DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Petrov Hamiltonról: Egy férfi csak a menyasszonya és isten előtt térdel

Meglehetősen sarkos véleményeket fogalmazott meg az elmúlt hónapokban a Formula-1-et is behálózó Black Lives Matter-kampányról a korábbi pilóta, Vitalij Petrov. Szerinte Oroszországban amúgy sem ügy a rasszizmus.

A hétvégi Orosz Nagydíj okán a szezon során először utazott Európán kívülre a Formula-1, először került kamionok helyett repülőgépekre a rakomány a júliusi idénykezdet óta. De nem csak ezáltal mozdul ki a komfortzónájából a sport, hiszen Oroszország egyébként is egy olyan helyszín, ahol a beutazók, így az F1-es cirkusz tagjai akár még akkor is megüthetik a bokájukat egy-egy megnyilvánulással vagy cselekedettel, ha egyébként nem is folynak bele a politikai ügyekbe. A versenyhétvége előtt mindenesetre kimondatlanul is felmerült a gondolat, vajon a nagydíj szervezőinek vagy a hatóságoknak nem fogja-e szúrni a szemét az USA-ból kiindult és világszintű mozgalommá vált Black Lives Matter kampány a vele járó szimbólumokkal és gesztusokkal, amelyek a rajt előtti közös tiszteletadással, a Lewis Hamilton által vezetett térdeléssel kulminálnak.

petrov



Az orosz Championat a hétvége előtt megszólaltatta az ország első F1-es versenyzőjét és dobogósát, Vitalij Petrovot az ügyben, az orosz pedig elejtett néhány szúrós véleményt a szerinte felesleges felhajtásról.

„Szerintem a Black Lives Matter-póló túlzás, mint ahogy az is, hogy mindenkit térdelésre szólítanak fel. A térdelést nem is tudom hova tenni, hiszen a mi hagyományaink szerint egy férfi csak két esetben ereszkedik térdre: a templomban isten színe előtt, valamint amikor eljegyzi a jövendőbelijét” – fogalmazta meg Petrov egy orosz ember értékrendjét.

„Aki akarja, nyugodtan fejezze ki a véleményét a közösségi oldalán, adjon interjúkat, kezdeményezzen egy mozgalmat vagy lépjen kapcsolatba az országának kormányával. De hogy a Formula-1-ben erre szólítsanak fel mindenkit… szerintem a rajongók fele nem is érti, hogy mi folyik.”

Hamilton

„Itt Oroszországban másféle mentalitás a jellemző, nekünk nincsenek olyan problémáink, amikről Hamilton beszél. Minden egyén tiszteletet érdemel, de az egész ügyet globálisabban kellene kezelni, például valami pénzügyi alap létrehozásával.”

A Renault és a Caterham korábbi versenyzője aztán teljesen elrugaszkodott a sporttól, és még a Black Lives Matter lényegét felületesen szemlélő szkeptikusok között gyakran felmerülő kérdést is belengette. „Mi lenne, ha egy versenyző bejelentené, hogy ő homoszexuális? Akkor is szivárványszínű zászlókkal masíroznának, mindenkit arra buzdítva, hogy ők is legyenek azok?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: