema színeiben fellép a Formula-2-be a Formula-3 bajnoka: Oscar Piastri lesz az olasz topcsapat két versenyzőjének egyike 2021-ben. A 19 éves ausztrál idén a Formula Renault Eurocup bajnokaként érkezett az F3-ba ugyancsak a Prema versenyzőjeként, és megnyerte első versenyét, valamint a szoros szezonzárón a bajnoki címet is bebiztosította.

A jövő nagy tehetségének tartott Piastri a korábbi F1-es, Mark Webber, valamint a Renault versenyzői akadémiájának pártfogásában áll: november elején, Bahreinben először tesztelhetett Formula-1-es autót, a franciák 2018-as modelljét.

Egyelőre kimondatlanul, de nyilvánvaló, hogy Piastri személyében a Prema Mick Schumacher utódját nevezte meg: a német leigazolását napokon belül bejelentheti a Haas, amely kedden megnevezte Nyikita Mazepint egyik 2021-es versenyzőjeként. A másik premás, Robert Svarcman minden valószínűség szerint még egy szezonra marad a Formuala-2-ben. Piastrinak jó esélye lesz rá, hogy az eggyel magasabb lépcsőfokon is az élmezőnyben kezdjen, hiszen a Prema vezeti a csapatbajnokságot, Schumacher az egyéni cím fő esélyese, Svarcman pedig (aki szintén az F3 bajnokaként érkezett idén) a mezőnyben a legtöbb győzelmet szerezte néggyel.

A Mercedes úgy cserélt kereket, hogy nem cserélte le mindet - videó

Egy ritka megoldás a Mercedestől: nem cserélték le mindegyik kereket a bokszkiállás során.

 

Történelmi Francia Nagydíj előzi meg jövőre az igazit

Június végén rendezik a Paul Ricardon a 2021-es Francia Nagydíjat, a pálya viszont két héttel korábban egy másik jeles eseménynek fog helyt adni: a Történelmi Francia Nagydíjnak. A régi F1-es autókat felvonultató eseményre nézők is mehetnek majd, igaz, jelen állás szerint kötöttebb formában: a háromnapos rendezvényre napi 15 ezer főt engednek be, hérom 5000 fős csoportban, különböző helyekre. 

historic

fotó: dppi

Mercedes: Vandoorne csomagol és érkezik Bahreinbe

Ki vezeti a Mercedest a Szahíri Nagydíjon, amelyet a koronavírussal diagnosztizált Lewis Hamiltonnak ki kell hagynia? – teszi fel a kérdést az autósport-rajongók jelentős hányada ezekben a percekben. Felmerült a két Mercedes-tartalék, Stoffel Vandoorne és Esteban Gutierrez, valamint Nico Hülkenberg neve is.

Vandoorne esetében több külföldi forrás kiemelte, hogy a belga pilóta – aki két szezonon át volt a McLaren versenyzője – jelenleg Valenciában, a Formula-E tesztjén vezeti a Mercedest. A csapat azonban azóta pontosított: miután a teszt befejeződött, Vandoorne szedelőzködik és utazik Bahreinbe. Ez volt az eredeti terv is, azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a belga veszi át Hamilton helyét, a beugró személye még bejelentésre vár – tudtuk meg a Mercedestől.

vandoorne-dppi

Olvastad már?