DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 16. szerda

Ha lemaradtál minden idők egyik legőrültebb FE-futamáról, itt pótolhatod a lényeget

Elmaradt a bajnokavatás szombaton New Yorkban, köszönhetően egy egészen kaotikus és fordulatokban bővelkedő futamnak – mutatjuk az összefoglalót:

 

Szakadó eső és vihar nyitja a monzai F1-es hétvégét

Az időjárásjelentések szerint csütörtök este, éjszaka és péntek reggel komoly viharcok érik el Monza térségét: az előrejelzések arról szólnak, hogy szakadó esőre lehet számítani az F1-es hétvége helyszínén. Jelenleg viszont úgy néz ki, hogy péntek reggelre eláll az eső, a várakozások szerint az első szabadedzésen még vizes, vagy részben vizes lehet a pálya, ami délutánra felszárad, a hétvége további részében pedig napos, kellemes időjárás várható. A versenyt gyakorlatilag 100%, hogy száraz körülmények között rendezik, az időmérővel kapcsolatban halvány kérdőjel még felmerülhet: Észak-Olaszországban szombaton is lehetnek viharok, de a jelenlegi előrejelzés maximum 10% esélyt ad arra, hogy Monza is kap ebből.

-00121030_312

fotó: dppi

Rosberg: Egy-két döntést máshogyan hozhatott volna meg Ricciardo

A McLarentől menesztett Daniel Ricciardo talán a Formula-1-es rajtrácson sem marad 2023-ban: ezzel egy nyolcszoros futamgyőztes pályafutása érhet véget dicstelenül. A 2016-os világbajnok, Nico Rosberg az ausztrál pályafutása elhibázott döntéseit hozta fel – mindenekelőtt az átigazolást a Red Bulltól a Renault-hoz 2019-ben.

„Igazán sajnálom Danielt. Az, hogy fizetnek, hogy távozzon, így biztosítva a helyet egy fiatalnak, mentálisan megterhelő. Természetesen most a Formula-1-ben való jövőjéért versenyez. Nagyon-nagyon nehéz helyzet. A Red Bullnál még Max Verstappennel küzdött, a friss négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt pedig egyenes csatában győzte le. Most rengeteget küszködik, nem is értjük, mi történik vele versenyzőként” – mondta a Sky Sportsnak Rosberg.

„Azt hiszem, utólag okoskodva egy vagy két döntést máshogyan hozhatott volna meg pályafutása során, a legjobb a Red Bullnál való maradás lett volna számára. De ki akarna annak a Max Verstappennek csapattársa lenni, akiből talán minden idők egyik legjobbja válna? Jelenleg az ő formájával van baj, hiszen a McLaren egy megfelelő hely, az ő tempója hiányzik” – folytatta a német, arra jutva, hogy Verstappen mellett az ausztrálnak is csak statisztaszerep jutna, hasonlóan a többi csapattárshoz.

Bemutatta új, speciális, sárgás festését a Ferrari

Monzában az alábbi színezéssel láthatjuk majd a Scuderia autóit, kedden pedig egy sárga csapatruházatot is bemutattak, amelyet a közlés szerint a szerelők is viselni fognak a Formula-1-es Olasz Nagydíjon.

 

Russell és Hamilton majdnem ütközése, Vettel feltartása – a legjobb zandvoorti onboard videók

Megérkezett a szokásos fedélzeti kamerás válogatás a Holland Nagydíjról, benne a címben foglaltak mellett többek között Carlos Sainz és Lewis Hamilton rajt utáni kontaktjával, Mick Schumacher és Sebastian Vettel csatájával, valamint Kevin Magnussen verseny eleji incidensével – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

onboard-zandvoort-video_1

Egy évtized után távozik a BMW-től Timo Glock

Az egykori Formula-1-es pilóta – aki háromszor állt dobogón a Toyota versenyzőjeként, de a legemlékezetesebb a 2008-as szezonzárón játszott szerepe – 2012 végén búcsúzott el a királykategóriától, és számos elődje nyomdokát követve a DTM-ben talált új otthonra, ahol nem kevesebb, mint kilenc szezont töltött a BMW versenyzőjeként: a bajnoki címért sosem volt harcban, de öt futamgyőzelmet és számos dobogós helyet megszerzett. 2022-ben már nem fért a DTM mezőnyébe, de az olasz GT-bajnokságban a márka kötelékében maradt, a bajnokság harmadik helyezettjeként még esélyes a bajnoki címre. A szezon Mugellóban végződik októberben, melyet követően tíz év után elköszön a BMW-től.

„Minden befejezés valami új kezdete. Köszönöm a BMW Motorsportnak az együtt töltött tíz évet. Nagyon élveztem a DTM-et a csodálatos Class 1 autókkal, nagyszerű győzelmekkel és dobogókkal. Az egyik csúcspont a 24 órás Spa-Francorchamps-i verseny volt Alex Zanardi társaként, egy olyan futam, melyet sosem felejtek el! És azt hiszem, mindenki emlékszik a Gary Paffett-tel vívott csatámra 2018-ból a Hockenheimringről. Aki látta, tudja, hogy továbbra is lángolok ezért a sportért, és ez mindig is így marad! De most itt az idő továbblépni” – írta a közösségi médiában a 40 éves Timo Glock, aki egy lehetséges könyvet is megszellőztetett sztorijaival, és elhintette, valami új kezdete vár rá a jövőben.

André Lotterer mégis marad a Formula-E-ben

Noha nyáron arról volt szó, hogy hosszú idő után elhagyja az elektromos szériát, a minap hivatalosan is megerősítették, hogy André Lotterer a 2022/23-as szezon során az Andretti csapatát erősítheti majd. A Motorsport beszámolója szerint ebben nagy szerepe lehet annak is, hogy az alakulat szerződést kötött a Porschéval, amely a következő szezontól ellátja hajtásláncaival a csapatot, s amely gyártó LMDh-projektjének Lotterer lesz az egyik pilótája. A 40 esztendős pilóta Jake Dennis mellé érkezik, és Oliver Askew helyét veheti át. „Izgatottan várom, hogy csatlakozhatok az Avalanche Andretti Formula-E csapatához a 9. szezonra és a Gen3-as korszak kezdetére. Jake és én nagyszerű kombinációban dolgozhatunk majd közösen azért, hogy a csapatot az élmezőnybe vigyük” – árulta el Lotterer az istálló hivatalos közleményében.

Tényleg besárgulhat a Ferrari a hazai nagydíjára

Már a hét eleje óta rebesgetik, hogy különleges dizájnnal készülhet Monzára a Scuderia, kedden pedig egy sárga csapatruházatot is bemutattak, amelyet a közlés szerint a szerelők is viselni fognak a Formula-1-es Olasz Nagydíjon. Úgy tűnik, hogy itt nem állnak meg az alapítása 75. évfordulóját ünneplő maranellóiak: a legfrissebb Twitter-posztjuk arra enged következtetni, hogy az autó festése is legalább részben sárgába borulhat a hétvégén. A bejegyzés szerint ma délután 15:45-kor mindenre fény derül…

A Ferrari eddig 19 győzelemnél jár Monzában

Mindössze egyetlen siker hiányzik a Ferrari csapatának a bűvös 20-as szám eléréséhez a monzai győzelmeket illetően. A legendás pályán eddig 11 pilótájuk ünnepelhetett a dobogó tetején, közülük az első Alberto Ascari, az utolsó pedig mostanáig Charles Leclerc volt. A legsikeresebb versenyzőjük ebben a tekintetben Michael Schumacher, akit 1996 és 2006 között összesen ötször intett le elsőként a kockás zászló ezen a helyszínen.

Esteban Ocon zseniális rajtot vett Zandvoortban

Bár az időmérő edzés után nem lehettek boldogok az Alpine pilótái, a vasárnapi versenyt követően már sokkal jobb kedvük lehetett. A 12. és a 13. rajthelyekről Esteban Ocon a kilencedik, míg Fernando Alonso a hatodik helyet csípte el Hollandiában, a francia pilóta pontszerzéséhez pedig egy kiváló rajt is hozzájárult, mely az alábbi videón látható. Ocon reakció ideje 0.28 másodperc volt a lámpák kialvását követően, 0-ról 200-ra pedig 5.16 másodperc alatt gyorsult fel.

Giovinazzi és Svarcman is Ferrarit tesztelt Fioranóban

A hazai nagydíj előtti kedden a Scuderia két tesztpilótája is autóba ült a csapat tesztpályáján: a tavalyi versenygépet, az SF21-et vezették, délelőtt Antonio Giovinazzi, délután Robert Svarcman volt a soros.

A Ferrari oldalára kikerült rövid hír kiemeli, a két versenyző idei szabadedzés-lehetőségeire készült Fioranóban. Giovinazzi a Haasba ül már most hétvégén, az Olasz Nagydíj első tréningjén, az USA-ban pedig szintén az amerikai csapatnál vezet. Az idén izraeli zászló alatt szereplő Svarcman pedig a Ferraritól kap két szabadedzés-lehetőséget az F1-75-ben (eleget téve a csapatokra vonatkozó újoncszabálynak), egyelőre nem ismert, mely helyszíneken.

Fotók: Ferrari

Fernando Alonso tényleg kitűnő formában van

A spanyol versenyző 41 esztendősen továbbra is nagyszerű teljesítményt nyújt az Alpine autójával, amit az alábbi statisztika is jól bizonyít. A kétszeres F1-es világbajnok a legutóbbi tíz versenyen mindannyiszor a pontszerzők között zárt, utoljára pedig az Osztrák Nagydíjon fordult elő vele, hogy kiszorult a legjobb nyolc közül.

Új grafikai elem debütált a Holland Nagydíj közvetítésében

Az elmúlt években egyre több grafikát és adatot igyekeznek beleszuszakolni a Formula-1-es közvetítésekbe: elég csak például arra gondolnunk, amikor azt számolják ki nekünk előre, hány kör múlva valószínűsíthető egy utolérés vagy azt, hogy sikeres lesz-e a bokszkiállással az elévágás. Zandvoortban aztán egy új elem is megjelent a futam során: élőben nézhettük, hogyan alakul a távolság Carlos Sainz és Lewis Hamilton között – előbb másodpercben, majd méterben. Hogy szükség van-e az ilyenekre és hordoznak-e érdemi plusz információt vagy inkább csak videojátékszerűvé teszik a versenyélményt, azt már mindenki döntse el maga, mindenesetre itt egy rövid részlet az említett újítással:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Kigyulladt a Ferrari egyik kamionja az autópályán

Úgy néz ki, Maranellót nem csupán a versenypályán sújtja a balszerencse. A csapat motorokat szállító kamionja Zandvoortból Monzába tartva kigyulladt, a hírek szerint a túlforrósodó fékek miatt. A tűz megfékezésére a tűzoltókat is riasztani kellett. A hír és a fotók az F1 Data Analysis Twitter-oldalon tűntek fel először.

A Ferrari, amely Ausztriában nyert utoljára, az azóta eltelt négy versenyen pedig csak két harmadik helyezést szerzett legjobb eredményként, abban bízik, hogy hazai pályán megszakad a rossz sorozat, és az Olasz Nagydíjon újra győznek. Ebben pályaspecifikus hátsó szárny, valamint a hétvégére szánt sárga csapatruha segíti őket.

NASCAR: Így zajlott a rájátszás első futama

Egy elképesztően fordulatos verseny végén Erik Jones nyert a Darlington Racewayen, amivel történelmi sikert ért el. A 26 éves versenyző ugyan nem jutott be a rájátszásba, ám győzelmével egy hosszú negatív szériát zárt le a Petty GMS Motorsports számára, a 43-as autó ugyanis utoljára még 2014-ben látta meg elsőként a kockás zászlót, akkor Aric Almirola révén, de nem ez volt az egyetlen különlegesség. Jones mostani győzelme napra pontosan 55 évvel azután született, amikor a csapat tulajdonosa és névadója, a legendás Richard Petty utoljára nyerni tudott ezen a helyszínen a Cup Seriesben. Íme, a futam videós összefoglalója.

Nyck de Vries ezúttal az Aston Martintól kap lehetőséget

A monzai hétvége első szabadedzésén vezetheti a csapat egyik autóját a Formula-E 2021-es világbajnoka. Nyck de Vries a pénteki gyakorlás során Sebastian Vettel autóját kapja meg, ezt pedig nemrégiben az istálló hivatalosan közleményében erősítette meg. A mostani bevetés idén már a harmadik ilyen alkalom lesz a holland versenyző számára, miután Spanyolországban a Williams, Franciaországban pedig a Mercedes versenygépét tesztelhette. „Nagyon várom már, hogy az Aston Martin F1-es autóját vezethessem, különösen egy olyan legendás pályán, mint Monza. Ez lesz a harmadik FP1-es lehetőségem ebben a szezonban, a harmadik különböző autóval. Ezek a lehetőségek fantasztikus betekintést nyújtottak abba, hogyan működnek itt a versenyautók, és a csapatok. Remélem, hogy friss szemléletet hozok az Aston Martin F1 számára, és olyan programot tudok teljesíteni, amely mindkettőnk számára előnyösnek bizonyul” – árulta el a 27 esztendős versenyző.

Női versenyzőknek rendez külön tesztet a Formula-3

Négy hölgypilóta kap lehetőséget arra, hogy szeptember közepén kipróbálja a Formula-3-as versenygépeket Magny-Cours-ban. A kiválasztottak között van az egyaránt a W Seriesben szereplő Abbi Pulling, Chloe Chambers és Tereza Babickova – előbbi idén Jamie Chadwick egyik fő üldözője, és az Alpine kötelékeibe tartozik –, valamint az arab F4-es sorozatban több futamot is nyerő Hamda Al Qubaisi. A szeptember 16-án és 17-én sorra kerülő teszten mind a négy versenyző egy-egy napot körözhet egy F3-as autóval, azaz egyszerre ketten lesznek a pályán. Az esemény célja, hogy ezzel is több lehetőséget biztosítsanak a női versenyzők számára. Ez egyébként már nem az első alkalom, tavaly is rendeztek egy hasonló tesztet: akkor Nerea Marti, Doriane Pin, Irina Szidorkova és Maya Weug ülhetett volán mögé.

f3-ladies-teszt

Sárgába öltöztek a Ferrari versenyzői

Már a minap sejtelmes fotót tett közzé a Scuderia, most pedig kiderült, miről van szó: egy speciális ruházattal készülnek a hétvégi hazai futamukra, a monzai Olasz Nagydíjra, amely a megszokott vörös helyett sárga színben pompázik. Természetesen Charles Leclerc és Carlos Sainz is magára öltötte a különleges pólót egy fotózás erejéig, amelyet elvileg Monzában a csapattagokon is láthatunk majd:

Norris szerint egyetlen egyszerű változtatással izgalmas lenne a zandvoorti pálya

Idén sem hozott túl sok előzést a Holland Nagydíj, ugyan a célegyenesben lévő DRS-zónát meghosszabbították az utolsó, döntött kanyarral, de így sem volt könnyű elmenni a másik autó mellett, csak ha egyébként is jelentős volt a tempókülönbség. Lando Norris viszont javasol még egy változtatást a jövőre nézve, amely szerinte rögtön érdemi javulást hozna ezen a téren:

„Meg kell változtatniuk az egyes kanyart, ez ennyire egyszerű. Hosszabbra kell venni a féktávot azzal, hogy szűkebbre módosítják a kanyart, ettől lenne több előzési lehetőség a megnyújtott DRS-zóna végén. Most túl rövid a féktáv és túl gyors maga a kanyar, így nehéz kifékezni valakit, könnyebb védekezni. Szerintem ha azt az egy kanyart átalakítják, már jobb lesz a helyzet” – mondta Norris.

nor_6

fotó: dppi

Galambok, a Red Bull vicce és minden más: a zandvoorti hétvége legjobb rádióüzenetei

A csapatrádiós beszélgetésekből készített válogatást az F1: ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető/meghallgatható!

maxresdefault_5

Újabb örökranglistán tört be a top 10-be Verstappen

Max Verstappen a Holland Nagydíjon aratott győzelme felé vezető úton beverekedte magát az élen töltött körök örökrangsorának első tíz helyezettje közé, amivel épp apósjelöltjét, Nelson Piquet-t szorította ki onnan. A regnáló világbajnok eddigi karrierje során 1636 kört teljesített az első helyen, ezzel a tizedik pozíciót foglalja el. A ranglistát Lewis Hamilton vezeti Michael Schumacher és Sebastian Vettel előtt, míg Verstappen legközelebb Fernando Alonsót érheti utol és előzheti meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés